luni, mai 20, 2024

De ce scade PNL în sondaje?

Așa după cum era de așteptat, și cele mai recente sondaje de opinie publică au reconfimat constanța tendinței de scădere în opțiunile electoratului ale PNL.
Motivele sunt simple. Unele comune, adică în primul rând erodarea oricărei formațiuni politice aflate în momente dificile la guvernare. Fapt pe care, mai mult ca sigur, l-au luat în calcul peneliștii încă din ziua de 4 noiembrie 2019, atunci când, în urma unei moțiuni de cenzură, în a cărei reușită credeau foarte puțini, au preluat guvernarea. De la un PSD obraznic și inconștient care avea ca deviză După noi, potopul!
S-au adăugat nepriceperea unor miniștri, faptul că prea mulți dintre aceștia mai degrabă vorbesc decât fac, sau, dimpotrivă, cei care fac sunt slabi comunicatori. Exemplul cel mai evident este dl. Bogdan Gheorghiu care vorbește rar, iar când vorbește, mai bine, lipsă. Deficitară e și comunicarea între ministere și faptul că aceasta se vede cu ochiul liber în spațiul public. Încăpățânarea premierului Ludovic Orban de a nu opera schimbări de personal, acolo unde lucrul acesta se impune își are prețul ei. Dl. Orban pare că vrea să îl plătească.
Nu mi s-a părut deloc normal ca dl. Orban să rateze șansa de a fi putut renunța la miniștrii neperformanți, cu ocazia învestirii celui de-al doilea guvern condus de domnia-sa. Dl. Orban a preferat să acrediteze ideea că în noiembrie ar fi fost infailibil. Și să persiste în această iluzie S-au adăugat nenorocirea reprezentată de pandemie, o seamă întreagă de ezitări și întârzieri în a o recunoaște, necesitatea adoptării unor măsuri cu caracter nepopular, o anume incapacitate de reacție rapidă, vedetismele unor miniștri care nutresc o plăcere nebună în a da fuga la televiziuni spre a ne împărtăși ce au ei de gând să facă, când, în mod normal, se cuvin comunicate numai deciziile clare, deja luate, neinterpretabile după bunul plac al fiecăruia, și nu planuri din cuțite și pahare. Faptul că guvernul a fost prins pe picior greșit și nu a avut pregătite la timp actele normative necesare trecerii, fără probleme, de la starea de urgență la starea de alertă, haosul din trecutul week end de la frontiera de Vest a României înseamnă alte puncte slabe care, mai mult ca sigur, se vor reflecta ca atare în viitoarele sondaje de opinie. Așa cum își vor spune cuvântul și întârzierea adoptării unor măsuri concrete pentru relansare în anumite domenii (nu doar în economie, ci și în cultură), dezamăgirile celor care se așteptau ca starea de alertă să nu presupună, pe mai departe, o atât de mare cantitate de restricții, sărăcirea unor tot mai consistente categorii ale populației care se află în situația dramatică de a opta între securitatea medicală și supraviețuirea economică.
La toate acestea se adaugă comportamentul neloial al Opoziției. Circul ieftin, mizer la care se dedă aceasta. Spectacolul de cea mai joasă speță pe care l-am văzut nu mai departe decât lunea trecută în Parlamentul României. Cu domnii Marcel Ciolacu, Alfred Simonis și Victor Ponta în chip de clovni, cu mari șanse de angajare la Circul Metropolitan, acolo unde manager general, ilegal numit de d-na Gabriela Firea, este una dintre fostele trompete ale PSD, tot mai penibila doamnă Anca Florea. Care nu mai are nimic în comun cu fosta starletă a Matinalului de la Radio România Actualități. Ieri, același spectacol jalnic.
Oameni politici de genul celor deja numiți cărora în mod obligatoriu trebuie să le adăugăm epava politică pe nume Călin Popescu-Tăriceanu se dau de ceasul morții să convingă populația că am trăi în plină dictatură. Au la îndemână pentru reușita operațiunii tot felul de organe de presă. Ziare (Cotidianul, Evenimentul zilei), radiouri ( dl. Georgică Severin, președintele SRR, nu stă degeaba), televiziuni private (Antenele felixiene, România tv, Realitatea plus) și Televiziunea publică cu urât mirositoarea ei emisune România 9 și cu servanții Doina Gradea și Ionuț Cristache. Opoziția vrea chiar să cenzureze prin Parlament deciziile guvernului ceea ce se pare că ar fi profund anticonstituțional. Dar ce mai e constituțional și nu mai e în România de astăzi? Cine mai respectă legea? Dar adevărul?
Ce s-ar putea face? În primul rând, îmbunătățirea comunicării publice. În al doilea, remanierea miniștrilor neperformanți În al treilea rând, premierul Ludovic Orban s-ar cuveni să își cenzureze cu mai mare rigoare starea de nervozitate în vizibilă creștere. Dar și orgoliile nemăsurate. Ar mai fi nevoie și de un plus de transparență. S-au adunat prea multe necunoscute. Prea multe afaceri încurcate Populația nu uită lucrurile bizare petrecute la Suceava, afacerea Virgil Chițac, bizareriile din afacerea Sparanghelul, atribuirea netransparentă a unor contracte grase clienților politici ai PNL, dar și atitudinile sfidătoare ale unor baroni locali. Și nu le va uita nici la alegerile viitoare.
În aceste condiții, o moțiune de cenzură, așa cum amenință Opoziția, sigur că ar produce iarăși tulburări politice imediate. Nu știu însă dacă și un cadou pentru PNL. Care, dintr-o dată, se va simți cvasi-absolvit de toate vinile și de toate grijile. Este însă această absolvire în folosul intereselor imediate ale țării?
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. PNL se pretinde liberal conservator dar e la fel de socialist-populist ca PSD. In fapt, in Romania clasa politica este si a fost de ceva vreme o singura ciorba cleptocratic-nepotista presarata ici si colo cu incompetenta crasa. Restul, doctrine, platorme, sunt povesti pentru naivi…

  2. Activitatea lui Ludovic Orban ar trebui analizată ținându-se seama ca dansul conduce Guvernul ca pe un autoturism cu dublă comandă din acelea utilizate de școlile de șoferi.
    Celalat VOLAN și cealalta FRÂNĂ sunt la domnul Iohannis
    (mai putin interesat de cealata pedală … de ACCELERAȚIE).

    Cresterea sau descresterea PNL ului depind desigur de propriile performanțe
    dar și de traiectoria in sondaje a domnului Iohannis al cărui nume
    vad ca nu apare mentionat in articol.
    Laudele și criticile ar trebui insa si ele partajate.
    ***
    Nu mai spun ca unele critici depind de unde privesti.
    De exemplu menținerea ACELEIAȘI COMPUNERI
    a Guvernului Orban cu ocazia REINSTALARII
    (după cetoasa perioadă
    ”uite anticipata / nu e anticipata,
    uite Premierul Cîțu / nu mai e Premierul Cîțu””
    perioadă pe care Orban NU si-a dorit-o ,
    dar domnul Iohannis DA, iar dusmanii – de moarte , vezi bine – de la PSD
    i-au oferit-o și au girat-o…)

    …asadar mentinerea aceleiași compuneri a Guvernului Orban
    a fost , cred , un act politic necesar , oleacă chiar GENIAL intrucât
    i-a impins pe pesedei in postura ridicolă de ”incurcă lume” in mijlocul catastrofei
    care dau jos un guvern și-l accepta la loc dupa cateva saptamani.
    ***
    Vom vedea la alegeri cat de uzat a iesit PNL ul.
    Mie mi se pare că – pe cinstite ! – nu ar trebui să se uzeze, deoarece
    criza a fost gestionata cu destul SUCCES …au avut și noroc … bafta lor,
    iar romanii sunt sentimentali și in campaniile electorale cred ca
    își vor aminti asta recompensandu-i cu voturi.

    Mai ales ca opțiunea PSD inca nu s-a reactivat ,
    iar USR ul se prezinta cand ca aliat parlamentar de facto al PSD et comp,
    când cu talibani gen Caramitru Junior
    care alta treaba decat sa-si ostilizeze mari regimente de votanti
    harnici nu pare a avea.

  3. La prima – citire – sau cum ziceam cindva la – prima vedere- asa pare a fi . Cu totii stim , sondajele ne exprima o anumita stare de fapt intr-un moment anume si un trend posibil pozitiv sau negativ ,crestere sau scadere ,a preferintelor electoratului in cazul unor partide .Singura necunoscuta este doar corectitudinea sondajelor efectuate cam de aceleasi case de sondaje de ani buni .Anul trecut , ne-a aratat , in clar, multiplele erori sau aprecieri gresite exprimate in sondajele ce au fost facute in preajma alegerilor europarlamentare ,referendumului si a alegerilor prezidentiale . Desigur , un partid aflat la guvernare, in aceste zile extrem de dificile pentru intreaga natiune, poate pierde votantii dezamagiti de de nerealizarea tuturor spuselor partidului in cauza , dar in nici un caz acestia nu isi muta votul in alta parte . In cea mai dificila situatie ,nu vor mai participa la vot . Un lucru se vede clar (si pe siturile ce exista pe NET ) , impartirea brutala a electoratului ,survenita in urma cuvintelor spuse de catre presedinte cu ocazia votului -TACIT- si aparitia unei posibile tendinte de UDMR-izare a partidelor din Romania . Discursul politic are o tendinta de centrifugare spre extreme la fel ca si acela al unor partide politice . Textul ne arata totusi o contradictie majora , cam toata lumea ,asa cum ne este prezentat in text , nu poate decit sa scada in sondaje , nici partidul de guvernamint si nici majoritatea parlamentara , deja perceputa ca un intreg format dim mai toate partidele altele decit PNL, nu au cum a mai creste in sondaje . Marja de eroare este destul de mare , unele partide ce fac subiectul sondajelor nu mai intra in parlament in viitoarea legislatura , redistribuirile vor avea o cota foarte mare de procent . In teorie ,
    -urma alege – si asa cum ne-a invatat deja , presedintele -puncteaza decisiv-la finalul tuturor dezbaterilor politice . PNL ,aflat la guvernare , va mari pensiile foarte mici , va repune in discutie elaborarea unei noi Constitutii si modificarea modalitatii de functionare a CCR , toate acestea la momentul potrivit .PNL va cistiga, in acel moment, un imens capital electoral compus din cetatenii ce stau azi in expectativa . Majoritatea parlamentara poate doar sa initieze o motiune de cenzura si sa – dea jos – guvernul , dar o astfel de actiune are costuri politice imprevizibile si preluarea guvernarii pune pe cei dornici a face asta intr-o situatie imposibila . Tara are nevoie de mari sume de bani , sume de bani, pe care nu le putem lua (chiar daca am vrea altfel sa facem) decit de la U E. Aceste uriase sume de bani nu se vor da tarii decit in urma stabilirii unor conditionalitati de ordin economic si politic , cu partenerii politici ce si-au asumat deja democratizarea Natiunii Romane . Fara aceste sume de bani , nu pot fi platite nici pensiile mici majorate , nici salariile viitoare .Jucatorii politici (ca sa zicem asa ) altii decit guvernantii ,duc in acest moment o lupta doar pentru a intra in parlamentul Romaniei . Partidele mici si altele ce devin din ce in ce mai mici , incearca -marea cu degetul – si critica tot ce pot critica doar in vederea realizarii acestui unic scop . Cetatenii tari inteleg – fara doar si poate – tot ceea ce se intimpla si la nivel Universal si la nivel European si vor vota in consecinta .

  4. Dupa ce doamna Anisie s-a erijat in aparatoarea meditatiilor prin mentinerea examenelor nationale in conditii de risc, nu ma mira scaderea in sondaje a unui partid care nu acorda prioritate educatiei.

    Doamna Anisie – cu voia sau fara voia domniei sale – ocroteste grupurile mafiote din educatie.

    Sub adapostul lacrimogenelor si fumigenelor de „grija fata de elevii saraci” domnia sa nu face nimic altceva decat sa cheltuiasca bani aiurea pe tablete fara sens si sa incurajeze ridicarea artificiala a dificultatii probelor examenelor nationale, nu pentru ca i-ar pasa in vreun fel de calitatea educatiei, ci pentru ca asa determina mai multe ore de meditatii si mai multe materiale ajutatoare vandute.

    ===

    Cum poate convinge in aceste conditii PNL pe cineva ca este altceva decat PSD?

    • Așa că-ntrebarea corectă ar fi cum de mai apare-n sondaje. Cu un răspuns parțial pentru că șeful s-a opus uselismului.

  5. De ghitară și de pauze prea mari între cuvinte, monșer!

    (Viața politică la noi e ca un joc între putere și opoziție pe un balansoar: nicio parte nu se ridică prin forțe proprii, ci este ridicată de prostia apăsătoare a celeilalte părți. Nici noi nu votăm, în general, pentru o parte, ci votăm împotriva celeilalte sau, din lehamite, cu o a treia, care nu va câștiga sigur. Doar securitatea e constantă și egală sieși, în ultimii vreo 60 de ani.)

  6. Eu consider ca in afara de indepartarea UDMR-ului din zona dreptei si propunerea aia cu impozit 90%, semne de crasa lipsa de viziune, in rest neputintele liberale se trag, cred, de la numeroasele intrepatrunderi care exista intre establishment-ul liberal si cel pesedist. Altfel nu se explica, de exemplu, lipsa de reactie la ceea ce se intampla in TVR. Evident, pesedistii s-au prins de situatie si o exploateaza din plin fiindca, n’asa, obraznicul mananca praznicul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro