luni, iunie 17, 2024

ALDE- noua soluție imorală?

Greu de spus ce și cât a mai rămas din ALDE după ce președintele partidului, dl. Călin Popescu-Tăriceanu, a decis vara trecută, cam de unul singur, abandonarea PSD și ieșirea partidului său de la guvernare.
E drept că nici până atunci minusculul partid condus de fostul fotomodel de la APACA nu o ducea chiar foarte bine, cea mai bună dovadă fiind dezastrul lui de la alegerile europarlamentare.
În noiembrie parlamentarii ALDE au trecut cu arme și bagaje de partea PNL dându-și votul în favoarea învestirii guvernului monocolor condus de dl. Ludovic Orban, iar cei doi lideri, unii dintre cei mai vechi din politica românească postdecembristă, au fumat o simbolică pipă a păcii, arătând lumii că au lăsat la o parte dușmăniile lor arhi-cunoscute.
Înțelegerea era una reciproc avantajoasă. Domnul Orban avea nevoie ca de aer de voturile celor de la ALDE spre a-și asigura învestirea, dl. Tăriceanu se gândea că îi este necesar un colac de salvare. Domnia-sa știe foarte bine că viitorul ALDE este cum nu se poate mai nesigur, că șansele de reușită ale acestuia la alegerile parlamentare sunt firave și că doar o posibilă alianță cu PNL ar putea funcționa drept colac de salvare.
Pe piață au apărut scenarii în conformitate cu care nu ar fi nicidecum exclusă o fuziune sau chiar revenirea d-lui Călin Popescu-Tăriceanu la matcă. Pentru un mandat de senator în viitorul Parlament al României dl. Tăriceanu este gata să uite că în structurile de conducere ale actualului PNL sunt foarte mulți dintre neîmpăcații săi adversari politici din vechiul PDL sau din încă și mai vechiul PD. Numeroși servanți ai vechiului său dușman de moarte, dl. Traian Băsescu. Dar ce nu face omul pentru încă patru ani de stat degeaba sau de debitat prostii de la înalta tribună a Parlamentului căruia, să ne amintim, printr-o declarație de o inutilitate absolută și de un penibil asemenea chiar el i-ar fi redat demnitatea?
Zilele trecute dl. Tăriceanu a declarat că în nici un caz partidul lui, adică el și ahtiatul după Nobel, dl. Varujan Vosganian, carevasăzică, vorba lui Caragiale, noi și-ai noștri, nu va vota o posibilă moțiune de cenzură ce ar urma să fie depusă de PSD. Și aceasta fiindcă ALDE, fidel, vezi Doamne!, naturii sale profund democratice, nu are cum să nu respecte voința populară care dorește alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Ce mai? La fel ca în Caragiale și cum spunea Rică Venturiano, Box populi, box Deii!
Nu știm pentru moment ce părere are despre schimbarea la față a d-lui Călin Popescu-Tăriceanu președintele României, dl. Klaus Werner Iohannis. Care nu prea are cum să uite nici atitudinea profund anti-europeană a ALDE și a d-lui Tăriceanu din vremea alianței lor la cataramă cu PSD și cu pușcăriașul Dragnea și nici insultele și atacurile mizere pe care i le-a adus fostul președinte al Senatului României. Știm doar că goarna prezidențială, dl. Rareș Bogdan, a amenințat cu demisia în cazul în care se va bate palma cu dl. Tăriceanu și acesta va fi primit în PNL.
Numai că la fel de binecunoscut ne este și detaliul că dl. Rareș Bogdan s-a dovedit de mult un alter-ego al celebrului Nică ce tot glumea cu atacul lupului asupra stânii. Nu e deloc exclus ca în ultimul moment dl. Bogdan să fie iarăși brusc lovit de amnezie, să accepte noua soluție imorală și să înghită ca pe o delicatesă broasca râioasă de la ALDE.
Atâta doar că electoratul s-a dovedit că nu are nicidecum memoria scurtă. Așa cum greșit cred politicienii.
Comentariu publicat concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. „goarna prezidențială, dl. Rareș Bogdan…”

    Aș îndrăzni să observ, în primul rând, exprimarea mai puțin elegantă la adresa d-lui Bogdan, dar mă gâdesc că foștii colegi de breaslă își permit adresări colocviale unii altora.

    Apoi, imoralitatea d-lui Tăriceanu a fost cât se poate de explicit arătată, atunci când a anunțat că intenționează să-și dea demisia, în 7 iulie 2005, cu scopul de a provoca alegeri anticipate, pentru ca la scurt timp să-și schimbe radical opinia, tot în urma unei cârdășii cu PSD.

    Doar că nu dl Tăriceanu contează, ori PDL, sau PSD, în strategiile politice despre care se face vorbire în articol. Ei sunt doar marionete ale guvernării cleptocratice securisto-comuniste care jefuiește de 30 de ani averea publică. Oligarhii sunt cei care decid. Iar în cazul guvernului Tăriceanu 2, cel mai prost din istoria României, după guvernul Dăncilă, ei au hotărât în cercuri precum Grupul Scoviștea, al d-lui Dragnea, dezastrul economic din 2008-2010.

    …În mod direct, ori prin interpuși, precum d-nii AM Diamescu, C Mihalache, A Pisaroglu, FR Ciocănelea șamd., care au sfătuit-o la fel de înțelept pe d-na V Dăncilă.

    Dl Tăriceanu este doar o marionetă.

  2. Pentru cei care inca nu inteleg sau nu pot accepta, trebuie spus in clar : Klaus Johannis si premierul Orban controleaza in totalitate prezentul si viitorul politicii romanesti . Partidele ce pina mai ieri reprezentau ceva in jocul politic se minimizeza si ca discurs politic si ca procente din voturl electoraturlui roman . Singura forta politica ,care prin asumarea unilaterala a guvernarii si numim aici PNL,dincolo de ceea ce vor spune celalalte partide politice romanesti , controleaza in totalitate jocul politic si impreuna cu presedintele , ales cu votul a 70 % dintre exprimarile cetatenesti , determina modernizarea Romaniei . Unii dintre noi, ramasi in urma tipurilor ,ca modalitate de gindire , inca se opun . Totul este in zadar ,suntem ca tara o parte a unui concept mai larg si insasi apartenenta noastra la structurile Europene , ne fac cistigatori ,alaturi de toti cei asemeni noua . Curind si modelul politic partial acceptat de Ungaria si Polonia va fi istorie si Romania ,prin decizia cetatenilor ei ,a aratat clar drumul democratic fara intorcere (drum ce va fi urmat si de natiunea maghiara si poloneza ) . Natiunile europene, inteleg prin generatiile ce vin , viitorul si nu mai accepta discursul politic mincinos si manipulator .

  3. Ar fi o adevarata bataie de joc la adresa electoratului o fuziune a tradatorilor, aciuati sub sigla ALDE, cu pnl-ul actual. Cred ca in acel moment, chiar daca Rares Bogdan ar „inghiti broasca”, pnl-ul ar pierde mult mai mult decat s-ar castiga prin „impacarea” cu tradatorii ca urmare a reactiei electoratului si a altor actori(ong-urile, celelalte partide democratice, institutiile europene).
    Asta ar dovedi ca practic nu prea sunt diferente intre psd si pnl cu privire la respectarea principiilor enuntate. Sa nu uitam ca usl n-a murit definitiv in 2014 fiindca exista destui nostalgici in pnl dupa acele vremuri cand erau pe cai mari alaturi de ponta si ai lui.
    Si chiar daca fostii pd/pdl-isti sunt inca impotriva lui tradiceanu- manechinu’ ratat – acestia nu detin posturi de mare raspundere in pnl-ul actual, dupa cum se vede din componenta organelor de conducere.
    Cred ca L.Orban este mereu confruntat cu nostalgicii dupa usl si ca deocamdata inca rezista tuturor acestor provocari, dar nu stiu cat va dura asta in conditiile in care vor apare dificultati majore in procesul guvernarii….

  4. Daca tot suntem in spiritul Caragiale ,cine este Rares Bogdan daca nu un Nae Girimea cu o tunsoare mai moderna? Cat despre distinsul manechin repetent sa speram ca ramane fara coledzi si procurorii vor putea sa-l intrebe una alta fara oprelisti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro