sâmbătă, mai 18, 2024

Iubirea lor

Au cam trecut vremurile acelea în care mai-marii social-democraților din România nu ratau nici măcar o singură apariție televizată spre a-și clama înduioșătoarea prietenie. Astăzi, se vorbește despre grupuri și grupulețe, despre întocmirea de liste negre, despre planurile vizând eliminarea din posturile de decizie a celor care, cu ocazia ultimului CEX al PSD, au încercat să-i facă opoziție președintelui partidului, dl. Liviu Dragnea.
După ce s-a purtat cu președintele executiv Nicolae Bădălău cam în felul în care l-a umilit Coana Joițica pe domn Nae Cațavencu cerându-i ca el să fie acela care să o propună pe d-na Viorica Vasilica Dăncilă în funcția de prim-ministru, dl. Liviu Dragnea nu le-a mai oferit posturi în guvern celor deveniți indezirabili. Cel mai elocvent caz este acela al doamnei Ecaterina Andronescu care și-a jucat până la ultima carte șansa de a redeveni ministru al Educației, urmarea fiind pierderea șefiei Comisiei senatoriale de specialitate. O soartă deloc mai bun au avut miniștrii care s-au solidarizat cu fostul premier Mihai Tudose. Vineri a fost parafată excluderea din PSD a primarului municipiului Iași, Mihai Chirică. Nu sunt deloc excluse evoluții interesante la CEX-ul programat pentru miercuri, 14 februarie, Ziua îndrăgostiților.
Cert e că în PSD se duce o luptă mocnită, că Dragnea plănuiește răzbunări și epurări usturătoare. În fapt, dl. Liviu Dragnea se manifestă asemenea unui luptător pe două fronturi. Căci pe lângă vigilența sporită și controlul aprig exercitat asupra a tot ceea ce mișcă în PSD, dl. Liviu Dragnea este angajat într-o luptă la scenă deschisă cu predecesorul lui în funcție, dl. Victor Viorel Ponta. Aproape că nu există apariție televizată, și, slavă Domnului, că sunt multe, fără ca dl. Dragnea-Trei Dosare să nu facă vorbire despre trădările fostului său prieten și aliat în lupta pentru înlăturarea de la șefia partidului a d-lui Mircea Geoană.
O adevărată tocăniță, un amestec de tragedie shakespeariană parodie și de comedie caragialeană prost regizată se consumă chiar sub ochii noștri. Mai exact, sub ochii acelora care au timp și răbdare să se uite la posturile România tv și Antena 3. Dragnea îl acuză pe Ponta de infidelitate și de faptul că el ar fi la originea denunțurilor din care i se trag lui toate problemele cu justiția. Ponta nu se lasă cu onoarea nereperată, cere dovezi și documente, face continue dezvăluiri pe facebook, este mai vorbăreț chiar decât Miorița din baladă.
Și uite așa se face că aflăm care ar fi fost motivele tenebroaselor lovituri de teatru din vara anului 2015 când, pe neașteptate, dl. Ponta și-a anunțat, tot pe facebook, demisia de la șefia PSD, aflăm de ce ar fi renunțat el, Cârlanul, vorba bătrânului bolșevic Ion Iliescu, aparent atât de ușor la conducerea guvernului.
Dacă e să dăm crezare celor pretinse de fostul mare star pesedist, astăzi trimis la mantinelă, ar fi fost vorba despre o monstruoasă coaliție între președintele Iohannis și succesorul lui la conducerea PSD, Dragnea-Trei Dosare. În cazul în care nu și-ar fi dat demisia, Dragnea i-ar fi retras Cârlanului sprijinul politic (astfel dl. Ponta ar fi fost tristul predecesor al d-lui Sorin Grindeanu) numai și numai pentru ca premier să devină dl. Vasile Dîncu.
Două lucruri rămân încă pe mai departe complet neclare. Cum de dl. Dragnea l-a propus drept premier pe dl. Liviu Voinea și cum de președintele Iohannis l-a preferat pe dl. Cioloș. Nu mă îndoiesc însă că în zilele și săptămânile viitoare schimbul de acuze și de vorbe grele dintre cei doi foști prieteni va continua. Gustul pentru parodii de tragedie, pentru trădări cu iz de telenovelă, pentru detalii mocirloase aflându-se printre lucrurile comune ce au determinat amiciția la cataramă dintre domnii Dragnea și Ponta.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. PONTA MINTE CUM RESPIRA. Asta s-a stabilit de mult la dispeceratul condus candva de Narcisa Iorga – doamna care ii ajuta pe o parte dintre politicieni sa fie mereu SPONTANI si PE FAZA cu ajutorul tabletei pe care le scria raspunsurile si replicile in caz de ananghie. Dar chiar daca era transmis minut de minut și in proportie de masa prin filierele propagandistice , mesajul PONTA MINTE CUM RESPIRA era si un mare ADEVAR. Chestia e ca acum PONTA – aflat intr-o stare de disperare de toata jena – SPUNE LUCRURI DESPRE DRAGNEA. Ei bine, in acest caz PONTA NU MAI MINTE – si trebuie considerat o sursa de mare credibilitate . Putem afirma chiar ca – atunci si numai atunci cand e vorba despre Dragnea – PONTA SPUNE ADEVARUL CUM RESPIRA. Recapitulare: viata ar parea mai usoara daca admitem ca in general Ponta minte si trece pe adevar doar cand spune ceva despre Dragnea. Ei bine nu este chiar asa. Iata – acum Ponta spune ca a demisionat pentru ca oricum PSD ul i-ar fi retras sprijinul ca urmare a unui complot dintre Dragnea si Johannis. Daca aplicam regula IN CAZ DE DRAGNEA PONTA SPUNE ADEVARUL – intram intr-o fundatura afectiv-cognitiva. Cum adica – Dragnea a rasturnat , sau ma rog, a imbrancit decisiv Guvernul Ponta facilitand instalarea Guvernului Ciolos ? Pai atunci ar insemna ca Dragnea a fost BAIAT BUN. Or, se stie , ca acum de cand sloganul ”PONTA MINTE CUM RESPIRA” a cam cazut in desuetudine ca o consecinta fireasca a ofilirii lui Victor Viorel , el a fost inlocuit cu zicerea bine cunoscuta de orice Iza belă DRAGNEA E INTOTDEAUNA BAIAT RAU !

  2. Ce mică e lumea. Tovarăși din toate țările UE certațivă
    (anul 200 Karl Marx.. .. proletari .. uniți-vă)!

    La Paris socialiștii s-au scindat 2017 în trei grupulețe: Hammond, J.L. Melenchon, etc. Partidul președintelui francez F. Hollande a obtinut 9 % din voturi, naționalcomuniștii izolaționiști ai lui J. L. Melenchon 19 %. En Marche / E. Macron a triumfat după dezvăluirile de „coruptie” ale conservatorului Fillon.

    …. „…. Cert e că în PSD se duce o luptă mocnită, că Dragnea plănuiește răzbunări și epurări usturătoare. În fapt, dl. Liviu Dragnea se manifestă asemenea unui luptător pe două fronturi. Căci pe lângă vigilența sporită și controlul aprig exercitat asupra a tot ceea ce mișcă în PSD, dl. Liviu Dragnea este angajat într-o luptă la scenă deschisă cu predecesorul lui în funcție, dl. Victor Viorel Ponta. … „….

    Același lucru 2017 la socialdemocrații lui M. Schulz/RFG. SPD s-a prăbușit la 20 %. Ceartă mare 2018 între S. Gabriel, ministru de externe și M. Schulz, candidatul SPD pentru cancelar, mare susținător al lui E. Macron ( M. Schulz a declarat: 2025 vom avea o Federație UE/ZE cu cei care se vor integra mai repede, mai pronunțat. UE va primi structurile unui stat după conceptul francez. Nimic nu mai e valabil 2018-2022 după retragerea lui M. Schulz in februarie 2018 din arena politică SPD).

    Rămân de rezolvat problemele arzătoare în România, Franța, RFG, etc.

    Cu care temă centrală se va prezenta țara gazdă la președinția UE 2019? Oaspeții nu cunosc limba gazdelor. O propunere din conceptul francez pentru UE.27 merită amintită: învățați două limbi „europene” pe lângă limba maternă. Telul e o opinie europeană mai bine conectată. Pentru locuitorii UE e bine să cunoască limba vecinilor, să cunoască mai bine cultura vecinilor. Vecinii de 700 de ani, de 1000 de ani vor fi și peste 100 de ani vecini?

    O ideie pentru anul centenarului 2018?

  3. Când doi mafioţi se bălăcăresc în public, lasă să răsufle unele chestii până atunci ţinute la secret.
    Numai că io n-aş da prea multă credibilitate niciunuia.

    • Felicitari orangutanule ! Sincere ! Ai spus in cateva cuvinte tot ceea ce autorul articolului de mai sus , nu a stiut sau nu a vrut sa spuna !

  4. Am ceva cu prima fraza: care social-democrati? Ce e social-democrat la PSD? La fel cum aud din cand in cand „China comunista”! Ce e comunist la China? Dictatura politica, numele partidului unic? Avem dictaturi de toate felurile peste tot, exista si in China, dar cum sa vorbesti de comunism acolo (o tara cu o multime de miliardari si cu o diferenta uriasa, poate cea mai mare din lume, intre cei mai bogati si cei mai saraci)? Tot asa si cu PSD-ul, in afara de nume, nimic nu-i social-democrat la ei. Pomana nu tine de social-democratie, tine de feudalism. Nu exista nimic din socialism la ei, socialismul are de a face cu demnitatea omului, cu egalitatea de sanse, cu dreptatea sociala. Unde e dreptatea sociala intr-o tara tinuta in subdezvoltare cu forta? Asa-zisele ajutoare sociale nu sunt altceva decat o modalitate de a tine oamenii dependenti de baronii locali, un soi de serbie, de legare de glie. Socialismul ar fi insistat pe dreptul la munca, ar fi insistat pe investitii care sa ajute omul sa-si castige traiul in demnitate si (relativa) indestulare, pe o dezvoltare echilibrata a regiunilor tarii. Pomenile ajutoarelor sociake nu sunt din capitalism, nici din socialism, e feudalism toata ziua!

    • Romania ar avea doar de castigat parasind UE, altfel nu se schimba lucrurile!
      In urmatorul 2019, nu avantajeaza pe nimeni o Romanie sclavagista la conducerea UE!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro