duminică, iunie 16, 2024

Antieuropeanul Dragnea și subordonarea PSD poruncilor sale

Deputatul PSD Valeriu Steriu înseamnă pentru mine dovada vie că ridicolul nu ucide. Din contră, stimulează vitalitatea și înclinația spre demoagogie.
Personajul în chestiune s-a făcut remarcat în primul rând prin îmbelșugatul, neobositul lui traseism politic. A trecut cu nonșalanță de la PSD la UNPR, de acolo, după fuziunea rămășițelor partidului creat de generalul de carton, plagiatorul Oprea, cu PMP, a ajuns să fie chiar un fel de lider al creației politice a fostului președinte Traian Băsescu. Ca pe urmă să se întoarcă la matcă, adică să se reînscrie în PSD, care l-a trecut generos pe lista candidaților eligibili și l-a miluit cu o deputăție pe acest personaj parcă descins din savuroasa piesă …Escu. Și, ce să vezi?, tocmai pe insul cu pricina, condamnat pe viață să nu fie decât „un fel de…” și să nu ajungă niciodată la ipostaza lui “pe de-a dreptul și pe de-a-ntregul” s-au găsit falșii și nemaiacceptații de nimeni din lumea civilizată a Europei social-democrați români să îl transforme în vector de imagine al partidului.
Cine a spus că d-na Anca Alexandrescu ar fi expertă în PR mai mult ca sigur că s-a înșelat amarnic.
Dar nu despre acest Akaki Akakievici al politicii românești post-decembriste aș dori să scriu în comentariul meu de astăzi. Mi-am amintit de minuscula, dar grotesca lui persoană doar după ce l-am auzit duminică seară la postul de televiziune Digi 24 debitând gugumănia în conformitate cu care PSD ar fi cel mai european partid din România. La auzul acestor vorbe am fost la fel de impresionat precum în clipa în care am citit magnificele versuri proletcultiste Clipă, stai, oprește-ți zborul/ Se prăvale compresorul! Fiindcă exact în anii ’50 ne-a întors din 2017 încoace și mai abitir în actuala campanie electorală partidul în care a făcut o haltă numitul Steriu Valeriu.
Dovadă felul în care s-a desfășurat mitingul electoral de duminica trecută al partidului despre care al cărui europenism vrea cu tot dinadinsul să ne convingă respectivul. Fieful electoral al reîntruchipării Anei Pauker care răspunde astăzi la numele de Plumb Rovana a fost ocupat de-a dreptul de mitingiștii pesediști. Bătrâna localitate a fost închisă accesului public așa cum nu s-a mai întâmplat din vremea vizitelor de lucru ale lui Ceaușescu. Mitingiștii au fost unii adunați din vechea cetate a Târgoviștei, alții au fost fie aduși cu de-a sila, fie contra cost cu autocarele a căror închiriere o plătim cu toții că doar nu degeaba și-a auto-acordat PSD o masivă alocație bugetară. E drept, în anii ’50 precursorii pesediștilor de astăzi își aduceau susținătorii în camioane. Probabil că înlocuirea lor cu autobuze este unicul semn al europenismului partidului condus de Liviu Dragnea.
Firește, partea cea mai importantă a acestei adunări a gloatei pesediste a fost reprezentată de discursul delirant, amestec de stalinism și de nazism, antieuropean în concepție și în exprimare, a lui Liviu Nicolae Dragnea. Nimic, nici cea mai mică referire la poziția României în Europa. La atragerea de fonduri europene, domeniu în care guvernarea PSD-ALDE este corigentă. Nici un cuvânt despre probleme precum migrația, schimbările climatice, viitorul buget al UE. Doar repetarea unora și acelorași teme pe care președintele PSD le vehiculează ori de câte ori are ocazia. Naționalismului și anti-europenismului urât mirositoare care au ieșit pe gura spartă a groparului partidului creat de Iliescu, produse ale unei minți negânditoare, de mahalagiu de cea mai joasă speță, că doar nu degeaba se se poate mândri dl. Liviu Dragnea cu un an de repetenție la Politehnica bucureșteană, nu i s-au asociat decât atacurile imunde la adresa președintelui Iohannis. Indiciu clar că pohta ce pohtește dl. Dragnea este candidatura la președinția României. Plănuiește să o anunțe duminică seară Depinde de votul nostru să nu o poate face. Și în loc de candidatură, să fie silit să își anunțe demisia.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

6 COMENTARII

  1. Mențin pronosticul din zilele precedente – PSD KAPUT – aseara Mihai Gadea incepuse
    sa cam plânga la sfarsitul emisiunii.
    Si nu era plans din acela pro-vestic si euro-atlantic cum practica Basescu cand mai punea la cale
    vreo potlogarie.

  2. Domnule Morariu, aveti articole foarte bune. Daca romanii ies la vot, scapam de guvernarea penalilor. Ce va fi dupa, asta e intrebarea.Apropo, versurile sunt asa:„Clipa, stai, opreste-ti zboru/Se pravale compresorul”, ale poetului proletcultist si, apoi, dizident Dan Desliu.

  3. Nu sunt convins ca poate sa-si anunte candidatura la prezidentiale pentru ca are sub 10%. Cine ar vota cu Dragnea presedinte? Sondajele arata ca Iohannis ar castiga detasat astazi, urmat de Tariceanu eventual. Dragnea ar fi ridicol sa-si anunte propria candidatura. Decat daca nu are vreun as in maneca…

  4. „Dar nu despre acest Akaki Akakievici al politicii românești post-decembriste aș dori să scriu…”

    Opinia mea este că politicianul nostru nici nu-și asumă vreo umilință. ci, lipsit de scrupule și departe de orice principii etice, urmărește doar obiective personale. Probabil, dacă l-ar fi înscris pe liste dl Tomac, ar fi fost și astăzi coleg cu dl T Băsescu. Este vorba, dincolo de ideea că „haina îl face pe om”, pe care dl V Steriu poate că o îmbrățișează, un comportament disprețuitor, profund imoral, față de electorat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro