duminică, mai 19, 2024

Demisia ministrului Educației și negustoria politică practicată de Liviu Nicolae Dragnea

Nimeni, cred că nici măcar cei mai bine de 40 de rectori care, la începutul lunii ianuarie, din oportunism, lașitate sau prostie, și-au pus nedemna semnătură pe pronunciamentul ce-i susținea candidatura la postul de ministru al Educației, nu are nici cel mai mic motiv ca să regrete demisia forțată a d-lui prof.univ.dr. ing. Valentin Popa dintr-o poziție în vederea ocupării căreia nu-l îndreptățea nimic.
Dacă mă ocup în comentariul meu de astăzi de alungarea din guvern a rectorului Universității ‘’Ștefan cel Mare din Suceava ‘’, alungare hotărâtă și impusă de dl. Liviu Nicolae Dragnea, e fiindcă aceasta intervine doar fiindcă președintele PSD se dovedește și de data aceasta dispus la orice compromis politic. Pregătit pentru orice, pentru oricât de josnică negustorie doar spre a-și salva funcția din fruntea Camerei Deputaților. Serios pusă în primejdie de posibilitatea unei defecțiuni ce se așteaptă să survină din partea nemulțumiților din propriul lui partid sau de o trădare oricând posibilă venită din partea ALDE.
Dl. Liviu Nicolae Dragnea are nevoie ca de aer de sprijnul politic și faptic al UDMR-ului care, și de data aceasta, a făcut ce știe el mai bine. A șantajat spre a se vedea iar cu sacii în căruță.
Reamintesc că zilele trecute, dl. Kelemen Hunor, care a transformat UDMR într-o filială a Fidész-ului d-lui Orbán Viktor, filială care funcționează pe teritoriul României, și-a exprimat nemulțumirea pentru câteva decizii luate de acum demisionatul ministru al Educației, fără consultarea organizației care pretinde că ar reprezenta interesele maghiarimii din România. Acum, între paranteze fie spus, cel mai recent sondaj electoral creditează UDMR cu doar 4% dintre intențiile de vot, în vreme ce minoritatea maghiară este mult mai consistentă. Indiciu clar că ungurii din România au tot mai puțină încredere în dl. Kelemen&co.
Dl. Kelemen Hunor i-a reproșat d-lui Valentin Popa că a acceptat, fără să-i ceară lui consimțământul, fuziunea dintre Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și Universitatea “Petru Maior” și că a emis o OUG în conformitate cu care, începând cu data de 15 septembrie, Limba română este predată în clasele primare de profesori cu calificare superioară în domeniu.
Dl. Kelemen Hunor s-a prefăcut că nu a auzit și că nu știe nimic despre autonomia universitară (pe dumnealui îl preocupă alte feluri de autonomie) și aceasta fiindcă a înțeles că fuziunea face mult mai puțin realizabile planurile secesioniste în privința Medicinei și Farmaciei târgumureșene. Cât despre decizia ca limba română să fie predată la clasele primare de profesori, trebuie să spun că aceasta mi se pare unica hotărâre cât de cât înțeleaptă, deși poate prea pripită, luată în cele aproape zece luni cât a parazitat Ministerul Educației de dl. Valentin Popa. Și aceasta deoarece este o de neîngăduit realitate că tinerii și copiii de etnie maghiară, cetățeni ai României, vorbesc din ce în ce mai prost limba țării în care le-a fost dat să se nască.
Carevasăzică, a fost suficient ca dl.Kelemen Hunor să își facă cunoscute mofturile de duduie răsfățată ca dl. Dragnea să grăbească gonirea d-lui Valentin Popa-Pamblică de la conducerea Ministerului Educației. Insensibil în fața gafelor de proporții și în cascadă comise de același ins la alte capitole cu adevărat semnificative- amintesc, în treacăt, sfidarea marilor universități din România și alocarea discreționară a locurilor la admitere, greșelile impardonabile și costisitoare în editarea manualelor școlare, insuficiența fondurilor puse la dispoziția instituțiilor de învățământ superior care se află deja în imposibilitatea de a plăti integral și legal salariile- dl. Dragnea s-a înduioșat brusc și a luat poziție de drepți, spunând să trăiți, am înțeles, se execută! atunci când omul de legătură dintre el și amicul Orbán de la Budapesta nutrește nemulțumiri ce nu au nimic în comun cu calitatea învățământului.
Nimic mai relevant pentru caracterul josnic, pentru politica de tejghetar al cărui adept și promotor este dl Liviu Dragnea decât gestul său de ieri. Gândit probabil ca parte a florilegiului de fapte prin care PSD înțelege să marcheze Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  1. Imi place „Kelemen Hunor… duduie răsfățată” Si e putin spus.
    Era bine daca ne explicati, vorba cuiva, de unde s-a pornit si de la ce (eu unul nu am o imagine clara; sint convins doar ca udemereii sint cam obraznici).
    Insa a-l ridiculiza pe Dragnea pentru ” negustoria politică ” nu e in regula. Se practica si la casele mai mari. Multe guverne din tari democratice nu s-ar fi putut forma ori nu ar rezista la guvernare fara compromisuri politice.
    Ridiculizati ar trebui sa fie udemereii, care, vorba altcuiva, se fac frate si cu dracul numai sa treaca puntea.

    • Si nu am inteles , domnule postac subtil….daca se practica si in alte locuri, inseamna ca nu e condamnabila?? Adica, logic..hotia nu ar trebui pedepsita..pt ca se practica si in alte locuri. Interesant mod de a gandi. Insa asa e cu postacii subtili…

    • An aflat dece s-au inflamat udemereii. O zice un politician:
      „Totul de vânzare !
      În luna August 2018, prin Ordonanţa nr. 9, se stabilea că în învăţământul primar, la clasele cu predare în limbile minorităţilor, orele de Limba Română să fie predate de profesori absolvenţi ai facultăţii de Limbă şi Literatură Română. A fost o măsură corectă, având în vedere că mulţi din învăţătorii etnici maghiari, cadre didactice cu studii medii, pregătiţi în şcoli de limbă maghiară, pot avea dificultăţi în vorbirea şi scrierea corectă a Limbii Române.
      Acest lucru a înfuriat conducerea UDMR care desfăşoară, cu complicitatea PSD, o politică agresivă de deromânizare şi de maghiarizare a zonelor locuite de minoritarii maghiari.
      A fost suficient ca UDMR să ameninţe şi vânzătorul naţional, Dragnea, a ordonat Dăncilei anularea textului din Ordonanţa 9/2018.
      Textul care susţinea învăţarea Limbii Române de către toţi cetăţenii ţării a fost anulat imediat printr-o ordonanţă de urgenţă. Oare unde au fost „patrioţii” de la ALDE?
      Limba Română este cel mai puternic liant al acestei naţiuni. Să vinzi Limba Română în an centenar este o ticăloşie fără margini.
      Pentru Dragnea, România a devenit o tarabă pe care scrie „totul este de vânzare”, de la gaze naturale, înzestrarea armatei şi funcţii de ministru până la Limba Română.”

  2. Nu știu de ce vi se pare „înțeleaptă” ideea ca limba română să fie „predată” ca limbă străină maghiarilor de profesori care nu vorbesc limba maghiară. La școală limbile străine ne-au fost predate de profesori români/maghiari care vorbeau franceza/engleza, nu de profesori francezi/englezi care nu vorbeau limba română/maghiară.

    Câți profesori de română există în România care vorbesc limba maghiară? Cum poate un profesor român care nu înțelege/nu vorbește limba maghiară sa învețe un elev maghiar ce înseamnă cuvântul „pită”, sau genul substantivelor (un concept inexistent în maghiară)? În sistemul existent măcar învățătorii sunt în stare să comunice cu elevii. Cum va comunica un profesor român cu elevul de clasa I care nu vorbește o boabă de română?

    Începând din comunism și până recent s-a predat istoria României și a geografia de profesori români în clasele cu predare în limba maghiară. S-a renunțat parcă în 2011, după ce un ministru mai deschis la minte a analizat situația. Istoria maghiarilor o învățam de la părinți oricum, iar cea oficială o studiam din sictir. Iar numele localităților, al străzilor și al munților tot în maghiară le rostesc și acum când vorbesc maghiara.

    În opinia mea acest nou experiment ar fi eșuat și mai lamentabil începând din primul an de la aplicare.

    • Iată un frumos apel la toleranţă: „La școală limbile străine etc.” – Limba oficială a ţării, echivalată cu o limbă străină. În Ungaria d-lui Orbán Viktor o fi la fel?

      • Marcos, dacă nu înţelegi problema, nu comenta. Pt. maghiari, care acasă au învățat limba maghiară de la părinți, limba română este o limbă străină (echivalentă cu engleza sau franceza). Acesta este motivul pentru care trebuie predată pentru ei ca o limbă străină, de profesori care vorbesc în ambele limbi.

    • @Lorant. Aveti dreptate in principiu. Si dl Mircea accepta ca poate a fost poate pripita masura. Nu stim nici eu si cred ca nici dv cati profesori bilingvi capabili sa predea romana sunt, deci nu cred ca stim clar cat de larga e falia cerere/capabilitate. Cat despre istorie, aia nu ia mult timp, Arpad/Attila/Bela Kun, end of story ca dai in Kadar si Orban. Iar cu toponimele in romana, trebe ca nu prea iesiti din catun, nu prea cred ca intrebati de drum in afara HarCoMu cu ceva succes.

      • Sunt din Cluj/Kolozsvár. Când vorbesc în maghiară numele străzilor le rostesc așa cum au fost ele denumite înainte să se românizeze: Rákóczi, nu Eremia Grigorescu, Zápolya, nu Traian Moşoiu, … Cum ajung acolo, este treaba mea, Google Maps este disponibilă și în maghiară, nu doar în română.

  3. Este in sfarsit UN SEMN convingator ca PSD se pregateste si pentru eventualitatea unei guvernari FARA ALDE.
    Se aduna voturi cu penseta – probabul ca vor aparea si neastepate tradari din partea unor PNL isi si USR isti – ca despre PMP ul lui basescu e cert ca sunt gata sa se alieze si cu Scaraotki.

  4. Am avut nefericita ocazie sa fiu luat prizonier de unguri, cand luptam in Ardeal pentru a opri invazia lor in aceasta provincie dupa 23 august 1944. Cand i-am spus ungurului ca ma numesc Stefan, mi-a zis ca nu ma numesc asa ci Istvan, Ca nu sunt din Alba Iulia ci din Gyula Feervar.
    Ma gandesc ca acum invatatoarele maghiare le vor spune elevilor ca Stefan cel Mare e Istvan, ca Alba Iulia e Gyula Fehervar, ca mamele lor cumpara porodi nu rosii, ca grajdul e istalau, etc. ca domnul .Kelemen Hunor nu e medic veterinar ci marhodoctor.etc.etc.
    Am spus-o si o repet.Nicaieri in lumea occidentala nu stiu sa fie un partid sau o alta entitate politica organizata pe criterii etnice ca la noi. Atata vreme cat esti cetatean al unei tari ai dreptul la vot si poti fi membru intr-un partid constituit legal in tara resprectiva. La noi insa, din motive indrependente de politica, dar in avatajul acesteia s-a admis acest lucru. Ar fi de dorit sa se inceteze cu aceasta practica ce s-a dovedit nociva oricarei guvernari.

    • Și manualele de istorie românești traduse în maghiară au fost redactate conform programei de predare a istoriei aprobat de Ministerul Educației din România. Numele lui Ștefan Cel Mare este scris așa cum au decis cei de la minister. În ungurește Alba Iulia este Gyulafehérvár, deci cel mai probabil în manual apare așa. Iar nici o lege din România nu interzice să vorbesc în maghiară cu maică-mea despre roșii și veterinari.

      Cât timp nici un partid „românesc” nu are nici cea mai mică deschidere pentru a trata problemele minorităților, UDMR va avea votanți. Iar dacă un partid „românesc” ar începe să asculte doleanțele minorităților și chiar mai mult, să le rezolve, atunci și-ar pierde votanții români. După o vreme ar deveni partid „unguresc” :)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro