duminică, iunie 16, 2024

O tacere asurzitoare: Cui ii pasa de greva foamei a lui Andrei Ursu?

Continua greva foamei a lui Andrei Ursu. Tacerea in jurul ei este revoltatoare, asurzitoare, strigatoare la cer. Ne consumam in polemici sterile, ne ocupam de inanitati, timp in care un om cere dreptate riscandu-si viata, iar noi ne vedem de treburile noastre comme si de rien n’était. De ce tac jurnalistii, de ce tac formatorii de opinie? Cateva interviuri pierdute in oceanul de stiri senzationaliste. In rest, nimic. Ne-a amortit constiinta morala? Ne-a impietrit sufletul? Nu mai suntem in stare de compasiune? Ce meteorit a lovit inimile noastre?

Intreb si imi dau seama ca intreb in zadar: Cui ii pasa de greva foamei lui Andrei Ursu? Suntem cativa, in Romania si in afara ei. Clasa politica e prea ocupata cu mizele si mizeriile campaniei, marile ziare sunt prea framantate de teme „fundamentale” precum cine il sustine pe cine, vizibil sau invizibil. Despre televiziuni prefer sa ma abtin. Scriu aceste randuri indurerat, cu sentimentul ca am ajuns, se pare, intr-un punct mort in ce priveste acea lancinante douleur de la liberté despre care a scris candva disidentul sovietic Vladimir Bukovski.

Celor care cred ca problema lui Andrei Ursu e doar a lui, imi permit sa le spun: Nu, domnilor si doamnelor, este a noastra, a tuturor celor care credem ca in absenta memoriei si a justitiei, democratia este o farsa. Sa nu tacem, sa ne ridicam glasul impotriva celor care vor sa stearga urmele crimei din 1985 cand un om, inginerul si poetul Gheorghe Ursu, a fost asasinat de Securitate pentru unica „vina” de a fi tinut un jurnal in care scria adevarul! Reluind un poem celebru, devenit titlul unei carti celebre, sa stiti ca si pentru domniile voastre bat clopotele!

https://www.contributors.ro/reactie-rapida/nu-stiu-altii-cum-sunt-andrei-ursu-isi-continua-greva-foamei/

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Domnule Tismaneanu, daca iese ponta presedinte, degeaba ne mai pasa de domnul Ursu, ca justitia e ingropata definitiv.

    • Suntem blestemati ! Iese Ponta ! Explicatii ? Priviti :
      La alegerile interne din PDL dna Monica Macovei a luat un pic peste 200 de voturi din 5000 posibile, adica tot cam un 4% si ceva. Era greu ca marele electorat sa fie mai generos
      decat delegatii la congres – colegii ei de doctrina atitia ani , nu ?… care au cunoscut-o, oricum, bine.

  2. Am semnat un apel în acest sens!
    Oricum, procentajul obținut de către dna Monica Macovei la recentele alegeri demonstrează încă odată impactul articolelor dvs. asupra românilor din țară și din diaspora.

    • Foarte frumos ca ati semnat un apel.

      Mai putin frumos este ca folositi acest forum pentru a face consideratii absolut deplasate. In contextul acestui articol, malitia Dvs este de prost gust (ma exprim eufemistic). V-am mai invitat, chiar insist, incetati sa poluati acest forum.

  3. SI MIE IMI PASA.
    Si vreau sa stie dl. Ursu ca mai sunt romani care detesta din toata fiinta lor pe criminalii comunisti.
    Si care sunt revoltati pana aproape de furie de impotenta democratiei dambovitene de a face dreptate celor care au varsat sangele pentru libertate intre 1945 si 1991!

    Poate dincolo de apel ar trebui o demonstratie sub geamul Guvernului, chiar daca ne strangem doar 100 de oameni.

    • Haideti s-o facem! Cand? Cu cine? Puteti mobiliza prieteni pe facebook, de exemplu? prin sms? Eu vin si incerc sa fac si eu acest lucru.
      L-am vazut azi pe Andrei Ursu. Dupa a 13-a zi de greva foamei a slabit 10 kg si mai ales are o glicemie periculos de scazuta.

      • Doamna Jela,

        Va multumesc pentru raspuns: din pacate l-am ratat, pentru ca ritmul de la birou nu mi-a permis sa mai intru pe site in ultimele 72 de ore.

        Am fost insa pe 5 nov. seara la sediul GDS, cu intentia de a semna apelul de sustinere si am avut nesperata bucurie sa pot schimba 2 vorbe cu dl. Andrei Ursu. Jertfa sa si a tatalui sau ne fac cinste si ar trebui sa ne fie UN REPER DE MORALITATE, intr-o tara in care orice principiu pare efemer sau de vanzare.

        I-am subliniat, ceea ce ati spus si Dvs., ca e musai sa ramana in viata, caci vocea lui trebuie sa ramana, caci altfel ne asurzeste linistea pe care o cereau Iliescu si ai lui in 1990. I-am spus ca sunt gata sa ies in strada chair daca am fi doar eu si Dumnealui si mi-a spus ca se pare ca nu va fi nevoie, ca lucruile par sa iasa la liman. Aseara a anuntat incetarea greva foamei …

        Bine ca pare sa iesim la liman in cazul asta (desi mai este cale luga), trist este insa ca trec anii, mor calaii … si noi ne bucuram doar de borfasi arestati de DNA si nu si de cei cu sange pe maini: Enoiu, Plesita, Visinescu, Pirvulescu sau cum naiba ii mai cheama!

        Va rog insa sa contati pe mine pentru ORICE actiune civica, sunt usor de gasit (pe FB sau umilul meu blog). Spiritul Pietei Universitatii, in mintea unui copil de 10 ani pe umerii tatalui sau, este ceva ce ramane o viata!

        PS: Vreau sa va multumesc pentru exceptionalele carti ”Telejurnalul de noapte” si ”Drumul Damascului”. M-au ajutat sa inteleg mai usor grozavia anilor de dinainte de Revolutie. Numai ganduri bune!

  4. Domnule Tismaneanu, nu trebuie sa va mire. Dl Ursu lupta pentru niste principii, ori pentru presa din Romania asta este un lucru strain. Personal lupt cu sistemul mafiot din energie, sustinut de baieti din servicii, de 15 ani. Am vrut sa fac acelasi lucru, pentru a atrage atentia asupra faptelor grave, dar mi s-a spus ca nu voi fi bagat in seama. Cazul D-lui Andrei Ursu vine sa sustina ce mi s-a spus. Din pacate fosta Securitate rezista inca prin diversi indivizi inca activi, unii sefi in servicii. Asta nu inseamna insa ca nu trebuie sa luptam impotriva lor. Sper din suflet ca Andrei Ursu sa reuseasca.

  5. TOT RESPECTUL D-LE DAR FIIND MULT MAI IN VIRSTA IMI PERMIT SA VA SUGEREZ CA EXPLICATIA PE CARE O CAUTAM E IN ALTA PARTE.
    NU CONTEAZA MULT CE PARTID CE NATIONALITATE SI ALTE CARACTERIZARI ALE OMULUI NE IMPIEDICA SA VEDEM DESPRE CE SI CINE E VORBA.
    CE ANUME CONTEAZA?
    MAI TOTI NU OBSERVAM DAR CINE ANUME PRACTIC VORBIND:SUNT ACEIA
    CARE ZIC GERMANULUI NEAMT,UNGURULUI BOZGOR,ITALIANULUI MACARONAR,EVREULUI JIDAN,BULGARULUI TUKANA GLAVA CU CEAFA GROASA ,INTRA IN ACEA CATEGORIE CARE CONSIDERA CA E DREPT SA MANJESTI MEDICUL CU UN KENT SAU UN PACHET DE CAFEA,PROFESORUL CU O CRAVATA ORICE AUTORITATE CU O SPAGA ETC ??
    AM TRAIT O VIATA IN INSTITUTIE DE PROIECTARI IN ASA ZISA ERA COMUNISTA.TOTI
    ERAU INFORMATORI SI INGINERII SI ARHITECTII !!!!
    ING URSU A FOST UN EROU DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA DAR IN TARA LUI INCA NU S-A
    INSTITUIT O FORTA CARE SA SPUNA LUCRURILOR PE NUME!!!!
    CEIA S-AU ASCUNS SAU DEGHIZAT SI ISI CONTINUA CONCEPTUL DE VIATA CU MALARIILE LOR.CONTINUA SA INSELE SI SA FACA MULT RAU SOCIETATII DIN CARE FAC PARTE
    NOI NU SPUNEAM (IN FRANTA) CA SUNTEM ROMANI FIINDCA ERAM LUATI LA OCHI.
    PORTUGHEZI SAU MEXICANI ! DAR NU ROMANI FIINDCA ASA SUNTEM NOI (AUZITI?)……HOTI
    EI ASTA E NU SUNTEM TOTI. JAVRE AM AVUT SI LEGENDE CA URSU CA EROII NECUNOSCUTI SAU MACELARITI DE JAVRELE DE CARE VORBIM
    DAR NU VORBIM DE CINEVA ANUME .AU FOST NENOROCITI CARE AU SCLAVIE CU OAMENI
    CARE AU ARS DE VII OAMENI CARE AU FACUT DIFERENTA DE RASE SI AU MACELARIT
    INDIENI NEGRI SAU ALTII.iMI ERA MAI SIMPLU SA MA REFER LA ANTURAJUL NOSTRU.DAR
    POVESTEA CU NEDREPTATEA O STIM SI DELA CEI CARE SI-AU BAGAT INTELECTUALITATEA IN CATACOMBELE METROULUI DE NU AU MAI IESIT VII
    NU CARACTERIZEAZA UN POPOR!!! CI NISTRE DETRACATI MENTAL
    CUM CREZI CA ESTI UBER ALLES CAND TRATEZI O OMENIRE CU FOC SI PARA?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro