duminică, iunie 16, 2024

Enervările d-lui Codrin Ștefănescu sau râde ciob de oală spartă

Era de așteptat ca dl. Codrin Ștefănescu, cel mai gureș dintre pesediști, format ca puternic “vocalist” încă de pe vremea în care își făcea ucenicia politică în PRM, sub îndrumarea “mândrului” Corneliu Vadim Tudor, să strige ca din gură de șarpe la aflarea veștii că încă un parlamentar al partidului- e vorba despre dl.Petru- Sorin Marinca- a dezertat luni în partidul d-lui Victor Ponta.
Și aceasta nu neapărat fiindcă astfel se fragilează și mai tare poziția social-democraților români în Camera Deputaților. Ori deoarece Partidul Pro România, ajunge, parcă pe neașteptate, să aibă un număr egal de parlamentari cu cei de care dispune la această oră UDMR.
Ci pentru că adevăratul dușman electoral al PSD este în acest moment formațiunea politică înființată de fostul premier și fostul lider al partidului. PNL, USR sau PLUS înseamnă pentru așa-zișii social-democrați români adversari sau inamici politici care se manifestă ca atare eminamente în talk-show-uri. Cert e că la o viitoare confruntare la urne sunt extrem de mici șansele ca sus-menționatele partide, aflate azi în opoziție, să muște masiv din ceea ce se știe că reprezintă nucleul dur al votanților PSD.
PNL, USR și PLUS aleargă pe culoare diferite de cel al PSD. Un culoar care a devenit mai strâmt odată cu intrarea pe scena politică românească a noului partid condus de domnii Victor Ponta și Sorin Câmpeanu.
Lucrul acesta se vede nu doar în perseverența cu care dl. Ponta a trecut și procedat la racolări. Nu numai în faptul că fostul prim-ministru profită de fiecare nouă apariție televizată spre a-i mai da o lovitură președintelui PSD, dl. Liviu Dragnea. Nu doar în detaliul că Radio România Actualități, post aflat cu totul în serviciul PSD, grație domnilor Georgică Severin înscăunat pentru merite imaginare (asta dacă nu îi punem la socoteală slugărnicia, lipsa coloanei vertebrală și absența caracterului) la șefia Radioului public și Dan Preda care conduce Departamentul de știri al postului, a decis să nu difuzeze știrea transferării în partidul d-lui Ponta a europarlamentarului Corina Crețu, Ci în evidenta dorință a fostului președinte al PSD de a profita de fiecare nouă apariție la vreo televiziune spre a mai face încă o nouă dezvăluire despre vreun matrapazlâc ori vreun defect de caracter al d-lui Liviu Nicolae Dragnea. Dl. Ponta având de fiecare dată grijă să precizeze că el nu dă în PSD, nu urmărește distrugerea acestuia, ci doar înlăturarea de la conducerea partidului a celui ce este principalul său rival politic.
Este foarte posibil ca, în eventualitatea unor rezultate proaste la viitoarele alegeri europarlamentare, poziția de lider al PSD a d-lui Liviu Nicolae Dragnea să se debiliteze încă și mai tare. Nu e deloc exclus ca nu doar membrii de partid de rând, rușinați și exasperați de ceea ce își permite conducerea partidului, ci și unii dintre liderii din teritoriu să nu mai aibă răbdare și să nu mai fie dispuși să aștepte încă un dezastru electoral. Care se anunță cum nu se poate mai previzibil în cazul în care dl. Dragnea va ține morțiș să candideze la alegerile prezidențiale. Este posibil ca ei să ceară înlocuirea d-lui Dragnea din fruntea PSD. Vor urma, indubitabil, o perioadă de turbulențe, un inter-regn de care cred că plănuiește să profite dl. Victor Ponta. Spre a prelua PSD prin unificarea acestuia cu Pro România. În acest caz, este cert că praful și pulberea se vor alege nu doar de Dragnea, ci din întreaga lui curte și din adunătură lui de curtezani. Inși de teapa unor Lia Olguța Vasilescu, Mihai Fifor, Liviu Pleșoianu, Claudiu Manda, Eugen Nicolicea, Nicolae Bădălău și, indiscutabil, mai sus-menționatul Codrin Ștefănescu vor fi instantaneu spulberați. Nu vor mai însemna peste noapte nimic. Cum nu înseamnă, de altfel, nici astăzi. Astfel se explică strigătul de război al traseistului politic Ștefănescu. De fapt, râde ciob de oală spartă.
Locul acestor cioburi care vor ajunge fără doar și poate la pubelă va fi luat de oamenii d-lui Ponta. Ceea ce însă nu înseamnă defel că un PSD cu un Victor Ponta șef ar fi cu mult mai frecventabil. Nici vorbă! Dl.Ponta nu s-a schimbat deloc. Nu se va schimba sub o nouă conducere a lui nici PSD. Lupul își schimbă, dar năravul ba. Iar năravul PSD este împotriva binelui țării.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. Multumesc pentru articol. In sfirsit cineva afirma raspicat ca Ponta nu e decit aceeasi Marie, cu alta palarie! Sau cum se mai spune: ce naste din pisica, soareci maninca. Da, ProRomania este aripa mafiota mai tinara sau mai oportunista a PSD…

    • Sa nu exageram. Macar meritul de a demisiona ar trebui sa-i fie recunoscut. Nu s-a intamplat prea des in vremea din urma in politichia nationala.

  2. ” Inși de teapa unor Lia Olguța Vasilescu, Mihai Fifor, Liviu Pleșoianu, Claudiu Manda, Eugen Nicolicea, Nicolae Bădălău și, indiscutabil, mai sus-menționatul Codrin Ștefănescu…”

    …Se adaptează situației conform sloganului ” The king is dead, long live the king! ”

    Problema este alta…
    Mult prea mulți lasă impresia că odată cu dispariția din funcții publice a d-lui Dragnea (care oricum se va întâmpla, măcar din motive biologice, căci vedem că nici „veșnicul” domn Iliescu nu-i tocmai veșnic…) și a celor din „întreaga lui curte și din adunătură lui de curtezani” destinul României se va schimba fundamental. Păi, nu-i deloc așa…Iar dl Ponta a mai fost șef de guvern, ba chiar al unuia care ne-a arătat clar cum „corupția ucide!”.

    Guvernarea cleptocrată se menține la putere și după debarcarea marionetelor actuale, iar manipularea că odată cu plecarea d-lui Dragnea vom trăi fericiți este tocmai în favoarea oligarhilor. Narațiunea „Dragnea este diavolul, odată învins, veți fi fericiți, votați-l pe dl Ponta, este răul cel mai mic șamd.” este o manipulare venită din partea și pentru apărarea intereselor cleptocraților.

    Poate avem în vedere și alți politicieni, care nu sunt atât de apropiați de oligarhi. Nu-s „prostănaci”, ori „cârlani”, nu-s „Fidel Castro”, nici „Che Guevara”. Și nu umplu stadioane de ziua lor cu numai 219.132,30 lei pe zi plus costul utilităților…

    E timpul pentru altceva!

  3. Stiu un proverb , l-am intalnit mai intai la francezi ,care suna in romaneste asa:

    – Prietenii prietenilor mei sunt prietenii mei ( Les amis des mes amis sont mes amis ) !

    Prin translatie ( cu acceptarea de rigoare a unei doze de cinism ) am putea spune si ca :

    -Inamicii inamicilor mei sunt prietenii mei !

    Poate ca in cazul viitoarelor alegeri ar trebui sa se tina cont de aceasta varianta a proverbului .

    Asta daca suntem destul de inteligenti ca sa intelegem si sa facem acest lucru,lasand dupa alegeri disputele ideologice,umorile personale si alte lucruri care pot fi trecute in planul al doilea in acest moment in vederea atingerii unui scop comun. !

  4. Si eu ma intreb ca prostu’ : daca maine ar fi alegeri parlamentare, ProRomania cu cine ar face alianta. Nu de alta, dar asta poate influenta daca PSD mai ramane sau nu la guvernare.

    Mi-e greu ca niste PSD-isti asumati, ca Ponta si Tudose, chiar mandri de asta, sa faca rau partidului din care au plecat si in care spera sa se intoarca pe cai mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro