duminică, iunie 16, 2024

Securitatea Energetică în Strategia de Securitate a României

În contextul accentuării competiţiei pentru putere şi influenţă în arena regională, europeană sau mondială, resursele energetice, joacă rolul cel mai important în poziţia ocupată de un stat şi poziţionarea acestuia în sistemul relaţiilor internaţionale.

Utilizarea energiei ca instrument de presiune este strâns legată de exercitarea puterii economice, componentă importantă în complexul puterii unui stat, şi am putea să o definim ca orice acţiune sau inacţiune a unui actor al lanţului detonator exploatator-producător-transportator-distribuitor-consumator, legată direct sau indirect de resursele energetice, ce are scopul de a influenţa comportamentul altor actori sau de a-i controla, în vederea atingerii propriilor interese. Prin urmare, insecuritatea energetică poate fi prezentă, pe tot lanţul respectiv şi în oricare dintre „verigile” implicate în acest proces.

Întotdeauna, guvernele au pe agendă obiective strategice prin care se vizează poziţii de putere şi dominaţie în sistemul relaţiilor naţionale sau internaţionale. Controlul direct sau indirect al resurselor, surselor, rutelor, pieţelor şi preţurilor formelor de  energie poate determina un instrument de şantaj extrem de eficient, poate determina manipularea şi impunerea dorinţelor celor care le deţin şi/sau controlează.

În acest sens, consider că în noua Strategie de Securitate a României, trebuie cuprinsă Securitatea Energetică a României.

Consider că Securitatea Energetică a României, ar putea să-şi stabilească ca:

Scop – Asumarea rolului energetic primordial în SSE, reducerea dependenţei energetice şi garantarea accesului la energie.

Viziuneacces la energie, diplomaţie, stabilitate şi echilibru

Obiective rolul energetic primordial al României în SSE Europei, o dependență energetică redusă pentru România și asigurarea siguranței

OBIECTIV STRATEGIC DE SECURITATE OBIECTIVE TACTICE DE SECURITATE Indicatori
Denumire UM Tinta potentiala 2035
1 Rolul energetic primordial in SSE
1.1. Diplomatie energetica

1.2. Integrarea in uniunea energetica europeana

1.3. Culoar principal de transport in SSE

1.4. Echilibrator energetic regional

1.5. Depozitar regional

1.6. Guvernanta energetica

1.7. Mediu de afaceri atractiv

Recunoasterea regionala

Rata de integrare

Pondere volume de gaz tranzitate pt UE

Pondere echilibrare zilnica energetica in SSE

Ponderea energiei stocata in depozite din necesarul SSE

Gradul de implementare

Gradul de implementare

%

%

%

%

%

%

Vocea cea mai importanta

100 (2020)

10

20

5

100 (2020)

100 (2020)

2 Dependenta energetica redusa
2.1. Dezvoltarea portofoliului de resurse energetice

2.2. Consumul redus de resurse  energetice

2.3. Optimizarea mixului energetic

Cresterea nivelului de resurse

Scaderea intensitatii energetice

%

%

25

30

3 Siguranta energiei
3.1. Infrastructura critica

3.2. Antisaracia energetica

3.3. Siguranța resurselor

3.4. Garantarea accesului la energie

3.5. Securizarea resurselor umane

Nivel de risk

Scaderea saraciei energetice

Păstrarea controlului asupra resurselor și preluării acestora

Gradul de asigurare a accesului la suficiente resurse

Gradul de asigurare a accesului la suficiente resurse umane

%

Mic

30

Mare

Mare

Mare

Articol aparut pe blogul autorului:  www.dumitruchisalita.ro.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Prea complicat pentru agramatii care conduc Romania. …. Iar pe ceilalti, pe escroci nu-i intereseaza independenta energetica a romanilor decat din patru in patru ani, asa cum ii intereseaza apararea, sanatatea, educatia … etc.

    Imi pare rau ca v-am stricat buna intentie dar dumneavoastra predicati la pereti : Romania si romanii nu au nici un viitor, fie ca e vorba de energie sau de orice altceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Dumitru Chisalita
Dumitru Chisalita
Chisăliţă Dumitru a absolvit Facultatea de Inginerie, pofilul Inginerie Economică, specializarea Ingineria și managementul sistemelor de producție, din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” Sibiu, 2000. A obținut masterul în “Valorificarea Gazelor Naturale” (2002) la Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu, în „Managementul și marketingul petrolului” (2006) la Universitatea Petrol și Gaze Ploiești, în „Modernizarea energetică a clădirilor” (2007) la UniversitateaTransilvania din Brașov. Are titlul Ştiinţific obţinut în iunie 2004 în Științe Inginerești, Specializarea Mecanica fluidelor. Începând cu anul 2010 este doctorand laUniversité de Technologie de Belfort Montbéliard, Franța, cu tema L’histoire de gaz naturel. În perioada 1966 – 2002 l-a asistat pe domnul prof.dr.ing Simescu Nicolaie la disciplina “Transportul gazelor naturale” la Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu. Din 2008 până în prezent este Șef de Lucrări la Universitatea de Construcții din Brașov, Catedra Instalații cu disciplinele Termotehnica clădirilor, Măsurarea Fluidelor și Sisteme de energie regenerabile pentru clădiri. Din ianuarie 2006 este membru în colectivul de redacție al revistei Tehnica Instalațiilor, Tg. Mureș, din iunie 2005, este membru în colectivul de redacție al suplimentului revistei Ştiinţă şiTehnică, Bucureşti. Din octombrie 2001 este membru fondator al Asociaţiei Culturale “Mediaşul Nostru“. De asemenea, este membru al Societății Ingineriilor de Petrol și Gaze (SIPG), membru al Asociației Inginerilor Instalatori din România (AIIR) și Președintele Societății Inginerilor din Domeniul Gazelor Naturale din cadrul AGIR. În anul 2006 obține atestatul de Expert tehnic extra judiciar și consultant in domeniul petrol si gaze eliberat de Asociația Experților Europeni Agreați Paris, in anul 2007 obtine atestatul de Auditor Energetic eliberat de ANRE, in anul 2009 atestatul de Auditor Energetic pentru Cladiri eliberat de MDRL si in anul 2010 atestatul de Expert tehnic judiciar în domeniul petrol și gaze în cadrul Ministerului Justiției. În 2010 a câștigat Premiul AGIR – Inginerul anului 2009 la secțiunea Ingineria resurselor naturale și a energiei pentru activitatea desfășurată în ultimii 12 ani de promovare a gazelor natural și valorificarea istoriei gazelor natural în lucrarea intitulată sugestiv: O istorie a gazelor naturale din România.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro