luni, iunie 17, 2024

PSD și-a căpătuit penalii

Scriam în comentariul publicat sâmbătă pe site-ul „contributors.ro” că au cam început să se ivească detalii stânjenitoare din viața și conduita unora dintre noii miniștri ai Cabinetului ce urmează să fie condus de doamna Viorica Vasilica Dăncilă.
Presa apărută în timpul weekend-ului nu a făcut decât să le confirme. Rău la capitolul integritate nu stau numai doamna Rovana Plumb, dl. Șova, dl. Paul Stănescu, adică înșii cu vechime în funcții guvernamentale, ci și dl. Ștefan Radu Oprea ( despre care se spune că ar avea contracte preferențiale cu Statul și ar fi comis și alte șmecherii care nu îi fac deloc cinste), dl Valentin Popa care, pe lângă faptul că stă și dumealui prost la capitolul Limba română (noroc că i-au sărit în apărare, ca pe vremea comunismului, vreo 48 de rectori fără coloană vertebrală ce au răspuns conștiincios la chemarea partidului), pare să fi profitat de funcția de rector al Universității din Suceava pentru a face mici ciupeli și spre a-și favoriza anumite rude, doamna Sorina Pintea de la Sănătate, al cărui fiu a fost consumator și comerciant de Ecstasy. Probleme cu morala au și dl Burnete de la Cercetare care, în anul 2012, a făcut mari eforturi în vederea acoperirii plagiatului lui Victor Ponta și dl. Anton Anton de la Energie, fiul unui nomenclaturist feroce, dar și necunoscuta până mai ieri Natalia Intotero. O insă cu nume de actriță de telenovele că doar nu degeaba se va ocupa ea de Românii de pretutindeni.
E clar ca lumina zilei. PSD a vrut să ne arate că, într-adevăr, „poate” și uite că a putut să își bată joc de țară întreagă cocoțându-i în posturi de miniștri pe toți penalii. Puțin păsându-i că, în 2016, inainte de alegeri, s-a luat la întrecere cu PNL-ul în întocmirea unor pretinse „Coduri de integritate” din care s-au ales praful și pulberea. În fapt, PSD nu a putut decât să păcălească acea parte a electoratului care i-a dat votul cu ocazia alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie 2016.
Iată însă că PSD nu mai poate să-i păcălească nici pe aceia pe care i-a dus de nas până mai ieri. O dovedește Sondajul de opiniei CURS, realizat în prima parte a lunii ianuarie ale cărui rezultate ar trebui să îi pună serios pe gânduri pe mai-marii PSD. Nu e deloc de bun augur pesimismul ce transpare din rezultate, nu e nicidecum încurajator faptul că doar 20% dintre repondenți cred că vor trăi mai bine în anul 2018. Aceasta, în pofida promisiunilor zilnic amplificate ale comunicatorilor partidului.
Mai rău e că doar 25% dintre participanții la sondaj au declarat că au avut în 2017 un trai mai bun decât cel din anul anterior. Aceasta în condițiile în care PSD a tot mărit și pensii, și salarii, numai că ele au fost spulberate de creșteri de prețuri, de sporirea ratei de schimb euro-leu, de creșterea ROBOR-ului.
Încă și mai grav e că, așa după cum arăta în cursul zilei de sâmbătă sociologul Dorel Abraham, au revenit în actualitate îngrijorări de viitor ce păreau uitate precum creșterea prețurilor și a dobânzilor bancare, posibilitatea apariției unor conflicte politice la secnă deschisă ori dinamica procesului fiscal.
Toate aceste semne rele ar trebui să o pună serios pe gânduri pe doamna Viorica Vasilica Dăncilă, odată validată de Parlament cu guvernul ei de penali cu tot și instalată la Palatul Victoria. Știm, doamna Dăncilă e veșnic preocupată de bunele ei relații cu dl. Liviu Dragnea. S-ar cuveni ca doamna prim-ministru să își amintească și de necesitatea de a avea raporturi bune și cu cei ce au votat sau nu PSD-ul, coaliția PSD-ALDE, cu toți românii.
Țara e a lor, a românilor, și nu a celor cu probleme penale care au fost primiți cu brațele deschise în rândul social-democraților români, chiar propulsați în posturi de mare răspundere pentru ca dl. Dragnea –Trei Dosare să nu sufere de singurătate.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. E totusi, de admirat spiritul practic al lui don dragnea.
    Cu acest ministru al sanatatii, avand experienta in distributia de ecstasy este aproape rezolvata problema aprovizionarii cu medicamente, oricat de greu s-ar gasi.
    Pe langa ce poate psd, fiul doamnei ministru este doar un minor infractor, nici nu mai conteaza ca pata pe blazon; e aproape inocent, prin comparatie.
    Si, aparent distributia a inceput. Vad ca o multime de rectori au primit cumva un medicament minune care i-a facut sa cada in extaz fata de noul ministru al educatiei.
    Functioneaza!!

  2. „ara e a lor, a românilor, și nu a celor cu probleme penale care au fost primiți cu brațele deschise în rândul social-democraților români, chiar propulsați în posturi de mare răspundere pentru ca dl. Dragnea –Trei Dosare să nu sufere de singurătate.”

    adica sa aiba cu cine juca table sau sa se consulte cand scrie cartile de stiinta la brutarie?
    Cred ca se gandeste ca daca toti sunt penali, toti vor trage in aceeasi directie in legatura cu justitia.

    • Da, dar daca le reuseste figura cu Justitia si legifereaza dreptul la furt, perioada petrecuta inainte de intrarea in vigoare a noilor reguli (drept de furat), va conta ca si „lupta in ilegalitate”.
      Vor primi drepturi speciale in compensatie, certificate de ilegalistii, pensii speciale, … tot tacamul.
      Raspunsul acesta „pentru ca putem” care legitimizeaza penalii in guvern inseamna de fapt, „pentru ca altfel, nu putem”.
      Dosarul penal este acum diploma de atestare pentru competenta in psd.

  3. Cred ca ar fi bine ca situatia asta – in care 80% dintre cei care raspund unui sondaj de opinie sunt nemultumiti de evolutia societatii intr-un an de zile dar, pe de alta parte, 45% dintre ei ar vota exact la fel ca la ultimele alegeri generale – sa fie analizata de catre specialisti. Sociologi, psihologi, filozofi – daca mai avem si daca-i mai lasa inima – ar trebui sa se aplece si sa studieze bine de ce si cum de poate sa se intample asa ceva. Pentru ca un astfel de comportament submineaza, pur si simplu, sistemul democratic. Ceva e putred in societatea noastra, daca oamenii ajung sa-si ascunda preferintele, mintind in sondajele de opinie. Sau, poate, sondajele sunt prost facute, determinand intr-un mod mai mult sau mai putin subtil, raspunsuri „sugerate”. Cred ca e momentul ca eseurile sau „jelaniile” de presa sa lase locul analizelor, daca vrem sa intelegem ce se intampla. Fara sa intelegem nu putem repara, nu stim ce e de facut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro