duminică, aprilie 28, 2024

Loviturile lui Tudorel Toader

Dacă nu s-ar fi uzat din cale afară din pricina utilizării excesive și nejustificate de către reprezentanții cei mai de seamă și cu cea mai puțină știință de carte ai coaliției putrede și iresponsabile PSD-ALDE, sintagma “lovitură de stat”ar surprinde perfect ceea ce a făcut marțea trecută guvernul de la București, folosindu-se de mâna și de sufletul de slugă prea-plecată și iresponsabilă a insului care ocupă funcția de ministru al Justiției.
Care prin Ordonanțele de urgență întocmite la ordinul președintelui PSD, Liviu Nicolae Dragnea, cel ce îl cheamă să îi facă poftele și să îi îndeplinească poruncile mai des decât îl chema funcționarul din Petițiune a lui Caragiale pe aprod să îi aducă un pahar de apă cetățeanului dornic să ia pensie, a dat o lovitură cumplită statului de drept din România.
Tudorel Toader, căci despre el este vorba, s-a avut de când se știe el pe lumea asta bine cu toată lumea. Numai cu profesorii lui din școală nu prea. A suplinit însă prin lipsa de coloană vertebrală și prin abandonarea oricărei legi morale capacitatea intelectuală și știința de carte și a intrat nu doar în grațiile șefilor lui ierarhici devenind, rând pe rând, procuror comunist fruntaș pe ramură, cadru didactic universitar care numai el și Dumnezeu știu cum a ajuns până la gradul de profesor universitar, membru al CCR și membru al Comisiei de la Veneția, decan al Facultății de Drept ieșene și, în fine, rector al Universității ‘’Alexandru Ioan Cuza‘’. Universitate pe care din februarie 2017, de când a devenit ministru al Justiției, o dezonorează zilnic. Recent a ieșit la iveală că dl. Tudorel Toader s-a înțeles perfect- cum altfel? – până în 1989 și cu partidul, și cu brațul înarmat al acestuia, Securitatea. Aceasta din urmă având cuvinte de laudă pentru felul în care înțelegea să își desfășoare munca procurorul Tudorel Toader. Probabil că așa se face că, imediat după 1989, jalnicului Tudorel Toader nu i-a fost defel greu să se adapteze “noilor cerințe ‘’, să le placă celor de la PNL care l-au desemnat în CCR, să treacă pe nesimțite în serviciul comandat al ALDE, iar acum în subordinea directă a penalului Dragnea Liviu Nicolae. Căruia i-a pus pe tavă marți tot ceea ce este mai important din justiția din România.
La 45 de zile după publicarea în Monitorul Oficial cele două Ordonanțe de urgență aprobate de atât de neeuropeanul guvern condus de agramata Dăncilă Vasilica Viorica, numitul Dragnea Liviu Nicolae va putea numi, prin interpuși după chipul și asemănarea d-lui Tudorel Toader, pe cine va dori el procuror șef al DNA. Și aceasta fiindcă oricine va dori, va putea candida la un concurs la capătul căruia va putea obține o funcție în Procuratură, iar Tudorel Toader va veghea, mai mult ca sigur, ca examenul să aibă loc joi și postul să fie ocupat de marți. Dl. Tudorel Toader și-a făcut deja în acest sens mai an mâna când printr-o dezonorantă manevră și-a făcut odrasla asistent univesritar la Facultatea de Drept din Iași.
Mai mult. Noua secție, în sarcina căreia cade anchetarea faptelor magistraților care, ca efect al ordonanței ticluite de numitul Toader Tudorel nu va mai avea raporturi de subordonare cu Procuratura generală, va putea cere orice dosar, deschide dosar penal oricui. Favorita d-lui Tudorel Toader, procuroarea Adina Florea, nici nu a mai avut răbdare să vadă publicată în Monitorul Oficial producția ticăloșiei fără seamăn a minții d-lui Tudorel Toader și a celorlaltor membri ai guvernului României și le-a întocmit dosar penal comisarilor europeni Frans Timmermaans și Vera Jurova. Ca urmare a unei plângeri penale depuse de slujbașii lui Dan Voiculescu de la luju.ro. Ce indiciu mai clar că deja acțiunile anti-occidentale ale feluritelor autorități ale Statului român au devenit realitate?
Deocamdată, reacțiile magistraților, ale președintelui României, ale partidelor din Opoziție, ale societății civile, ale celor care au protestat în fața sediului Ministerului Justiției au rămas fără rezultat. Protestatarii au fost ‘’umflați’’ de jandarmerie și, după modelul despre care vorbește Caragiale, duși la Secție. Guvernul de la București pare să privească cu dispreț suveran îngrijorările exprimate de Comisia europeană care a intrat în posesia unor informații referitoare la nerespectarea unor cerințe și recomandări formulate chiar de ea. Se vorbește cu tot mai mare insistență despre iminența activării temutului articol 7. De care Executivul de la București dă semne că nu se teme. Sau, mai corect spus, că nici nu-i pasă.
Probabil că, după ce doamna Viorica Vasilica Dăncilă va cânta iarăși fals și caraghios aria dublului standard, a persecuțiilor continue la care ar fi supusă România, făcându-se a nu observa că la stâlpul infamiei este pusă șleahta guvernamentală pe care o conduce, vom mai parcurge o etapă pe calea îndepărtării României de Europa. Situație de care nu ne vor putea salva decât alegerile din anii 2019 și 2019. Care vor trebui să spulbere la propriu PSD și ALDE de pe scena politică românească.
Aceasta în cazul în care vom mai avea parte de alegeri libere.
Text apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Hercule la București (împotriva corupției)
    Jean Lauxerois aprilie 16, 2015 Justitie/Ordine publica, Opinie, Politica & Doctrine
    9 comentarii 3,998 Vizualizari

    Oricât de ignorată, criticată sau desconsiderată ar fi, România astazi ne dă o lecție de curaj, de rigoare și de probitate. Această țară – de câțiva ani încoace îi descopăr substanța și am ales să-i învăț frumoasa limbă – ar putea să fie un exemplu pentru Europa întreagă. În calitate de filosof și cetățean francez și european, aș vrea să elogiez o femeie remarcabilă, care conduce o instituție nu mai puțin remarcabilă, și care permite în sfârșit României, dar și nouă, să avem oarecare încredere în viitor.
    Această femeie se numește Laura Kövesi. Numită în 2013 procuror șef al DNA – Direcția Națională Anticorupție –, deja recompensată în 2008 pentru eficiență în lupta împotriva cybercriminalității, și onorată în noiembrie 2014 de New York Times printr-un articol care îi lăuda competența și rezultatele obținute împotriva corupției, această tânără magistrată întruchipează o Românie nouă și o altă democrație posibilă, care ar ști să îmbine putere și etică, eficiență și integritate, dezvoltare și răspundere.
    Precum alte țări, România este amenințată de gangrena corupției mafiote care roade statul la toate etajele, proliferează în toată sfera politică și le descurajează voințele cele mai bune. Scandalurile se țin lanț : trafic de influență, abuz în serviciu, licității trucate, mită și șpagă, escrocherii la fonduri europene, afacerism în domeniu imobiliare, cârdășie mafiotă, conflict de interese, incompatibilitate de funcții, fals în declarație de avere, îmbogătire nelegitimă… Paleta e cvasi nemarginită. Românii se sufocă în duhoarea putredă a afacerismului copleșitor care fără curmare își întinde imperiul de acum douăzeci și cinci de ani pe ruinele comunismului. Trebuia ca un Hercule să vină pentru curățarea grajdurilor lui Augias. Laura Kövesi sau Hercule la București.
    Vântul a început să bată în altă direcție. Mai întâi trebuie să o elogiem pe o altă femeie de care Laura Kövesi a fost precedată pe drumul acestei metamorfoze, și fără de care nimic n-ar fi fost posibil : doamna Monica Macovei. În 2004 fostul președinte Băsescu – ale cărui discernământ și vederi înalte trebuie să le salutăm măcar la punctul acesta – știuse cum trebuia să răspundă neliniștilor și solicitărilor formulate de instanțele europene, alegând-o pe Monica Macovei drept Ministru al Justiției. Această magistrată cinstită și hotărâtă a reușit să doteze justiția țării cu instituții care erau necesare bunului public. În primul rând ea conferise DNA-ului, care rămăsese o scoică goală, independență și putere ; apoi, în 2007, crease Agenția Națională pentru Integritate (ANI), însărcinată să controleze declarațiile de avere din partea a 300.000 de funcționari și aleși, toți supuși la această procedură. Deci a fost meritul Monicăi Macovei, acum Eurodeputat, să deschidă drumul și să schimbe fața lucrurilor.
    Dar roata s-a întors cu atât mai mult cu cât Hercule este acum la treabă, arătând o competență și o energie însoțite de o probitate fără pereche. Se înțelege bine cum Laura Kövesi a devenit cea mai temută femeie din România și de ce are constant la dispoziție o protecție apropiată, deoarece i-a găbjit deja pe mai mulți miniștri, președinți de județe, parlementari, șefi de societați publice : dintre ei, mai ales, unele personaje de vârf și moguli, așa cum Voiculescu, fostul colaborator al Securității, devenit afacerist miliardar, pedepsit la zeci de ani de închisoare, sau așa cum Adrian Năstase, fostul Premier, condamnat la patru ani, or, mai recent, mediatica figură Elena Udrea, fostul Ministru al Dezvoltării și Turismului, cercetată și în stare de arest, pusă în detenție preventivă, după ce Camera Deputaților i-a votat ridicarea imunității. Chiar dincolo de individualități, ultimele anchete ale DNA-ului arată corupția politicienilor organizată în rețele, cu colosale sume de bani în joc – precum în dosarul numit « Microsoft ». Punct interesant : doamna Procuror șef nu numai că face anchete și obține condamnarea vinovaților, dar pe lângă aceasta cere să fie înapoiați Statului banii pe care ei i-a furat. Astfel justiția bine gândită are o consecință foarte concretă : pe când țara caută cu disperare să mărească resursele budgetare, nu este puțin lucru ca statul român să fie în stare să recupereze miliardele deturnate de către profitori și acaparatori de toate soiurile, care l-au ronțăit sau stors cu nerușinare.
    Desigur nimic nu este încă dobândit, și se poate bănui că turnători, reglări de conturi, compromisiuri toxice iau parte la aceste scandaluri care înfloresc astăzi – ca să nu mai spun de jocul serviciilor de informație. Dar nu are importanță ! În urma alegerii surprinzătoare a lui Klaus Iohannis ca președinte al României în noiembrie trecut, munca Laurei Kövesi, ajutată de o bună echipă, rămâne de neînlocuit și indispensabilă, deoarece poate contribui într-un fel deosebit să dea din nou un pic de speranță unei părți din țară, adica tinereții. Democrația în general, și românească în particular, are nevoie astăzi de simboluri tari. Subiectele privind banii obștești și răspunderea politică sunt mari mize în joc de acum înainte. E timpul să sesizezăm cât de necesară este etica pentru dezvoltarea unei țări, nu numai deoarece corupția o sărăcește material, ci și pentru că le descurajează pe talentele numeroase, care prea deseori sunt îndemnate să își părăsească țara, ca să-și caute un destin altundeva – precum tinerii medici, învățați și foarte bine pregătiți, care, mai mult ca niciodată, pleacă numeroși să practice medicina în Vestul Europei.
    Pe terenul corupției, oricum, Europa și SUA au dreptate să se arate vigilente, chiar exigente. E timpul ca oamenii politici să fie conștienți că viitorul țării lor se joacă acum. Dacă, din nefericire, ei ar căuta să restrângă puterile DNA – așa cum unii deja o reclamă – dacă ar intenționa să o discrediteze pe Laura Kövesi, susținând că succesele ei deschid timpul « republicii procurorilor » – așa cum a spus literal un pretins « responsabil » politic –, atunci riscul ar fi mare să fie închisă din nou ușa care se întredeschide astăzi. În cazul aceasta, Hercule n-ar putea să se mulțumească să curețe grajdurile lui Augias, ci ar trebuie să ne descotorosească de hidra din Lerna; dar ar fi nu mai puțin de temut ca unii nu să dorească să se descotorosească de Hercule însuși, victimă a vreunei noi camași a lui Nessos – chiar dacă e bine cunoscută valoarea « bodyguarzilor » din poliția românească…
    Tot atât cât România, Europa, fragilizată de îndoiala prelungită de sine însăși, are nevoie astăzi de chipuri exemplare, hotărâte și drepte. În ceea ce privește criminalitatea financiară, care, la Est și la Vest, înființează o amenințare mai reală decât se crede, războiul trece obligatoriu prin lupta împotrivă corupției oamenilor politici. Când criza e deschisă la Est, când România și Bulgaria doresc să intre în spațiul Schengen, când țări precum Ucraina și Moldova, amenințate de imperialismul rusesc, consideră că Europa este unicul recurs, trebuie ca Europa să se arate radical deosebită de acest totalitarismul mafiot care visează să-și întindă tentaculele, subjugând popoarele în numele ideologiei de fațadă care circulă sub marca de « euro-asiatism ». Avem nevoie de alte Laura Kövesi. Această tânără femeie este exemplară, deoarece contribuie să ălcătuiască o idee seducătoare a unei Europe în stare să își facă curețe grajdurile și să le dea încredere atât popoarelor din care este alcătuită, cât și a celor a care doresc să i se alăture. E timpul ca oamenii politici să înțeleagă că numai în adevărul substanței noastre, adică doar în sensul etic comunității politice, se înrădăcinează pentru noi energia viitorului.
    Nota editor: Articolul a fost scris de autor in limba romana si in limba franceza. Versiunea in limba franceza a aparut in ziarul La Croix.

    http://www.contributors.ro/editorial/hercule-la-bucure%C8%99ti-impotriva-corup%C8%9Biei/

    • @Sergiu Simion
      au fost multi, nu doar Jean Lauxerois, chiar si dintre comentatorii acestei platforme, care au avertizat ca hotia si coruptia endemica nu i (in mod necesar) „genetica” ci sistemica. dovada ? aceiasi oameni (milioane) performeaza sau isi cistiga existenta onest in societatile care apreciaza Omul, Munca Cinstita si Valoarea. pentru ca niste trogloditi ca dragnea, videanu, oprisan, nastase, olguta sau viorica sa dobindeasca domenii si averi colosale, nu i posibil fara complicitatea celor platiti de cetateanul onest sa i protejeze de canalii. la ce bun sa ai cei mai multi militieni, securisti si magistrati, platiti regeste, daca nu s in stare sa vada ceea ce tot omul vede ? sau astia s prosti gramada si trebuie urgent concediati, sau sint complicii infractorilor si izolati odata cu acestia.

  2. DE asemenea cu prilejul audierii in Senatul american a domnului Hans Klemm in vedere inceperii mandatului de Ambasador in Romania un venerabil senator i-a semnalat candidatului ca in Romania va putea colabora cu o doamna care era uimitor de curajoasa (AMAZING BRAVE) . Era tot prin 2015 cand a aparut si articolul elogios in Franta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro