luni, iunie 17, 2024

“Oricum ar fi, ei sunt ai noștri!”

S-au împlinit la sfârșitul săptămânii trecute două luni de la momentul investirii în funcție a guvernului monocolor condus de dl. Ludovic Orban.
Evenimentul nu a trecut neobservat, chiar dacă principala preocupare politică a acestor zile și săptămâni o reprezintă posibilitatea alegerilor anticipate. S-au adus cu această ocazie și laude, s-au formulat și reproșuri.
Din categoria acestora din urmă cele mai multe s-au referit la prudența dovedită în luarea unor decizii-cheie legate de probleme ce preocupă marea majoritate a electoratului. Așa cum sunt alegerile anticipate, dacă și când vor fi făcute sau tăierea pensiilor speciale. S-au formulat și critici referitoare la prestațiile unor miniștri. Cele mai multe note proaste le-au primit trei doamne cum nu se poate mai vocale, intrate în atenția publică din cauza declarațiilor lor extrem de hazardate.
Doamna Monica Anisie, ministrul Educației, deține detașat primul loc în topul ineficienței și al gafelor. Încă din momentul numirii și eu, și alți comentatori am formulat observații și rezerve în privința opțiunii pe care dl. Orban s-a văzut obligat să să o facă mai puțin ca urmare a propriei voințe cât mai ales la solicitarea expresă a președintelui Klaus Iohannis. Doamna Anisie a confirmat rapid cele mai negre pronosticuri. După vorbele necugetate legate de pretinsa lipsă de importanță a testelor PISA, doamna ministru al Educației a ajuns să fie dezaprobată până și de membrii Consiliului Național al Elevilor care i-au cerut să retragă în regim de maximă urgență proiectul referitor la structura anului școlar 2020-2021. Al cărui principal criteriu de alcătuire pare să fie cel conținut în zicerea „pauzele lungi și dese- cheia marilor succese’’. Ieri, aceeași doamnă Anisie și-a dat în cel mai jalnic chip măsura incompetenței. A dovedit că ar trebui să urmeze cât mai rapid un curs de Pedagogie. Și-a ridicat poalele-n cap, s-a dat în stambă totul în văzul lumii și al presei, Așa că avem toate indiciile să credem că, dacă doamna Monica Anisie va mai rămâne fie și numai pentru trei luni la șefia Ministerului Educației, o va depăși la capitolul bâlbe și declarații neinspirate pe d-na Ecaterina Andronescu.
La mijlocul săptămânii trecute au intrat în colimator și neobosita la capitolul gafe și vorbit aiurea doamnă prim-vicepremier Raluca Turcan. Căreia i-a ieșit pe gură porumbelul referitor la o eventuală creștere a vârstei de pensionare. Nu a apucat neostoita doamnă Turcan să își înghită, precizeze și nuanțeze vorbele că pe aceeași temă a dat cu bâta-n baltă ministrul Muncii și Protecției Sociale, doamna Violeta Alexandru. Care, pe lângă eventualitatea creșterii vârstei de pensionare, a mai făcut vorbire și despre pretinsul apetit pentru nemuncă al românilor. Pe care i-a făcut, subliminal, leneși de-a dreptul. Într-o țară normală, pentru astfel de afirmații jignitoare doamna Alexandru ar fi trebuit să își dea demisia. Insa în cauză nu a catadicsit nici măcar să își ceară scuze. Doamna respectivă a pus ciracii și comunicatorii partidului să inventeze explicații neconvingătoare pentru întârzierea pensiilor. Nu știe oare doamna Alexandru că vorbele și minciunile nu țin de foame?
Nu se bucură de o presă prea bună nici ministrul Finanțelor, dl, Florin Cîțu. Acum, e drept că nicăieri în lume finanțistul șef al țării nu este o persoană din cale afară de simpatică. Dl. Cîțu cu atât mai puțin având în vedere dezastrul moștenit de la inconștientul playboy Eugen Orlando Teodorovici. Care mai are și acum neobrăzarea să vorbească, să critice cota înaltă a deficitului bugetar la care s-a ajuns din cauza domniei sale și a întregii echipe de guvernare pesediste. În fapt și fapte o șleahtă incapabilă, prost educată și perversă. D-lui Cîțu i se reproșează continuarea sarabandei împrumuturilor la dobânzi mari, numai că altfel probabil că nu ar mai fi de unde să se plătească pensiile și salariile căci guvernarea PSD-ALDE a lăsat vistieria goală, dar și creșterea cursului de schimb al euro. Uitându-se că prețul monedei unice europene crește în fiecare an în luna decembrie.
De la începutul lui noiembrie 2019 și până astăzi, guvernul condus de dl. Ludovic Orban a avut de rezolvat nenumărate probleme. Probabil că în momentul învestirii nici nu își imagina ce îl așteaptă. Se prea poate să nu fi fost chiar foarte sigur nici că va primi votul de învestitură și tocmai de aceea are această compoziție amestecată. Cu miniștri buni și cu alții care, în condiții normale, nu ar fi putut fi socotiți apți nici pentru postul de secretar la consiliul comunal. Unde mai pui că asupra Executivului în funcție plouă cu fake news-uri , așa cum a fost acela al anulării peste noapte a creșterilor de salarii ale profesorilor cu începere de la 1 septembrie sau cu permanente atacuri la persoană. Cel mai expus fiind ministrul Sănătății, dl. Victor Costache, care a mai avut și ghinionul declanșării “afacerii Beuran”, evident una urât mirositoare și care pare a întruni toate condițiile de a sfârși în sălile de tribunal.
Cum spuneam, când și-a asumat misiunea de a administra țara, dl. Orban se prea poate să nu fi avut imaginea clară a dimensiunii dezastrului pe care îl moștenește. Lucrurile de astăzi seamănă în multe privințe cu starea în care a găsit România guvernul CDR-PD-UDMR condus de dl. Victor Ciorbea după alegerile din noiembrie 1996. Atunci noua guvernare a beneficiat de multe luni de îngăduință din partea presei. De data aceasta, lucrurile nu stau și nici nu mai pot sta astfel. Orice abatere, orice derapaj trebuie drastic sancționate. Nimic mai primejdios decât punerea în practică a devizei “oricum ar fi, ei sunt ai noștri” .
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. „Cu miniștri buni și cu alții care, în condiții normale, nu ar fi putut fi socotiți apți nici pentru postul de secretar la consiliul comunal. ”

    Puțin cam drastică evaluarea, după opinia mea. Încă nu au trecut cele 100 de zile de la învestire, însă cred că cele mai multe observații sunt juste. Autorul a uitat, probabil, de conflictul cu privire la poluare dintre d-na Fifi și ministrul Mediului.

    Cât privește devalorizarea monedei, dincolo de creșterea sezonieră a importurilor și decontarea facturilor externe la sfârșit de an, România are un mare deficit de cont curent, din pricina marelui deficit comercial. Aceasta este consecința sporurilor salariale, acea prostie cu „wage led growth” a PSD. Tot aceea a determinat și creșterea inflației.

    Or, cum bine știm, întrucât „prânzuri gratis nu există” și nici bogăție din nimic, dinamica actuală a cursului valutar se manifestă în direcția echilibrului pieței, a punerii în acord a nivelului de competitivitate a economiei românești cu nivelul de competitivitate al celorlalte economii, cu care efectuăm schimburi comerciale. Iar economia noastră este foarte necompetitivă…

    …Mă rog, competitivitatea economiei românești nu a crescut într-atât cât au crescut veniturile populației (și vor mai crește), ca urmare a politicilor criminal-populiste ale PSD. … Pentru că. tot PSD, ca exponent al guvernării cleptocratice, a creat un mediu investițional extrem de neprietenos, iar investițiile publice sunt ridicole și fraudate și acelea, câte sunt!

  2. Oricum -ar – fi – ei – sunt – ai- nostri si asa si este . Singura necunoscuta apare cind fiecare dintre noi pronunta aceste cuvinte si cind fiecare da alt inteles spuselor . Greaua mostenire,cuvinte mereu aduse in fata noastra capata astazi o noua dimensiune . Este cert ca nimeni nu avea de unde sti ,ca anticipare , ce va lasa in urma fostul guvern . Ministrii au fost numiti nu neaparat pe o presupusa competenta exceptionalista (nu au mai fost pe functii de acest fel ) ci mai degraba pe vizibilitatea acestora in spatiul public si mediatic . Ministerele cele mai expuse sunt mereu aceleasi si persoanele ce conduc aceste ministere se afla in prima linie a declaratiilor . Ceea ce ni se spune apare totusi ca un fapt aproape neverosimil .Foarte multe angajari , in ministere si agentii guvernamentale , bazate doar pe simple legaturi umane, indiferent de natura lor . Foarte multe angajari in posturi nou create si care in fapt dubleaza sau nu performeaza in sistem . Multe plati obligatorii au fost aminate sau neplatite la termen ,din motive fie de selectie sau de aminare cu motivatia de trimitere in timp viitor a unor obligatii guvernamentale pentru a ramane ca un intreg in cele 3% procente ce nu pot fi depasite ,fara a declansa o reactie a UE. Imprumuturile masive pentru a putea fi facute platile promise , prin lege , de catre guvernul trecut vor continua si in aceasta noua legislatura . In fapt guvernul Orban a inceput abia acum sa aiba imaginea clara a situatiei Romaniei . Ce poate face pentru a continua si normaliza haosul guvernamental . A inceput prin a comasa ministere si a format un guvern doar cu 16 ministere si un vicepresedinte plus prim ministrul . A identificat partea de angajati din ministere ,ce nu isi justifica prezenta si declanseaza concursuri pe posturi ce pina mai ieri erau conduse de persoane numite -interimari- (ce aveau o putere partiala din evidente motive politice ) A trecut in continuare la efectuarea platilor la zi a sumelor trecute de fostul guvern ca plati viitoare(mari sume de bani ce au fost alocate brusc) . Incearca sa identifice nereguli de functionare in sistemul de pensii (nu stim inca daca au existat si alte neajunsuri ,nu doar intirzierea la plata a unor drepturi ). Concomitent guvernul Orban trebuie sa satisfaca si cerintele cetatenesti si propriile promisiuni electorale , ce arata necesitatea efectuarii unor alegeri locale in doua tururi de scrutin , necesitatea alegerilor parlamentare anticipate , eliminarea ordonantei 114 si a eliminarii SIIJ,lucruri ce in imaginatia mea urmeaza a fi facute imediat . Ne asteapta un an greu cu doua alegeri (sa speram comasate pentru a clarifica totul printr-o singura decizie ).Cit despre majorarea virstei de pensionare totul a fost deja clarificat si exprimata clar doar posibilitatea de optiune a prelungirii pensionarii ca act de vointa proprie . Ministerul finantelor si ministrul face doar ceea ce legea il obliga si nu are solutii miraculoase, se poate doar imprumuta si incerca sa obtina venituri mai mari concomitent cu miscorarea cheltuielilor acolo unde se poate .Ministrii Educatiei si Sanatatii nu pot face in aceasta situatie schimbari radicale ,guvernul fiind doar unul de tranzitie ,iar reforma adevarata va incepe de abia in momentul imediat urmator alegerilor parlamentare ,alegeri ce vor arata un guvern de 4 ani si care va avea puteri nelimitate . Votul cetatenilor va face asta posibil .Presedintele Klaus Johannis este garantul acestor schimbari radicale si cum pina acum nu ne-a dezamagit niciodata ,tot asa va fi si de acum inainte ,restul sunt spuse in media ce fac deliciul politicii noastre dimbovitene .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro