luni, mai 20, 2024

Se coace guvernul Dăncilă!

Pot doar să îmi imaginez cât de mare trebuie să fie tensiunea printre fruntașii partidului în aceste ultime ore de dinaintea CEX-ului de astăzi al PSD. Ședința în care se va defintiva și se va da votul final listei cuprinzând numele vârfurilor social-democraților ce vor face parte din guvernul condus de doamna Viorica Vasilica Dăncilă din Videle. Probabil cel mai prost guvern din istoria post-decembristă a României. Însă nu problema calității le dă nesomn celor ce se vor aduna luni la sediul PSD din Kiseleff, ci dacă ei sau apropiații lor se vor afla pe lista semnată de dl. Dragnea-Trei Dosare.
Sigur, CEX-ul în sine este, la urma urmei, o ședință fără importanță fiindcă, așa după cum ne-am putut convinge cu ocazia ultimei lui reuniri, cea în care a fost decisă concedierea premierului Tudose, onorabila adunare votează exact așa cum dorește dl. Liviu Dragnea. CEX-ul habar nu are ce înseamnă votul democratic.Partidul însuși habar nu are ce înseamnă democrația. El știe doar să execute ceea ce ordonă El Lider Maximo. Rebeliunile sunt repede taxate fiindcă în PSD, ca și la bolșevici, întrebarea kakaia deviatia este urmată de rapida punere la zid. În cel mai bun caz, CEX-ul PSD se identifică cu un birou notarial în care se autentifică vânzările-cumpărările de oameni și de conștiințe săvârșite în zilele anterioare.
Marile jocuri se fac ori s-au făcut deja în reuniunile informale, la cine știe ce selecte restaurante, în separeuri situate departe de ochii lumii, prin telefoane securizate. Tot atâtea ocazii și pentru a i se reaminti d-lui Dragnea că, de data aceasta, nu va putea face viitorul guvern doar numai așa cum îi place lui, ci și cum vor baronii locali și vechii lideri cu o anumită influență în PSD. Cei care în ultimele ore de dinaintea ședinței în care s-a hotărât sacrificarea d-lui Mihai Tudose și-au condiționat/vândut votul și acum își așteaptă recompensele promise.
Doar astfel se explică faptul că la bursa zvonurilor se vorbește despre o seamă de reveniri sau apariții spectaculoase. Tocmai de aceea nu m-ar mira deloc să o revăd în calitate de ministru al Educației pe d-na Ecaterina Andronescu ( o fi având domnia-sa multe defecte și o imensitate de lucruri rele de decontat, printre care și enormitățile debitate sâmbătă seara la postul de televiziuni digi 24,dar nici că se poate compara cu agramatul Liviu Pop), iar la Sănătate pe d-na Rodica Nassar (oricine poate fi, cred, mai bun decât a fost inenarabilul meu fost student, dl. Florian Bodog). Ajunge să ne amintim cât de active au fost respectivele doamne în urmă cu o săptămână și avem, fără mari probleme, explicația unei posibile adeveriri a respectivelor zvonuri.
Dacă în tabără celor de la PSD e mare agitație, la ALDE domnește o atmosferă de week-end perfectă. Nimeni nu are nici cea mai mică emoție fiindcă atât dl. Călin Popescu-Tăriceanu, președintele partidului, cât și dl. Varujan Vosganian, căruia îi place teribil rolul de afișată, auto-asumată condiție de eminentă cenușie, ne-au dat asigurări că ministeriabilii lor rămân aceiași. Adică Grațiela Gavrilescu la Mediu, Toma Petcu la Energie, Viorel Ilie, un invizibil ins care se zice că s-ar ocupa de relația cu Parlamentul și, bineînțeles, ultimul pe listă, cu sau fără voia dumneavoastră, Teodor Meleșcanu. Vechiul diplomat ceaușist, nimeni altul decât insul care, în decembrie 1989, pe vremea în care se găsea în post la Viena, întrebat despre ce se întâmplă la Timișoara și București, a dat asigurări presei occidentale că socialismul este cum nu se poate mai în siguranță în România și care și-a bătut joc de românii din Diaspora cu ocazia celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2014. Ministru de Externe și pe vremea neuitatului Nicolae Văcăroiu, și în timpul ștersului Sorin Grindeanu, și în guvernul condus de Mihai Tudose.
Nu avem știință ca dl. Meleșcanu să îl fi rugat pe șeful lui de partid, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, să îi spună colegului de alianță, dl. Liviu Dragnea, că marți, 16 ianuarie 2018, urma să vină la București prim-ministrul Japoniei, dl. Shinzō Abe. Și că ar fi bine să amâne mazilirea d-lui Tudose fiindcă nu se face să îi dai șefului guvernului celei de-a treia puteri economice a Lumii doar niște sărmăluțe și mămăliguță pe la Muzeul Satului, dar să îl lași fără interlocutor cu un rang egal celui al domniei-sale. Fiindcă așa o cer nu doar niște elementare norme de politețe diplomatică, ci și interesele diplomatico-economice ale României.
Dl. Meleșcanu s-a mulțumit să ne spună că premierul Japoniei “a înțeles situația”. Ajunge să facem revista presei internaționale și ne dăm fără prea mari eforturi seama despre cum a perceput lumea civilizată faptul.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Buna Dimineata
    Se Coace Razboiul Romano- Roman sub Tutela unor Humanoizi localizati pe Timp de Zi in Doua Imobile apartinand Bdului Kiseleff (un imobil securizat prin Gard Electric!) , acum Docila construieste Transeea!

  2. UE Schengen asteapta de la guvernul Dancila 6% din pib la EduCultura. Autostrazile se zice ca merge si-asa, bibliotecile nu! Coruptia noastra pleaca fatal de la tragedia ca nu poti face bani mulţi ca occidentalii decât cu o Infrastructură Intelectuală care merge, sa te documentezi pentru a adauga creativ valoare. Search Eminescu la o biblioteca UE si la una din RO: https://www.deutsche-digitale-bibliothek.de/ http://gallica.bnf.fr http://digibuc.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro