duminică, iunie 16, 2024

Vom avea oare luni o OUG pe legile justiției?

Rapid, fără nici o înștiințare prealabilă, guvernul condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă a procedat în ultimele zile ale săptămânii trecute la eliminarea reprezentanților unor ONG-uri incomode din Consiliul Economic și Social.
Mai exact, în ședința de guvern de joia trecută s-a luat hotărârea excluderii a 13 dintre cei 15 membri, reprezentanți ai societății civile care făceau parte din organismul cu pricina. S-a dat astfel curs solicitării depuse în luna iunie de o altă super-inteligentă componentă a Executivului, nimeni alta decât d-na Lia Olguța Vasilescu ot Craiova, ministrul Muncii și Justiției Sociale.
Reamintesc că avizele emise de respectivul Consiliu sunt absolut obligatorii atunci când Guvernul emite acte normative ori formulează propuneri legislative, același regim juridic avându-l și inițiativele legislative ale membrilor Parlamentului. Prin Decizia 273 de joia trecută d-na Dăncilă a eliminat 13 ONG-uri devenite indezirabile și aceasta în pofida caracterului autonom al organismului cu pricina. Juriștii spun că actul în cauză, contrasemnat de “eroul” Toni Greblă, este complet lipsit de temei legal, iar faptul acesta pune pe gânduri, dă semne fi unul cu bătaie de lungă, părând să anunțe faptul că guvernarea PSD-ALDE se pregătește să comită în perioada următoare noi abuzuri, în totalul dispreț al regulilor democratice specifice unui Stat de drept și membru al Uniunii Europene.
Știrea ticăloșiei comisă joia trecută de sărmana cu duhul ființă pe care penalul Dragnea Liviu a plantat-o cu forța și o menține în disprețul oricăror norme de bun simț în fruntea guvernului României este cu atât mai îngrijorătoare cu cât sunt suficiente indicii că Executivul s-ar pregăti să emită chiar la începutul săptămânii viitoare o ordonanță de urgență al cărei rost ar fi modificarea din temelii a legilor justiției. Graba este mare, teribilă, cineva nu mai are deloc răbdare, timpul trebuie folosit la maximum. Iar cum d-na Dăncilă ar urma să lipsească din țară cam toată săptămâna viitoare, înainte de a se urca în avion pare-se că va trebui să ducă la îndeplinire un alt ordin malefic al tot mai iresponsabilului Dragnea. Ale cărui comportamente dictatoriale, staliniste s-au accentuat vizibil după înfrângerea suferită cu ocazia Referendumului pentru modificarea Constituției.
Sunt indicii că penalul Dragnea Nicolae Liviu a hotărât să întoarcă foaia. Nu va mai juca deloc rolul democratului, este pregătit să suspende orice regulă constituțională numai spre a-și pune în aplicare chefurile. De asemenea, există informații în conformitate cu care modificările la legile justiției care ar urma să devină lege în cazul în care Ordonanța de urgență se va cu adevărat dată luni nu țin decât în mică parte de recomandările Comisiei de la Veneția. Dragnea și Tăriceanu au bătut palma, președintele ALDE nu va mai face opoziție. Interesant e că anunțul referitor la OUG-ul care ar urma să fie dat luni a fost făcut în cursul zilei de vineri de ministrul de Externe, dl. Teodor Meleșcanu. Despre care se spunea că ar figura pe lista celor pe care Dragnea și-ar fi dorit să îi elimine din guvern.
Să fie oare acceptarea OUG-ului pregătită pentru a fi dată luni prețul pe care ALDE și președintele acestuia, dl. Tăriceanu vor trebui să îl plătească pentru a-și păstra neatinsă nu doar lista portofoliilor, ci și numele titularilor din viitorul guvern remaniat al României?
Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Sigur, de ce nu? In ciuda acestui fapt, romanii vor continua sa refuze sa voteze, nu mai conteaza ca acum avem si partide de oameni cinstiti.

  2. Daca ALDE s-a inteles cu PSD e cam nașpa; inseamna ca orice este posibil luni. Ar trebui sa intelegem toti ca acest curent anti UE nu este caracteristic numai Romaniei. Acest sentiment se manifesta si in statele vestice, state care practic au pus bazele UE. Insa sentimentul nu este atat de evident si nu este declarat la ore de maxima audienta precum in Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro