sâmbătă, mai 18, 2024

Neconflictuala Viorica Dăncilă în etern conflict cu limba română

Legea 53/2013, adoptată de Parlamentul României, a decis ca data de 31 august să fie declarată Ziua Limbii Române.
Ca să dovedească încă o dată cu puțin îi pasă de lege, de bun simț, de morală, de tot ceea ce înseamnă stilistica apariției publice, adică de un întreg set de norme de care un adevărat prim-ministru este obligat să țină seama pentru simplul motiv că ele reprezintă obligațiile specifice fișei postului, doamna Viorica Vasilica Dăncilă s-a găsit ca tocmai în ziua de 31 ausgust să polemizeze cu toți cei care o critică pentru felul în care siluiește sistematic limba română.
Aflată la Mamaia, la reuniunea anuală a femeilor pesediste, d-na Dăncilă s-a găsit să se dea bărbată și, voind să arate că poate fi combativă, s-a luat la harță cu cei care, pe bună dreptate, îi bat obrazul fiindcă are neobrazarea să se agațe pe mai departe de o demnitate pentru care nimic nu o recomandă. Căci greșelile de exprimare comise cu ocazia fiecărei apariții publice de insa care numai grație faptului că este vidă și lucrul acesta este pe placul șefului său de partid, dl. Liviu Nicolae Dragnea, a ajuns să fie premierul României îi trădează slaba pregătire, gândirea precară, logica debilă. Adică toate acele minusuri care – fatalitate!- ar trebui să o țină departe de orice demnitate publică. Și care, într-o țară guvernată normal, de abia dacă i-ar îngădui să ocupe un post minuscul într-o primărie de comună.
Or, nu. Doamna Dăncilă crede că ajunge că a țintuit-o în post partidul, adică penalul Liviu Dragnea, și asta îi îngăduie să facă orice. Să ducă spre dezastru economic țara, să comită greșeli diplomatice în cascadă, să se facă de râsul lumii cu ocazia fiecărei ieșiri în străinătate, făcând deopotrivă de râs România. Și să mai și spună că are convingerea că toate acestea ar fi in favoarea României și a românilor.

Este însă oare neconfllictuala doamnă Viorica Vasilica Dăncilă singurul membru din actualul guvern al României aflat în conflict deschis cu limba română? Nici vorbă. Disciplina de partid, incompetența, proasta selecție a cadrelor și – cine știe?- poate chiar solidaritatea guvernamentală greșit înțeleasă au făcut ca, din acest punct de vedere, doamnei Dăncilă să îi stea alături alte câteva pretinse “excelențe”. Așa cum sunt ministrul Educației, dl. Valentin Popa-Pamblică, cel care a ajuns să ocupe această demnitate cu sprijinul a vreo 40 de rectori fără coloană vertebrală, fapt ce spune multe despre calitatea inșilor în cauză, ministrul Economiei, dl. Dănuț Andrușca, ministrul Transporturilor, dl. Lucian Șova, ministrul de Interne, torționara Carmen Dan, ministrul Muncii și Justiției Sociale, d-na Lia Olguța Vasilescu căreia Facultatea de Litere de la Universitatea din Craiova i-a emis o diplomă de licențiat în filologie, dar și ministrul Justiției, dl. prof.univ. dr. Tudorel Toader, rector suspendat al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și membru al Comisiei de la Veneția.
Alături de sus-numiții stau, cu aceeași impertinență de care nu fac dovadă decât ipochimenii cu minte puțină, prost-crescuții, ambuscații, alte “mândrii” ale PSD și ale Coaliției guvernamentale. Așa cum sunt dl. Liviu Pop-Genunche, președintele Comisiei de învățământ din Senatul României, dl. Daniel Breaz, senator și rector al Universității “ 1 Decembrie” din Alba Iulia, dl. Dumitru Buzatu, președintele Organizației PSD Vaslui. Și, ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, președintele ALDE și președintele Senatului României.

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Cu cat sta mai mult Dancila in postul de prim ministru cu atat se duce mai la vale PSD. Deocamdata au mai ramas niste porci scapati de PPA dar cand se vor fi terminat, atunci sa vezi manifestaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro