duminică, iunie 16, 2024

Cercetarea, Darwin și competența în PSD

Joia trecută a fost o zi și cu suspans, și cu ocazii de amuzament pentru românii care (mai) sunt cât de cât interesați de mersul cercetării științifice în România. Premierul Viorica Dăncilă a făcut cunoscut numele celui propus să ocupe fotoliul de ministru de resort. E vorba despre dl. Nicolae Hurduc, decan al Facultății de Ingineria și Protecția Mediului, din cadrul Universității „Gheorghe Asachi” din Iași.
Numai la auzul numelui orașului din care provine dl. Hurduc, am avut o tresărire. E de sperat că domnia-sa e, totuși, altfel decât dl. Tudorel Toader. Care, pe lângă dezastrul din justiție, pe lângă dezonorarea sistematică a ocupației de profesor universitar, a reușit și marea performanță de a aduce grave atingeri prestigiului Universității „Alexandru Ioan Cuza”, al cărei rector suspendat este. Suspendat, suspendat, însă dl. Toader își arogă mereu dreptul de a folosi pe mai departe și la discreție cabinetul de rector, loc unde, pesemne, reflectează la năstrușniciile pe care le va comite și pe mai departe, dar și de unde acordă interviuri imundului post de televiziune Antena 3, al cărui client și oaspete preferat este.
Revenind la dl. Hurduc, după orașul de proveniență, m-au șocat fotografiile care îl înfățișează a fi un profesor puțin altfel. Cel puțin la capitolul vestimentație. Mai apoi am aflat că altfelismul d-lui Hurduc este unul considerabil. Domnia-sa nutrește îndoieli profunde legate de teoria darwinistă, iar gândul m-a dus instantaneu la posibilitatea ca PSD să inițieze un referendum și pe această temă.
Dincolo de toate aceste aspecte, hai să le spunem savuroase, nu putem decât să apreciem curajul d-lui Hurduc de a prelua un minister care, se vede cu ochiul liber, că face parte din categoria celor care mai mult încurcă prioritățile coaliției PSD-ALDE. A avut el, Ministerul cu pricina, o alocație bugetară precară, atunci când s-a întocmit și s-a votat bugetul de stat pe anul 2018, însă la rectificarea recentă dl. Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanțelor publice supervizat de specialistul în tablouri, morminte și activități nocturne în cimitire, Darius Vâlcov despre care dl. Dragnea ne-a dat toaote asigurările că “e un om de o valoare rară” a avut grijă să îi mai diminueze din fonduri. Aceasta, după ce legea salarizării unitare, gândită de super-inteligenta poliglotă Lia Olguța Vasilescu ot Craiova, a discriminat grav cercetătorii.
Interesant este și faptul că numele d-lui Nicolae Hurduc pare a fi fost scos din joben de d-na Viorica Dăncilă. Jobenul ei sau cel al marelui iluzionist, Liviu Nicolae Dragnea. Cu doar câteva ore înainte, numele d-lui Daniel Breaz, rector al Universității „1 Decembrie” din Alba Iulia, era dat drept sigur pentru calitatea de succesor al demisionarului domn Nicolae Burnete.
Dl. Breaz reprezintă o nouă stea pe firmamentul PSD, este socotit drept un vector de imagine al partidului, este perceput drept un pesedist radical, ceva mai spălățel și mai manierat totuși decât dl. Codrin Ștefănescu, și un susținător de seamă al d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Să nu uităm că organizația PSD Alba s-a numărat printre acelea care i-au stat aproape președintelui PSD la ora răzmeriței de dinaintea și din cursul CEXn-ului de pomină din luna septembrie. Să fi vrut oare ambițiosul domn Breaz un post de mai mare anvergură decât acela de rector? Să creadă oare dl. Brează că e prea puțin pentru domnia-sa un minister cu o vizibilitate fatalmente redusă? Sau să fie dl. Breaz alesul pentru funcția mult mai importantă de ministru al Educației?
Cert e doar un singur lucru. Că zilele acestea în PSD, dar și în întreaga coaliție se joacă alba-neagra. Se dau, se promit, se negociază și se retrag posturi guvernamentale. În funcție de criterii eminamente politice. Cel al competenței este străin înaltei ierarhii a PSD.

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. In buna traditie a partidului comunist roman, al cariui succesor se dovedeste a fi partidul social democrat, reprezentat prin dl Liviu Nicolae Dragnea, nu se mai pune problema competentei cam de multa vreme ci doar a atasamentului neabatut fata de ,, valorile” social-democratiei de tip nou,” ,,valori” care sunt dobandite o data cu obtinerea carnetului de partid. Carte multa nu se cere, pricepere nici atat(s-a dovedit cu ocazia celor doua remanieri guvernamentale) ci doar supunere neconditionata fata fe sef, care gandeste pentru toti. Oricine ,, misca-n front”isi pierde calitatile conferite de carnet.

  2. „Numai la auzul numelui orașului din care provine dl. Hurduc, am avut o tresărire”

    Nu mi se pare o noutate: si inainte de 1989, ne intrebam despre orasul/localitatea de unde provine cel numit pentru of functie.

    Pare a fi ceva specific romanesc.

  3. Ce-mi plac oamenii care fac generalizari. Un ticalos e pus Ministrul al Justiltiei de alti ticalosi si dintr-o data orasul din care provine e demn de dispret. Gandirea in clisee dauneaza grav inteligentei.

  4. Hurduc crede ca noi venim din alta lume si ca avem origini extraterestre. Lasati-ma sa cred ca extratereștrii nu -si distrug statul de drept si justitia asa cum o face noi. Domnul Hurduc crede ca noi venim dintr-un univers paralel. Stiu ca e la moda statul paralel, insa nu stiu sincer cine este mai paralel cu lumea, guvernul sau noi ceilalti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro