duminică, iunie 16, 2024

De ce nu merită nici PSD, nici ALDE să câștige la Europarlamentare?

Nu prea s-ar putea spune că președintele Klaus Iohannis ar fi provocat entuziasme, nici măcar din partea susținătorilor săi cei mai frenetici, în clipa în care, joia trecută, i-au ieșit pe gură întrebările ce ar urma să fie tipărite pe coala de hârtie cu care vom intra în cabina de vot în ziua de 26 mai.
Au fost voci, precum, de pildă, cea a fostului președinte al Curții Contituționale, dl. Augustin Zegrean, care au avertizat asupra faptului că întrebările ar fi nu doar nerelevante, ci și complet inutile pentru simplul fapt că ele ar presupune însăși modificarea Constituției. Ceea ce astăzi pare un fel de condiție, de misiune imposibilă.
Alții, precum gazetarii Cristian Tudor Popescu sau Liviu Avram, au evidențiat faptul că, fie și în ipoteza optimistă în care referendumul ar fi validat și ar trece, actuala putere nu se va afla în situația de a nu mai putea să legifereze în folosul intereselor penalilor și al furilor pe care îi are pe post de lideri.
Majoritatea parlamentară rămâne neschimbată, alianța PSD-ALDE poate să adopte pe repede-înainte, ignorând protestele Opoziției, exact ceea ce își dorește (a făcut-o ea astfel cu ocazia adoptării Legii Bugetului pentru anul 2019, de ce nu și-ar mai pune încă o dată în funcțiune forțele, nerușinarea și ignorarea oricăror urme de sensibilitate la tot ceea ce înseamnă joc democratic?), tot la fel cum guvernul condus de Vida din Videle ar putea, nestingherit, să își asume răspunderea în Parlament pentru legile modificate.
Astfel privit, Referendumul din data de 26 mai dă semne a fi încet-încet deposedat de ceea ce se aștepta din partea-i. Președintele Iohannis, asemenea aparatului din subordine, nu s-a dezmințit nici de data aceasta. A cugetat îndelung și a zămislit un șoricel. Al cărui chițcăit nu prea are cum să sperie PSD. Doar să îi servească drept pretext pentru un mega-miting pe care simulantul și lașul lui președinte, numitul Dragnea Nicolae Liviu, l-a anunțat ca fiind unul iminent.
Înseamnă însă oare toate acestea că trebuie să dezarmăm? Că nu am mai avea motive de a ieși din case în ziua de 26 mai Nici vorbă!
Evenimentul major al zilei este reprezentat de alegerile pentru Parlamentul european. Rezultatele acestora vor arăta cât mai suntem de dornici să rămânem membri ai UE. Pe tot parcursul săptămânii trecute, coaliția PSD-ALDE, guvernul condus de atât de puțin mintoasa doamnă Dăncilă, vectorii de imagine ai falșilor social-democrați români s-au străduit de mama focului să dea cu tifla Uniunii Europene. Nu au reușit decât să compromită definitiv cele șase luni cât România a avut și încă mai are președinția acesteia.
Pentru toate acestea,inșii cu pricina trebuie să plătească factura. Să suporte consecințele. Îi vom putea obliga să o facă neacordându-le voturile noastre pe 26 mai.
Pentru simplul motiv că nu le merită.

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. „In cautarea timpului pierdut” sau altfel spus „In cautarea mandatului pierdut”.
    La atat se rezuma „Marile sperante” „emanate” intr-o noapte din noiembrie 2014.
    Unde mai pui ca „istoria se repeta”, atat de multe asteptari de la „consultarea” societatii civile in noiembrie 2015 pentru un guvernul „sau” iar ca rezultatul final a fost victoria categorica a psd-ului la alegerile parlamentare din 2016.
    Azi in 2019, mister presidente a chemat la „consultari” doar o parte a „societatii civile”, le amintesc celor care au uitat, in noiembrie 2015 au fost invitati toti cetatenii sa-si expuna punctul de vedere, un mesaj pe un cont de email al institutiei prezidentiale, concluzia e clara, mister
    presidente a reusit performanta sa dezbine si pe cei fara crez politic cu carnet de partid si tare mie teama ca PSD si ALDE vor castiga alegerile europarlamentare la pas………….marunt, fara pungi si galeti de plastic, ulei, faina sau cate un pui de cap de votant.
    Un eventual cvorum si vot pozitiv la un oarecare „referendum” nu va avea nici o importanta majora, va fi doar un prilej de polemica sterila a „opozitiei” la diverse dezbateri politice din studiorile TV.

  2. Nici un partid nu merita, in opinia mea. Insa daca vom sta acasa, facem jocurile PSD. Societatea trebuie sa trasmita un semnal, ca asa nu se mai poate. Chiar daca votam un partid doar cu 1% mai bun decat PSD, ceea ce ar insemna un partid foarte rau, am transmite un semnal PSD-ului ca au mers prea departe. Daca insa vom sta acasa, vom transmite un semnal ca nu ne intereseaza ce face PSD si ca, din pct nostru de vedere, la vot nu au decat sa decida altii. Cum PSD+ALDE+UDMR au inca vreo 45%, a nu vota inseamna a fi de acord ca 45% din votul tau sa mearga la ei.

    • Europarlamentarele de anul acesta – si probabil in veci – vor fi omologate numai daca VOTURILE ies cum trebuie – adica daca au CLARITATE MORALĂ.
      Daca nu au claritate morala ele pot fi contestate. Poate nu imediat , dar intr-un termen rezonabil de expirare de circa 45 de zile – ma refer la jurisprudenta configurata in ianuarie 2017.
      Plus ca pana la viitoarele prezidentiale celor care vor sa ne scoata din Europa si sa ne vanda pe ruble li se poate aplica in continuare algoritmul
      celor pete 6 milioane de voturi obtinuta de Johannis printr-o de neuitat mobilizare nationala si care nu avea cum sa se dilueze – ca doar nu au trecut decat vreo 1600 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro