luni, iunie 17, 2024

Dl. Orban e silit să bea aghiazmă

Vinerea trecută, premierul Ludovic Orban s-a întâlnit cu președintele Klaus Iohannis spre a discuta despre modalitățile în vederea punerii în practică a ideii alegerilor anticipate.
Prim-ministrul ieșit apoi la dclarații era precum acel Grigore care vrea-nu vrea trebuie să bea aghiazmă. Dl. Iohannis dorește anticipate, nu are timp de pierdut în consultări cu partidele politice parlamentare, consultări care, în foarte multe cazuri, nu prea au cum să aducă rezultatele așteptate, așa că domnul prim-ministru a primit însărcinarea de a identifica și pune în practică metodele prin care, în prima etapă, se va ajunge la sacrificarea lui și a guvernului pe care îl conduce. Cum PSD nu prea dă semne că ar fi cu adevărat interesat în reușita unei moțiuni de cenzură pe care chiar dacă o va depune, așa cum ne tot promite, în cursul lunii februarie, nu are deloc motive să o și vadă adoptată, dl. Orban va fi obligat să recurgă la soluții categorice pentru a se vedea plecat de la Palatul Victoria. Ori va scoate din sărite PSD, UDMR și ALDE asumându-și răspunderea pe o lege care ar viza alegeri locale în două tururi, ori își va înainta el însuși demisia. Numai că și într-un caz, și în celălalt, chiar și ăn situația în care se va ajunge la o majoritate pro-anticpate, există primejdia ca șefii celor două Camere parlamentare – atât de gentilii și democrații domni Teodor Meleșcanu și Marcel Ciolacu- să facă jocul PSD și să amâne la nesfârșit punerea pe ordinea de zi a votului de învestitură a celor două guverne de sacrificiu sau bidon, cum spun francezii, astfel încât să se depășească toate termenele legale necesare organizării mult doritelor anticipate.
Președintele Iohannis are toate motivele să dorească alegeri anticipate. Mizează pe rolul lui de locomotivă electorală în raport cu PNL. Adică pe victoria lui covârșitoare în alegerile prezidențiale. E conștient și că succesul lui are un anumit termen de garanție așa că a plănuit să profite la maximum de situația actuală. Pe de altă parte, dl. Iohannis nu poate să nu fi observat că cele mai recente sondaje de opinie indică, unele, o stagnare a PNL, altele totuși o creștere ușoară a partidului domniei sale în opțiunile electoratului așa că este imposibil să nu se ia în calcul chiar o erodare a partidului pe seama căruia a căzut povara guvernării. Or, exact pe asta mizează PSD. Nu-i vorbă, PNL își dă el însuși tot mai des cu stângul în dreptul atunci când fac declarații inepte tot felul de domni, doamne și domnițe care au ajuns să fie miniștri, excelențe doar fiindcă așa a vrut Mont Blanc-ul președintelui Iohannis. PNL are, așadar, nevoie să guverneze invocând legitimitatea obținută prin alegeri fiindcă doar astfel va putea trece la reforme, inclusiv la măsuri dure, nepopulare.
Pe de altă parte, nu trebuie să fii cine știe ce analist politic pentru a ști că PNL nu va dobândi prin alegeri mult visatele 50 plus 1% din voturile electoratului. Va fi silit să recurgă la guvernarea în coaliție. Or, asta înseamnă că nu îi va fi nici după anticipate cu mult mai simplu. UDMR are mereu pretenții, USR-PLUS pare a se fi specializat pe făcut mofturi, PMP reacționează în funcție de capriciile domnului Traian Băsescu.
Am urmărit în zilele din urmă edițiile emisiunii Marius Tucă Show din perioada 1997-2000. Am recapitulat astfel noianul de scandaluri înregistrate în anii în care în fruntea țării s-a aflat coaliția CDR- PD-UDMR. Care a pornit la treabă cu PNȚ CD în poziția de vârf de lance. Inabilitățile conducerii țărăniste din acea vreme dar și neinspiratele acțiuni ale președintelui Emil Constantinescu au dus la ieșirea din istorie a partidului lui Maniu readus la viață prin eforturile supraomenești ale Seniorului Corneliu Coposu. PNL a fost salvat atunci de inteligența politică a d-lui. Valeriu Stoica. În urmă cu doi ani dl. Ludovic Orban a început să repare ceea ce a făcut rău doamna Alina Gorghiu. A reușit, deși puțini erau cei care îi dădeau la început sorți de izbândă. Cred că și de acum înainte dl. Orban va trebui să dea dovadă de vigilență maximă. Rămâne de văzut cum se va împăca aceasta cu băutul aghiazmei.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. „Am recapitulat astfel noianul de scandaluri înregistrate în anii în care în fruntea țării s-a aflat coaliția CDR- PD-UDMR…”

    Dap! Dar consider, optimist, că aceea este o lecție învățată. Iar principalul învățământ ce este demn de a fi reținut este că COCOPO-urile și COCOPA-urile au torpilat din interior Convenția, cu strădania remarcabilă a cleptocrației securisto-comuniste. O mulțime de jurnaliști „de bine” au manipulat exact la fel ca astăzi, construcția democratică reprezentată de Convenție, pentru a perpetua guvernarea cleptocratică.

    Și au reușit, spre tragedia poporului român!

    Sper ca după 20 de ani evoluția societății românești, maturizarea ei, să nu mai permită lucrătorilor din mass-media care slujesc interesele grupului infracțional organizat, care a capturat statul de 30 de ani, să manipuleze cetățenii cu aceeași eficiență în continuare.

    Unii sociologi/politologi sunt de părere că s-a încheiat un ciclu istoric, iar în anii care urmează cleptocrații ar putea fi îndepărtați treptat de la putere, iar România să intre pe făgașul democratizării reale și al respectării principiilor statului de drept și independenței Justiției.

    Dacă lucrurile se vor petrece așa, dl Orban nu este „Grigore”, ci devine unul dintre acei prim-miniștri [puțini] care își respectă promisiunile făcute la învestire… Adică, în urmă cu numai două luni.

  2. Hai să fie pragmatici – anticipatele sunt necesare pentru obținerea unei majorități reale a fostei opoziții. Aici e hiba: în vreme ce Opoziția unită avea un scop clar – înlăturarea unei cleptocrații flagrante care distruge încă țara, diferitele componente ale acestei Opoziții au scopuri divergente în ce privește guvernarea – PNL are niște chestii foarte similare cu PSD (alegerea primarilor în două tururi i-ar afecta la fel de mult ca și pe pesedei, mulți cleptocrați și printre peneliști, traseismul care infestează cu cleptocrați PNL, mai mulți decât are deja acest partid). USL redidivus…!?!?!?!
    USR plutește într-o ceață ideologică și nu poate ajunge la un consens absolut necesar pentru o bună funcționare, iar PLUS este mai puțin relevant.
    Iar aripioara repliată a PSD – ALDE+ProRomania+alte pene și fulgi partinici, este acum forțată la o redefinire dureroasă: fie revine la trupul mamei ideologice (PCR-FSN-PDSR-PSD) fie rămâne – ce oroare – la limita accesibilității în Parlament. Dar revenirea la trupul mamei nu garantează un loc în parlament pentru fii traseiști rătăcitori… Dileme peste trileme….

  3. Jocuri politice. Normale as zice.
    Dar; ca exista si acest „dar”.
    Nu de „50 plus 1% din voturile electoratului”, ci de 50% plus 1 (un) parlamentar.
    1% ar fi 3-4 parlamentari.
    Apoi, afirmatia „PMP reacționează în funcție de capriciile domnului Traian Băsescu”, este un capriţiu de critic teatral caruia nu-i place cutare actor.

  4. Aminarea la nesfirsit , privind punerea pe ordinea de zi a votului pentru investitura , nu poate fi facuta ,legea arata clar termenul de 60 de zile de la demisia sau depunerea motiunii de cenzura ,termen ce elimina orisicare alta posibiltate . Problema nu sta in declansarea procedurilor pentru anticipate si alegeri locale in doua tururi de scrutin ,proceduri ce pot fi facute in parlament sau daca parlamentul nu doreste ele pot fi facute prin asumare de raspundere sau(si ) ordonanta de urgenta . Problema este momentul cel mai prielnic, politic vorbind ,pentru a capacita in urma anutului un numar cit mai mare de votanti . Ideea adusa in prim plan ce arata ca suprapunerea celor doua scrutinuri de alegeri , ar fi beneficia numai PSD, nu se sustine . Suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare mareste numarul de sustinatori ai PNL prin votul exprimat in diaspora in alegerile parlamentare si in acelasi timp mareste procentul celor ce vor sustine o dreapta unita (daca se va realiza, dar partidele mici nu au alta sansa ),chiar daca si PSD va lua o particica din acest electorat . Greul cel mare va fi dus de partidele balama (cele cu procente mici in sondaje , procente la limita intrarii in parlament)ce nu vor mai fi reprezentate in viitorul ciclu electoral . Poate este bine , poate este rau ,dar cred ca polarizarea , catre doua sau maxim trei partide parlamentare , face un bine politicului romanesc ce pina acum depindea mereu de un partid mic ce punea conditii mari pentru un vot in plus .

  5. Este previzibil scenariul ce priveste alegerile anticipate si cele locale in doua tururi de scrutin facute undeva la sfirsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie . Guvernul Orban va incerca mai intii prin negocieri sa treaca si anticipatele si cele doua tururi de alegeri locale ,printr-o procedura parlamentara . Daca in urma negocierilor nu se obtine acest lucru, guvernul isi va asuma raspunderea sau va da o ordonanta de urgenta , probabil si una si alta . In luna februarie PNL va desemna un candidat propriu in alegerile de la primaria Bucurestilor (altul decit L:Orban ) si in urma sondajelor referitoare la acest candidat se va asocia cu un candidat comun dreptei (probabil N.D.) sau va ramane in cursa cu propriul candidat ,daca acesta se dovedeste cistigator in fata actualului primar in cursa pentru finala in doi. Cel mai simplu era daca N.Dan se inscria ca membru in PNL (asa ar trebui sa faca daca doreste sa cistige clar primaria ). Daca insa nu face asta si PNL ramane la ideea de candidat propriu , atunci evident ca intrarea in turul doi este pe muchie de cutit ,dar N.Dan isi risca intreaga cariera politica viitoare si se situeaza prin aceasta presupusa inca neacceptare de partea stingii romanesti . Functie de aceste inca necunoscute N.Dan poate cistiga la pas fotoliul de primar si un consiliu favorabil ,sau poate risca un viitor incert in politica romaneasca . Desigur cel mai bine ar fi ca dreapta sa isi uneasca fortele inca de la inceput in aceste alegeri ale primariei bucurestilor ,fapt ce ar garanta si un consiliu favorabil primarului general .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro