duminică, iunie 16, 2024

Preşedintele de ieri şi preşedintele de mâine

Am stat şi m-am întrebat cum se poate ca unii oameni educaţi, inteligenţi şi corecţi din ţară şi din străinătate, să voteze sau să susţină un om care pare să nu aibă nimic în comun cu democraţia şi care se contrazice de la o zi la alta, mai mult sau mai puţin voit, precum actualul prim-ministru (cel care în calitate de şef al guvernului a susţinut proiectul de la Roşia Montană, dar în calitate de deputat ar fi votat împotriva lui, care duminică seara, după turul I, zicea că oamenii care stăteau la coadă în străinătate erau agitatori veniţi cu autocarele, pentru ca a doua zi să spună că e inadmisibil că nu au putut vota). Răspunsul în cele mai multe cazuri, din câte mi-am dat seama, este faptul că Băsescu, Boc şi PDL îl susţin pe Iohannis, şi că ei şi-au batut joc de români. În regulă, pot să înţeleg aceste sentimente de antipatie, pentru că şi eu am protestat în stradă şi online împotriva sus-numiţilor democrat-liberali la un moment dat, iar peste 7 milioane de români (inclusiv Iohannis) au votat nu foarte demult împotriva lor.

Dar haideţi să ne amintim un pic istoria recentă, pentru că toţi avem tendinţa să uităm lucrurile neplăcute. În 2008 au avut loc alegeri parlamentare, câştigate de PSD, în sensul că acest partid a obţinut cele mai multe voturi, dar PDL a obţinut cele mai multe mandate, datorită (sau din cauza, ar zice adversarii) legii electorale. Băsescu şi PDL au început imediat negocierile cu PNL pentru a-i convinge pe liberali să intre la guvernare. Călin Popescu Tariceanu, pe baza experienţei cu Băsescu din perioada 2004-2008, a spus că acceptă doar dacă el va fi prim-ministru, lucru refuzat de preşedinte pe motiv că PDL a obţinut un procent mai mare din mandatele din Parlament. Nu au putut ajunge la niciun compromis, aşa că PDL si Băsescu s-au îndreptat către PSD, care dupa 4 ani de (semi) opoziţie, era “flămând” de putere (ca orice partid care se respectă). Aşa a luat naştere guvernul Boc 1, care i-a inclus ca miniştri pe Victor Ponta şi Liviu Dragnea. Da, exact, Ponta, Dragnea şi mulţi alţi actuali susţinători ai lor, sunt printre cei care au dat mâna cu Băsescu şi l-au pus pe Boc prim-ministru, fiind colegi de guvern cu Blaga, Berceanu şi Videanu, pe care i-i reproşează acum lui Iohannis. Înainte de alegerile prezidenţiale de la sfârşitul lui 2009, Băsescu şi PDL au dat afara PSD-ul de la guvernare. Moţiunea de cenzură prin care a căzut guvernul Boc 1, nu l-a împiedicat pe Băsescu să câştige alegerile, foarte la limită şi în condiţii discutabile, în ciuda faptului că PSD (inclusiv Ponta) şi PNL (inclusiv Tăriceanu) se aliasera pentru turul II şi îl propuneau pe Iohannis pentru funcţia de prim-ministru, care atunci se pare că era bun să se bată cu Băsescu, dar acum e băsist.

După acele alegeri, Băsescu şi PDL au făcut un nou guvern, încropind o majoritate cu ajutorul lui Gabriel Oprea (actual Ministru al Afacerilor Interne în guvernul candidatului “anti-basist”), al lui Cristian Diaconescu (candidatul susţinut iniţial de Băsescu pentru aceste alegeri, până să îl schimbe cu febleţea lui, Elena), cât şi al UDMR-ului (actualmente parte a aceluiaşi guvern “anti-basist”). A urmat dominaţia Băsescu-Boc-PDL-UNPR-UDMR până în 2012, când USL a preluat guvernarea şi a încercat să îl demită pe Băsescu. Cine i-a impiedicat? PDL, e drept, împreună cu acelaşi UDMR, dar şi cu aportul psdistului Ioan Rus, care fusese numit Ministru de Interne de acelaşi Ponta şi care nu a fost în stare să cureţe listele electorale de oameni morţi sau plecaţi de zeci de ani din ţară.  După referendum, pentru a le mulţumi PDL-ului şi lui Blaga că l-au salvat, Băsescu a încercat să o impună pe Elena Udrea ca preşedinte al partidului. Când partidul s-a opus, din motive care nu cred că necesită dezbateri, Băsescu a spus “adio PDL” şi a făcut tot posibilul să rupă partidul cu ajutorul Mişcării Populare şi a altor susţinători loiali, din presă şi alte medii.

Aşadar, vă rog un singur lucru, nu uitaţi trecutul şi daca alegeţi să votaţi Ponta, votaţi-l pentru că vi se pare că a facut ceva bun pentru România şi/sau pentru voi, dar nu îl votaţi pentru că Iohannis e susţinut de  foştii aliaţi ai lui Basescu şi Boc, deoarece tot foştii aliaţi ai lui Băsescu şi Boc îl sustin şi pe Ponta. De fapt, Ponta însuşi este unul din aceşti foşti aliaţi. Aceasta este politica românească.

Până la urmă, în 16 noiembrie alegem între doi oameni: Victor Ponta, care l-a făcut prim-minstru pe Boc, fiind şi ministru în guvernul lui, care a facilitat rămânerea lui Băsescu în funcţie (numind un Ministru de Interne suspectat cel puţin de incompetenţă, dacă nu de non-combat), şi care apoi a semnat şi pactul de coabitare cu Băsescu, şi Klaus Iohannis, care nu a contribuit în absolut niciun fel la menţinerea regimului Băsescu-Boc la putere şi nici nu a făcut vreo înţelegere cu aceştia.

De fapt, tema Băsescu nici nu ar trebui să mai existe, din moment ce mandatul lui se încheie în foarte scurt timp.  Haideţi să ne concentrăm pe candidaţi şi să îl votăm pe unul din ei, pentru că unul din ei va ocupa funcţia, nu cei care îi susţin, care în mod clar se schimbă în decursul unui mandat după cum bate vântul.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. „…să câştige alegerile, foarte la limită şi în condiţii discutabile….”. Aici e una din probleme. Una mare de tot.
    De asemenea, prezenţa UNPR de-a dreapta Băsescului, coroborat cu o relativă imunitate în faţa legii penale a unepereilor (Turturică s-a referit explicit într-un articol acum doi ani la cum au fost uneperiştii, citez, :” condamnaţi la locul de muncă (Parlamentul:) ) , cu drept de a-şi păstra averile”). Michi Şpagă în dosarul Microsoft e un accident. Mai vreţi? Mai sunt. Destule.

  2. 1. Alegerile sunt castigate de partidul care a obtinut cele mai multe mandate, nu cele mai multe voturi. Mandatele sunt scopul, voturile sunt doar mijlocul. Multi presedinti ai SUA au castigat alegerile avand un nr. de voturi populare mai mic decat al adversarilor.
    2. Nu „Basescu si PDL au dat afara PSD-ul de la guvernare” in 2009, ci ministrii PSD au demisionat (pentru a aborda alegerile prezidentiale din postura de opozitie).
    3. Care sunt „conditiile discutabile” in care Base a castigat alegerile din 2009?

  3. Domnule Dan T:

    1. Da, conform legii electorale, PDL a castigat, dar legea era prost facuta. Basescu insusi a spus asta. Nu mi se pare corect nici sistemul de alegeri prezidentiale din SUA, dar zic sa nu ne comparam totusi. :)
    2. Da, si-au dat demisia, cand si-au dat seama ca nu au cum sa se lupte pentru presedintie altfel, si au si pierdut, partial din aceasta cauza. Posibil sa se repete istoria, din pacate.
    Oricum, recunosc ca nu a fost cea mai inspirata formularea ca au fost dati afara.
    3. Conditiile discutabile sunt cele in care Geoana a castigat in Romania si Basescu a castigat la limita cu voturile din diaspora, iar in unele sectii nu era timp fizic sa voteze atati oameni cati apareau ca votanti, sau daca ar fi facut-o ar fi fost coada toata ziua, ceea ce nu a fost cazul. Nu spun ca nu a castigat corect, pentru ca nu pot sti sigur, ci doar ca sunt discutabile conditiile, pentru ca ele au generat multe discutii si emotii in Romania.

  4. Un om educat, inteligent și corect nu ar vota în veci cu Ponta. Problema este că în România, mulți oameni inteligenți sunt de calitatea lui Adrian Năstase, în cel mai bun caz. Adică au o ”educație” scolastică, au titluri academice, dar despre stima de sine autentică nu i-a învățat nimeni, iar competența lor reală în vreun domeniu este nulă.

    În momentul când un astfel de om inteligent are sub o formă sau alta o sinecură din partea statului, el știe că are șanse mult mai mari să o păstreze, să o lase moștenire sau să găsească încă una pentru o rudă sau un protejat de-al lui într-o Românie condusă de Victor Ponta. Adică spolierea banilor publici, șpaga și relațiile vor funcționa mult mai cu spor sub Victor Ponta. De aceea votează cu el.

    Un om cu o autentică stimă de sine, deci cu o educație corectă primită în copilărie, are un domeniu propriu de competență și nu ar da șpagă să se angajeze la stat, nu ar da șpagă pentru a fi promovat într-o anumită funcție la stat și nu ar percepe șpagă pentru a facilita angajări la stat. Pentru ceilalți însă, Victor Ponta este garantul perpetuării sistemului, iar o mulțime de oameni inteligenți (însă doar aparent educați) au interese personale directe în perpetuarea sistemului. Cam asta-i.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Alexandru Trandu
Alexandru Trandu
Absolvent al Facultatii de Stiinte Politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii, din cadrul Unviersitatii de Vest din Timisoara, specializarea Relatii Internationale - Studii Europene. Managerul unei echipe din cadrul unei companii multinationale care ofera servicii pentru cercetarea de piata online. Membru PNL din 2009.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro