duminică, mai 19, 2024

Zile de foc

Oricât de mult am vrea să fie altfel, nici dl. Liviu Nicolae Dragnea și nici dl. Florin Iordache nu au fost revocați miercuri din funcțiile înalte de conducere pe care le mai dețin încă la Camera Deputaților.
Nici măcar liderii Opoziției, pe care i-am văzut în aceeași seară trecând triumfători, poate chiar prea încântați de sine, prin câteva studiouri de televiziune, dintre cele atât de puține care le sunt accesibile, nu cred asta. Drept pentru care dau semne a pregătiți ca în fiecare zi să reia lupta.
Ceea ce s-a întâmplat miercuri are, mai degrabă, o semnificație simbolică. Demonstrează că Opoziția își poate pune în cui orgoliile specifice fiecărui partid în parte și se dovedește a fi capabilă să pună în practică un proiect comun. Singurul apt să certifice, prin realitatea matematică a votului, faptul că PSD a pierdut majoritatea și că plecarea lui de la guvernarea țării pe care deja a adus-o în pragul falimentului ar putea fi o chestiune poate nu de zile, ci de săptămâni.
Ajungea să vezi figura disperată, de ins lipit cu Pelicanol de scaun, de funcție și de Liviu Dragnea a juristului pe puncte și cu doctorat la Chișinău pe nume Florin Iordache și te lămureai ce fiori reci i-au trecut miercuri pe liderii principalului partid de guvernământ. În pofida glumițelor de doi lei ( ce să-i faci, atâta poate intelectul fostului student repetent al Politehnicii bucureștene!) și a veseliei afișate a lui Liviu Dragnea, a alegațiilor acestuia că tot ceea ce s-a petrecut la Camera Deputaților ar fi lucrătura președintelui Iohannis, este de domeniul evidenței că ziua respectivă a fost pentru aceasta chiar mai neagră decât dacă s-ar fi aflat în situația de a i se spune că nu i-au ieșit jocurile murdare al căror rost este acela de a schimba în folos propriu componența completelor de judecată. Ori i s-ar fi adus veste că dl. Tudorel Toader refuză, cu prețul vieții sale, emiterea unei Ordonanțe de urgență pe tema amnistiei și grațierii. Sau că dl. Codrin Ștefănescu a demisionat din PSD și a făcut cerere spre a fi primit cu maximă urgență la vreo mănăstire. Unde mai pui că tot miercuri au devenit publice cifrele celui mai recent sondaj de opinie publică marca IMAS (o garanție a seriozității, alta fiind sociologul de partid Marius Pieleanu plătit prin casieria TVR și alta dl. Alin Teodorescu) care arată că PSD continuă să alunece pe tobogan. Nu foarte bună pentru Liviu Dragnea și ceata naționalisto-peremistă care a pus mâna pe conducerea PSD este și știrea că ALDE a ajuns la miraculosul scor de 12%. O informație de natură să fim tot mai atenți la viitoarele mișcări ale d-lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Revenind la Opoziție, trebuie adăugat că tot ceea ce s-a întâmplat miercuri poate fi interpretat și ca un mesaj bine țintit, adresat unei bune părți dintre parlamentari. Mesaj ce s-ar cuveni să pună pe gânduri independenții, reprezentanții minorităților altele decât cea maghiară și poate chiar UDMR-ul. În pofida legăturilor sale mai puternice ca oricând cu Fidész-ul d-lui Orbán Viktor care ar dori perpetuarea la putere a PSD-lui și a prietenului său Dragnea Nicolae Liviu.
Cert e că întâmplările din cursul zilei de miercuri, din repertoriul căreia nu putem omite atacurile de o vehemență nemaîntâlnită ale președintelui Iohannis la adresa liderilor PSD și a guvernului Dăncilă, fac ca proxima moțiune de cenzură să devină una interesantă. Oricum, de natură să o contrazică pe d-na Viorica Vasilica Dăncilă care a declarat zilele trecute că nu ar avea emoții în privința a ceea ce s-ar putea întâmpla după depunerea acesteia.

Sigur e doar un lucru. Până la Crăciun vom avea parte de zile de foc. Depinde doar de Opoziție și de forța ei de coagulare ca lucrurile să nu eșueze într-un foc de paie.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Interesant!
    Zile de foc deopotrivă și pentru cei care așteaptă curățirea scenei, dar și pentru reziduurile politice.
    Și mai interesant ar fi dacă întreaga scenă politică ar fi primenită într-un mod tehnic!
    Adică – așa cum mergi la doctor să stabilească dacă ești sau nu bun pentru o profesie – să parcurgi etapele referitoare la accesul la informații clasificate fără a încălca Art. 16/Constituția României (Nimeni nu e mai presus de lege. Și mai ales față de Legea Fundamentală: Constituția!)
    Cum spuneam, dacă s-ar pune în consens Art. 7/Legea 182/2002 cu norma anterior menționată – o bună parte din ”aleși” ar cam trebui să plece acasă (unii char în alte locuri).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro