Home » Administratie » Citesti:

Am fost ales președinte CNI

Ciprian Ciucu februarie 24, 2015 Administratie
10 comentarii 1,209 Vizualizari

Neașteptat, azi am fost ales Președintele Consiliului Național de Intergritate (CNI) de către colegii din acest organism. Pentru cei care nu știu foarte bine cu ce se ocupă CNI, aș putea spune că acesta supervizează oarecum activitatea Agenției Naționale de Integritate. Nu este un organism de control foarte puternic ci doar o plasă de siguranță suplimentară care monitorizează lunar activitatea agenției și-i aprobă (sau nu) raportele de activitate și direcțiile strategice. Colegii din CNI care au argumentat în favoarea mea au spus că un președinte al CNI ales dintre reprezentanții societății civile este o graranție în plus pentru ca instituția să aibă o conduită apolitică. La asta eu adaug și faptul că voi fi foarte interesat de transparentizarea activității CNI și profesionalism.

Cu toate că CNI, după cum spuneam, nu este o instituție cu multe puteri de control (și nu e neapărat rău că este așa, Parlamentul este cel care-i încredințează mandatul conducerii executive a ANI) are totuși un rol important. În timpul mandatului nostru (mandatul are patru ani) va trebui să contribuim la instalarea (selectarea, propunerea către Parlament, validarea de către Parlament) unei noi conduceri executive a ANI. Sunt convins că împreună cu restul membrilor CNI, cu toții vom reuși să facem acest lucru în mod transparent, pe baza unor criterii care țin, evident, de integritate dar și profesionalism și performanță profesională.

ANI este o instituție excepțională, nu foarte des întâlnită în peisajul instituțional european. Timpurile exepționale, situațiile excepționale impun existența unor instituții excepționale. În cazul nostru este vorba de una dintre instituțiile anticorupție. Corupția este o anomalie și avem nevoie de instituții speciale care să corecteze acestă anomalie.

Cred că ANI a făcut treabă bună până acum, și-a îndeplinit misiunea într-o foarte mare măsură. Acest lucru este subliniat și în rapoartele MCV ale Comisiei Europene. Dar în același timp nu cred că CNI trebuie să fie doar un organism de suport pentru ANI, un simplu buffer, o zonă-tampon care să o protejeze de inevitabilele atacuri politice. Cred că CNI, atâta cât îi permit atribuțiile, trebuie să fie un organsim activ și rațional care să se raporteze critic-constructiv la activitatea ANI pentru că întodeauna este loc de mai bine (asta fără a-i minimaliza meritele sau știrbi în vreun fel reputația).

Convingerea mea (utilitaristă) este că rațiunea de a fi a unei instituții este egală cu capacitatea ei de a crea bine în societate. Iar ANI este încă necesară societății noastre, ne poate face încă mult bine.

Să vă dau și câteva informații de context: am fost propus si susținut pentru a face parte din CNI de către 13 organizații neguvernamentale, în urma unui proces de selecție (zic eu transparent) organizat de Senat. Am spus și în momentul acela că oengiștii aveau opțiuni mai bune decât mine pentru a face parte din acest organism (colegi din Expertforum, Freedom House, APADOR-CH și câțiva alții) . Din diferite motive, personale, profesionale etc. ei au decis să nu candideze și s-a ajuns ca eu să fiu cel nominalizat. Cred că nominalizarea în CNI a venit mai ales ca o recunoaștere a activității organizației pe care am înființat-o și în cadrul căreia am activat împreună cu Cristian Ghinea începând anul 2009, Centrul Român de Politici Europene. Practic, fiind nominalizat, am cules roadele muncii colegilor mei Cristian Ghinea, Dragoș Dinu și Bianca Toma care au derulat mai multe proiecte dedicate anti-corupției în România, Republica Moldova și în câteva țări din Balkanii de Vest. La rândul meu am fost implicat în astfel de proiecte iar subtilitățile eforturilor anti-corupție nu-mi sunt străine. Noua poziție mă obligă la o mai mare atenție și o mai bună aprofundare a politicilor anti-corupție  (eficiență, impact, durabilitate).

În CNI nu voi fi singur, o voi avea permenent alături mine pe Elena Calistru (Funcky Citizens) care va participa în calitate de membru supleant la întâlnirile CNI și mă va înlocui ca membru cu drepturi depline atunci când nu voi putea participa.

P.S. Cred că cei mai mulți dintre dumneavostră mă cunoașteți deja de aici de pe contributors.ro și adresez rândurile de mai sus în special cititorilor Contributors.ro. Dacă nu mă înșel, în acest moment sunt cel mai vechi contributor J, chiar dacă activitatea mea editorială a fost mai sporadică în ultimii ani.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , ,Currently there are "10 comments" on this Article:

 1. Liviu spune:

  Felicitari! Vrind sa vad cu ce se ocupa CNI am gasit aceasta pagina:
  http://www.integritate.eu/C.N.I/Ce-este-C.N.I.aspx
  Sugestie minora: primul paragraf din pagina sa fie paragraful 5 de acum si mutati toate numerele de legi si limbajul de lemn mai jos. ;) Success si sper ca aceasta functie sa dispara cit mai repede, adica sa avem politicieni cinstiti! ;) Visez, desigur! :D

 2. victor L spune:

  Sincere felicitari.
  Eu am incredere ca veti incerca sa va faceti corect treaba. Succes.

 3. Tony spune:

  Se mai întâmplă şi lucruri bune în ţara asta…
  Felicitări!

 4. eu****** spune:

  Felicitari!

  Spor la treaba!

 5. don quijote spune:

  Pai, fiind o întreprindere voluntara, iesiti la rampa si spuneti, cu ce va putem ajuta … ori cu vorba ori cu fapta, poate iese ceva bun si dezinteresat (material)

 6. lloopp spune:

  Pentru cresterea transparentei si monitorizarea activitatii ANI/CNI asteptam ca sa folositi aceasta platforma pentru a publica :
  - care sunt obiectivele asumate (gen cresterea calitatii condamnarilor in justitie de la 75 la 80% in X ani)
  - rapoarte de activitate periodica ce sa contina evaluarea evolutiei obiectivelor asumate
  si alte cele similare, dincolo de vorbe goale “sa fie bine, si sa nu fie rau”.

 7. gonzi spune:

  Succes si va rog sa actionati in interesul cetatenilor!
  Acum aveti o atitudine de om normal, sper sa v-o pastrati pe toata durata mandatului..

 8. it_s__not_news spune:

  Da’ cite sinecuri exista? A stat cineva sa le numere?

 9. Anonymous spune:

  Felicitari, ma bucur pentru ca am incredere in dvs.

 10. turcu spune:

  Interesant este ca, la nivelele inferioare ale administratiei, problema conflictului de interese discuta. Ex. primariile satesti unde primarii au SRL-uri (pe numele sotiilor) care arendeaza pamintul alesilor. Model de intransparenta si falimentare a satelor.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ciprian Ciucu


Ciprian Ciucu

Consilier in Consiliul General al Municipiului București / Fost președinte al Consiliului Național de Integritate (2015-2016) / Membru fondator al Centrului Roman de Pol... Citeste mai departe


Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Dec    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)