duminică, mai 19, 2024

Legea finanţării: cum se poate schimba o lege aşa încât să nu se schimbe nimic

După ce legea finanțării a fost retrimisă de Președintele Iohannis la Parlament, parlamentarii au declarat că vor aproba toate modificările propuse. Doar că au făcut-o în stilul deja cunoscut : lăsând o portiță acolo unde trebuie, așa încât lucrurile să nu se schimbe în mod fundamental. Împreună cu colegul George Jiglău de la Centrul pentru Studiul Democrației vă atragem atenția la cum parlamentarii împachetează o non-reformă.

După cum ştim, noua lege a introdus două noi principii în finanţarea partidelor şi campaniilor electorale: posibilitatea partidelor de a contracta împrumuturi şi decontarea cheltuielilor efectuate în timpul campaniilor de la stat. Acestea se adaugă mijloacelor de finanţare deja existente: finanţare de la stat în anumite condiţii, cotizaţii şi, mai ales, donaţii. Atât împrumuturile, cât şi decontarea de la stat nu reprezintă probleme în sine, dimpotrivă. Dacă sunt reglementate corect de lege şi implementate transparent, atunci ele pot avea darul de a asigura partidelor, cărora trebuie să le fie asigurat cadrul legal de a-şi desfăşura activitatea în bune condiţii, mai multă flexibilitate şi surse suplimentare de venit.

Doar că noua lege din România nici nu reglementează corect cele două principii, nici nu asigură transparenţă. Ba din contră, încurajează practicile nocive care au subminat încrederea publicului în partide în ultimele două decenii şi chiar creează altele noi. Mai grav este că, în pofida semnalelor şi recomandărilor venite din partea societăţii civile, a instituţiilor internaţionale precum Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) şi chiar din partea Preşedinţiei, Parlamentul nu doar că nu a îmbunătăţit legea, ci a lăsat-o cel puţin la fel de proastă în aspectele esenţiale, mimând interesul faţă de dialog şi pretinzând că au fost făcute modificări importante.

Felul în care erau reglementate împrumuturile în textul iniţial al legii (PL 95/2014), adoptat definitiv de Camera Deputaţilor pe 18 martie, nu prevedea concret obligaţia partidelor de a restitui acele împrumuturi. Cu alte cuvinte, poate apărea situaţia concretă în care o persoană sau o firmă poate împrumuta un partid, după care, dacă partidul respectiv, prin membrii săi aflaţi în funcţii publice, ia o decizie prin care persoana sau firma este avantajată, împrumutătorul poate hotărî de bunăvoie că nu mai e nevoie ca partidul să restituie împrumutul. Aşadar, împrumutul se poate transforma într-o donaţie sau într-o plată pentru un serviciu (depinde de perspectivă).

Alături de colegii de la Centrul pentru Studiul Democraţiei, am înaintat Preşedinţiei un memoriu prin care am cerut retrimiterea spre reexaminare a legii, invocând, între altele, această problemă. Pe 14 aprilie, Preşedinţia retrimite Parlamentului legea spre reexaminare, atrăgând atenţia asupra acestui lucru (la punctul 2).

Parlamentarii din Comisia de cod electoral pretind, declarativ, că sunt de acord cu punctele de vedere ale Preşedinţiei şi că vor pune legea în acord cu aceste observaţii. Textul pleacă direct la Senat, unde este adoptat pe 22 aprilie. În textul adoptat de Senat, la art.3, alin. 5, apare o modificare de natură să îmbunătăţească uşor problemele semnalate mai sus: „Împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termenul prevăzut la al. (3) (trei ani – n.r.), se constituie în donaţii, cu respectarea prevederilor referitoare la acestea”. Măcar aşa devenea clar faptul că orice împrumut nerestituit intra automat în categoria donaţiilor şi se supunea prevederilor referitoare la aceasta – şi acolo au rămas multe probleme nerezolvate, dar nu insist acum.

După adoptarea de către Senat, textul pleacă la Camera Deputaţilor, for decizional, şi ajunge la Comisia de cod electoral, singura comisie sesizată şi care a jucat rol de comisie pe fond, chiar dacă a fost înfiinţată ca o comisie specială. În şedinţa de pe 28 aprilie, această comisie votează un raport de admitere şi un raport de înlocuire favorabil – în esenţă acelaşi lucru – care modifică art. 3, alin. 5 în felul următor: „Împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termenul prevăzut la al. (3) se pot constitui în donaţii numai cu acordul părţilor şi numai dacă nu s-a atins în anul respectiv plafonul pentru donaţii prevăzut la art. 5 al. (1), până la concurenţa acestui plafon.

Dacă încă nu e clar, o spun răspicat: prin această formulare am revenit la situaţia iniţială, în care nu se spunea nimic despre obligativitatea de restituire a împrumutului. E un soi de învârtire în jurul cozii, prin care, din cuvinte, s-a ajuns la o prevedere sufient de confuză ca să pară ca s-a modificat ceva, dar de fapt să fie totul exact ca la început. Acordul părţilor e suveran, iar referirea la plafon e praf în ochi, pentru că partidele nu au atins niciodată plafoanele invocate sau au grijă să raporteze în aşa fel încât să pară că nu le-au atins.

În acelaşi timp, parlamentarii explică faptul că s-a ajuns la noul text ca urmare a solicitărilor societăţii civile şi Preşedinţiei!

O zi mai târziu, pe 29 aprilie, Camera Deputaţilor ar fi trebuit să dea vot final pe acest text, însă el este retrimis pentru un raport suplimentar la Comisia de cod electoral. Aceasta se întruneşte pe 4 mai, face câteva modificări minore la alte articole, după care, pe 6 mai, Camera Deputaţilor dă vot final (final-final, pentru că Preşedintele nu mai poate retrimite textul la reexaminare).

În acest răstimp, câţiva membri ai Comisiei de electoral, între care preşedintele Mihai Voicu şi vicepreşedintele Gabriela Podaşcă au avut mai multe întâlniri cu organizaţii ale societăţii civile implicate în aceste dezbateri, pe teme care ţineau de legea partidelor şi de legea alegerilor locale, votate şi ele pe 6 mai. Nici o vorbă despre modificările de mai sus referitoare la împrumuturi.

Faptul că a existat un dialog pe chestiuni care ţin de legea partidelor, legea alegerilor locale şi, la începutul lui aprilie, e un bun câştigat al ultimelor luni, dar nu trebuie să ne bucurăm mai mult de cât e cazul. E vorba mai mult de un dialog fizic, nu unul de idei sau o dezbatere reală. Cel puţin la legea partidelor şi la legea alegerilor locale nu a existat absolut nici o disponibilitate de a intra în chestiuni de substanţă – primari în două tururi, prag electoral, sistem electoral – ambele partide mari invocând „acordul politic” sau „mandatul de la partid”.

Trăim vremuri tulburi, în care motivele de optimism alternează de la o zi la alta cu cele de pesimism. Există o fereastră de oportunitate în care se pot face reforme reale. Ritmul şi substanţa consultărilor a crescut. Există ceva mai multă receptivitate, măcar declarativă (orice e mai mult decât deloc) din partea politicienilor faţă de propuneri din partea societăţii civile. În acelaşi timp, însă, apar episoade precum cele de mai sus. Iar ce s-a întâmplat cu legea finanţării e doar un exemplu de sfidare, pentru că legile alegerilor locale şi partidelor conţin şi ele multe elemente problematice. Vom vorbi şi despre ele în următoarele zile.

Distribuie acest articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Laura Bretea
Laura Bretea
Laura Bretea este consultant în asistență electorală pentru UE, ONU, ONG-uri internaționale și a lucrat în aproape 20 de țări din Africa, Orientul Mijlociu, America Latină și Europa de Est. În 2012 și 2013, Laura a fost Asistent parlamentar la Parlamentul European unde a urmărit dosarul Republica Moldova și comisiile de Politică externă și Dezvoltare. Este membră a Consiliului Director al Europuls.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro