sâmbătă, mai 18, 2024

10 măgării de presă din timpul campaniei

Sunt îndejuns de multe probe că presa n-a trecut testul imparțialității, a corectitudinii și a responsabilității în abia încheiata campanie electoarală pentru prezidențiale. Deși CNA a dormit complice în front, totuși câteva monitorizări independente s-au efectuat pe audiovizual. Nu e simplu de ținut sub observație întreaga comunitate media, sunt necesare criterii, oameni care se pricep, finanțare etc. Mass-media din provincie au rămas de multă vreme în afara atenției, cu toate că, o dată cu pauperizarea generală a presei, face și ea compromisuri politico-economice, într-un joc perdant pe termen lung. Din ce s-a putut observa cu ochiul liber pe televiziuni într-o monitorizare Hotnews pe norme profesional-deontologice, finanțață de de Fundația Konrad Adenauer, am selectat exemplele cele mai revoltătoare:

    1. Parintii lui Iohannis la vilă

      În emisiunea de pe RTV din 29 octombrie a lui Ciutacu s-au atătat imagini cu o frumoasă vilă din Würtzburg  atribuită părinților pensionari ai lui Klaus Iohannis. Comentariile au continuat în emisiunea Andreei Crețulescu, România la raport, întărindu-se ideea că este o vorba de o proprietate scumpă din Germania, estimată la 500.000 Euro: ”Iată că după cele șase case o avem și pe a șaptea, cea mai scumpă. Deci o avere imobiliară a lui Iohannis de un milion de Euro”, a conchis  invitatul Mirel Palada –PSD. În fapt, părinții candidatului locuiesc cu chirie în mansarda vilei filmate de RTV.

        2. Elena Udrea și Klaus Iohannis împușcați cu prezumții

          Aflată în studioul de la Timișoara al TVR, Elena Udrea a fost pusă în fața unei întrebări tendențioase în dezbaterea din 19 octombrie, menite să vehiculeze un zvon fără bază factuală. Moderatorii Monica Ghiurco și Radu Rădulescu au întrebat-o pe Elena Udrea dacă este ”iubita” președintelui Basescu, pornind de la un interviu apărut într-o publicație satirică. Candidata a mai fost întrebată dacă nu o deranjează că este ”blondă”. La fel de relevantă s-a dovedit și întrebarea cu tentă subiectivă a Laviniei Șandru în dezbaterea Ponta-Iohannis  jalnic organizată la Realitatea TV. Adresată candidatului liberal, întrebarea conținea acuzația că acesta n-a vizitat Chișinăul și Cernăuțiul, deci nu merită voturile românilor de acolo. În contrast, TVR i-a făcut cadou lui Victor Ponta  un interviu  exclusiv difuzat pe TVR Moldova, cu mesaje darnice pentru alegătorii moldoveni. Deși jurnaliștii trebuie să clarifice aspecte inclusiv biografice din existența candidaților, se recomandă ca întrebările lor să pornească de la fapte, informații, iar nu de la prezumții care discreditează. Un exemplu de ”așa da” este interviul dintre cele două tururi luat lui Klaus Iohannis în emisiunea ”După 20 de ani” de la PRO TV.

            3. Secțiile goale de la Londra și băsiștii

              Antena 3 și RTV au fost campioanele manipulărilor și dejecțiilor televizate. Preluând mesajele liderilor PSD (vezi Gabriela Firea) în intenția de a-l avantaja pe Victor Ponta, televiziunile au acreditat ideea că la Londra, unde erau cozi kilometrice în ziua votului în ambele tururi, ar fi secții goale. Burtierele anunțau în permanență ”Secții goale în străinătate”. Imaginile contrastau flagrant cu cele transmise pe Facebook de românii care stăteau de ore la coadă cu o deteminare extraordinară. Declarațiile de pe cele două posturi, cărora li s-a adăugat și TVR Internațional, conduceau la concluzia că există ”agitatori” fie străini, fie ”băsiști”, care împiedică votul. Ulterior cele două canale au acuzat ambasadorii pentru situația creată, singurul vinovat fiind în fapt guvernul.

                4. Manifestațiile absente

                  Manifestațiile de susținere a românilor din străinătate care au adunat zeci de mii de oameni în piețele marilor orașe au fost ignorate sau considerate secundare, atât de unele canale de știri, cât și de TVR. Când manifestațiile s-au transformat în proteste antiguvernamentale, B1 TV a devenit prudent și a dat știri scurte în jurnalele târzii, iar Antena 3, RTV și TVR au ignorat complet subiectul.

                    5. Licitația Dracului

                      Emisiunea Sinteza zilei a lui Gâdea se califică pentru titlul de cea mai mizerabilă emisiune din campanie. Împreună cu Badea, Ursu, Ciuvică etc. s-a pus la cale o ”licitație” pentru a-l batjocori pe șeful statului, într-o campanie de denigrare furibundă. A fost arătat publicului tabloul „Răutatea pământului”, în care Traian Băsescu apare sub chipul lui Smeagol din Stăpânul Inelelor. ”Pornim de la 10 ani cu executare”, a declarat moderatorul, ca revanșă la pedeapsa primită de patronul său, Dan Voiculescu. Și ca semn al vasalității. Supușii încarceratului Felix au rămas încremeniți în proiectul atacului la ”regimul Băsescu”, ca temă de campanie pro Ponta. Până se termină banii.

                        6. ”Legături periculoase”cu societatea civilă

                          Alessandra Stoicescu-Antena 3 a descoperit în niște fotografii vechi ale candidatei Monica Macovei, undeva pe o plajă, împreună cu directoarea unei organizații media, ”legături periculoase” între politic și societatea civilă. Răsfățata premiilor APTR s-a întrecut pe sine cu speculații elucubrante  în emisiunea 100 de minute, pentru a o compromite pe Macovei în fața electoratului. Nicio vorbă despre faptul că Monica Macovei a lucrat mulți ani în sectorul ONG.

                            7. Omagiu conducătorului potențial

                              Antena 3 și RTV n-au economisit fantezia și scenografia pentru a-l omagia pe Victor Ponta, cel de care atârnă contractele d-lui Ghiță și confiscările din dosarul condamnării lui Voiculescu. La sfârșitul lunii octombrie, Antena 3 si Mihai Gâdea ”i-au pregătit o emisiune de gală premierului Victor Ponta, cu invitati care au lăudat permanent realizările și personalitatea „unui premier tânăr excepțional”. Impresie a făcut și atitudinea tandră a premierului care se ținea de mână cu soția, gest suprins din toate unghiurile de cameramanii emisiunii Sinteza zilei”, relatează Hotnews. Pentru mai multă emoție, au fost aduși lăudători profesioniști, ca Florina Cercel, actriță, care a glăsuit suav: ”Domnule Ponta, m-am simțit brusc bine când am dat mâna. Sunt senzitivă  și simt aura oamenilor… Ferice de mama care v-a născut!”. De adulatori în direct a avut parte și Elena Udrea la Realitatea TV și la B1 TV. Invitat special la Realitatea după atacul paparazzi de la Paris, Elena Udrea a fost lingușită live de Lavinia Șandru: ”Credeți-mă, sunteți cel mai bărbat candidat la președinția României”, i-a declarat cu ochii umezi moderatoarea, adăugând mai încolo”Sunteți tânără, sunteți frumoasă, deșteaptă, luptătoare. Nu v-ați plecat capul în fața nimănui”. Iohannis a fost de asemenea în grații, fiindcă același post TV i-a ridicat ”de trei ori mingea la fileu” la prima dezbatere electorală improvizată cu Ponta, așa cum declară Rareș Bogdan, cu seninătatea celui care n-a auzit de echidistanță.

                                8. Atac la scaunul gol

                                  În maniera circului de la Antena 3 din 2012, când a fost adusă o păpușă gonflabilă în locul unei invitate absente, dezbaterea finală din turul 2 a  avut loc între candidatul Ponta și un scaun gol reprezentându-l pe contracandidat, pe care s-au răzbunat din greu cei din studio. Scaunul a fost acuzat că este nepregătit pentru confruntare, că e laș, că nu se pricepe, dar i-a fost trecut cu vederea că nu e ortodox.”Peste două ore de propagandă horror. Totul s-a terminat într-o apoteoză uleioasă, cu mândria obligatorie de a fi român, imnul național …”, spune jurnalistul Dan Tapalagă care a văzut emisiunea.

                                    9. Manipulări cu țigani

                                      Cu trei zile înainte de turul  secund, la RTV Ciutacu încerca să convingă electoratul cu ajutorul unui clip cu președintele în exercițiu, că Iohannis este sprijinit de țigani, minoritatea ”mai bronzată”, cum a numit-o moderatorul. ”Adevărul stă însă exact pe dos: Victor Ponta este cel care a bătut palma cu Cioabă, „regele romilor”, care a anunțat public că îl va sprijini în campania prezidentială (alături de Corneliu Vadim Tudor și Dan Diaconescu)”.

                                      10. Profesoara și mitocanul

                                      Profesoara Carmen Iohannis a trecut testul de rezistență la mitocănia Antenei 3. A ignorant cu grație atacul imund al lui Mircea Badea la gestul ei de a merge pe jos la școala unde predă, imediat a doua zi după ce soțul ei a fost ales președinte. ”Dl. Badea s-a năpustit asupra doamnei Carmen Iohannis ca un tâlhar de stradă, ca să-i smulgă picioarele, nu geanta”, observa cu indignare jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

                                      Variantă a unui text apărut în revista 22

                                      Distribuie acest articol

                                      2 COMENTARII

                                      1. Ma intreb de ce, in ziua de azi, sunt mai multi menestreli si bufoni decat jurnalisti? De ce informatia e ingropata de „senzational”? De ce educarea (prin presa) e inlocuita cu indoctrinarea?
                                        Pentru rating?

                                      LĂSAȚI UN MESAJ

                                      Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
                                      Introduceți aici numele dvs.

                                      Autor

                                      Brindusa Armanca
                                      Brindusa Armanca
                                      Jurnalistă, profesor universitar, a făcut parte din redacţiile prestigioase de la Radio Europa liberă, Expres sau Ziua şi a condus mai mulţi ani studioul regional de la Timişoara al TVR. Membră a Uniunii Scriitorilor din România, este autoarea mai multor volume de jurnalism ca „Televiziunea regională în România” (2002), ”Media culpa” (2006), ”Învaţă să învingi” (2006) şi „Istoria recentă în mass-media. Frontieriştii” (2009), tradusă şi în maghiară în 2011, cărţi de comunicare cum este „Ghid de comunicare pentru jurnalişti şi purtători de cuvânt” (2002), sau de istorie literară ca „Mesajul lui Crypto. Comunicare, cod, metaforă magică în poezia românească modernă” (2005). Filmele de televiziune i-au fost premiate la festivaluri naţionale şi în competiţii internaţionale, iar activitatea sa a fost recompensată cu Distincţia Culturală a Academiei Române.

                                      Sprijiniți proiectul Contributors.ro

                                      Pagini

                                      Carti noi

                                       

                                      Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
                                      Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

                                      Carti noi

                                      În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
                                      Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

                                       

                                      Carti

                                      După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

                                       
                                      „Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
                                      Cumpara cartea

                                       

                                       

                                      Esential HotNews

                                      contributors.ro

                                      Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
                                      Contact: editor[at]contributors.ro