duminică, iunie 16, 2024

Har Domnului si statului de drept, exista, totusi, o justitie imanenta!

Cea mai odioasa rusine suferita de invatamantul romanesc in anii de dupa 22 decembrie 1989 este reparata. Inteleg ca rectorul Universitatii din Bucuresti, distinsul filosof Mircea Dumitru, a fost nominalizat de premierul Dacian Ciolos pentru functia de ministru al educatiei. Salut cu maxima speranta si deplina incredere aceasta propunere. Iata ce-am scris acum patru ani, aici, pe „Contributors”, pe data de 20 iulie 2012.

Salut aici decizia Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, o institutie care, in pofida enormelor presiuni vizibile si invizibile, a ales onoarea impotriva infamiei. Orice ar spune din acest moment premierul Victor Ponta, stigmatul unui plagiat demascat dupa toate regulile academice, recunoscute si codificate international, il va urmari intreaga viata. Fofilarea dupa penibile “argumente” de genul ca ar fi o “decizie politica” nu face decat sa probeze faptul ca Victor Ponta nu cunoaste sensul cuvantului cinste. Universitatea nu s-a implicat in niciun fel in dezbaterile politice. Comisa de Etica, perfect legitima, este formata din universitari de prim rang, intre care, cel putin unul, s-a manifestat constant ca un critic al lui Traian Basescu (ma refer la profesorul Adrian-Paul Iliescu de la Facultatea de Filosofie).

In urma acestei decizii, transanta, ne-echivoca si irevocabila, Victor Ponta ar trebui sa-si dea neintarziat demisia. Un plagiator dovedit nu are ce cauta in fruntea Guvernului Romaniei. A promis acest lucru in interviul cu ziarul “El Pais”, este cazul sa se tina de cuvant, sa-si onoreze angajamentul. Fiecare zi de amanare a demisiei este o proba in plus ca omul acesta nu are respect pentru nici o valoare morala, ca respira prin minciuna si ca dispretuieste statul de drept.

Rectorul Universitatii din Bucuresti, profesorul Mircea Dumitru, a aratat ca “pentru ca UB sa emita o diploma de doctorat e nevoie de un ordin de ministru. Pentru a putea retrage diploma, e nevoie de retragerea acelui ordin de ministru. Pe acel ordin de ministru sunt mai multe nume de persoane care si-au luat titlul de doctor.” Mingea a ajuns acum pe terenul Ecaterinei Andronescu, deci pe un teren hiper-politic si prea putin obiectiv. Sugerez aici ideea unei petitii online care sa-i ceara doamnei Andronescu sa semneze cu maxima celeritate retragerea titlului de doctor premierului plagiator. Ce putem astepta de la doamna Andronescu nu este un mister. Iata o declaratie a celei care ar trebui sa-si faca datoria si sa aprobe imediat retragerea titlului de doctor al lui Ponta de catre chiar insitutia care i l-a oferit in 2003: “Sincera sa fiu, daca as fi in locul domnului Ponta, eu l-as da in judecata pe cel care ma calomniaza. Aceasta este, insa, pana la urma, decizia domniei sale”, a conchis Andronescu…

Nu Comisia de Etica a UB este politizata, ci aceea creata intr-adevar ad hoc, prin dictatul fostului ministru interimar Liviu Pop, pentru a-l salva pe premierul plagiator. Pana acum am scris despre presupusul plagiat al lui Victor Ponta, intrucat am asteptat verdictul forului competent de la o Universitate pe care o respect. De azi incepand, pot si putem vorbi despre un plagiat dovedit. Victor Ponta a sfidat o intreaga traditie a integritatii academice, a lucrului bine facut, a straduintei de a excela in plan intelectual. Generatii de doctori in stiinte s-au format prin truda, onestitate, acuratete si creativitate. Nu insa si Victor Ponta. Generatii au lucrat asiduu pentru tezele doctorale, respectand munca altora, citand si discutand critic alte opinii, deci nu preluindu-le ca si cum le-ar fi apartinut. Nu insa si Victor Ponta. Rusinea sa, trebuie adaugat, este si a conducatorului stiintific al tezei, Adrian Nastase, care a inchis ochii la aceasta grava frauda. Comisia care i-a acordat, in 2003, titlul de doctor lui Victor Ponta a cautionat, prin neglijenta ori complicitate activa, aceasta imensa frauda. “Dupa fapta si rasplata” suna un proverb intelept. Victor Ponta a comis o fapta abominabila, rasplata trebuie sa fie pe masura.

Pentru textul complet:

https://www.contributors.ro/cultura/onoarea-la-romani-universitatea-din-bucuresti-si-plagiatul-lui-victor-ponta/

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. Reciproca la „hotul care nu-i prins e negustor cinstit „este adevarata deci si la Ponta in cele din urma.Cei ca el nu au in vocabular „imi pare rau” sau „scuzati-ma”ci”ei si ce”,sau”Alta treaba n-aveti?”,sfidand pe toata lumea cu un ranjet impertinent.Judetul Gorj poate fi mandru de asa o loaza care ii reprezinta.

    • Nu mai traiesc in Romania de ceva ani…dar urmaresc presa si viata romaneasca…un fel de curiozitate morbida…sunt detasat si din cand in cand chiar zen…dar acest individ , fost prim ministru al Romaniei imi creeaza tulburari la nivel molecular…nu am vazut ceva mai abject mai dezgustator mai dezagreabil la o fiinta umana cum am vazut la acest individ…fost prim ministru al Romaniei…sunt inca socat de acest exemplar al rasei umane…parca tot ce este indezirabil ,inacceptabil social si moral acest individ incearca sa ne convinga ca acesta este normalul ca de fapt el este romanul normal si rational…ca noi nu vedem bine ca noi suntem inacdevati…ca noi nu intelegem ce se intampla in jurul nostru si el nu ne vrea decat binele…sper ca cineva , candva in timpul vietii mele sa puna acest om acolo unde ar trebui sa fie…si mai ales sa nu mai permita ca astfel de oameni sa ajunga unde a ajuns…

      • De acord..Din pacate f multi din categoria lui au ajuns extrem de sus. Poate nu ministri dar mult, mult prea sus. Cum de a fost posibil? Cred ca si din cauza ca mult prea multi dintre noi am plecat. Macar atit putem face din diaspora: sa-i demascam. Ma bucur ca Guv Ciolos are destul oameni cu scoala pe bune. Aproape ca nu mai speram ca avem printre noi si astfel de oameni. Oameni normali, onesti, nu extraordinari dar care incearca totusi sa faca ceva. Un Cristi Ghinea, Costin Borc, Mircea Dumitriu, Vlad Voiculescu, Ciolos insusi, Dragos Tudorache, ei si echpele lor sint oameni care merita sustinuti. Ptr ca alternativa e Ponta si ai lui…Sa nu uitam asta.

  2. Ceva urmari penale pentru distinsul doctor Ponta si pentru si mai distinsul conducator de doctorat Adrian Nastase vedem si noi? Furtul e furt.
    Oare se va pronunta noul CNADTCU si asupra realizarilor epocale in stiinta si cercetare a unor personaje distinse precum domnul Toba – actualmente in guvern si ratat de ultima remaniere?
    Satisfactia morala e indestulata – avem oficial hirtie ca Ponta a plagiat.
    Va purta stigmatul in stilul lui – i se rupe si i se filfiie.
    Dinsul impreuna cu Bombonel ar trebui acum sa si raspunda „in lumea reala” pentru plagiat si pt urmarile sale – sporuri, locuri de munca etc- practic tot ce a decurs din doctoratul plagiat sunt „fructe otravite ale unui pom otravit” si trebuie exorcizate conform legii din sistem.
    Iar distinsul conducator de doctorat – Adrian Nastase – ar trebui tras la raspundere ce putin la fel de intens precum scolerul necinstit prins cu copiutza.
    Unui recidivist asa distins i-ar sade bine un nou proces penal….

  3. Da, slava Domnului ca exista justitie. Dar de ce o numiti „imanenta”? Nu vad nici o imanentza in acest caz care, in conjuncturi nu foarte greu de imaginat, putea sa ramina cu verdictul „nevinovat” inca multa vreme.

  4. Cat chin cu nesimtitul asta!

    Periculosi sunt oamenii de acest tip – cat timp au cutitul in mana lor taie si spanzura asa cum vor muschii lor! Pentru fiecare fortare a legii si a bunului simt ar trebui sa primeasca o pedeapsa cu inchisoarea.

    Cert este ca nu traim intr-o societate normala.
    Anormalii sunt inca la putere.

  5. Asadar dl. Dumitru e aproape ministru. Lipseste o semnatura si titlul de doctor va fi retras. Dl. Curaj nu ar fi putut face asa ceva cum de altminteri nu a facut-o nici madame Andronescu. In fine, Doamne ajuta! Inteleg ca de aici inainte Victor si Daciana nu se vor mai putea de-a doctorul si asistenta… probabil ca vor schimba scenariul… poate ceva mai legitim, poate de-a (co)pilotul si majoreta? Cine stie!?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro