sâmbătă, mai 18, 2024

Am fost ales președinte CNI

Neașteptat, azi am fost ales Președintele Consiliului Național de Intergritate (CNI) de către colegii din acest organism. Pentru cei care nu știu foarte bine cu ce se ocupă CNI, aș putea spune că acesta supervizează oarecum activitatea Agenției Naționale de Integritate. Nu este un organism de control foarte puternic ci doar o plasă de siguranță suplimentară care monitorizează lunar activitatea agenției și-i aprobă (sau nu) raportele de activitate și direcțiile strategice. Colegii din CNI care au argumentat în favoarea mea au spus că un președinte al CNI ales dintre reprezentanții societății civile este o graranție în plus pentru ca instituția să aibă o conduită apolitică. La asta eu adaug și faptul că voi fi foarte interesat de transparentizarea activității CNI și profesionalism.

Cu toate că CNI, după cum spuneam, nu este o instituție cu multe puteri de control (și nu e neapărat rău că este așa, Parlamentul este cel care-i încredințează mandatul conducerii executive a ANI) are totuși un rol important. În timpul mandatului nostru (mandatul are patru ani) va trebui să contribuim la instalarea (selectarea, propunerea către Parlament, validarea de către Parlament) unei noi conduceri executive a ANI. Sunt convins că împreună cu restul membrilor CNI, cu toții vom reuși să facem acest lucru în mod transparent, pe baza unor criterii care țin, evident, de integritate dar și profesionalism și performanță profesională.

ANI este o instituție excepțională, nu foarte des întâlnită în peisajul instituțional european. Timpurile exepționale, situațiile excepționale impun existența unor instituții excepționale. În cazul nostru este vorba de una dintre instituțiile anticorupție. Corupția este o anomalie și avem nevoie de instituții speciale care să corecteze acestă anomalie.

Cred că ANI a făcut treabă bună până acum, și-a îndeplinit misiunea într-o foarte mare măsură. Acest lucru este subliniat și în rapoartele MCV ale Comisiei Europene. Dar în același timp nu cred că CNI trebuie să fie doar un organism de suport pentru ANI, un simplu buffer, o zonă-tampon care să o protejeze de inevitabilele atacuri politice. Cred că CNI, atâta cât îi permit atribuțiile, trebuie să fie un organsim activ și rațional care să se raporteze critic-constructiv la activitatea ANI pentru că întodeauna este loc de mai bine (asta fără a-i minimaliza meritele sau știrbi în vreun fel reputația).

Convingerea mea (utilitaristă) este că rațiunea de a fi a unei instituții este egală cu capacitatea ei de a crea bine în societate. Iar ANI este încă necesară societății noastre, ne poate face încă mult bine.

Să vă dau și câteva informații de context: am fost propus si susținut pentru a face parte din CNI de către 13 organizații neguvernamentale, în urma unui proces de selecție (zic eu transparent) organizat de Senat. Am spus și în momentul acela că oengiștii aveau opțiuni mai bune decât mine pentru a face parte din acest organism (colegi din Expertforum, Freedom House, APADOR-CH și câțiva alții) . Din diferite motive, personale, profesionale etc. ei au decis să nu candideze și s-a ajuns ca eu să fiu cel nominalizat. Cred că nominalizarea în CNI a venit mai ales ca o recunoaștere a activității organizației pe care am înființat-o și în cadrul căreia am activat împreună cu Cristian Ghinea începând anul 2009, Centrul Român de Politici Europene. Practic, fiind nominalizat, am cules roadele muncii colegilor mei Cristian Ghinea, Dragoș Dinu și Bianca Toma care au derulat mai multe proiecte dedicate anti-corupției în România, Republica Moldova și în câteva țări din Balkanii de Vest. La rândul meu am fost implicat în astfel de proiecte iar subtilitățile eforturilor anti-corupție nu-mi sunt străine. Noua poziție mă obligă la o mai mare atenție și o mai bună aprofundare a politicilor anti-corupție  (eficiență, impact, durabilitate).

În CNI nu voi fi singur, o voi avea permenent alături mine pe Elena Calistru (Funcky Citizens) care va participa în calitate de membru supleant la întâlnirile CNI și mă va înlocui ca membru cu drepturi depline atunci când nu voi putea participa.

P.S. Cred că cei mai mulți dintre dumneavostră mă cunoașteți deja de aici de pe contributors.ro și adresez rândurile de mai sus în special cititorilor Contributors.ro. Dacă nu mă înșel, în acest moment sunt cel mai vechi contributor J, chiar dacă activitatea mea editorială a fost mai sporadică în ultimii ani.

Distribuie acest articol

10 COMENTARII

  1. Felicitari! Vrind sa vad cu ce se ocupa CNI am gasit aceasta pagina:
    http://www.integritate.eu/C.N.I/Ce-este-C.N.I.aspx
    Sugestie minora: primul paragraf din pagina sa fie paragraful 5 de acum si mutati toate numerele de legi si limbajul de lemn mai jos. ;) Success si sper ca aceasta functie sa dispara cit mai repede, adica sa avem politicieni cinstiti! ;) Visez, desigur! :D

  2. Pai, fiind o întreprindere voluntara, iesiti la rampa si spuneti, cu ce va putem ajuta … ori cu vorba ori cu fapta, poate iese ceva bun si dezinteresat (material)

  3. Pentru cresterea transparentei si monitorizarea activitatii ANI/CNI asteptam ca sa folositi aceasta platforma pentru a publica :
    – care sunt obiectivele asumate (gen cresterea calitatii condamnarilor in justitie de la 75 la 80% in X ani)
    – rapoarte de activitate periodica ce sa contina evaluarea evolutiei obiectivelor asumate
    si alte cele similare, dincolo de vorbe goale „sa fie bine, si sa nu fie rau”.

  4. Succes si va rog sa actionati in interesul cetatenilor!
    Acum aveti o atitudine de om normal, sper sa v-o pastrati pe toata durata mandatului..

  5. Interesant este ca, la nivelele inferioare ale administratiei, problema conflictului de interese discuta. Ex. primariile satesti unde primarii au SRL-uri (pe numele sotiilor) care arendeaza pamintul alesilor. Model de intransparenta si falimentare a satelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucuhttp://www.crpe.ro
Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Politici Europene

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro