duminică, iunie 16, 2024

“Arhitectul” Ponta

Așa după cum scriam în comentariul publicat joi atât pe blogurile adevărul. ro cât și pe site-ul contributors.ro președintele Klaus Iohannis a știut să profite la maximum de greșelile în cascadă și visurile de mărire ale Vioricăi Dăncilă care, din 27 mai încoace, trăiește cu iluzia că ar fi menită să joace un rol istoric.
Să fie ceea ce nu a putut să fie nici măcar Elena Ceaușescu. Prima femeia președinte al României.
Partea proastă, și nu doar pentru d-na Dăncilă, ci, în primul rând pentru România, e că insa cu pricina nu pare să fi înțeles nimic din criza politică prin care trece țara. Ieri, doamna Dăncilă a luat la pas țara, s-a pupat cu lumea, a gustat pâine și sare, și-a făcut cruci. Într-un cuvânt e în pre-campanie electorală.
Deopotrivă, dl. Iohannis a valorificat la maximum debusolarea, imposibilitatea de a găsi soluții, găunoșenia, lipsa de caracter a d-lui Călin Popescu-Tăriceanu. Care ne ia drept fraieri, crede că noi, românii, am avea memorie scurtă și că nu am ține minte că și el, și minusculul partid în fruntea căruia se află au fost complici și josnici, și nemernici la toate fărădelegile, abuzurile, încălcările regulilor normalității pe care și le-a îngăduit PSD. Indiferent dacă a fost condus de acum pușcăriașul Liviu Nicolae Dragnea ori de pretins neconflictuala Viorica Dăncilă.
În discursul lui de miercuri seara, și-a făcut văzute cornițele și candidatul la președinție Klaus Werner Iohannis care nu doar că și-a prezentat, poate chiar supraevaluat meritele dobândite în perioada tulbure pe care o parcurge România din ianuarie 2017 încoace, ci s-a prezentat pe sine drept unicul care ar putea garanta stabilitatea și drumul european al României după alegerile prezidențiale din noiembrie.
Într-un fel, dl. Iohannis are dreptate. Tot ceea ce se întâmplă în aceste zile trebuie privit în contextul perioadei de precampanie electorală. Chiar și modalitatea în care se va rezolva provizoriu criza politică pe care o parcurge țara este parte a respectivei campanii.
Iar regizorul fetid, mânjit și ticălos care încearcă să impună în folos propriu, în spiritul resentimentelor sale, propriul spectacol și o anume soluție de rezolvare a crizei este nimeni altul decât mizerul șantajist Victor Viorel Ponta.
Primul șantaj i-a reușit. A izbutit ori să îl păcălească, ori să îl silească pe dl. Tăriceanu să abandoneze guvernarea și să renunțe la postura de prezidențiabil. La urma urmei nici o pagubă. Sau pagubă-n ciuperci, cum bine spune românul. S-a dovedit astfel că impostura omului politic Tăriceanu a ajuns la termen. Omul se îmbată acum cu iluzia pe care i-o alimentează același Victor Viorel Ponta că din septembrie va fi, într-o formă sa alta, parte a noii formule guvernamentale, că își va putea salva jucăreaua prezentată în ambalaj de partid politic, că la viitoarele alegeri va prinde măcar pentru sine un loc de senator și astfel se va putea lăuda nu numai că a avut în palmares cinci neveste, ci și opt prezențe în Parlamentul României.
Acum dl. Ponta lucrează la cel de-al doilea șantaj. Nu face economie de nici un mijloc, nu are nici cel mai mic scrupul. Își concentrează toate eforturile spre a o determina pe Viorica Dăncilă să abandoneze candidatura la prezidențiale și să o susțină pe aceea a actorului Mircea Diaconu. Care dacă ar avea măcar o urmă, un rest de bun simț, după cât de prost, de lamentabil, de habarnamist, de anti-european s-a prezentat luni seara în apariția de la Televiziunea Digi 24 s-ar retrage în regim de maximă urgență la Săftica, bucurându-se de milionul făcut pe nemunca din Parlamentul european și s-ar exercita în arta de ar fi bunic. Nu ar mai șterge el însuși cu buretele propriile vârfuri din cariera de actor de teatru și de film.
Ce îi oferă Ponta la schimb doamnei Dăncilă? Votul care ar menține-o pe mai departe în fruntea guvernului.
Acestea sunt principiile, aceasta e morala, acesta e patriotismul fals, coclit, acesta e substratul acțiunilor lui Ponta care încearcă să ne mintă că s-ar fi înțelepțit. Personajul e de o maximă toxicitate. Un alt Arturo Ui a cărui ascensiune trebuie oprită.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors. ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

4 COMENTARII

  1. 1. KWI chiar a oprit aproape singur acapararea puterii în stat de către PSD şi a menţinut România pe drumul ei pro-occidental.
    2. Coana Veorica joacă bine pentru a salva ce se mai poate din PSD. A fost fermă de a nu colabora cu odiosul cuplu Ponta-Tăriceanu, ceea ce este o bilă în plus. Dăncilă se bizuie pe creşterea pensiilor cu 15% de la 1 sept. ac., ceea ce i-ar putea aduce vreo 500.000 de voturi şi să intre în turul al doilea. Faţă de Ponta+Tăriceanu Dăncilă chiar este un personaj pozitiv, mai ales că a semnat alături de KWI „Declaraţia Comună” cu SUA.
    3. Ponta+Tăriceanu, ca părere, sunt pionii otrăviţi ai Rusiei din politica românească. Împreună cu Mircea Diaconu vor afişa un mesaj naţionalist şi antieuropean, în stil Dragnea, bine primit de Kremlin.
    4. USR şi HaBARNAm-istul BARNA joacă o carte progresist neo-marxistă de inspiraţie Macron-istă, antisistem şi antidemocratică.

    2019 este un an cumpănă în istoria României. Sper să ne lumineze Dumnezeu minţile şi să alegem continuarea menţinerii României alături de lumea civilizată.

    • iohannis a dat psd cateva lovituri crunte, cum ar fi refuzul numirii dancilei si al demiterii lui kovesi!
      un nou mandat al lui iohannis garanteaza pnl postul de prim-ministru dupa alegerile parlamentare!
      norocul romaniei ca mai exista candidati si partide care n-au facut parte din usl, altfel singura sansa de viitor ramanea emigrarea!

  2. Deocamdata, Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretele în urma cărora cei trei miniștri ALDE pleacă din guvern. E vorba despre Graţiela Gavrilescu (viceprim-ministru, ministrul mediului), Anton Anton (ministrul energiei) și Viorel Ilie (ministrul pentru relația cu Parlamentul). Inca o noua lovitura data de presedinte guvernului Dancila .Premierul este pus in situatia de a nu mai putea gestiona ministerele in cauza si nici relatiile conexe , ce deriva din plecarea ministrilor atit la nivel de organizare interna cit si la gestiunea curenta , emitere de ordonante pe domeniile fara minstru , imposibilitatea de a face plati s.a.m.d. Premierul este obligat sa mearga în Parlament pentru a cere aprobare pentru noul guvern remaniat.Chiar daca nu primeste acordul parlamentului , functia de premier nu ii este afectata , decit la nivel electoral ,prin o noua pierdere de votanti . Cred ca cea mai buna alegere pentru PSD (ramas singur la guvernare )este declansarea de alegeri anticipate , situatie in care -ia fata celorlalti -(ca sa zic asa ) si isi pune guvernarea intr-o lumina noua favorabila .Daca ramane la guvernare va primi din ce in ce mai multe lovituri ,poate si alte demisii din guvern si atunci sansele la prezidentiale se diminueaza considerabil . Pentru populatia tarii, alegerile anticipate ar reprezenta ,rezolvarea tuturor nemultumirilor si cel ce reusesete sa le declanseze ,devine moralmente cistigator.

  3. Ca si in fotbal un partid nu castiga daca doar se apara, oricat de bine. Ponta ataca si a castigat imens tocmai pentru ca propune solutii. Bune sa proaste, nu importa. In acest timp PNL si UsR we tot revolta impotriva PSD si nu propun de fapt nimic. Pe masura de PSD slabeste, slabesc si USR si PNL ramase fara adversar. Rezultatul va fi absenteismul si este posibil ca urmatorul guvern sa nu poata fi facut fara PSD. Evident cu Ponta si Tariceanu ministri si legislatie de extrema stanga. Arfi interesant atunci sa vedem cum tuturor le va parea rau dupa Dragnea.

    Cauza? Analfabetismul si lenea politica a conducerii PNL si USR. Vad cum nici in al 12-lea ceas nu le vine mintea la cap.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro