luni, mai 20, 2024

Solemn ca o catedrala gotică și fierbinte ca soarele Toscanei…

Una dintre cele mai frumoase povesti ale adolescenței mele, minunat scrisă, am citit-o de cateva ori: “Ape vor seca în albie, și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate…” Finalul este magnific, l-am recitit azi de cateva ori, este solemn ca o catedrala goticăși fierbinte ca soarele Toscanei…

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. oh, ce blestem pe neamul asta ca l a mai nascut si pe Eminescu !
    „….si câte o stea va vesteji pe cer în departari, pâna când acest pamânt sa-si strânga toate sevele si sa le ridice în teava subtire a altui crin de taria parfumurilor sale.”
    foarte frumos
    doar ca astazi sevele pamintului sint canalizate spre directii gresite

    • exagerari de dragul encomiasmelor: „oh, ce blestem pe neamul asta ca l a mai nascut si pe Eminescu !”
      Diamantele se gasesc si in noroi si in ape tulburi.
      Acum, prea multi se cred indreptatit sa slefuiasca cu piosenie diamantul. Mult prea putini reusesc o forma pe masura caratelor.
      Blestem? sau „blestem”?

      • @victor
        :) nu prea pricep ce spuneti, vedeti ca v a raspuns mai jos dl adrian petreanu
        dupa zeci de ani de ovatii si urale (partidul, ceausescu si poporul) iacata romanii s au dezlegat in sfirsit de blesteme si nu mai aplauda pe nimeni pe gratis (acum totu i pe bani si la comanda !)
        citatului inceput de dl Vladimir Tismaneanu i am alipit finalul. cit despre „encomiasmul” meu exaltat, uitati l (e neimportant), dar nu si pe Eminescu

        • @ man of war ,
          e posibil sa nu te fi inteles; esti prea criptic, poate.
          Nu inteleg cum mi-a raspuns mie dl @ adrian petreanu pritr-un neadevar, ci imprastiere de noroi la intimplare „Chiar daca unii intelectuali, considerati cei mai reprezentativi pentru cultura romana actuala, ii contesta valoarea”.
          Cine sint acei intelectuali „considerati cei mai reprezentativi”?
          Eu nu cunosc niciunul, iar daca faci afirmatia, exemplifaica!

          • @victor
            ma bucur ca mi ati replicat ca sa va pot raspunde !
            o sa va explic tragedia lumii de azi in putine cuvinte : cu cit stii mai mult(e) cu atit devii mai umil si cu cit esti mai prost cu atit mai ancorat politic. asta i motivul regresului actual. aveti grija insa sa nu vi se mai serveasca cuvinte vulgare pe post de poezii, minciuni mai adevarate decit Adevarul, linii strimbe si chipuri timpe drept arte, plastic uri si garbage uri. inlaturati le pina nu devin prea groase daca veti mai vrea sa vedeti luciul albastru al apei

  2. Va multumesc domnule profesor pentru ca sunteti singurul autor de pe aceasta platforma care la 15 ianuarie ati scris ceva, desi un articol minuscul, despre Eminescu. Chiar daca unii intelectuali, considerati cei mai reprezentativi pentru cultura romana actuala, ii contesta valoarea, Eminescu ramane un simbol, facand parte pe primul loc din patrimoniul cultural al romanilor. Ma asteptam la un comentariu din partea domnului Lucian Boia, sau nu merita un asemenea efort din partea sa in 15 ianuarie ?
    Sper sa lasati acest comentariu. Pe mine si, cred, pe majoritatea romanilor ne doare aceasta tacere.

    • Domule petreanu, cu totii suntem niste persoane aflate pe contactul dialectic dintre fetele dialectice ale „foii duale” (chiar daca ma autocitez trebuie sa pun asta in ghilimele :) ) dobandita de om odata cu izgonirea din Rai, dar pe noi romanii ne petrece suplimentar ales Norocul si in concluzie in raport de cel care i-a definit astfel cei astfel definiti si fiind astfel, nu au existenta in sine, sunt niste umbre ale unor indivizi de mucava mai ceva decat cei din pestera lui Platon

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. În curând îi va apare la editura Humanitas un nou volum cu titlul „Aventura ideilor”. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro