luni, mai 20, 2024

O poveste de Crăciun trăită în stradă – Vrăjitorul din Oz

Motto:

”O ordine naturală e o ordine stabilă. (…) Din contră, o ordine imaginată e întotdeauna în pericol de a se prăbuși, pentru că depinde de mituri, iar miturile dispar odată ce oamenii încetează să mai creadă în ele. Pentru a menține o ordine imaginată, e imperativ nevoie de eforturi continue și asidue.”

Yuval Noah Harari[1]

Români din toată țara au petrecut nenumărate seri din anul 2017 mărșăluind și demonstrând în stradă, strigându-și nemulțumirea și investind speranțe, pentru ca toată clasa politică să audă în cele din urmă că nu votăm pentru ca votul nostru să fie confiscat, votăm pentru că vrem ca țara să fie condusă către fericirea și prosperitatea locuitorilor săi de un stat care să îi reprezinte.

Această ficțiune în care trăiesc mulți români, cei mai mulți de fapt (sper că aproape toți), îi determină pe cei mai activi social dintre ei să coboare în stradă chiar și atunci când plouă sau este frig, și să ceară dreptate și echitate socială, respect și condescendență din partea politicienilor care au cerut națiunii să fie investiți cu funcția socială a conducerii treburilor statului.

Din păcate mai există și o altă ficțiune, care domină capetele înfierbântate ale multor politicieni, pentru că o parte a lor a pornit în viață de la premisa greșită că toți cei care trăiesc în jur nu au un alt rol decât să aplaude modul josnic în care au reușit să se cațăre pe scara socială și de a-i ridica în slăvi. Nu, țara nu vrea și nu a vrut niciodată acest lucru, nici măcar aceia dintre noi care, din viciu sau de nevoie, și-au vândut votul unor vântură-țară.

Povestea românească a început să fie scrisă din toate fragmentele de ficțiune pe care fiecare segment al societății îl construiește și cu cât privim mai atent narațiunea zilelor noastre începem să înțelegem că, într-un fel sau altul, am ajuns să trăim ca-n Țara lui Oz.

Pe cei tentați să zâmbească îi îndemn ca mai întâi să observe că întreaga istorie a omului este o poveste, o colecție de ficțiuni fără de care homo sapiens ar fi rămas doar o specie oarecare de hominizi primitivi, fără istorie.

De ce Țara lui Oz? Probabil pentru că mai mereu am așteptat ca oameni providențiali să vină și să ne construiască ca prin minune o țară mai bună, un loc mai frumos în care să trăim. Ori și cei mai puternici lideri sunt tot oameni, iar puterea de a schimba se află în noi toți, în modul în care ne construim povestea vieții și o inserăm în povestea națiunii și nu invers, adică în capacitatea unui individ providențial de a scrie o poveste mântuitoare pentru întreg poporul, individ cu individ.

Faptul că românii s-au mobilizat la vot în 2014 pentru ca Victor Ponta, președintele de atunci al PSD, să nu ajungă președinte al României, preferându-l pe Klaus Iohannis, primarul de succes al Sibiului, seamănă foarte mult cu modul în care locuitorii din Orașul Smaraldelor îl investiseră cu încredere pe circarul din Omaha care se rătăcise la ei în cetate zburînd într-un balon, deci un om obișnuit, pentru a-i conduce și apăra de primejdii.

De ce ar putea Klaus Iohannis, până la urmă un om obișnuit, un profesor de fizică care a ajuns un gospodar harnic al urbei sale, să salveze o întreagă națiune? Doar pentru că este de etnie germană, iar Sibiul a devenit sub mandatul său de primar un oraș exemplar pentru România, prima noastră capitală culturală europeană? Este o întrebare pe care nu prea ne-am pus-o; am considerat pur și simplu că dacă l-am votat și l-am transformat în Vrăjitorul din Oz, atunci se cheamă că el ar trebui să fie un fel de păzitor al neamului.

Deunăzi un cunoscut editorialist[2], în disperare de cauză, văzând cum ”coaliția răului” PSD, ALDE și UDMR ciuntește, în disprețul protestelor din stradă, legile și puțina ordine anticorupție instituită cu greu, a dat glas speranțelor puse în Vrăjitorul nostru din Oz, cerând (aproape) cu disperare: ”Herr Prezidente, fă ceva…!. Dar pot fi soluții miraculoase, acum când o coaliție a penalilor care privește cu simpatie către Vrăjitoarea din Est pur și simplu nu mai crede în povestea noastră europeană și a intrat cu toate forțele în acțiune, gata să pârjolească Țara lui Oz?

Pericolul unui sfârșit al istoriei pentru România este unul foarte mare, tocmai în perioada în care sunt invocate miturile fondatoare ale Centenarului și Casei Regale, confiscate și ele de ”coaliția răului”, care le folosește ridicol pentru a-și bate joc de poporul fără speranță al Țării lui Oz. Așadar, ca să izbândească, Vrăjitorul din Oz ar avea nevoie de tot ajutorul pe care țara i-l poate da, până nu este prea târziu.

În poveste și-a găsit locul și o Dorothy, așezată în fruntea DNA-ului, doar că Toto al ei, un destul de inabil și imprevizibil partener, care a condus cândva un serviciu de informații, a lăsat-o singură în poveste, pradă Vrăjitoarei din Est și coaliției penale a răului. O parte a poporului Oz a simpatizat-o într-o oarecare măsură pe această Dorothy, dar s-au găsit și mulți cărora le-a fost indiferentă, considerând că lupta anticorupție nu-i privește.

Unii au crezut și încă mai cred că Laura Codruța Kovesi, această Dorothy de la DNA, putea să facă mai mult, alții consideră că a exagerat nepermis cu lupta anticorupție și mai ales cu prietenia sa cu Toto, astfel că povestea s-a personalizat foarte mult, fapt ce a convenit de minune emulilor răului. A fost de ajuns să o arate cu degetul, să o demonizeze și, pornind de aici, să declanșeze cu furie demolatoare scandalul distrugerii sistemului independent de justiție, singura pavăză a cetățenilor în fața hoției și a corupției.

Nici Vrăjitoarea de la Apus, de la Bruxelles, nu poate face mai mult acum în sprijinul lui Dorothy și a Vrăjitorului din Oz, iar puținii oameni care încă aleg să iasă în stradă cerând dreptate și un stat de drept, constată că răul se întinde fără opreliște, cu furie și neobosit. Îi mai poate opri cineva? ne întrebăm și privim debusolați către Cotroceniul de Smarald, către UE, NATO și tot apusul pe care nu-l mai ascultă niciun politician penal, fără să realizăm că zorii victoriei asupra răului pot fi mai aproape decât credem.

Dacă tăvălugul ”coaliției răului” pare de neoprit, acest lucru se datorează și unei perspective deformate, fataliste, din care alegem să privim scena politică, și care poate să ne facă să ne pierdem cu toții nădejdea, să lăsăm să moară povestea unei Românii mai bune, asemeni minunatei Țări a lui Oz.

Așadar, schimbând perspectiva, haideți să vedem și că, în sfârșit, duminica trecută în spatele lui Dorothy și a Vrăjitorului din Oz au ales să se alinieze încă trei cavaleri, de care povestea avea imperios nevoie pentru un final fericit: Omul de Paie, Omul de Tinichea și Leul cel Fricos.

Pentru cei amuzați de episod, sfatul meu este să ia aminte cu ceva mai multă atenție la reacțiile câtorva personaje negative ale poveștii noastre despre Țara lui Oz. Faptul că Leul cel Fricos – Dacian Cioloș, Omul de Paie – Dan Barna și Omul de Tinichea – Ludovic Orban au făcut un gest simplu, dar mult așteptat, și anume să-și asume formarea unei opoziții funcționale la ”coaliția răului”, a generat deja reacții necontrolate și o imensă grabă printre liderii și trepădușii lor din PSD, ALDE și UDMR.

În Parlament mașina de vot a început să alerge nebună prin legile justiției și proceduri pentru a-și subordona aplicarea legii și mecanismele instituționale ale justiției și s-ar fi putut împiedica, culmea, doar de UDMR, care a arătat că poate vota și împotrivă la comisii, dacă puterea nu le oferă și lor ceva din sfera autonomismului etnic. Firește, PSD și ALDE nu s-au împiedicat în detalii și le-a făcut hatârul.

Dacă numai alinierea în spatele justiției și a lui Dorothy a viitorilor lideri ai opoziției a reușit să provoace o asemenea reacție de panică în ”coaliția răului”, astfel încât să nu mai găsească nici decența de a respecta zilele de doliu care marchează cu durere marea plecare a Regelui din Țara lui Oz, în graba lor de a terfeli legile și dreptatea, se cheamă că Vrăjitoarea de la Est simte că vrăjile sale nu sunt infailibile. O rază de speranță se arată la orizont.

Din păcate nu pot să prevăd sfârșitul acestei povești a Vrăjitorului din Oz, deci n-am încălecat pe-o șa pentru că nu pot încă să istorisesc finalul. Mă gândesc, însă, că nu va fi cel pe care l-au pregătit Dragnea, Tăriceanu și sponsorii lor, iar România nu va ajunge să suporte la nesfârșit un regim în care politicienii sunt aduși la putere doar pentru a plăti datoriile pe care le au la sponsorii din umbră, păpușarii care i-au inventat sau Vrăjitoarea din Est.

Pe de altă parte, este de domeniul evidenței că nu va exista niciun final fericit al poveștii despre Țara lui Oz, dacă noi românii așteptăm ca toată treaba să o facă doar Iohannis, Cioloș, Barna, Orban sau Kovesi.

După ce în 2014 românii s-au mobilizat masiv pentru a-l aduce la Cotroceni pe Klaus Iohannis, doi ani mai târziu au crezut că istoria este deja scrisă, nu mai contează dacă vor ieși la vot sau nu.

Această eroare de calcul, pe care au făcut-o mulți dintre concetățenii noștri, exact atunci când la est regimul lui Putin ciuntea Ucraina, iar la vest se forma o centură de iliberalism care a contaminat întreg Grupul de la Vișegrad, ajunge iată să ne coste foarte mult.

Pentru a se mobiliza din nou la vot, românii trebuie să spună din nou povestea democrației și să creadă în ea. Să coboare în stradă tot mai mulți și să aibă încredere în cei care pot să formeze o opoziție politică credibilă și din ce în ce mai eficientă în Parlament. Simpatizanții PMP, dacă mai există, să ceară acestui partid să se delimiteze de opțiunile anti-justiție ale lui Traian Băsescu și să se alăture opoziției pentru a o întări.

Dacă toate acestea nu vi se par decât povești sau dacă nu mai credeți în Vrajitorul din Oz, ori dacă totul vi se pare inutil și aproape pierdut, înseamnă că și Crăciunul va veni degeaba. Până la urmă, nu-i așa, Moș Crăciun este tot o poveste și Nașterea Domnului la fel, iar noi vom fi ajuns la maturitate asemeni oamenilor fără istorie, fără țară și, evident, fără viitor. Și vom fi vinovați dacă copiilor noștri nu va avea cine să le spună basme cu final fericit, în care să mai creadă.

NOTE____________


[1] Yuval Noah Harari – ”Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”; Ed. Polirom, 2017

[2] http://adevarul.ro/news/politica/herr-prezidentefa-ceva-1_5a29488a5ab6550cb8f39979/index.html

Distribuie acest articol

9 COMENTARII

  1. Pe fond: chiar apreciez paralela si constructia. V-ati folosit de reflexul septelului capatat (precum potaia pavloviana) din „educatia” cu povesti nemuritoare. „educatie” indelung exersata si (re)fom’mizd gardata de camere la bac (nu carecumva sa scape vreunu/a care ar putea judeca altfel)
    … dar,
    pe forma: aceasta formulare …

    În Parlament mașina de vot a început să alerge nebună prin legile justiției și proceduri pentru a-și subordona aplicarea legii și mecanismele instituționale ale justiției și s-ar fi putut împiedica, culmea, doar de UDMR, care a arătat că poate vota și împotrivă la comisii, dacă puterea nu le oferă și lor ceva din sfera autonomismului etnic. Firește, PSD și ALDE nu s-au împiedicat în detalii și le-a făcut hatârul.

    … cam schioapata din acord.
    masina de vot substantivul din propozitia principala l-ati inlocuit cu (sac!) pluralul p$d si alde care, corect, le-au facut hatârul… deoarece „ie doi domne”. Pare complicat din cauza udmr, care ar fi una („uniunea…” singular) dar „aia doi, uniti (in cuget si-n simtiri)”i-au facut deoarece … udmr, care a aratat ca poate….

      • Trec peste tentativa de „ironie” deoarece nu mi-am propus sa va prind. Oricum era pe forma (rezolvarea pt ultima propozitie – secundara, dar percutanta: Fireste ca facandu-se frate cu „uniunea” si penetrand pana si teoria political-correctness-ului majoritatea i-a facut hataru’).
        Pe fond insa incheierea
        <blockquoteȘi vom fi vinovați dacă_copiilor noștri nu va avea cine să le spună basme cu final fericit, în care să mai creadă.
        – releva optimism desantat (de inspiratie horror-docsa – „arma” folosita de oprimatii slabi-de-inger contra potentatilor, dar cu efect placebo)
        – este exact ceea ce NU se face. Parintii responsabili si care sunt constienti ca viata (ceea ce urmeaza dupa exercitarea dreptului de a te naste) inseamna lupta. Povestile sunt bune doar in masura-n care imprima puilor de om o logica fireasca.
        Aberatiile de genul:
        – ie unu acolo sus care are grije de fraieri, ie suficient sa i te-nchini…
        – toate spurcaciunile lumii nu fac doi bani in fata lu fat-formos…
        toata floarea cea vestita a intregului apus
        – infiderent de greutaturi (ce mai faci eba? am ocservat ca ti-ai revenit dupe divort. i’m ready for you, call me) iegzizda mereu o „sfanta-miercuri/vineri/dumineca”_care te scoate din kaka
        – …
        chiar n-au ce cauta in educatie (la oricare nivel s-ar practica). In fapt, din acest punct de vedere… care este cel mai mic numitor comun al societatilor dezvoltate? Propovaduind aberatia basme(lor) cu final fericit nu faceti altceva decat sa prelungiti agonia.
        Probabil ca sunteti de parere ca un bun rumunc (eventual si mandru) trebuie sa stie ca-pe-apa versurile imnului. Infiderent daca are destui „carlionti” care sa-l ajute sa „penetreze” sensul. Si inca vreo doi-trei care sa-i dea intelesul. Apoi alti cativa care sa-i orienteze comparatiile…
        Apropos de asta: m-a disctrrat foarte tare decizia cenea de interzicere a difuzarii classicelor Disney’s din cauza c-ar fi violente domn’e. Probabil ca_capra-cu-tri-iezi nu se-ncadreaza. Dar sa te tii vatrai in capu lupului. Plus arderea lui pe rug. Basm cu final fericit. Exact dovada ideologiei comune a horror-docsiei, comu’ismului si fascismului.

        • Povești, povești…
          Și regele nostru defunct, pe care îl conducem acum pe ultimul drum, M.S. Mihai I, a spus cândva o poveste. Parlamentului. Reproduc din această poveste câteva rânduri:
          „…Dar politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului. (…) Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu!”
          O fi viața o luptă, dar când încetăm să mai spunem povești și, mai ales, cinic, să credem în ele, vom trăi vremurile despre care M.S. Mihai I avertiza Parlamentul. Și iată unde am ajuns.
          Eu unul, cât trăiesc, nu concep să nu mai cred în povești și, mai ales, să nu continui să spun povești. Doar copiii cărora părinții nu le-au spus povești, ci i-au îndemnat să fie cinici și amorali, pot ajunge să se comporte așa cum o fac Dragnea, Iordache, Șerban Nicolae, Codrin Ștefănescu, Olguța Vasilescu, Morar, Udrea, Băsescu, Vâlcov și mulți, prea mulți alții.

          • Tovarasu* recent ingropat a fost rege pana cand a abdicat. Contextul (cauza) n-a fost real contestat (a). Drept urmare efectele sunt perfect valabile. O fi avut motivele dumnealui cand a acceptat „retrocedarile-mita” (cohorta de „printese” carora o „casa-regala” trebuie sa le dea zestre) dar incasarea „cecurilor” emise de catre slugile comu’iste nu doar ca l-a… mercantilizat** l-a si pus in imposibilitatea de a mai contesta cadrul „abdicarii”. Mai direct, plata (regeasca, sac!) pe care slugile comu’iste i-au oferit-o*** (recunoscandu-si implicit partea lor de vina) era „gardata” de un (la fel de implicit) codicil: daca incasezi „cecurile”, repet, generoase, regesti inseamna ca recunosti c-ai abdicat si nu ne mai deranjezi cu aburelile tale de ev mediu.
            Pe de alta parte, „desteptaciunea-nobiliara” despre imprumutul generatiei actuale facut de la urmasii sai… este doar o simpla parafraza a unui proverb indian.
            Povestile isi au rostul lor. Desigur ca zambetul unui pui de om pare mai pretios decat ridurile timpurii de pe fruntea parintilor abia intrati in maturitate. Incercam, subtil, sa va sugerez sa-i spuneti adevarul atunci cand va-ntreaba despre existenta lu’ mos craciun/gerila. Si sa insistati pe nuantarea daruirii.
            Septelul din care ati mentionat, la final, etichetele de trista pomenire in urechile oricarui om cu bun simt a avut si inca are parte de povesti.
            Povesti despre:
            – cum primesti de toate fara vreun efort, doar pt ca esti fat-formos-rumunc;
            – cum iti canta-n struna alde codrina, olgura si/sau udrea;
            – cum agonisesti o avere colosala doar din salariul de bugetar;
            – cum iti triplezi „pensia” daca te dai enteresat sa-ti aperi „mandatele”;
            – cum ajungi mare jurizd din prelucrator-prin-aschiere doar provocand logicii elementare fracturi deschise;
            – cum te poti da „negustor-cinstit” si mare specialist in ieconomie dac-ai fost mai jmeker decat zdreanta si-ai fript rata pe care ai impartit-o cu „garda”;
            – cum poti face asomari la asomari apoi sa le suspenzi prin ou si in „calitate” de dottore „de-drept” constitutional sa semnezi texte „juridice” pe care ccr ti le invalideaza;
            – cum …
            – cum crede o minoritate (exprimata in procent cu o singura cifra) ca poate schimba „vointa” celor care, in decembrie 89, NU DOREAU SCHIMBAREA REGIMULUI, VOIAU DOAR PLECAREA CUPLULUI DE „SAVANTI”

            __________________________________________________________
            * decorat de ips stalin si platit de slugile sale
            ** fortand lexicul limbii romane
            *** singurul mod prin care hotii incearca sa „se-scoata”

  2. deci ca sa rezumam:

    1. bine ca avem acum o coalita politica unita, cat de unita poate sa fie ea – ca sa cred si mai tare in uniunea aceasta bine ar fi ca cei partasi sa semneze un pact scris care sa fie facut public si atunci o sa il creada si mai multi si/sau pre multi el ii va speria.

    2. opozitia din strada trebuie sa creasca si sa infloreasca, mereu sa fie vie, dar este , in acelasi timp, esential sa participe la vot, atunci cand i se cere votul si, daca nu i se cere votul, in extremis, sa grabeasca spre a ii fie cerut votul si sa participe la vot, sper ca se aude semnalul

    3. Dorothy – pls don’t go, stay and help us! We will protect you! Par sa fie slagare vechi dar puternice si peste ani…

    Totusi. nici un cuvant despre:
    a. verii nostri europeni si
    b. prietenul nostru strategic Uncle Sam?
    Cu ei suntem mai puternici si putem keep on working,never keep up!

    • Si inca ceva –

      Cooperarea este, pana la urma, modalitatea prin care se ajunge la stabilitatea naturala.
      stabilitatea naturala nu poate sa fie cooperarea de tip mafiot – cooperarea este transparenta, deschisa, intr-un permant proces de ajustare intre realitate si virtual/poveste.

      Asta ca sa ne intelegem: actuala putere cere doar subordonare neconditionata si urmareste subordonarea puterilor din stat – a mai ramas justitia independenta si ar trebui ca si ea ingenunchiata – fara de ea, cooperarea nu se va atinge niciodata stare dinamica de echilibru atat de necesara pentru asigurarea stabilitatii naturala specifice prosperitatii unui numar cat mai mare de cetateni.

  3. Literatura e rupta din viata sau viata din literatura?
    Sper ca la viitoarele alegeri (nu cred ca vor fi anticipate) entuziasmul protestelor de azi sa ramina activ, sa infirme zicera neaosa cu lasatul pe tinjala.

  4. Să nu uităm de maimuțele zburătoare care se supuneau celui care era stăpînul bonetei fermecate. N-aveau mamă, n-aveau tată, executau orice poruncă dată de cel care avea boneta și cam așa e și pe la noi, cine are boneta are puterea. Maimuțe, slavă Domnului, avem de dă p-afară, tocmai li s-a suplimentat bugetul ca să facă față amenințărilor asimetrice combinate cu războaie hibride altoite cu teroriști!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Cristian Felea
Cristian Felea
Doctor în ştiinţe inginereşti, domeniul: „Mine, Petrol şi Gaze” - Universitatea din Petroşani. Ofițer SRI în rezervă Colaborator al publicaţiei „Revista Minelor”

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro