luni, iunie 17, 2024

Ce a făcut Opoziția politică din România în cursul anului 2018?

Cred că, în primul rând, trebuie spus că Opoziția a încercat să-și facă auzit glasul. Lucru din ce în ce mai dificil în condițiile precarității tot mai evidente și dramatice a presei independente.
Din ce în ce mai multe televiziuni sunt aservite puterii, vârfurile de lance ale acesteia, Antena 3 și România tv, nu mai depun demult nici cel mai mic efort măcar de a mima echidistanța. Invită, doar de formă și o fac cu parcimonie, câte un reprezentant din partea Opoziției. Căruia moderatorii, bine instruiți de patronat și de managementul postului, fie nu-i dau cuvântul, fie îi anihilează spusele prin vorbele în cascadă scoase șuierat și amenințător pe gură de vectorii de imagine ai puterii ori de așa-numiții analiști și oameni de presă despre care nu mai departe decât zilele trecute revista Newsweek România a dezvăluit că sunt en gros furajați din banii PSD. Nimeni nu mai înțelege ce hram poartă postul b1tv, iar Realitatea tv a intrat de vreo două luni pe un tobogan periculos. Acolo e din ce în ce mai clar că nimic nu mai mișcă fără să fie controlat de patronul postului, Cozmin Gușă, și de ambițiilor politice ale acestuia.
Am scris de atâtea ori despre ceea ce se întâmplă la TVR 1, în emisiunea România 9, un loc unde unde confidențial plătitul Ionuț Cristache, apărat precum o cloșcă disperată de pdg-ul Doina Gradea, un fel de casieră principală în raport cu oamenii Puterii recompensați generos de ghișeul de plăți din Calea Dorobanți nr. 191, este ajutat în operațiunea lui anti-opoziție de aceiași Cristoi, Chirieaci, Savaliuci, Bușci și, hélas, Mircea Dinescu. De multă vreme trecuți cu arme și bagaje, mulți dintre ei pe bani grei, de partea PSD. Pe la TVR mai apare și câte un parlamentar al Opoziției și câte un analist care nu face parte din clubul agreaților de Anca Alexandrescu, adică de Liviu Dragnea, numai că respectivul trebuie să se mulțumească cu rolul de om cvasi-mut pe care i-l rezervă sus-numitul moderator școlit la Antenele voiculesciene. De unde a transferat toate năravurile, defectele și ticăloșiile aferente.
Singurul post de televiziune la care glasul Opoziției se aude limpede rămâne Digi 24. Așa se explică acțiunile concertate de compromitere exercitate asupra acestuia, acuzele că ar fi controlat de Servicii, că ar fi tribuna de expresie a invenției numite Statul paralel.
În același an 2018, Opoziția a depus două moțiuni de cenzură. La sfârșitul sesiunilor parlamentare. Adică în iunie și în decembrie. Ambele prost scrise, lamentabil susținute, care, atunci când au fost supuse votului, nu au avut de partea lor nici măcar un număr de bile egal cu cel al parlamentarilor ce și-au pus semnăturile pe ele.
E evident că președintele PNL, dl. Ludovic Orban, nu controlează așa cum se cuvine partidul, că în interiorul acestuia se duc lupte de orgolii între vechii peneliști și pedeliștii care vor în continuare să fie ei cei ce au dreptul exclusiv de a alege muzica. În PNL sunt mai mulți centri de putere, cel al d-lui Orban fiind contracarat de cel al d-nei Gorghiu ori de cel controlat de d-na Raluca Turcan. Avem de-a face cu tot atâtea mișcări centrifuge.
Un sondaj IMAS, dat publicității zilele trecute, arată că, chiar și așa, PNL ar fi reușit să depășească PSD în opțiunile electoratului. Numai că tot zilele trecute s-a aflat că dl. Orban nu se împacă defel cu încercarea de revenire în prim-plan a d-lui Crin Antonescu. Politicianul care și-a uitat, ca tot românul, jurămintele și se vrea primul pe lista candidaților partidului la Europarlamentarele din primăvară. Sincer, nu înțeleg de ce se bucură dl. Antonescu de atâta respect și admirație din partea presei care pare a fi uitat că, înainte de a-i fi fost tras preșul de sub picioare de dl. Victor Ponta, a fost tovarăș de ticăloșii cu președintele de atunci al PSD. Dacă zvonurile privind intențiile d-lui Orban de a pune capăt visurilor de revenire în politică ale d-lui Antonescu se adeveresc, e foarte posibil ca PNL să fie măcinat în viitor de noi dezordini. Care se vor înregistra pozitiv în contul PSD.
PNL nu izbutește să se impună drept lider al Opoziției și pentru că nici d-lui Dan Barna și colegilor săi din conducerea USR, nici d-lui Băsescu, care încă mai are de spus ceva în PMP, chiar dacă a pus de o retragere strategică (în sondajul IMAS, PMP de abia dacă mai are un jigărit de 2, 5%), nici d-lui Dacian Cioloș nu le este defel agreabil dl. Orban. Care nu renunță la ambiția lui deșartă de a se vedea prim-ministru.
Până la urmă, cea mai coerentă opoziție la abuzurile tot mai nerușinate ale PSD o face președintele Klaus Iohannis. Cu toate contradicțiile, cu toată moliciunea care îl caracterizează. Numai că, din păcate, acțiunile Cotroceniului nu ajung. Întăririi acestora trebuie să li se asocieze întărirea acțiunilor partidelor parlamentare.

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Stimate domnule Morariu
    Aș spune că opoziția strălucește prin INEXISTENȚĂ. PNL un partid onorabil în alte vremuri s-a descotorosit inițial de dna Mona Muscă – cu mult superioară conducerii de atunci a partidului – și, relativ recent de dna Adriana Săftoiu – și nu într-un mod prea elegant.
    Fără să agreez poreclele, cea cu ”Sică Mandolină” pentru dl Orban este la obiect. PNL ar fi trebuit deja să lanseze un program de guvernare care să scoată România din marasmul economic și politic actual. USR are tendințe interesante, dar vocalitate insuficientă. Dl Cioloș este un personaj cinstit, dar incapabil să facă față mahalagismului politicii dâmbovițene.
    Dl președinte KWJ este cam în aceeași situație – nu agrează conflictele, ci rezolvarea problemelor. Iar tov Dragnea dorește exact contrariul: ridicând incompetenți în poziții de decizie, este decis să le compromită. Examinați numai echipa ministerială.
    Cum spunea Caragiale: ”Din această dilemă nu putem ieși!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro