duminică, iunie 16, 2024

Sunt un provocator

„Pe lângă oamenii de bună credință care au dorit să voteze și trebuie să le respectăm acest lucru, au fost și provocatori. Acest sistem securist pe care Traian Băsescu l-a menținut în acești ani[1]„. Aceasta a fost prima reacție a ministrului de Externe, Titus Corlățean, cu privire la haosul votului din diasporă. O reacție de un automatism jenant, întrecută doar de declarația prim-ministrului Victor Ponta care a spus: „În 2009 s-a furat în diaspora, acuma vedeți, la Paris dacă nu se fraudează se face coadă[2]„.

Politica românească trebuie intepretată cu legenda în față, astfel acel „s-a furat în diaspora” capătă sensul adevărat, acela de „acolo nu au votat cu noi”. Pe spusele ministrului Corlățean nu are rost să mai insist, mai lipsea să aflăm că Traian Băsescu este vinovat pentru schimbările climaterice, criza economică internațională și dispariția dinozaurilor.

Aș dori să-i văd pe ambii venind în fața mulțimilor din diasporă și să dea din nou aceleași declarații. Să vedem de unde au răsărit autobuzele, pancartele și provocatorii descriși de dânșii. Dacă a fi provocator înseamna a îndura frigul și ploaia pentru a-ți exercita un drept democratic, atunci da! Sunt un provocator! Și ca mine au mai fost sute și mii doar în Londra.

Da, am fost unul din cei care au stat duminică la cozile  de la secțiile de votare din Londra. Da, am votat. Și da, sunt frustrat ca și mulți alții de incompetența, bătaia de joc și reaua-credință de care au dat dovadă autoritățile române. Acolo la coadă timpul a devenit relativ, cu trei ore de stat la am fost printre cei norocoși: ajuns la ora două, ieșit din secția de votare la ora cinci. Mare parte din cei rămași la coadă nu au avut parte de aceeași baftă. Iar la secția de la consulat, unde am votat eu, a fost coada mult mai mică decât la secția din Wembley, de exemplu. Și nu formularele pentru declarațiile pe propria răspundere au fost neaparat problema, ci cele trei, maxim cinci ștampile din fiecare secție de votare. Birocrație și hârțogăraie cât încape. Funcționarii aflați în secția de votare au avut probabil cea mai mică vină, deși sunt de obicei primii vizați atunci când spiritele mulțimii se încing. Unul din ei spusese când am intrat în secția că au cerut aprobare de la BEC pentru a prelungi orarul de votare și după ora 21. Ce a urmat, știm deja cu toții: secții închise la ora 21, fluierături, oamenii scandând nemulțumiti și poliția chemată pentru a liniști spiritele. Am aflat treptat despre situația din celelalte orașe europene, și ne-am întors la consulat pe la ora 21.30, dar deja mulțimea se risipise, doar polițiștii mai rămăseseră lipiți de ușile de la intrare.

Atât domnul Ponta, cât și ministrul Corlățean au încercat să dreagă azi busuiocul, arătându-se chiar indignați de situația din diasporă. Prea târziu, cu prea multă ipocrizie. Nu vrem să auzim că se întocmesc comisii, că o să se verifice și o să demită funcționari mărunți care au prea puțină putere de a schimba ceva.

Nu o să pot să uit figura domnului Liviu Dragnea, care, întrebat de situația voturilor din diasporă, și-a dat instinctiv ochii peste cap. Pot doar să-i promit că o să aibă din nou ocazia să o facă. Turul doi încă nu e jucat, și am destule speranțe. Am văzut fețe palide la sediul PSD, chiar o oarecare disperare tăcută.

Acești trei oameni mi-au dominat ziua de duminică: un premier plagiator, un ministru incompetent și un „sef de campanie” cercetat penal.

Vântul schimbării bate, domnilor: Ponta, Dragnea, Corlățean&co. Aveți grijă să nu vă ia pe sus.   

_____________________


[1] http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18443440-cum-explica-titus-corlatean-faptul-sute-romani-din-diaspora-stat-ore-intregi-coada-fara-poata-vota-dorit-scrupulozitate-legat-documentele-necesare-evitarea-fraudei-din-2009-langa-oamenii-buna-credinta.htm

[2] http://www.hotnews.ro/stiri-international-18447915-victor-ponta-despre-organizarea-votului-strainatate-fost-cozi-pentru-nu-mai-furat-2009.htm

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Romani din strainatate, nu stati degeaba pana duminica viitoare ! Luati legatura cu rudele ramase in tara si convingeti-le sa iasa la vot pe cele care au stat acum acasa ! Povestiti-le prin ce ati trecut si de ce nu e bine sa iasa Ponta ! Daca cei 200.000 de romani care au votat in strainatate reusesc sa convinga fiecare macar 2-3 persoane din tara, inseamna ca se mai poate face ceva !

    • Cred ca e mai mult tema celor de acolo. Unul din 2 romani nu a iesit la vot!!!!!!!!!!!
      (Bine, las deoparte parerile mele despre cei 18 milioane din liste).
      Si nu e vorba numai de persoane in virsta.
      Sectia de vot e aproape acolo si sigur nu e nevoie de stat mai mult de 10 min.

    • asta e maxima! :)
      Adica tot sarmanii care au stat in frig si ploaie ca sa ne fie noua astora de aici ACUM mai bine si lor POATE in VIITOR sunt de vina…
      ce naiba mai tre sa faca diaspora? Multi sunt acolo tocmai din cauza celor de aici, si nu a celor de la putere, ci a celor de langa ei…

  2. Cred ca ar fi bine sa mergeti la vot cat mai dimineata posibil. Este un effort, dar pana la urma a te increde intr-o birocratie sleampata (si, dupa unii interesata…) e mult mai rau.

    Soarele rasare/
    Sunt la sectia de votare!

    :-) :-) :-)

  3. Imi este si rusine si jena pentru ce au indurat romanii din diaspora duminica. Am auzit la TV comentariiile unora dintre ei si am vazut cozile interminabile la care au fost nevoiti sa astepte, multi dintre ei degeaba.
    In acelasi timp, atatia romani din tara au ales sa stea acasa, eventual argumentand ca vor vota direct in turul 2.

  4. Tot respectul meu, pentru acei romani din diaspora, care au cheltuit bani, timp si nervi, ca sa voteze (si) pentru noi!

    Ati dat o lectie celor carora le-a fost lene sa iasa din papuci si sa faca o plimbare, de maximum 10 minute, pana la sectia de votare! Indiferent cum si-au motivat, fata de ei insisi, aceasta lene, absenta de la vot este impardonabila. Cel putin, pentru cei educati.

  5. http://legestart.ro/cod-penal-2014-infractiuni-electorale/

    Articolul 385 (1), din Codul Penal este cat se poate de clar:

    „Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3
    ani.”

    Invit PUBLIC pe aceasta cale DNA-ul sa se autosesizeze in legatura cu infractiunile electorale de care se fac vinovati TOTI FUNCTIONARII MAE de la cele 290 de sectii de votare din afara Romaniei!

    LA PUSCARIE CU INFRACTORII, NU LA GUVERNARE!

    • In scris, la adresa :
      București, Str. Știrbei Vodă nr. 79-81, cod 010106
      sau Fax: 021.312.51.44
      Altiminteri stati in fata calculatorului si plangeti-i de mila pe cei din diaspora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ioan Todoran
Ioan Todoran
Ioan Todoran locuieste la Londa, este IT-ist si lucreaza in domeniul software quality assurance

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro