duminică, mai 19, 2024

Liviu Dragnea, precum Popriscin

Unul dintre motivele pentru care dl. Liviu Nicolae Dragnea a convocat Congresul extraordinar al PSD, desfășurat la București la începutul lunii martie a fost acela de a induce în rândul populației ideea că PSD și-ar fi adjudecat pe veci puterea. Că se va eterniza la guvernare. Că, precum în cazul Fidesz-ul lui Orbán, nimeni nu va mai putea prognoza când și cum PSD-ul va pierde puterea ca urmare a unor alegeri libere.
În lunga, lăbărțata lui cuvântare la forumul-social-democraților români, dl. Dragnea a enunțat tot felul de planuri. A dat noian de indicații prețioase. A mers până acolo încât a stabilit și care vor trebui să fie obiectivele de politică externă ale României, făcându-se a uita că aceasta este atributul președintelui României. Lăudătorii din presă ai gugumăniilor ale lui Liviu Dragnea s-au grăbit să omagieze pretinsa clar-viziune a inginerului cu un de repetenție la activ în studenție. Primul a fost Bogdan Chirieac care a vorbit cu toată dragostea ce i-a adus o comică celebritate și cu tot ridicolul aferent în voce.
Iată însă că zilele trecute dl. Dragnea ne-a arătat că nu glumește și a făcut vorbire despre intenția mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. Iar s-a găsit un lăutar plătit din presă- e vorba despre Ion Cristoiu- care să îi aducă elogii și să aplaude inițiativa și curajul, în fapt iresponsabilitatea, tupeismul și uzurparea de calități oficiale la care se dedă numitul Dragnea Nicolae Liviu.Nu mai departe decât astăzi se pare că dl. Dragnea trage o fugă în Israel servindu-i drept bodyguard ideologic d-nei premier Dăncilă.
Între timp a mai apărut o noutate care ne arată că Liviu Dragnea e precum un celebru, tragic personaj dintr-o extrem de cunoscută scriere a lui Gogol, personaj care, la un moment dat, a început să se viseze regele Spaniei. Reîntruchiparea lui Popriscin, săvârșită pe meleaguri teleormănene (Alexandria a ajuns din pricina lui Dragnea să fie detestată și luată în derâdere precum era pe vremuri Scorniceștiul lui Nicolae Ceaușescu) i-a cerut agramatului premier al României, d-na Viorica Vasilica Dăncilă, să pregătească o Hotărâre de guvern prin care să se bună bazele unei comisii (a câtea?) a cărei misiune să fie elaborarea unei strategii de dezvoltare pe termen lung a României. Adică nici mai mult, nici mai puțin decât oână în 2040. Strategia aceasta pusă la punct de comisia al cărei președinte urmează să fie obligatoriu dl. Liviu Nicolae Dragnea va trebui să devină literă de Evanghelie pentru toate viitoarele guverne ale României. Indiferent de culoarea lor politică. Probabil că va fi, de fapt, gândită de banditul, condamnat la 8 ani de închisoare, Darius Vâlcov.
Astfel de ambiții de vizionarism concretizate prn așa-zisele programate minunate a mai avut doar Nicolae Ceaușescu. Marile biblioteci ale României încă mai păstrează maculatura conținută în volumele copertate în piele de culoare roșie România pe drumul construirii societății socialiste multilateral dezvoltate. Tot acolo se mai conservă și exemplare din Programul PCR de construire a societății socialiste multilateral dezvoltate și de înaintare a României spre comunism. Revoluția din decembrie 1989 a pus capăt, în cel mai dur chip cu putință, ambițiilor megalomanice ale lui Ceaușescu. În anul în care se vor împlini 30 de ani de la acel însemnat act istoric în România vor avea loc alegeri prezidențiale. În cazul mai mult decât probabil în care candidatul PSD, indiferent că acesta va fi Dragnea sau obrăznicuța primăriță Gabriela Firea, cariera actualului președinte al PSD va ajunge indiscutabil într-un moment mai mult decât critic. Adică terminus.
Există așadar șanse bune ca cei 22 de ani de mărire la care visează cu ochii deschiși penalul Liviu Dragnea să se încheie după primul. E de sperat că șansele se vor metamorfoza în realitate.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Ca o intrebare personala, azi ca se judeca ultimul termen al procesului lui Dragnea si coincidenta … el se afla in Israel, tara din care nu se extradeaza in Romania, ma face sa ma gandesc ca discutia lansata de Dragnea desprea mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim nu e intamplatoare nici in timp si nici in spatiu. Motiv bun sa sa afle in deplasare :-), incercare sa se puna sub ocrotirea intereselor americane si israeliene.

    Suna prea mult a teoria conspiratiei? Poate, insa poate are un sambure de adevar. Se agata si el de ce poate :-)

  2. Ahem… Cu tot respectul, dar nu a fost flendurita in presa libera romanes necesitatea unui ‘proiect de tara’, a unei strategii care sa trans[ceva] strategiile partinice? Ei, pai va da Daddy fix ce ati cerut, ca un vizionar care este. Be carefull what you wish for.

  3. Daca vreti sa-l vedeti pe Dragnea plecat, schimbati poporul !

    Adica:

    – educatie libera, care sa incurajeze initiativa libera, proprietatea si respectul pentru persoana si viata.

    – justitie oarba si dura, fara compromisuri

    – asistenta sociala minima si pe timp limitat

    Exact lipsa celor de mai sus duce la eternizarea lui Dragnea/PSD.
    Ticalosii stiu asta si vor mentine Romania unde este acum.

    Numai si numai economia mai prezinta o speranta, pentru ca nu poate fi pacalita…dar cita mizerie trebuie sa mai inghitim !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro