duminică, mai 19, 2024

Acarul Păun din Sănătate

Negocierile desfășurate până astăzi între sindicaliștii din Sănătate și ministrul de resort, doamna Sorina Pintea, nu au adus rezultatele scontate. Nici una dintre părți nu a înregistrat nici cea mai mică victorie, dar nu a făcut nici un pas în spate.
Pentru simplul motiv că, din câte se pare, d-na Pintea nu a fost mandată de Guvern să ofere în plus nimic. Nici măcar o promisiune de mai bine.Doar abureli și vorbe. Iar sindicaliștii nu mai vor să se lase păcăliți o dată.
În fapt, d-nei Pintea i-a fost încredințată de câtăva vreme misiunea de a scoate castanele din foc cu mâna-i proprie. Iar focul l-au pus mai întâi ministrul Muncii, doamna Lia Olguța Vasilescu, și mai apoi fostul titular al portofoliului Sănătății, dl. Florian Bodog. Și unul, și celălalt au făcut promisiuni en gros, au garantat creșteri salariale care pentru orice om cu capul pe umeri păreau de la o poștă mult prea hazardate dacă ținem seama de situația economică a României.
S-au promis lefuri ca în Occident, sume de-a dreptul colosale, s-a lăsat impresia că din martie încolo pentru angajații din Sănătate viața se va confunda cu un imens fluviu alcătuit lapte și miere. Într-o primă instanță chiar s-a garantat că nimeni nu va pierde nici un leu, ci, dimpotrivă, toată lumea va încasa lefuri pe care nici un medic, nici un asistent, nici un chimist, nici un brancardier nu va ști cum să le cheltuiască. Realitatea din teren este, din păcate, cu totul alta. Din incompetență, din lucru prost, din grabă, din infantuare, din calcul politic, iar principala vinovată, doamna Olguța ot Craiova, formată în stil și pe croi vadimist, a aruncat pisica moartă în curtea d-nei Pintea și a recurs la un limbaj mai mult decât de neîngăduit pentru un ministru.
Nu doar că în fața greșelilor ei cât casa d-na Lia Olguța Vasilescu a preferat soluția datului birului cu fugiții, ci și-a amintit, probabil de adolescență, când îl auzea la televizor pe Ion Iliescu edictând că protestatarii, recte cei din Piața Universității, nu au decât să fiarbă în suc propriu. Nemulțumiți nu sunt, cum vor să ne lasă să înțelegem autoritățile, doar asistenții medicali, biochimiștii, farmaciștii, infirmierele, brancardierii, ci și foarte mulți medici cărora modificările aduse regimului sporurilor le dijmuiesc, în unele cazuri, destul de consistent veniturile. Sau, mai corect spus, așteptările.
Doamna Sorina Pintea a încercat la început să facă și dumneaei pe niznaiul, a spus că soluțiile problemei trebuie identificate de manageri. Atâta doar că legea e lege, statele de plată sunt verificate de ordonatorii principali de credite care ridică neputincioși din umeri. Pur și simplu nu se poate, nu se poate fiindcă nu îngăduie legea, nu se poate fiindcă nu sunt resurse.
Nefiind Mafalda, nu pot să mă aventurez în prognoze referitoare la ce va fi astăzi. Când sindicaliștii se vor întâlni cu mai mulți miniștri și se va încerca iar găsirea unei soluții.Cert e doar un singur lucru- că situația nu e deloc simplă. La Oradea, la UPU, de pildă, după demisia șefului Serviciului, unul dintre pionierii SMURD-ului din România, dr. Hadrian Borcea, ca urmare a unei decizii luate cam pe genunchi și, din câte înțeleg, cu un ușor iz politic, de Consiliul local controlat de Opoziție, situația a devenit de-a dreptul explozivă. Se vorbește despre faptul că 80% din personalul angajat și-ar fi pregătit demisiile. Politic reacționează și reprezentanții PSD-ALDE care vin cu soluții total nerealiste. Pe care, la urma urmei, le vor deconta pe pielea lor tot pacienții.
Situații similare care pot deveni necontrolabile se înregistrează și în alte domenii de activitate. În învățământul superior, de pildă, unde deciziile populiste ale ministrului Valentin Popa-Pamblică privind majoarea burselor studențești fară bugetarea respectivelor creșteri din fonduri guvernamentale se apropie de scadență. Se vorbește chiar despre faptul că, după recentele măriri salariale, care în Educație nu au depășit 20%, ar plana primejdia ca, din toamnă, măcar o parte dintre instituțiile de învățământ superior din România să nu își mai poată plăti profesorii.
În tot acest timp guvernanții dovedesc că nu au învățat nimic. Continuă țopăiala bugetar-fiscală. Promit noi și noi măriri salariale. Găsind tot felul de Acari Păuni și explicații pentru o rată a inflației care ne face șefi de pluton la nivelul Uniunii Europene și din ce în ce mai vulnerabili dacă, Doamne ferește!, vine o nouă criză.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Nu poate exista bunastare fara munca productiva, care sa creeze valoare.

    Romania lucreaza ceea ce capitalistii din vest inca n-au vrut sa automatizeze – cind o vor face, e o chestie de profit -, adio productie in Romania si bun venit somaj si mizerie !

    Distrugerea industriei romanesti a fost o crima savirsita de Iliescu si Roman nu prin disparitia unitatilor de productie (multe erau dincolo de recuparare), ci prin disparitia oamenilor calificati, atitia citi erau.
    Acum, e aproape imposibil sa creezi legiunile de savanti, ingineri, tehnicieni si muncitori care ar putea oferi Romaniei o sansa in razboiul economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro