luni, iunie 17, 2024

StrategiaEnergeticaPentruRomani: România are nevoie de viziune energetică

Viziunea energetică pentru România anilor 2035, trebuie să derive din obiectivele de securitate ale României, în care componenta energetică în actualul context geopolitic trebuie să joace  un rol important. Pragmatismul acestei viziunii trebuie să plece de la construirea unui mix energetic optim, dar fără să se oprească la guvernanţa energetică şi interesul investitorilor în companiile energetice.

Având în vedere schimbările ce se petrec la nivel mondial și european, viziunea care va sta la  baza strategiei energetice este esenţială pentru următorii 25 – 30 de ani. Viziunea va determina obiectivele strategice şi tacticile, pentru atingerea acestora, dar şi definirea priorităţilor de acţiune.

Considerăm că înainte de orice, strategia energetică trebuie să se bazeze pe o abordare inteligentă a energiei.

Contractarea economică, situaţia geostrategică, uniuniile energetice, evoluţia pieţei de energie, volatilitatea masivă a cererii şi ofertei cu succesiuni excedent/deficit, excedentul capacităților de producție, atragerea şi respingerea investiţilor în surse regenerabile de energie, afectarea mediului înconjurător şi schimbările climatice şi sărăcia energetică, toate determină necesitatea UNEI VIZIUNI ENERGETICE.

O redresare a economiei României și a economiilor regionale se va face într-un ritm lent, consumul de energie, pe fondul eficienței energetice sporite și a concurenţei va fi unul redus în următorii ani, dar va aduce preţuri pentru care unele din actualele capacităţi de producţie a energiei sau potenţiale noi investiţii să nu fie viabile.

În acest context se impun acţiuni îndrăzneţe, inovatoare, dar cu un grad mare de mobilitate şi flexibilitate. Astfel, abordarea inteligentă a energiei ar asigura: societăţii utilităţile energetice necsare, fezabile în obţinere şi livrare, sustenabile în societate, sigure în utilizare şi predictibile în abordare.

Abordarea inteligentă a energiei este o modalitate de a asigura societăţii utilităţile energetice necesare, fezabile în obţinere şi livrare, sustenabile în societate, sigure în utilizare şi predictibile în abordare.

Prin energie inteligentă sumarizăm, fără a ne limita la: eficienţă energetică, energie eficientă, management energetic, smart grid, smart metering, platformele de tranzacţionare, limitarea sărăciei energetice, crearea pieţei unice energetice, liberalizarea pieţei, diseminarea şi educaţia consumatorilor, valorificarea extrinsecă a resurselor energetice, exploatarea valorii adăugate a sistemelor actuale energetice etc. Toate acestea abordate din prisma sinergică – tehnică, economică, comercială, juridică, politică, socială şi ecologică, pot răspunde cerințelor viitoare ale românilor.

O viziune asupra strategiei energetice ar putea să fie:

securitate energetică, inteligență energetică, responsabilitate socială şi sustenabilitate.

Inteligența energetică: inovație și invetivitate pentru securitate energetică.

Responsabilitate socială: eficiența și eficacitate pentru accesul la energie durabilă.

Sustenabilitate: competitivitate și acces la sursele de energie pentru românii.

În acest context, scopul elaborării strategiei energetice fiind „asigurarea securității energetice a României, sprijinirea competitivității, cu menținerea echilibrului optim între resurse, nevoi și protecția mediului”.

Având în vedere modul de organizare, dar şi de percepere al statului în domeniul energetic, un element important, în stabilirea viziunii energetice a României trebuie să îl aibă în stabilirea care va fi viitorul rol al statului in domeniul energetic.

O potenţială abordare al viitorului rol al statului în domeniul energetic, în următoarea ordine cronologică ar putea să fie: elaborarea de strategii și politici, elaborare de scheme support, acționar, reglementator şi furnizor de servicii și colector de taxe.

Articol aparut pe blogul autorului: www.dumitruchisalita.ro.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. 1.Pentru a avea o ,,viziune” intr-un domeniu, fie el energetic, ori scolar-educativ, al IMM-urilor, agricol, comercial, etc., este nevoie de un ,,proiect economic national” postaderare, care sa indice informatiile tehnice, economice, industriale, financiare, etc. pe baza carora sa fie construite viziunile de viitor, pe domenii si diverse termene.
    Numai pe baza viziunii asupra viitorului economic si industrial, poate fi realizata viziunea si ,,proiectul energetic” al Romaniei.Fundamentul oricarui proiect din domeniul industrial, este insasi ,,proiectul industrial national”, in lipsa caruia nu poate exista cel energetic, ci eventuale cirpeli de conjunctura sau de forta majora…

  2. Nimic nou. Romania are nevoie de viziune. Punct.
    Energetica, economica, politica, militara, sociala, culturala, religioasa, identitara etc. Sper ca, la un moment dat, vom avea o clasa politica suficient de competenta si responsabila, incat sa se ridice la inaltimea misiei sale.

    Strategia energetica nu este un subiect care sa fie tratat, discutat si comentat public. Este mult prea importanta pentru a fi lasata pe mana politicienilor, ong -istilor si pareristilor. Profesionistii trebuie lasati s-o faca, pe baza informatiilor si analizelor altor profesionisti.

    P.S. Imi recunosc limitele, nu am reusit sa decelez valoarea adaugata din acest articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dumitru Chisalita
Dumitru Chisalita
Chisăliţă Dumitru a absolvit Facultatea de Inginerie, pofilul Inginerie Economică, specializarea Ingineria și managementul sistemelor de producție, din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu, 2000. A obținut masterul în “Valorificarea Gazelor Naturale” (2002) la Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, în „Managementul și marketingul petrolului” (2006) la Universitatea Petrol și Gaze Ploiești, în „Modernizarea energetică a clădirilor” (2007) la UniversitateaTransilvania din Brașov. Are titlul Ştiinţific obţinut în iunie 2004 în Științe Inginerești, Specializarea Mecanica fluidelor. Începând cu anul 2010 este doctorand laUniversité de Technologie de Belfort Montbéliard, Franța, cu tema L’histoire de gaz naturel. În perioada 1966 – 2002 l-a asistat pe domnul prof.dr.ing Simescu Nicolaie la disciplina “Transportul gazelor naturale” la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. Din 2008 până în prezent este Șef de Lucrări la Universitatea de Construcții din Brașov, Catedra Instalații cu disciplinele Termotehnica clădirilor, Măsurarea Fluidelor și Sisteme de energie regenerabile pentru clădiri. Din ianuarie 2006 este membru în colectivul de redacție al revistei Tehnica Instalațiilor, Tg. Mureș, din iunie 2005, este membru în colectivul de redacție al suplimentului revistei Ştiinţă şiTehnică, Bucureşti. Din octombrie 2001 este membru fondator al Asociaţiei Culturale “Mediaşul Nostru“. De asemenea, este membru al Societății Ingineriilor de Petrol și Gaze (SIPG), membru al Asociației Inginerilor Instalatori din România (AIIR) și Președintele Societății Inginerilor din Domeniul Gazelor Naturale din cadrul AGIR. În anul 2006 obține atestatul de Expert tehnic extra judiciar și consultant in domeniul petrol si gaze eliberat de Asociația Experților Europeni Agreați Paris, in anul 2007 obtine atestatul de Auditor Energetic eliberat de ANRE, in anul 2009 atestatul de Auditor Energetic pentru Cladiri eliberat de MDRL si in anul 2010 atestatul de Expert tehnic judiciar în domeniul petrol și gaze în cadrul Ministerului Justiției. În 2010 a câștigat Premiul AGIR – Inginerul anului 2009 la secțiunea Ingineria resurselor naturale și a energiei pentru activitatea desfășurată în ultimii 12 ani de promovare a gazelor natural și valorificarea istoriei gazelor natural în lucrarea intitulată sugestiv: O istorie a gazelor naturale din România.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro