luni, iunie 17, 2024

Ion Iliescu si revenirea mortilor din morminte

Mortul de la groapa se mai si dezgroapa, domnule Ion Iliescu! Prima si cea mai importanta datorie a unui om de stat, scrie filosoful Petrer Sloterdijk, este sa apere vietile cetatenilor tarii sale. Dumneavoastra le-ati primejduit. Nu din eroare, ci in chip cinic, pe deplin constient. Nu by omission, ci by commission. Ati esuat ca om de stat, ati capotat ca persoana morala. Ati folositi monopolul violentei legitime in chip arbitrar si abuziv. Ati comis crime impotriva umanitatii. A sosit momentul sa raspundeti, impreuna cu complicii Dvs, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, Mihai Chitac, N. S. Dumitru etc V-a scos din minti sponatenitatea Pietii Universitatii, v-au exasperat cantecele si discursurile libere. Ati recurs la o propaganda otravita pentru a-i stigmatiza pe cei cereau sa le fie data inapoi revolutia pe care voi ati confiscat-o. Ati dat ordin sa fie batuti, schinguiti, terorizati. Pentru aceste faradelegi veti fi judecat si va veti primi, o sper din suflet, binemeritata pedeapsa!

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20532494-ion-iliescu-acuzat-reprimarea-violenta-manifestatiei-din-piata-universitatii-ordonanta-parchet.htm

Ne-am intalnt in cateva randuri, am facut o carte de dialoguri impreuna. In argumentul cartii, spuneam limpede ca am fost si raman un critic al regimului pe care l-ati instaurat pe ruinele dictaturii lui Nicolae Ceausescu. Am scris despre faptul ca aveti voluptatea clarobscurului istoric. Sunt nenumarate texte care depun marturie ca nu mi-am crutat fortele pentru a denunta ceea ce trebuia denuntat:cinismul, coruptia, clientelismul, refuzul asumarii trecutului, perpetuarea minciunii. Cand a aparut cartea, erati pe cale sa va incheiati ultimul mandat prezidential, Romania intrase in NATO. Credeam sincer ca, in pofida trecutului Dvs de nomenclatuist ideologic, ati invatat ce inseamna regulile comportamentului democratic. Apoi, in decembrie 2004, i-ati decorat pe Miron Cozma si pe Corneliu Vadim Tudor. Am scris deschis ca nu pot accepta asemenea aberatii si ca regret cartea de dialoguri. Dupa care, in 2006, ati fost principalul sabotor al actiunii de condamnare a dictaturii comuniste. M-ati numit „scribalau”, „catelul lui Basescu” si cate altele.

Domnule Iliescu, ati facut mult rau acestei tari. Generatii de romani au ratat enorm de multe sanse din cauza Dvs. Ati calcat in picioare principiile normalitatii democratice. Sunteti simbolul a tot ceea ce impiedica Romania sa fie o democratie functionala, credibila si robusta. Va repugna societatea civila, va este teama de gandirea libera, va plac lacheii, poltronii, gansterii si sicofantii. Domnule Iliescu, mortii revin acum din morminte si va cer socoteala! Ati admis, in acea carte de dialoguri aparuta in martie 2004, ca „bilantul comunismului in veacul XX este global negativ”. Nu cred ca ati mai spus-o altadata, in alta parte. Ca istoric al comunismului international, ingaduiti-mi sa vi-o spun cat pot de direct: faceti parte din acest bilant negativ!

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Este extrem de blind si perifrazic exprimat „Domnule Iliescu, ati facut mult rau acestei tari”

    iar „Ati comis crime impotriva umanitatii.” este perfect adevarat, numai ca nu inteleg in ruptul capului de ce ion ilici este deranjat acum pentru ca a oprit „rebeliunea legionara” din iune 1990, de vreme ce aceasta actiune s-a soldat cu numai 50 de „neidentificati” ingropati la Straulesti II?!
    Dosarul Revolutei s-a inchis, ori acolo ion ilici era vinovat de circa 1150 de victime!

    Darca aproape 1200 de morti este ceva acceptabil si nu merita investigat, de ce sa il mai dernajeze pe batranul kaghebist pentru un fleac de 50 de golani exterminati?!

  2. Oricât s-ar adânci acuzarea, era parca mai bine pt Istorie fara procesul Mineriadei si sa se fi continuat cel cu mult mai multi morti, daca trebuia ales numai unul. Dupa clasarea dosarului Contrarevolutiei Teroriste, emanaţii devin pe cale de consecinta Parinti ai Democratiei din România, pot avea rond de statui Memorial ca-n USA pe Mall între Catedrala si Casa Poporului, si atunci presedintele e presat sa-i gratieze pt Mineriade. Singura consolare pt idealisti lectura listelor de carti bune despre 1989: Titus Suciu – Reportaj cu sufletul la gură; Marius Mioc – Revoluţia din Timişoara
    Victor Eugen Mihai Lungu, Tit-Liviu Domşa – Împuşcaţi-i, că nu-s oameni!
    Romulus Cristea – Mărturii de la baricadă; Doina Marian, Irina Nicolau, Mihail Boitor – Vom muri şi vom fi liberi

  3. Un articol bun, ca un brici.
    Inchiderea dosarului Revolutiei este o magarie impardonabila din partea celor ce au facut-o.
    Toti procurorii generali, vreo 7, sint, indirect, partasi la crimele de atunci. Dar direct prin nepasare, incompetenta sau rea vointa.

  4. pentru ca a dat tara cu 150 ani inapoi … nu ne-au ajuns 20 ani pentru a-I ajunge din urma pe capitalisti – cum incorecct prezicea alt batran bolsevic
    daca ilici-kgb ar fi „dat drumul” legilor proprietatii pivate – am fi avansat ceva … poate … poate am fi scapat deja de caracatita transpartinica ce-si lua spagile tocmai din valorificarea relatiilor cu statul …

  5. sinteti subiectiv Domnule Tismaneanu:
    pe cit unele „Generatii de romani au ratat enorm de multe sanse din cauza Dvs.”pe atit altele au avut oportunitatili ptr generatii de acum inainte
    si nu ma gindesc doar la o categorie de virsta;hrebenciucii atit viorelii cit si andreii,pontii,ba chiar bocii sau ebele

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro