luni, iunie 17, 2024

Prioritati si avertismente

Scriu aceste cuvinte sub incantarea care m-a cuprins la gandul ca romanii s-au ridicat la inaltimea ocaziei si s-au pronuntat pentru domnia legii si impotriva hotiei si minciunii de proportii cosmice. Votul din 16 Noiembrie 2014 este, dupa parerea mea, unul dintre acele voturi istorice prin care tara noastra a mai facut un pas catre un stat democratic.

Scriu aceste cuvinte acelora pe care ii numesc “elite” reformatoare. Ma refer la liderii cu atitudini reformatoare ai Romaniei in toate sensurile cuvantului. Ma refer la reprezentanti de la Curtea Constitutionala, de la Presedintie, de la Guvern, de la Parlament, de la Justitie, de la BNR, de la Armata, de la Servicii si la intelectuali care isi doresc o Romanie democrata si dezvoltata. Chiar daca acesti oameni nu sunt tot timpul de acord unii cu altii (si este, de altfel, bine daca nu sunt intru totul de acord), ei reprezinta clasa conducatoare a tarii.

Scriu pentru ca Romania se confrunta cu provocari foarte mari si vreau sa ma asigur ca tara noastra nu ajunge intr-o situatie proasta. Teama mea cea mai mare este ca liderii reformatori se vor decredibiliza prin politicile pe care le adopta. Intr-o astfel de situatie drumul catre conducere este deschis pentru indivizi nationalisti sau impostori.

Articolul acesta are rolul de a ajuta la evitarea anumitor erori care pot sa decredibilizeze liderii reformatori. Traim intr-o lume in schimbare, in care liderii sunt prinsi in situatii pe care nu le pot influenta. Sunt fortati de circumstante sa ia masuri nepopulare care duc la esecul electoral. Urmeaza alegerea unor indivizi radicali si luarea de decizii nefaste pentru tara.

Doresc sa prezint cateva provocari, sa atrag atentia asupra unor prioritati si sa lansez cateva avertismente.

Contextul din Romania

Iohannis a castigat alegerile ca urmare a unei febre electorale deosebite. Dar tara este dezbinata atat cu oameni deziluzionati de anii Basescu si cu oameni suparati pe actualul regim PSD. Avem averse de nationalism si grupuri minoritare nemultumite. Chiar daca s-au facut progrese pe frontul anticoruptie, Romania este inca departe de a fi o tara libera de coruptie. Educatia si sanatatea sunt de proasta calitate si la mila chefului politicienilor. Pensionarilor le este frica ca nu vor mai putea plati pentru nevoile de baza. Situatia economica sufera, iar politicienii nu au sprijinit economia in ultimii ani.

Divizarea societatii, coruptia, lipsa de dezvoltare si crestere economica proasta sunt provocari mari. Ar fi o greseala subestimarea sau ignorarea lor. Toate acesta sunt probleme interdependente si suficient de complicate pentru a duce la esecul oricarui politician sau partid.

Contextul strain

Daca probleme de mai sus ar fi totul, nu m-as ingrijora chiar atat de mult. Dar traim intr-un context economic si de securitate care pune mari probleme.

Pe plan economic situatia este foarte dificila. Uniunea Europeana este un dezastru economic. Somajul este foarte ridicat intr-o mare parte a uniunii, cu mici sperante ca va fi corectat curand. Cresterea economica este cel mult anemica. Sistemul bancar al zonei Euro s-a dezintegrat in mare parte (cu alte cuvinte, creditarea prin banci intre tari nu mai functioneaza bine). Banca Centrala Europeana este singura institutie care incearca sa se ocupe de acest dezastru economic si a reusit sa impiedice dezintegrarea monedei Euro (o foarte mare realizare), dar va avea dificultati in a rezolva probleme zonei Euro de una singura. Dupa parerea mea este nevoie de ajutorul politic al Germaniei care deocamdata nu exista. Romania a simtit deja efectele situatiei din zona Euro prin activitatea bancilor care au scos bani din tara si au redus creditarea.

Situatia Statelor Unite este considerabil mai buna (desi inca departe de parametrii normali). Situatia cresterii economice in China este un mare semn de intrebare. China pare ca se afla intr-o situatie destul de dificila si a carei evolutie va avea efecte puternice asupra economiei mondiale pe o perioada indelungata de timp. Celelalte economii emergente sunt destul de expuse intemperiilor financiare si economice si au o situatie domestica destul de slaba.

Marea vulnerabilitate a Romaniei este ca situatia economica a tarii se poate inrautati din motive care nu au de-a face cu Romania. Ma refer aici la situatia din zona Euro, la o posibilia crestere a dobanzilor in SUA (care in anii 1980 si 1990 au avut efecte de catalizator pentru probleme financiare asupra economiilor emergente) si la incetinirea economica a Chinei. Inrautatirea altor economii emergente poate avea, de asemenea, efecte nefaste asupra Romaniei.

In ce priveste securitatea, dupa cum stim, Rusia incearca sa distruga ordinea europeana de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Acest lucru are mari consecinte asupra tarii noastre care se afla foarte aproape de Rusia si considerata de catre aceasta din urma ca apartinand sferei sale de influenta. Batalia pentru Romania din arena internationala se afla abia la inceput si vom avea nevoie de multa perseverenta si bani pentru a tine Romania intreaga si pentru a o proteja de influenta Rusiei.

Tragand linie putem observa ca per total sunt destul de multe riscuri. Riscurile economice si de securitate catalizate de factori externi sunt cele mai serioase. Aceste riscuri sunt si cele care sunt in afara controlului liderilor romani. In acest context este foarte usor ca liderii bine intentionati ai Romaniei sa isi propuna si sa promita anumite reforme, iar la scurt timp dupa aceea sa fie prinsi intr-o situatie fara iesire. Daca acesti lideri ajung sa se decredibilizeze, pericolul este mare ca puterea politica sa ajunga pe maini proaste.

Prioritati

In aceasta situatie intrevad un numar de prioritati.

1. Asigurarea echilibrului puterilor in stat. Nicio parte a statului nu trebuie sa fie prea puternica. Asta inseamna, printre altele, ca puterea judecatoreasca sa continue pe calea reformelor. Inseamna, de asemenea, ca parlamentul si curtea constitutionala sa impiedice emiterea de ordonante de urgenta care nu sunt urgente. Si asa mai departe.

2. Asigurarea lichiditatilor (in special dolari) pentru guvern si pentru sectorul privat in cazul unei inrautatiri a situatiei financiare. Sprijinirea economiei. Este necesara intarirea sistemul bancar si dezvoltarea pietei de capital. Este nevoie de asigurarea finantarii de la organizatiile internationale. Trebuie evitate politicile de austeritate si urmarite atragerile de fonduri UE, si investitiile. Trebuie dezvoltate politici previzibile care sprijina consumatorul. Firmele nu mai trebuie influentate negativ, iar capitalul strain trebuie atras. Trebuie intarit parteneriatul economic cu SUA.

3. Promovarea oamenilor competenti si a reformelor rezonabile pentru sistemele de educatie si sanatate. Trebuie investit in inovatie.

4. Intarirea armatei si a parteneriatului militar cu SUA

5. Continuarea luptei anticoruptie.

Asa cum am spus mai sus riscurile economice sunt dintre cele mai mari. Este necesara pregatirea din timp pentru un scenariu de descrestere economica in zona Euro, ingrijorari in legatura cu tarile PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania) sau inrautatirea lichiditatii (de exemplu din cauza zonei Euro, sau din cauza cresterii dobanzilor in SUA, sau din cauza inrautatirii cresterii economice a Chinei). Intrebarea nu este daca aceste scenarii proaste se vor realiza maine, ci daca Romania poate trece cu bine printr-un astfel de scenariu. Nu este necesara prezicerea viitorului, ci cumpararea unei polite de asigurare impotriva unor evenimente pe care nu le putem influenta.

Astfel de polite de asigurare, intarirea economiei si reforme rezonabile sunt cele mai importante. Cetateanul de rand trebuie sa se simta mai bine, trebuie sa simta ca nevoile sale sunt luate in considerare. Daca intarim armata, dar pierdem oamenii statul va fi slab. Daca primii 100 de politicieni corupti sunt condamnati, dar oamenii se simt saraci, nu vor mai sprijini reformele necesare si vor alege politicieni slabi care vor fi foarte usor influentati impotriva intereselor tarii.

Intarirea economiei o sa fie foarte dificil de realizat din cauza contexului european prost si a dependentei Romaniei de capitaluri straine. Contextul european este deja o frana pentru Romania. Este importanta evitarea austeritatii. Cerintele de austeritate din parte FMI si a UE trebuie negociate. Asta nu inseamna ca Romania sa urmareasca politici nesustenabile.

Romania trebuie sa profite de parteneriatul cu SUA, eventual sa faca front comun cu Polonia si alte state estice pentru formularea unei cereri de finantare de genul planului Marshall, dar pentru Europa de Est. Este in interesul SUA ca aceste state sa ramana ancorate catre Vest si sa nu cada prada influentei ruse. Cu acesti bani Romania poate, de exemplu, sa isi dezvolte infrastructura. Aceasta intrastructura poate lega tara si poate ajuta la miscarea de trupe in cazul unui conflict militar.

Avertismente

Doresc sa formulez si cateva avertismente.

1. Nu mintiti. Respectati promisiunile.

2. Nu promiteti mai mult decat puteti realiza.

3. Nu va discreditati promovand politici care vor afecta cresterea economica in mod negativ.

Elita romaneasca are o istorie de necinste. O continuare pe aceasta cale este deosebit de periculoasa in contextul prezentat. Disponibilitatea populatiei este destul de mica. De asemenea, de multe ori in istorie, Romania nu s-a tinut de cuvant. Daca vrem ca la nevoie aliatii nostri sa ne ajute, nu ne permitem sa ne dezicem de angajamentele pe care ni le-am luat. Romania trebuie sa se comporte cu respect si sa discute eventualele schimbari de directie pe care si le doreste cu partenerii.

Liderii cred ca pot realiza schimbari. In timpuri ca cele pe care le traim abilitatea unui politician sau partid pentru realizarea telurilor de tara este foarte limitata. Nu incercati sa realizati mai mult decat puteti. Nu promiteti ce nu puteti sa realizati. Fiecare lider trebuie sa inteleaga bine care este rolul sau in angrenajul statului si in societate si sa promita numai lucruri pe care le poate influenta si pe care este dispus(a) sa si le a asume.

Oamenii au o abilitate limitata de a sprijini idealuri abstracte. Pot astepta o vreme, dar daca situatia economica nu se imbunatateste, daca liderii nu sunt perceputi ca preocupati de bunastarea lor, majoritatea se va misca in directia politicienilor care promit imbunatatir. Si vor alege politicieni extremisti sau impostori, chiar daca vor regreta mai tarziu.

Nu va discreditati incercand the implementati politici pe care oamenii le vor respinge. Nu urmariti si nu sprijiniti o politica de austeritate. Nu raniti consumatorul. In 2010 guvernul nu a avut de ales si a taiat salariile cu 25%. Tara nu-l va ierta pe Traian Basescu pentru acele taieri indiferent de cat de necesare au fost. Nu va puneti intr-o situatie similara. Incercati sa nu fiti fortati de evenimente.

Romania a trecut printr-o serie de alegeri istorice. Trebuie sa ne bucuram, dar sa ne amintim si de contextul local si extern. Elita reformatoare trebuie sa isi inteleaga rolul, sa ajunga la un consens in legatura cu prioritatile tarii si sa il urmareasca. Echilibrul puterilor, asigurarea lichidatilor si stimularea economiei trebuie sa fie printre primele pe lista. Avand in vedere ca am ales un presedinte altfel, este foarte important ca atat el cat si alti lideri reformatori sa isi pastreze capitalul politic pentru timpurile grele si sa nu il cheltuiasca toti dintr-o data. Daca nu au grija si si-l risipesc, data viitoare poporul va alege pe cineva care va duce Romania intr-o directie neplacuta.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Sincer, nu-mi place cuma ati conceput articolul. Prea multe afirmatii si prea putine cifre. Mai ales ca sunteti matematician si lucrati intr-o institutie financiara.
    La concret:
    -dezintegrara monedei euro. Oarecumva va inteleg, traiti in State si pe acolo e la moda. sa vezi UE in prapastie. De ani si ani tot felul de „prezicatori”, mai mult sau mai putin celebri dau termene la care moneda euro se va „dezintegra”. Banuiesc ca va mai aduceti aminte de celebrele trei luni pana la dezintegrarea monedei euro, „vazute” de Soros in…iunie 2012. Desigur in acest timp cumpara bonduri europene. Adica pleca de pe euro (cash) tot… pe euro(bonduri). Sperand ,evident ca pretul lor va creste. Or o prabusire a monedei ar fi dus si la dereglari uriase in sistemul de garantare sau plati a datoriilor suverane (finantate si prin bonduri) din UE.
    -sistemul bancar, rezervele valutare etc din Romania.
    Rezerva valuatara se incadreaza in optimul intervalului (4-6luni de importuri) , iar gradul de acoperire (rezerva+aur) este de 6.8 luni
    Datoria extrena pe termen lung scade de la 80,9 mld in q3 2013 (sau 78, 86 in q4 2013) la 77,4 in q3 2014.
    La fel si datoria externa pe termen scurt, de la 18,9(19,2 in q4 2013) la 18,5.
    Totalul datorie extrene a scazut cu mai bine de 2 mld.
    http://www.bnr.ro/page.aspx?prid=9637
    Sistemul din Romania este totusi rezilient la factorii disturbatori extreni datorita:
    -calitaii capitalului (rata de solvabilitate in crestere, aproape 18%, comparabila cu Austria si peste Franta sau Olanda)
    -lichiditate in parametrii buni (lichiditatea imediata=39,8% , peste pragul de 30% . Rata lichiditatii-1,6, peste pragul acceptat=1)
    etc
    Toate aceste date le gasiti pe siteul BNR . O minima documentare aici
    http://www.bnr.ro/Prezentari-si-interviuri–1332.aspx
    ar fi fost suficienta.
    Da, sunt pericole, dar ele trebuie masurate si nu aproximate „din burta”.
    Pentru a putea da apoi „avertismente”. Unul din motivele pentru care am dorit schimbarea(cel putin eu asa am gandit) este tocmai acesta: solutiile pe impresii trebuie inlocuite cu solutii pe masuratori, pe cifre. Nemteste.

    • Autorul arata o viziune generala realista, chiar fara ornamente numerice si modele complexe – ce ar fi imposibil de validat si trece peste capul majoritatii. Statistici punctual-selective pot dovedi orice ipoteza in mana unui avizat, deci multam fain ptr. omiterea lor :-).

      Jurnalele economice, politice si academice din ultimii 25 ani ne-ar ajuta sa intelegem ca sinteza autorului este corecta, din pacate.

      Alegerea lui JK este o victorie istorica a democratiei romanesti, si va fi marcata ca un moment cheie al Europei’14 – id est, dupa conflictul Ruso-Ucrainean, dupa caderea Frantei si Italiei in a 3-a recesie din ’08 incoa, dupa alunecarea Germaniei in stagnare… etc.

      Victoria Nov. 2014 ne-a conferit literalmente peste noapte un imens capital politic, similar cu Dec’89. Vom reusi sa-l convertim in capital economic si social, sau il vom disipa precum repetat in trecut?

      Suntem geopolitic la periferia UE si NATO –din fericire apartinem!– in bina statistica cu BG si alti asemenea performeri dubiosi. Deci avem loc de mai bine, cu gradient pozitiv.

      Capitalul politic Nov’16 probabil ne va apropia de SUA, dar mai ales de tarile DACH (DE, A, CH), de care suntem traditional mai legati. Unii ar argumenta ca economic oricum DACH-ul este mai semnificativ ptr. Romania decat latinitatea noastra insulara in oceanul pan-slavon.

      Dl Tecu sumarizeaza coerent momentele si forfecarile la confluenta carora suntem plasati dupa Nov’14.

      Global economia a dat rateuri majore in ’01 si ’08, dar gratie BRIC-urilor si motorului teutonic, caderea USA si PIIGS n-a tras tot sistemul jos. E.g., Japonia s-a tarat 2 decenii in stagnare, fugind initial de inflatie… cand partial a prins o gura de oxigen, Fukushima si taxele au bagat-o inapoi in recesia „surpriza”. Pretul la petrol arata ca nici China nu-i sigura de cresterea 6-7%, desi SUA si $ momentan cresc.

      In Europe situatia este defel roza, double-digit somaj, populism xenofob, oscilatii austere-QE (quant. easing) si stagnare-recesie – cu exceptia a 3-4 tari anglo-saxone… din care acuma si DE sufera.

      Daca DACH (a) vor considera Romania ca partener demn de incredere, si (b) vor incepe investitia in infrastructura, avem o sansa buna. Practic DE sa considere RO ca partener structural si sa incurajeze bancile si fondurile locale sa opereze identic si in RO.

      Dar intre deflatia-stagnatia DE, cresterea anemica US si politica romaneasca raman prea multe necunoscute si variabile incontrolabile de catre viitoare conducere a Romaniei. Doar JK cu cativa consilieri seriosi nu vor putea scoate singuri tara din namolul in care suntem cazuti pana peste ochi. Dar avem o sansa!

    • Domnule MirceaM,

      Multumesc pentru comentariu.

      Articolul a avut scopul de a atrage atentia asupra unor lucruri pe care eu le consider importante. Daca stateam sa va dau numere despre zona Euro sau Romania devenea foarte lung, iar punctele cele mai importante se pierdeau in detalii.

      In rest fiecare om are preferintele lui in legatura cu modul in care vrea sa isi prezinte gandurile. Respect optiunea dumneavoastra, chiar daca nu o gasesc intru totul potrivita.

      Poate pe viitor voi face un studiu mai detaliat al lucrurilor pe care le-am mentionat. Acest lucru depinde de mai multi factori, unii dintre ei care nu se afla sub controlul meu.

      In legatura cu comentariile propriu-zise:

      1. pe mine nu ma intereseaza ce este la moda si ce nu este, ma intereseaza bunastarea tarii mele si a Uniunii Europene. Realitatea este cea pe care am descris-o.

      Puteti sa cititi chiar pe pagina BNR, printre randuri, la link-urile pe care mi le-ati sugerat, care este situatia zonei Euro. Altfel puteti sa va uitati pe site-urile europene la somas, la crestere, la indicatorii de inflatie si apoi sa faceti o scurta analiza a ceea ce se intampla cu bancile din zona euro. Concluziile pe care le-am prezentat eu sunt imeditate. Acum, motive, solutii, samd, sunt mai incurcate. Dar pentru a vedea ca pacientul este in stare grava nu trebuie sa fii chirurg.

      2. nu este acesta locul si nici acesta timpul sa comentez situatia sistemului bancar din Romania. Nu am facut nici o afirmatie despre lichiditate, decat ca trebuie asigurata. Eu acum pot sa spun doar atat: lichidatea are obiceiul sa dispara cand ai nevoie de ea mai mult.

      • Astept cu interes acel studiu. Sincer.
        Timpul este scurt pentru toti, o analiza comparativa, pe cifre, ia mult mai mult timp ca una pe impresii. Si cititul ei este mai greu.
        Dar concluziile vor fi argumentate, uneori chiar …altele.
        Am dat exemplul cu rezervele valutare …stabilitatea (relativa, dar care are praguri destul de clare, in conditii normale) este asigurata acum, nu este un motiv de ingrijorare, cred ca o anliza impartiala trebuie sa spuna si ce e bine, nu doar ce e rau. Pentru ca Romania, poate sa para paradoxal pentru unii, are indicatori macro mai buni ca UE, fiind una dintre tarile(destul de putine) care indeplineste acum toate criteriile de convergenta.
        Desigur, diavolul sta si , sau mai ales, in detalii. Cresterea economica exista( cu toate dubiile normale referitoare la ultimele corectii facute de INS pe PIB trimestrial), dar structura ei (scade puternic investiitia in echipamente de prin 2013) nu este cea mai fericita. Fara a intra in detalii, pentru unii plictisitoare, vom avea crestere,da, si apoi ne vom intreba de ce, fie nu se simte, fie nu este durabila.
        Sau de ce ” In 2010 guvernul nu a avut de ales si a taiat salariile cu 25%.”. O concluzie „la moda”, pe impresii, dar falsa pe cifre. De aia nu mai vreau analize pe impresii…

  2. (s-a nimerit) la tema articolului și tot cu avertismente.
    Corupția la cel mai înalt nivel… subteran, în structura de rezistență față de democrația constituțională.
    Domnia orbetelui deține supremația prin secretușul cu părul permanent și absolut.

    Aici sunt Fanii dumneavoastă(!): principiul inseparației (supraputerii atotcuprinzătoare) și dezechilibrului puterilor (rămase mai prejos) în stat.

    Vreți alegeri la fel de corecte ca alaltăieri în diaspora și în țară
    sau de ieri o cercetare pentru un proces protejat în grup organizat
    sau azi o altă lovitură cu OUG de stat
    sau mâine o nouă majoritate parlamentară
    sau răspoimâine un Iohannis suspendat?

    Se rezolvă orice – vine băiatul orbete! – până la loc comanda!
    Orbetele, cel mai iubit dintre subpământeni!
    *
    Help, Președintele actual al României și CCR!
    http://noradamian.wordpress.com/2014/11/20/help-presedintele-romaniei-si-ccr-jihadul-acoperitilor-sapa-subteran-la-desavarsirea-blocajului-institutional-33/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Nicolae Tecu
Nicolae Tecu
Nicolae Tecu este in prezent angajat la o firma de investitii financiare in Baltimore, MD, SUA. In mai 2012 a terminat doctoratul in matematica la Yale University. In 2005 a obtinut un Bachelor of Science in matematica de la International University Bremen (actuala Jacobs University) din Germania.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro