luni, mai 20, 2024

Limbarița de care suferă demnitarii noștri

Pe tot parcursul week-end-ului, am fost bombardați cu știri, mai corect spus, cu presupuneri, din pacate, multe dintre ele lansate chiar de oficialități Adică de personaje deținătoare de înalte ranguri în ierarhia Statului român. A fpst vorba despre un noian de ipoteze referitoare la felul în care ar putea arăta și ar urma să se desfășoare viața noastră îndată după ziua de 15 mai. Atunci când starea de urgență ar urma să fie înlocuită de așa-numita stare de alertă.
Deocamdată nu e nimic sigur, totul se menține la nivel de propuneri, ipoteze sau “gândiri”. Și aceasta fiindcă, așa după cum am mai observat și cu altă ocazie, miniștrii noștri au o bolnăvicioasă plăcere de a ieși în spațiul public, pe televizoare, pentru a ne împărtăși și nouă, cei pe care îi conduc, că ei nu stau degeaba. Și că nu doar muncesc, ci și gândesc. Că respectivele gânduri se întâmplă să se ivească instantaneu, pe măsură ce interviul sau declarația de presă în chestiune curg e cu totul altă poveste. Puțin le pasă demnitarilor noștri că astfel creează în rândurile populației o stare de derută care numai bună nu e. Fiind de natură să facă jocurile Opoziției care exact pe asta mizează. Pe amplificarea dezorientării, a nemulțumirii și a urii în rândul românilor față de guvernanți, toate acestea urmând să fie folosite șmecherește, ticălos în campania electorală care, la un moment dat, tot va veni.
Lista vorbeților a fost deschisă chiar de dl. premier Ludovic Orban care s-a și grăbit să ne comunice ce are de gând să facă guvernul în cazul în care CCR va admite sesizarea Avocatului Poporului referitoare la neconstituționalitatea instituirii stării de alertă. Va da ordonanțe de urgență. Care este de așteptat să fie trântite în Parlament ori să fie, la rându-le, contestate la CCR. Se va stârni astfel un adevărat război de guerillă la nivelul difeiților poli de putere din Statul român, iar respectivul război numai în favoarea noastră nu e. A noatră și a țării.
Tot dl. prim-ministru și-a dat cu părerea și în ceea ce privește viitoarea desfășurare a Bacalaureatului. Dl. Orban se gândește să se recurgă la despărțitoare de plexiglas. Făcute pe bani cui ? Ai Statului, ai candidaților, ai organismelor locale care și așa au deja aproape golite buzunarele, ai instituțiilor de învățământ ? Dl. Orban ne-a lăsat pe noi să ne gândim la toate astea. Dumnealui a spus-o ! Nu e deloc exclus să își fi uitat ideea două minute mai târziu.
Au apărut pe piață o serie întreagă de liste cu propuneri referitoare la felul în care ne vom comporta în spațiul public îndată după data de 15 mai. Spațiu public însemnând și lăcașuri de cult. Nu, nu se vor redeschide bisericile, slujbele se vor desfășura în fața acestora. Iar distanța între cedincioși trebuie să fie de 8 metri pătrați. Ideea pare a fi acceptată de voie, de nevoie de BOR. Care însă nu vrea în ruptul capului să se recurgă la pahare și farfurii de plastic, la obiecte de unică folosință. A sărit să ne comunice asta dl. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR . E dreptul Bisericii să își organizeze cum vrea activitățile specifice, a tunat și fulgerat dl. Bănescu. Că  doar de 2000 de ani , ne asigură dl. Băsescu, Sfânta Împărtășanie nu a îmbolnăvit pe nimeni. Numai că nu ne-a spus că BOR ne garantează că nu se va îmbolnăvi nimeni. Ce facem însă cu ÎPS Pimen ? Dumnealui pare să stea ca un ghimpe celor ce susțin că BOR ne apără de tot și de toate. Uneori chiar și de infecția cu COVID 19.
Campionul anunțurilor riscante s-a dovedit a fi pe mai departe dl. Ioan Marcel Vela. Ministru de Interne în guvernul Orban. Subinginer la bază și posesorul unei licențe în Drept obținute la fantomatica Universitate Drăgan din Lugoj. După ce numai că nu s-au tras salve de tun cu ocazia anunțului că după 15 mai vor dispărea controversatele declarații pe proprie răspundere, dl. Vela ne-a înștiințat că nici în această privință nu e încă nimic sigur. Că întocmirea respectivelor hârtii ar putea să rămână pe mai departe obligatorie. Aceasta fiind ideea cui ? A lui, a premierului, a președintelui ?
Dl. Vela dă semne că nu a învățat nimic nici din ceea ce s-a întâmplat cu ocazia protocolului cu BOR, protocol referitor la sărbătorirea Paștelui ortodox, nici din controversele stârnite chiar în cursul săptămânii trecute în ceea ce privește libera circulație a cetățenilor între localități. Dl, Vela pare chiar a nutri o plăcere diabolică în a stârni confuzii.
Nu pot fi trecute cu vederea nici prostiile în cascadă debitate de ministrul Culturii, insipidul domn Bogdan Gheorghiu, pe tema redeschiderii Teatrelor. După ce s-a făcut de râsul lumii operând distincții între Tache, Ianke și Cadîr și Romeo și Julieta, în privința riscurilor de natură medicală, insul cu pricina a recidivat. A ținut să ne asigure că a văzut piesele cu pricina. Dl. Gheorghiu se zice că ar fi la bază actor. Unde, cine i-a dat lui respectiva diplomă când insul în chestiune nu știe să facă elementara distncție între text și spectacol, între piesă și ceea ce se întâmplă pe scenă. Vai de teatrul românesc, de cultura românească cu un astfel de ministru. Care continuă seria jalnică inaugurată de PSD cu Lucian Romașcanu și Daniel Breaz.
Cât timp va mai trebui să treacă până când guvernanții noștri vor învăța să comunice pe o unică voce, să anunțe numai lucruri sigure, deja decise și bătute în cuie?

Distribuie acest articol

5 COMENTARII

  1. „Pe tot parcursul week-end-ului, am fost bombardați cu știri, mai corect spus, cu presupuneri, din pacate, multe dintre ele lansate chiar de oficialități ”

    Întocmai! Iar unele dintre ele au fost întra-atât de fanteziste încât i-a luat amețela chiar și pe cei care le-au anunțat.

    PSD-ALDE-UDMR-ProRomânia dețin majoritatea în parlamentul României și pot crea „știri” dintre cele mai periculoase pentru România. Șirul de pomeni aiuritoare, imposibil de dat fără distrugerea economiei românești, l-a destabilizat inclusiv pe cela care le-a promis.

    Mă tem că nu „presupunerile”, cei drept lipsite de profesionalism, ale guvernanților sunt cele de care ar trebui să ne speriem acum, ci la ce s-ar putea întâmpla dacă promisiunile aberante ale d-lui M. Ciolacu ar deveni cumva realitate.

    • Totusi week endul a avut și UN MOMENT DE AUTENTICITATE: semileșinul lui Ciolacu.
      Este singurul eveniment verosimil.
      Imi imaginez ca soneriile cu beculeț roșu ale STS & SPP au sunat instantaneu in Biroul sau ce dormitor oval o fi fost al domnului Iohannis. Deindata liderul suprem i-a dat un what s up lui Orban – ”Deschide plicul maro ! ” , iar Ludovic s-a conformat și mai – mai că nu i-a venit să creada cand a vazut foaia pe care scra ”Rezerva pt PSD +++Firea !” Apoi a zambit și și-a zis – al naibii Șefu – de-aia a zis sa facem non-combat la alegerea Primarului de Bucuresti !”
      Concomitent Ministrul Sanatatii a primit și el un SMS: Dă drumul la testarea aia generală de care zicea Cercel, dat fără el, doar cu o cotă pentru Gaby ca s-a cumințit și a mai improvizat un campus din acela care imi place mie . S-ar pute sa avem nevoie de ea daca Marcel se resimte in continuare.

  2. Pt a se stabili un plan serios trebuiesc intii stabilite criiterile prin care se va urma un drum sau altul.
    In Ge exista Reproduktionszahl, precum si nr de infectati la 100000 de locuitori, max 50.
    Exista posibilitatea de a lua masuri locale in zonele respective, functie de gradul de pericol.

  3. Din tot ceea ce expuneti, se demonstreaza inca odata ca nu avem un stat adevarat ci doar o imagine jalnica si paguboasa. Cei care ar trebui sa ia decizii se dovedesc superficiali si neprofesionisti, nu au o pregatire in logica si structura ordonata a lucrurilor si a consultarilor profesioniste din vreme ci pe utima suta de metri.Astfel daca cei trei crai care ne bombardeaza cu tot felul de idei traznite ar fi citit cu atentie Constitutia, asa depasita cum este si alte legi nu dadeau acele ordonante pline de neconformisme si arbitrariu. Ca doar virusul se plimba din ianuarie prin Europa. De aceea avem imaginea ce o avem pe acest continent.

  4. Privitor ca la teatru
    Tu în lume să te-nchipui
    Joace unul și pe patru
    Totuși tu ghici-vei chipu-i,(M.E.)
    Poate ar fi nimerit sa ne aducem aminte de aceste nemuritoare versuri , poate am putea sa distingem , sa separam , din noianul de informatii , adevarul – de minciuna , prostia de – intelepciune si poate ar trebuie sa reconsideram si aceste doua versuri : Înșirând cuvinte goale , Ce din coadă au să sune, versuri ce par a fi mai actuale ca niciodata . Exemplele date in text , aparute parca dintr-o lume ireala ,ne pun pe noi toti intr-o mare dilema viitoare de acceptabilitate . Nefiind adeptul atacului axat direct pe o anumita persoana , ci mai degraba axat pe aprecieri referitoare la un text supus unei dezbateri,nu pot totusi sa nu constat incapacitatea unor factori politici, decidenti ,de a nu se aventura intr-o lume total necunoscuta lor . Desigur , politicul sau personajele (persoanele ) ce apartin aceste lumi simt nevoia de a fi in prim planul imaginii si uneori de a testa prin spusele lor opinia colectiva a cetatenilor , dar de aici si pina la ceea ce textul ne spune referitor la persoane- in carne si oase – si la modul lor de exprimare , este cale lunga . Din nefericire , in politica romaneasca modalitatea de a renunta la locul in care ai fost numit ,dar pentru care nu detii o minima pregatire , numita – DEMISIE- nu este prea des folosita . Un politician (cel putin la modul teoretic )nu poate avea ezitari , nu poate fi evaziv in afirmatii sau nu poate prezenta in spatiul public idei insuficient pregatite anterior sau nesustinute de realitate .O vorba romaneasa ne spune : unde nu stii este mai bine sa nu te amesteci si acolo unde tot nu stii , este mai bine sa spui – nu stiu -decit sa emiti pareri ce te arunca undeva in -RIDICOL-
    Despre biserica si despre modalitatile prin care enoriasii pot avea acces la slujbele religioase nu putem spune decit ca (in acest moment )este bine sa evitam contactul si cu – intregul arsenal – (ca sa spun asa ) ce este alaturat liturghiilor si in acelasi timp si evitarea alaturarii de alte persoane despre care evident nu avem nici cea mai mica informatie sanitara . Paza buna trece primejdia rea .Referitor , la ezitarile unor ministri ,este evident ca decizia finala -nu sta in buzunarul lor – si asa cum textul ne zice, doar doresc(uneori efectul este contrar propriilor asteptari) sa se afirme in spatiul public. Prevad niste demisii de urgenta in urma acestor ziceri si cum cineva acolo sus (ne iubeste ), asta doar ca sa ne amintim de nemuritorul Paul Newman si inegalabilul lui film despre viata lui -Rocky Graziano – Somebody Up There Likes Me -, va face rapid posibil asta .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro