duminică, iunie 16, 2024

Victoria doamnei Kövesi

Cred că a avut mare dreptate dl. Cristian Tudor Popescu când a afirmat joi seara, cu ocazia intervenției lui telefonice de la postul de televiziune Digi 24, că desemnarea d-nei Laura Codruța Kövesi în funcția de procuror șef european înseamnă pentru PSD, dar, aș adăuga eu, și pentru ceea ce a mai rămas din ALDE o catastrofă.
O lovitură la fel de mare precum aceea încasată prin rezultatele catastrofale de la alegerile europarlamentare, dar și de la Referendumul din 26 mai.
Doamna Viorica Vasilica Dăncilă a reacționat precum îi este felul, s-a lamentat ca o chivuță, pseudo-juriștii partidului Iordache, Șerban Nicolae, Nicolicea au fost loviți în aripă, în sâsâială și neștiință crasă de legi, cutume, carte, dl. Liviu Marian Pop, fostul ministru al Educației, corigent deopotrivă și la Română, și la Matematică s-a făcut vineri iar de râsul lumii prin felul în care a încercat să falsifice adevărul, însă nepricepându-se nici la aceasta a preferat să întrerupă furios o convorbire telefonică. În fine, dl. Călin Popescu Tăriceanu a avut, la aceeași Televiziune Digi 24, una dintre cele mai jalnice prestații din toată cariera sa politică, mai probând o dată realitatea că a venit timpul să se retragă, să își folosească timpul pentru numărarea motocicletelor și vizitarea organizată și democratică a tuturor fostelor neveste, în cazul în care acestea vor să îl primească, fiindcă doar prin statutul lui de Barbă Albastră rămâne în istoria României post-decembriste, iar goarnele din presă ale Puterii au urlat ca din gură de șarpe. A se vedea editorialul din Cotidianul de vineri dimineață al d-lui Cornel Nistorescu în care acesta îndeplinește sarcinile primite de la PSD cu aceeași conștiinciozitate cu care le îndeplinea pe cele primite de la Nicolae Ceaușescu care îl trimitea să plângă la mormântul ayatolahului Khomeiny. La rândul lor, vocile de sorginte putinistă au sărit și ele ca arse, șpăgarul calificat Severin Adrian făcând în scris o adevărată criză de isterie.
Doamna Kövesi, intervievată de presă, a avut amabilitatea de a spune că victoria ei înseamnă victoria oamenilor cinstiți, necorupți din România. Adică a oamenilor simpli, fără dregătorii, funcții, mașini la scară, secretară, fără pensii speciale care au susținut-o din punct de vedere moral. Atunci când ea a rămas realmente singură. Când, reamintesc, i-a întors spatele până și președintele Iohannis care i-a cerut să demisioneze ea însăși, vezi Doamne!, din proprie inițiativă din funcția de procuror șef al DNA, oferindu-i, în schimb, un post de consilier prezidențial. Aceasta spre a nu-l pune pe el într-o situație delicată. Și a nu-i afecta șansele la viitoarele alegeri prezidențiale. Mai apoi, a trimis-o pe nevorbita doamnă Mădălina Pușcalău să îi facă publică decizia. Dl. Iohannis nesocotind că ar trebui el însuși să se deranjeze.
Povestea de acum un an a revocării din fruntea DNA a d-nei Kövesi înseamnă un moment rușinos din biografia de președinte a d-lui Klaus Werner Iohannis, nu știu în ce măsură răscumpărat de faptul că se pare că i-ar fi cerut în mod expresei ambasadoarei României, d-na Luminița Odobescu, să o voteze pe d-na Kövesi. De respectiva poveste ar trebui să îi reamintim cu frecvență regulată d-lui Iohannis, fie și numai pentru că președintele nu trebuie lăsat să se amăgească cu ideea că lui i se iartă totul doar fiindcă, din când în când, se ia în gură cu PSD.
PSD, doamna Dăncilă, restul ei de guvern, semidoct, cu studii la tot felul de universități particulare, cu doctorate plagiate trebuie lăsați în plata Domnului. E foarte bine că d-na Dăncilă a repetat și miercuri că nu o susține pe doamna Kövesi. I-a făcut un mare serviciu. Pentru care era o mare povară și o imensă rușine pentru candidata la un post atât de important să fie susținută de un prim-ministru și șefa unui partid care se identifică cu minciuna, furtul, corupția. Și care demult nu se mai identifică cu adevărata Românie.
E vorba despre un guvern de care trebuie să scape cât mai repede țara.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  1. „…dl. Liviu Marian Pop, fostul ministru al Educației, corigent deopotrivă și la Română, și la Matematică…”

    Nu știam ca matematicianul Liviu Marian Pop a fost corigent la Matematica. Dar asta se poate întâmpla uneori geniilor, probabil ca domnia-sa, care aflându-se cu mult peste nivelul colegilor în ceea ce privește materia respectiva, este neatent la ce preda profesorul la un moment dat… Dar recuperează rapid, dezvoltând o cariera strălucită.

    Știam la ce sa ne așteptăm de la dl Tăriceanu…de ce a fost invitat sa enerveze telespectatorii Digi 24?! Oricum nici domnia-sa nici partidul nu mai contează. Singura explicație este ca după ce-l vezi pe dl Tăriceanu, o consideri pe d-na Dăncilă o doamnă elegantă, și nu din pricina broșelor scumpe.

    Apoi, vineri seara d-na Kovesi a fost târâtă în noroi la o alta televiziune, unde a fost batjocorit, de altfel, și dl Liiceanu.

    După cum am mai scris în alte comentarii, în prezent nu exista nicio televiziune onesta în România. Nici măcar programul de știri al devenitului banal ProTV …

  2. Mare victorie a statului de drept – promovat si aparat de UE – unul din putinele plusuri ale UE – si o victorie personala a unui om cinstit, determinat si curajos impotriva unei/ unor retele f. puternice de infractiune organizata, a coruptiei endemice din societate si din clasa politica.
    Cel putin inca un ghimpe otravitor trebuie scos urgent din rana- sectia speciala.
    Al acuza pe Iohanis, care a sustinut justitia si pe Codruta Kovesi tot timpul, ca a respectat legea- decizia CC- nu mi se pare logic.

  3. Cind ne referim la o presupusa vinovatie , sau al unui , presupus moment rusinos (asa cum zice textul ) din biografia presedintelui Johannis ,asociata demiterii doamnei Kovesi din fruntea DNA , trebuie sa tinem seama , de cele trei aspecte principale ale evenimentului comentat in text . Trebuie rememorata decizia CCR , trebuie evidentiata o demisie imediata din aparatul prezidential (chiar daca persoana in cauza a fost cumva ajutata mai tirziu ) si nu in ultimul rind ,sustinerea vazuta si nevazuta , a doamnei Kovesi , sustinere permanenta in vederea obtinerii functiei de procuror sef European .Este simplu , doar sa ne imaginam, cum ar fi aratat votul in COREPER ,daca si presedintele tarii ,spunea explicit, nu ma asociez numirii doamnei Kovesi . Daca revedem toate acestea , sigur intelegem adevarul . Numele presedintelui , nu poate fi asociat cu demiterea doamnei Kovesi , ci mai degraba cu succesul acesteia , in obtinerea functiei (atit de importante , pentru cine chiar poate intelege asta ) de procuror sef , ce alaturi de numirea domnului Geoana in functie de sectretar adjunct NATO , ne face atit de mindri si de fericiti (pe unii dintre noi ).

  4. Dle Autor, cunosti dta atat de bine toate datele pe care le avea Iohannis pe masa ca sa ai pareri ferme in ceea ce priveste posibila eroare a lui Iohannis la demiterea de la DNA a dnei Kovesi.?Iti atrag atentia ca daca o reusita este evidenta si explicabila de oricine adica si de dta, in ceea ce pare un esec acesta este corect explicabil doar de catre cei care au informatii la nivelul celui caruia i se reproseaza esecul ceea ce la dta nu a fost si nu este cazul . De altfel nici la mine si de aia nu ma pot pronunta la acest delicat subiect. PUNCT.
    Ps Ma astept sa fiu cenzurat, dar cine stie poate ca platforma sa ma accepte . :)

  5. „Povestea de acum un an a revocării din fruntea DNA a d-nei Kövesi înseamnă un moment rușinos din biografia de președinte a d-lui Klaus Werner Iohannis”…trebuia sa nu respecte decizia CCR sau?…Scuze,am observat tarziu de cine-i scris articolul!

  6. ” PSD, doamna Dăncilă, restul ei de guvern, semidoct, cu studii la tot felul de universități particulare, cu doctorate plagiate trebuie lăsați în plata Domnului.”

    Cred ca ar trebui sa convenim asupra unui lucru si anume ca in tara asta ( dar nu numai ) numarul total al celor care au absolvit o scoala elementara ,o scoala profesionala,un liceu este mult mai mare decat cel al celor care au absolvit o facultate,au mai facut un masterat sau au sustinut un doctorat.

    Toti cei de mai sus au dreptul la vot.

    De curiozitate ,de cine credeti ca vor fi mai atasati cei din prima categorie, de cei care sunt asemenea lor ( adica mai putin scoliti,unii dintre ei chiar corijenti la randul lor la materiile mentionate ) sau de cei care au studii inalte si manifesta tendinte elitiste ?

    Mie mi se pare ca votul majoritar se va duce catre cei asemenea lor ( dintrun spirit de solidaritate sa-i spunem asa) daca accentul se va pune prea mult pe absenta performantelor scolare ale guvernantilor si nu pe motive care sa mearga la sufletul celor cu mai putina scoala.

    Ii indemn pe cei care fac campanie electorala sa gaseasca ACELE motive si nu pe cele care ar putea starni o reactie adversa in randul majoritatii votantilor !

    • „…cu studii la tot felul de universități particulare”

      De fiecare dată când citesc opinii defavorabile cu privire la universitățile ale căror bugete sunt alcătuite preponderent din surse private am o tresărire. Mă întreb în mod reflex „oare ce Dumnezeu au iarăși oamenii ăștia cu MIT și universitățile particulare?!”.

      Îmi dau seama apoi că de fapt nu la MIT se referă ci la o universitate din România și nu-mi iese din cap nedumerirea de ce capitalul public este considerat la 30 de ani de la Glorioasa Revoluție din Decembrie mai bun decât capitalul privat?! Că altfel, asemenea altor investiții, calitatea celor din Educație nu ține de forma de capital – decât eventual și într-o mică măsură – ci de instituțiile care veghează la respectarea legilor și inspirația investitorilor.

      Acest fapt se petrece în contextul în care în patria noastră sunt cei mai PUȚINI absolvenți de învățământ secundar la mia de locuitori, raportat la întreaga Uniune Europeană! Mai puțin decât în Bulgaria!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro