luni, iunie 17, 2024

Alegerile europarlamentare- mai importante ca niciodată

Agitație, crize de nervi, anticameră la șefi supremi ori care doar lasă impresia a fi astfel. Promisiuni, spectaculoase răsturnări de situație, nume noi care nu aduc cu ele nici cea mai mică plusvaloare, nume vechi ce nu doresc decât să își desăvârșească operațiunea de îmbogățire care a fost principala lor ocupație din 1990 încoace.
Politicianism în floare și interes zero pentru reușita președinției României la Uniunea Europeană.
Cam acesta este tabloul politic curent înainte de începutul sesiunii parlamentare. Cam astfel se prezintă imaginea zilelor în care mai toate partidele politice din România se străduiesc să dea forma definitivă listelor cu candidați pentru Europarlamentarele din primăvară.
Ce se întâmplă la și în PSD puțin contează. Acolo pe liste se vor regăsi tot oameni fără valoare, așa cum sunt venerabilii Ioan Mircea Pașcu sau Victor Boștinaru sau tinerii de factură neo-comunistă, prost școliți și tupeiști fără măsură de calibrul unei Gabriela Zoană, al lui Andi Cristea sau Emilian Pavel. Ajunge să vedem pe cine a trimis guvernul să lucreze în aparatul președinției României la UE (dl. Liviu Nicolae Dragnea și-a căpătuit deja și pe viitorul cumnat, frățiorul domnișoarei Tănase) ca să ne facem o idee asupra precarității viitoarei oferte electorale a PSD.
Neinteresant e ceea ce se întâmplă și la ALDE. Acolo unde fosta procuroare comunistă Norica Nicolai nu se lasă. Dă din coate, din gură, insultă ca o mahalagioaică (de fapt chiar asta este, o femeie de cea mai proastă calitate umană) adevăratele valori ale României (cel mai recent a făcut-o aruncându-și veninul asupra Oanei Pellea, a filosofului Mihai Șora și a pianistului Dan Grigore) doar-doar îl va convinge pe liberalul cu spoiala proastă Călin Popescu-Tăriceanu să o mai lase o tură la Strasbourg și la Bruxelles. Atât cât o mai încap rochiile și fustele pe care le are prin garderobă, oricum greu puse la încercare.
La PNL se decontează eșecul fuziunii și neinspirate, și neterminate dintre PDL și vechiul partid resuscitat în 1990 de Radu Câmpeanu. Ludovic Orban nu vrea și pace să îi vadă pe lista de candidați ai partidului pe mai vechii săi adversari de genul Crin Antonescu. Drept pentru care se tot refugiază în consultări cu președintele Iohannis care are și el favoriții lui. Drept pentru care în PNL-ul care în nici un chip nu își regăsește cadența, în care unul zice hăis și altul cea, s-a redeschis și vechiul front de luptă între iohannisti și anti-iohannisti. Care poate avea serioase consecințe și asupra viitoarei campanii pentru Prezidențiale. Unde mai pui că acum partidul își irosește forțele și într-o josnică și fără succes campanie anti-Cioloș. Asta după ce în alegerile parlamentare din 2016 s-a folosit în chip fraudulos de chipul fostului premier.
Mult mai interesantă, mai vie e situația din partidele politice nou create. Pro România d-lui Victor Viorel Ponta a primit o serioasă gură de oxigen odată cu cooptarea d-nei Corina Crețu. Decizia doamnei Crețu de a candida pe listele partidului d-lui Ponta este privită drept o primejdie reală de social-democrații d-lui Dragnea. Drept pentru care au cerut sprijinul mediei furajate din banii contribuabilului român. A se vedea respingătorul editorial de marțea trecută a slinosului Ion Cristoiu care este plătit de PSD prin casieria din TVR, acolo unde rolul de casieră principală i-a fost atribuit expertei în injurii și imprecații Doina Gradea. Sigur, nu trebuie uitat că doamna Crețu este unul dintre oamenii de bază ai creatorului PSD și fost președinte al României, dl. Ion Iliescu. Nu este carevasăzică fără defecte sau fără prihană. E însă net superioară din toate punctele de vedere guralivei doamne Zoană. Așa că e foarte posibil ca doamna Crețu să sporească atractivitatea electorală a partidului Pro România.
Competiții cinstite, adevărate se desfășoară în USR și PLUS. E vorba despre oameni tineri, bine pregătiți, cu diplome obținute de la Universități adevărate. Din țară ori de peste hoare. De oameni stăpâni pe meserie, buni vorbitori de limbi străine (nu comici, ridicoli așa cum e d-na Lia Olguța Vasilescu absolventă a Filologiei craiovene, vai de mama ei Filologie!!!), dar și de limba română. În ziua de 2 februarie USR și PLUS vor lua o decizie care s-ar putea să aibă o importanță capitală. Vor merge sau nu împreună la alegeri. În bună parte, astfel se explică atacul la care sunt supuși zilele acestea partidul condus de dl. Cioloș și dl. Cioloș însuși. Ceea ce nu justifică însă greșeala făcută de dl. Cioloș atunci când a declarat că toți am fi avut ori am avea legături cu Securitatea. Firesc ar fi fost ca dl. Cioloș să retracteze și să își ceară scuze. Până la ora scrierii și publicării acestui comentariu nu a făcut-o. Păcat.
E limpede ca lumina zilei. Europarlamentarele din 2019 sunt cele mai importante pentru români de când le-a fost dat să participe la acest nou tip de alegeri. De rezultatul lor s-ar putea să depindă însăși apartenența României la UE.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

2 COMENTARII

  1. Mai importante pt cine ? pentru clasa politica din Romania importanta lor este minora, pardon, alegerile sunt importante pentru buzunarele celor alesi sa ne reprezinte, veniturile unui europarlamentar fiind substantiale. Politica damboviteana asa cum bine mentionati, dirijata si condusa prin presa si „organele” ei , a celor care sunt in solda „puterii” oricum nu intelege ce se intampla la nivel european, declaratiile reprezentatilor fiind elocvente.
    Alegerile sunt intradevar importante la nivel european si cum se vor pozitiona partidele antieuropene in parlamentul din Strasbourg. Dupa estimari aceste forte vor ocupa 1/4 din el , foarte mult si intrebarea este, cum ne putem opune acestora. Personal am o problema cu reprezentarea lor lor la nivel european. Parlamentul european nu este altceva decat prelungirea parlamentelor nationale cu toate problemele cu care acestea se confrunta. Acest mod de organizare a vietii politice europene nu poate fi calea rezolvarii, luptele politice nationale fiind transpuse la nivel european si cum bine vedem, poate produce dezmembrarea UE din interiorul ei, Brexitul fiind primul pas.
    Aceste alegeri vor produce transformari radicale la Bruxelles, noi alesi vor fi confruntati cu pozitionarea Europei comune in fata SUA, Rusia si Chinea.
    Pentru pozitii comune este nevoie de acordul statelor insa vedem rupturi majore intre Franta si Italia, intre grupul de la Visegrad si Bruxelles, intre Romania si Bruxelles, intre UE si Marea Britanie, rupturi intretinute de forte ostile Europe, forte care vor ocupa loc in parlamentul european, democratic.
    Incep sa am dubii fata de acesta forma a democratiei care permite autodistrugerea, daca ma gandesc cu cativa zeci de ani in urma, marii dictatori Hitler si Stalin tot democratic au ajuns dusi de valul populist in fruntea Europei.
    Europenii incep sa uite, bunastarea si devzoltarea eonomica producand efecte dintre cele mai neasteptate dar periculoase, orbiti de atata „democratie” si political correctness ne aruncam vazand cu ochii in bratele celor pt care mult huluitele valori europene nu conteaza.

  2. „Regret că s-a înţeles că aş fi spus că toţi avem legături cu Securitate. Nu asta am vrut să spun. A fost o formulare nefericită. Regret şi îmi cer scuze faţă de cei are s-au simţit ofensaţi“, a spus Cioloş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro