luni, mai 20, 2024

Iar cu ochii ațintiți pe CCR

Stăm iarăși ațintiți cu ochii pe Curtea Constituțională. Aceasta este așteptată să decidă cine e îndreptățit să stabilească data viitoarelor alegeri. Guvernul sau Parlamentul. Mai exact și mai corect spus, PSD, care controlează încă Legislativul, sau PNL, pentru care un rezultat bun la alegerile locale poate reprezenta șansa unui succes consistent și la Legislative.
PNL ar vrea ca viitoarele alegeri locale să se desfășoare în septembrie. Sperând nu doar că până atunci pandemia se potolește (de altminteri, zilele acestea OMS și-a revizuit drastic și optimist prognoza, eliminând, din câte se pare, ipoteza că am putea avea o drastică revenire a infectării cu COVID 19 în toamnă), ci și că astfel va putea să înlăture de la butoane mai mulți primari și președinți de Consilii județene ai PSD, dar și ai ALDE și UDMR. PNL ia în calcul faptul, cum nu se poate mai real, de altfel, că bună parte din forța PSD „emană’’ (de la FSN încoace pe acolo tot emană câte ceva) din aceea a baronilor locali și a ajutoarelor acestora. Or, dacă aceștia, cu toții însemnați în frunte cu imaginea lui Dragnea, vor putea fi dislocați, ne-am putea aștepta la o demobilizare ce s-ar repercuta și asupra interesului acordat alegerilor parlamentare.
PNL a pierdut în ultima vreme în sondaje, deși un sondaj publicat ieri e de altă părere, numai că pierderile nu sunt chiar atât de catastrofale. Și, în al doilea rând, e de domeniul evidenței că sondajele reflectă, cât reflectă, intențiile de vot ale electoratului mai degrabă pentru alegerile legislative. Oricum ar fi, pentru PNL situația se rezumă în adevărul zicerii „cu cât mai repede, cu atât mai bine”.
În PSD, lucrurile sunt ceva mai complicate. Acolo opiniile sunt divergente. În partid se dă, pentru moment, o luptă pentru putere, luptă recunoscută și de președintele interimar al partidului, dl. Marcel Ciolacu. Acesta are sprijinul unui grup din partid mai curând eclectic (ce au în comun, de pildă, dl. Alfred Simonis, cu ale lui patru apartamente cu tot, dar, oricum ceva mai spălățel, mai dus la școală, cu peremistul Claudiu Manda, soțul Liei Olguța Vasilescu?), ca și pe cel al Gabrielei Firea. O hiper-activă. Sprijinită și de televiziunile arondate puterii, dar și- din cine știe ce motive- de Digi 24. Or, doamna Firea ține morțiș ca votul să se desfășoare cât mai repede. Insa se dă de ceasul morții să mai domnească încă un an la Primăria Capitalei. Sorții i se arată oricum favorabili, iar PNL pare să îl fi uitat pentru moment pe dl. Nicușor Dan.
În schimb, aripa dură, zis nereformată a partidului (acum, adevărul e că nereformat și nereformabil e întreg PSD) insistă ca alegerile locale să fie cât mai mult posibil amânate. Are în vedere o și mai accentuată erodare a imaginii PNL. Se gândește că, de pildă, imposibilitatea punerii în aplicare a Legii vizânf mărirea pensiilor cu 40% își va arăta colții și consecințele și la Locale.
Pentru care variantă va opta dl. Marcel Ciolacu? Dumnealui are în față Congresul PSD care se zice că va avea loc în august. Dl. Ciolacu nu e nicidecum sigur că va fi definiivat pe funcție. Nu e nicidecm exclus ca în vederea reușitei să i se ceară să le facă o concesie celor reuniți în aripa dură. Și aceasta să însemne și împingerea cât mai mult posibil a alegerilor locale. Bun. Să zicem că dl. Ciolacu va deveni, totuși, președintele en titre al PSD în august, cu sau fără sprijinul irespirabililor Arsene, Șerban Nicolae, Codrin Ștefănescu, Buzatu, Oprișan și alții de aceeași teapă. Ce se va întâmpla însă dacă, o lună mai târziu, PSD va pierde alegerile locale? Întreg eșecul va fi pus în cârca d-lui Ciolacu. Va interveni o nouă schimbare de personal la vârful PSD? Se va pune de o sciziune? Din câte se spune, PSD e o oală sub presiune.
După cum se vede, de data alegerilor locale depind multe. Și nu cred că prea-cinstiții componenți ai CCR chiar nu știu asta.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. PNL s-a remarcat doar prin interdictia de a parasi locuinta.

    De altceva nu a fost in stare in timpul crizei.

    Si probabil nici nu va fi daca ne vom confrunta (cum sustin unii) cu un nou val in toamna.

    Echipa adusa de Orban la guvernare s-a dovedit o catastrofa totala. Acest partid este doar o umbra vopsita a PSD, dar o umbra de proasta calitate, daca asa ceva se poate imagina.

    A lasa acestei echipe posibilitatea de a decide data alegerilor – ca de altfel posibilitatea de a decide orice – este intr-adevar o tampenie. Orice s-ar spune despre Parlament.

  2. Indiferent de decizia data de catre CCR exista un singur perdant in alegerile locale si parlamentare . Daca CCR spune , guvernul este cel care determina data alegerilor, atunci PSD este vazut in spatiul media si in cel public ca un perdant si PNL -cistiga , daca CCR spune, ca Parlamentul este cel care decide ,atunci decizia CCR este asociata de catre cetateni cu dorinta PSD si PNL cistiga . Cum o dai , cum o sucesti sau vrei sa o invirtesti ,spatiul de manevra (cel politic )este limitat de toate iesirile publice ale presedintelui din ultima vreme . Presedintele a aratat in clar . Partidele politice ,altele decit PNL, nu se mai pot asocia intre ele si nici cu UDMR .Fiecare partid este nevoit-sa mearga pe barba lui- . Pina si ultimul sondai atribuit (comandat )partidului PRO-Rominia, a dat cistigator detasat PNLsi a maximizat , ca orisice comanda(posibilitate ) , procentul celui ce a platit . Cumva , apare mentionata ,ca modalitate , doar punerea in evidenta in cadrul acestui sondaj, doar a persoanelor ce si-au exprimat strict decizia de a merge la vot , fapt ce ajuta -casa de sondare- in as exprima astfel procentele din sondajul efectuat . Daca PNL, mareste toate pensiile mici ,cu 40 de procente , ca procedura aplicabila in doua etape (ca posibilitate ) si presedintele cere modificarea Constitutiel Romaniei si a modului de functionare al CCR, PNL depaseste usor in alegerile parlamentare 50 de procente -dupa redistribuiri – .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro