marți, martie 19, 2024

Campania pentru Bucureşti a început de două săptămâni, doar că fără partide. Se caută primari cu adevărat interesaţi de oraş

De când a dat frigul, Capitala a intrat în campanie electorală pentru primărie. Singurele mari absente în peisaj sunt partidele politice. În rest, cetăţenii cu o pătură în spinare dezbat cu mare interes pe la colţuri şi pe FB chestiunile de RADET şi de trafic. După cum avertizam la Expert Forum (EFOR) de ani de zile, cele două regii municipale politizate, căpuşate politic şi duse de râpă de dezinteresul primarilor în ultimii 20 de ani îşi dau obştestul sfârşit: e vorba de RADET şi RATB, mai nou rebotezată cu brandul vintage STB.

S-a supt din ele ultima fărâmă de vlagă, prin decapitalizare şi evitarea investiţiilor necesare pentru a le menţine funcţionale, banii fiind deturnaţi spre paranghelii electoraliste (vizibile) şi contracte pentru servicii curente supra-estimate, adică tăiat frunza la câini pe milioane de euro (mai puţin vizibile). Sunt notorii afacerile de Sopranos ale primarilor de sector cu colectorii de gunoaie, dar nu mai puţin lucrative sunt alea prin parcuri, lacuri şi alte spaţii publice, unde nu-i ca la o investiţie: nu trebuie cine ştie ce utilaje sau proiecte, iar rezultatul final e mai greu de pipăit şi urlat “este”, adică de măsurat de câte ori s-a sprijinit câte unul în mătură pe metru pătrat facturat la tarif de neurochirurgie.

Acum se prăvăleşte cu zgomot RADET, dar o urmează cu paşi mici şi siguri noul STB. Paradoxal însă, PNL, USR-Plus, PMP etc nu par deloc interesate să înceapă campania pentru alegerile locale, ratând astfel cea mai bună ocazie şi cele mai bune sloganuri politice care se pot imagina. Subiectul RADET domină Bucureştiul, lumea discută, influenşării scriu, oraşul pare în pragul revoluţiei – dar opoziţia politică la Gabriela Firea nu există, decât tot pe internet, în siajul comentatorilor, unde mai pun şi ei câte o postare.

Previzibilii candidaţi la primărie nu se văd în spaţiul public, nu fac evenimente, consultări cu lumea, nu ies cu trombonul în piaţă, nu generează ştiri pe care presa, chiar cea ostilă, să nu le poată evita. Nici un politician de opoziţie n-a dat buzna peste comandamentul de criză RADET, să se lege cu lanţul de ţevile ruginite aduse de angajaţi ca să le arate presei, cum vedeţi mai jos (mulţumiri Vitalie Cojocari de la Ştirile Pro TV). Meseriaşii indignaţi au rămas singuri să facă opoziţie conducerii politice şi incompetente a municipalităţii.

Doar ONG-işti precum colega mea Otilia Nuţu se duc sa intre în CET Grozăveşti şi să discute cu membrii de sindicat, apoi cu preşedinţii asociaţiilor de locatari. Rezultatele le vedeţi în raportul de aici şi petiţia pentru reforma RADET de aici (semnaţi vă rog).

Mai sunt doar şase luni până la alegerile locale iar admnistraţia PSD-clanuri care conduce Capitala se vulnerabilizează zi de zi, într-o orgie de subiecte exotice, care aproape că se transformă singure în meme şi folclor urban. RADET face o reorganizare fake, doar ca să epureze şi mai tare regia muribundă de angajaţi incomozi şi să facă loc unor cumetre de partid şi protejaţi, în muzica de pe Titanic. Organigrama rezultată e mai stufoasă decât acum doi ani.

În disperare de cauză, primăria vine cu scenarii science fiction pentru proşti: termocentrale mobile pentru situaţii de urgenţă, adică nişte grătare de mititei suite pe camion şi plimbate de colo-colo prin Bucureşti. Evident, genul ăsta de improvizaţie nu-i o noutate: se cheamă generator Diesel şi e utilizat pe scară largă în oraşele din Kosovo şi din toată Africa, unde reţelele energetice sunt insuficiente şi atunci fiecare clădire are backup un motor care face zgomot şi fum gros ca pe horn, spre bunăstarea localnicilor.

Avocatul politic “better call Saul” Piperea ia milionul de euro pe un plan respins de instanţă, într-un nou tur de forţă pe spinarea fraierilor, apoi merge la TV să combată MCV, că asta e grija unui administrator judiciar de regii falimentare. Primarul Daniel Florea de la sectorul 5 ctitoreşte compania municipală DF5, ca să moară dujmanii lui de ciudă, într-un splendid exemplu de auto-dedicaţie manelist-edilitară.

Şi aşa va trece iarna, cu un Bucureşti catastrofal condus, iar prin aprilie-mai când va da soarele şi colţul ierbii doamna Firea îşi va pune o rochiţă primăvăratică şi ne va spune: tăt nărmal, care-i problema? Aaa, sunt doar nişte băieţei răi care vor s-o abuzeze pe Scufiţa roşie, nu-i băgaţi în seamă, hai mai bine să ciocnim în Piaţa Constituţiei cel mai mare ou de Paşti din Uniunea Europeană care să există, evăr.

O să plimbe pe la TV-urile de închiriat tot felul de comentatori, plus nelipsitul Piperea, plus candidatul la primărie Cumpănaşu, plus diverşi utili care iau forma vasului în care-i pui, precum Mircea Coşea, care vor explica cum de vină sunt guvernul, multinaţionalele, Soros, ungurii şi în general conspiraţia globală anti-românească. Şi în fond iarna a trecut, s-au luat măsuri de către primărie şi va fi bine, de ce ne mai agităm?

Pe scurt, dacă în luna decembrie nu începe o acţiune politică reală – de exemplu organizarea unor alegeri preliminare pentru candidaţii care se opun lui Firea, care să preia controlul agendei oraşului şi antreneze cetăţenii enervaţi ai Bucureştiului într-un proces politic real, cu înscrieri pe listă, dezbateri pe bloc şi pe pe cartier, apoi tur de scrutin pentru desemnarea celui mai bun contra-candidat la PSD-clanuri, care să energizeze lumea, să-i dea ceva de comentat la bere şi să fure startul în campanie – se va irosi prosteşte cea mai bună formă de campanie electorală care se poate imagina.

Luna oficială de agitaţie politică din mai va fi total insuficientă pentru a crea nişte profile de primari alternativi, care să răzbată prin zidul de propagandă pe care îl va ridica echipa PSD-clanuri, cu resursele economisite timp de 4 ani, pe care nu le-au pus la bătaie nici în euro-parlamentare, nici la prezidenţale, după cum aţi constatat. Şi la urma urmei, dacă ei nu se mişcă din birouri şi de pe FB acum, când lumea e la ananghie, poate că de fapt nici nu merită să câştige primăria.

Iar apoi vom avea încă patru ani cu Gabriela Firea & comp.

Distribuie acest articol

35 COMENTARII

    • Uite că bucureștenii sunt „tâmpiți” de 11 ani încoace. Și au o șansă bună să nu fie cu nimic mai buni nici după alegerile locale din 2020.

      Iar la urma urmei mici măcar nu-i vorba de tâmpenie. Bucureștiul are ce mai mare concentrare de sindicaliști, pensionari de stat de lux și bugetari din toată Europa de Est. PSD a creat o întregă categorie socială a șoarecilor de siloz ce știu foarte bine că într-o economie competitivă și lipsită de sinecuri sunt fără șanse. Dincolo de gargară și bătut cu PET-ul în asfalt toți oamenii ăștia huzuresc de pe urma sistemului instituit de PSD și a primarilor de teapa lui Oprescu sau M-me Pandele. Desigur că nu-i fancy și nici trendy să facă paradă de asta, dar odată ajunși singuri singurei în cabina de vot cu ștampila în mână se gâdesc că și gura lor trebuie să mănânce…

  1. Din pacate, vom trece iarna cum o vom trece, ba cu trei paturi pe noi, ba cu aragaze sarind in aer, ba cu retele electrice supraaglomerate

    Totul pana vine primavara, da coltul ierbii, pasarelele canta, iar primarita si ortacii voluntari vor declara ca asta a fost ultimul an in care au fost probleme, se va face si se va drege, iar revolutia in trafic si-n calorifere isi va arata roadele. Iar la alegeri vom avea o prezenta record de vreo 30%, din care 85% vor vota Fifi si gasca, pe motivul ca „au mai facut cate ceva”. Iar Radet va ramane, ca de obicei, in plan secund, ca deh, daca nu-i frig, nu-i urgenta.
    Si vom relua discutia cu Radet pe la mijlocul lui octombrie 20-20, cand vom fi luati prin surprindere ca tevile nu rezista la curgerea apei prin ele, iar votanti Firii vor face iar mitinguri cu ligheane, intrebandu-se de ce Radet nu face lucrarile vara… Bani de reparatii? N-avem, ca-i dam pe biserici, cum dau consiglierii sectorului 1, chiar daca intreg cartierul Aviatiei n-are caldura.

    Dar ce conteaza fraierii aia care ingheata in case? Democratia nu inseamna sa vina cetatenii sa propuna proiecte, asa cum plastic se exprima coana Firea, cand cu spitalul privat de oncologie… Democratia firii inseamna ca o gasca din Voluntari dispune de banii bucurestenilor dupa cum vor ei.
    Restu, care n-ati votat, ciocu’ mic, ca acum noi suntem la putere!

  2. Pe mine sa nu contati..la vot: ce ati votat aia aveti.
    Sincer, as vrea sa-l aveti primar pe Nicusor Dan.
    Caci la a critica este specialist; sa vedem ce ar face cind e pe podium :D
    Cumpansu? palvragiu ca doctorul Oprescu.

    • Subscriu!

      Varianta Nicușorului ar fi cea mai bună. Ard de nerăbadare să-l văd cum va face RADET-u’ ca soarele de pe cer. Tot ce trebuie să facă e să pună în operă ideile geniale ale d-nei Nuțu, ce a explicat pe îndelete pe acestă platformă cum devine treaba cu RADET-u’ verde și sustenabil :)

  3. O idee foarte bună pe care n-are cine s-o aplice.
    Cu frigul din case, cu apa caldă inexistentă, cu opririle dese și lungi ale oricărei ape, cu așteptările de peste 20 minute în stațiile stb, cu schimbările de borduri care nu se mai termină și care lasă în urmă trotuare pline de denivelări, cu gunoaie revărsate peste tomberoane vechi deși au fost construite cele noi îngropate care, din nu se știe ce motive, nu mai sunt utilizate, cu aglomerația de la metrou la orele de vârf, cu autobuzele și mașinile care stau în șiruri interminabile la vreo 4 – 5 stopuri până să treacă de o intersecție, cu …
    Se pare că PNL, USR și PLUS au candidati (domnii Ciucu/R. Bogdan(?), N. Dan, Voiculescu). Din păcate, va mai dura până se vor hotărî să aleagă pe unul dintre ei. Nu știm dacă PMP participă sau nu.
    Dacă ar fi mai hotărâți și s-ar mișca mai repede, ar dezbate problemele în timp real, nu din aduceri aminte. Și poate ar mai tăia din avâtul/preocuparea dnei Firea pentru târguri, beculețe, stegulețe și investiții în entertainment de sezon.

  4. Asa cum s-au desfasurat la ultimele alegeri pentru presedentie s-ar putea sa devina o cale de urmat. Tare as dori sa ma insel !

  5. Daca nu se fac alegeri in 2 tururi care sa anihileze voturile celor manati de la spate de Florea si Vanghelie (intelegeti despre ce culoare vorbim), nu se poate face nimic. Si ce daca UDMR nu este de acord cu primari in 2 tururi? Nici pentru Iohannis nu au votat. Cei care au votat in Harghita, Covasna si Satu-Mare au fost romani. Ungurii au avut consemn sa stea acasa.

    • Pentru că legislația electorală nu se poate modifica cu 6 luni înainte de alegeri. E unul din principiile bunei practici electroale din UE. Deci tehnic vorbind nu mai există timpul fizic pentru varianta cu două tururi. Sigur soluția e extrem de simplă: Ar trebui doar ca „opoziția” să aibă candidați unici la primăriile din țară. Numai că ceea ce pare simplu și evident e virtualemte imposibil când avem de a face cu atâta amar de pitici cu egouri colosale la butoanele unei puzderii de partidulețte și fracțiuni…

  6. Daca partidele numite de dreapta PMP- USR-PLUS- PNL nu se unesc prin numirea unui candidat comun in Bucuresti si peste tot in tara in urma unor Teste preliminarii , ce ar duce la desemnarea persoanei cea mai bine clasata in cursa pentru primar ,atunci evidenta noncombatului si a favorizarii PSD si a candidatilor acestuia , duce spre o pierdere imensa de credibilitate la nivel national ,ba chiar va determina un vot masiv contra acestor partide . Singura solutie ce demonstreaza buna credinta si dorinta de a elimina PSD din structurile de conducere , peste tot in tara, este UNIREA in jurul persoanelor deja desemnate in teste preliminarii .Sa speram ca se intimpla asa .

    • Daca se foloseste aceeasi metoda de sondaj ca a PDL-ului cand a fost propus celebrul domn Prigoana de celebra d-na Udrea, se va ajunge la acelasi rezultat la alegeri.

      Totusi, sper sa ma insel.

    • Daca se foloseste aceeasi metoda de sondaj ca a PDL-ului cand a fost propus celebrul domn Prigoana de celebra d-na Udrea, se va ajunge la acelasi rezultat la alegeri.

      Totusi, sper sa ma insel.

  7. Eu vad cam asa rezolvarea…Radet anunta primaria ca doreste sa schimbe tevile pe tronsonul X spre Y. Primaria anunta toti furnizorii de utilitati, apa, canal, cablu, administratorul drumurilor publice ,politia, STB, etc. Toti sunt invitati sa-si inceapa concomitent lucrarile pe acel tronson, inchis circulatiei. Apoi asfaltat, ura si la gara… pe cel putin 20 de ani. Altfel tot sapam, tot gaurim, tot asfaltam, cheltuielile sunt mai mari si disconfortul de asemenea.

    • @ Nelu (30/11/2019 la 16:51): Dumneavoastra vedeti foarte simplist problema.
      Da, in mod ideal asa ar trebui facut. Dar, in viata reala, niciunul din „furnizorii de utilitati, apa, canal, cablu, administratorul drumurilor publice ,politia, STB, etc.” nu are bani pusi deoparte pentru a anticipa anumite lucrari. Cine are bani pentru o lucrare, o face atunci, nu asteapta ca toti acei furnizori sa aiba probleme pe acel sector de drum ca sa lucreze toata lumea atunci, iar apoi „ura si la gara… pe cel putin 20 de ani”.
      Sau considerati ca daca cineva nu are probleme la un moment dat, ca sa-si schimbe atunci parte din infrastructura, cand lucreaza si altii, atunci nu mai are drept de interventie intr-un moment ulterior?

      Sau cum vedeti interventia?
      Radet anunta ca vrea schimbarea unei tevi. Realist vorbind, tevile alora au peste 50 de ani, trebuie schimbat si pamantul din jurul lor, dar sa zicem ca Primaria le da bani sa schimbe kilometri de teava pe strada X. Din nou, fantezie, ca Primaria baga bani in spectacole, nu in investitii.
      Pe acea strada, compania de apa ar fi vrut sa mai inlocuiasca niste tevi. La fel de vechi ca ale Radetului, dar de aia nu zice nimeni nimic, ca-s privati. Se cauta de bani, ii gasesc, sunt gata. Sa zicem.
      Gazele? Pai ar trebui facute niste schimbari, dar proiectul e prevazut peste 3 ani, nu azi. Pas.
      Electricitatea? Cabluri de inalta, ingropate, trebuie schimbate. Dar, din nou, nu azi, ca nu-s prevazute lucrari in buget in zona aia, ci in alta parte. Lasa lucrarile deja bugetate, posibil urgente, ca sa lucreze unde vor altii, sau lucreaza unde au ei nevoie?
      Metroul. Au programate niste investitii, magistrale noi, etc. Doar ca n-au bani azi. Ce fac? Sa se imprumute, ziceti dvs, ca sa nu mai sape peste alt timp. Sa faca statiile, chiar daca nu au tunel de metrou care sa le lege, ca, deh, ura, gara, 20 de ani, etc…
      Primaria insasi. Au programate schimbari de borduri, ca se termina anul si mai trebuie sifonati niste bani. Asta se poate, ca banul public e banul primarului sa faca ce vrea cu el. Si, in puls, ce frumos arata orasul cu trei randuri de borduri puse una peste cealalta, cu stropitori puse in mijlocul drumului, cu panselute si palmieri, cu targuri si luminite… Nu e caldura? Traficul e blocat? Ce mai conteaza, noi trebuie sa bagam banii in borduri!

      Nu, solutia nu e „ura si la gara pentru 20 de ani”. Solutia e ca aia care lucreaza sa o faca ca la ei acasa, nu ca la „astia”.
      Iar primarii sa stea in orasul pe care-l conduc, sa aiba caldura de la instalatiile primariei si sa mearga prin oras cu transportul public.

      Eu vad cam asa rezolvarea…Radet anunta primaria ca doreste sa schimbe tevile pe tronsonul X spre Y. Primaria anunta toti furnizorii de utilitati, apa, canal, cablu, administratorul drumurilor publice ,politia, STB, etc. Toti sunt invitati sa-si inceapa concomitent lucrarile pe acel tronson, inchis circulatiei. Apoi asfaltat, ura si la gara… pe cel putin 20 de ani. Altfel tot sapam, tot gaurim, tot asfaltam, cheltuielile sunt mai mari si disconfortul de asemenea.

  8. Toate bune si frumoase, numai ca primarul sectorului 5 se numeste Daniel, nu Dorin.
    (daca l-ati fi numit Dorel, am fi inteles o oarecare aluzie, dar asa….)

    • Corect!

      Dorin Florea e primarul foarte competent din Târgu Mureș. Chiar mă miram ce i-o fi venit să se transfere la Sectoru’ 5. :)

  9. Haideți măi băieți! Cum puteți să credeți chestiile astea cu frigu’?! Știm din sursă sigură că vine încălzirea globală/schimbări climatice! 97% din savanți răgușeșete propovăduind asta. Marea va ajunge la Urziceni și tot miticu’ își va prăji micu’ în bermude în Ianuarie la umbra palmierului, sobind pe îndelete berea Bragadiru la PET… La o adică vă mai trageți ceva panouri solare chinezești și treaba e ca și rezolvată!

    Acum pe bune, eu înțeleg foarte bine de ce nu se înghesuie „opoziția” să sară la jugulara coanei lu’ Pandele. Oricune poate fi foarte inteligent să explice cât de poastă e aia, dar buba e că nici dacă ești mult mai inteligent ca ea (ceea ce nu-i foarte greu) soluții pe placul miticului de rând nu prea există. Singura soluție viabilă e desființarea sistemului de încălzire centralizat (ce s-a produs deja în aproape toată țara!) și trecerea pe centrale individuale sau pe imobil.

    La fel cu gloriosul RATB/STB. Nu există niciunde sub soare companie de transport public ce să nu producă pierderi și nemulțumiri publicului ce aruncă bani pe geam plătind-o. Problema e că dacă o privatizezi și serviciile ajung mai bune e foarte posibil ca și prețurile să mai crească pe ici și colo prin punctele esențiale, respectiv ca trasee fără viabilitate economică să dispară sau să devină foarte scumpe. Ceea ce deasemenea va produce tânguieli și furie populară.

    Deci după cum vedeți, așa cum spnea și Tovarășul Nicolae Ceaușescu în vremile sale de glorie „situația e deosebit de gravă și complexă”

    • La Oradea sunt conectați la sistemul centralizat și casele și vilele. De ce? Pt că s-au făcut modernizări la CET.
      AR TREBUI ca să i se propună lui ILIE BOLOJAN să vină primar la București. Să i se ofere de 3 ori mai mult decât câștigâ acum la Oradea ca să accepte. Ar rezolva toate problemele Bucureștiului în 2 mamdate și ar da directia pt viitor!
      Este un primar gospodar, așa cum ar trebui să fie ÎN ORICE ORAȘ.
      Deci se poate!!!

      • E adevărat că primarul Oradeei a reușit să acceseze câteva zeci de milioane de euro fonduri europene +zeci de milioane e lei de la bugetul României și să modernizeze sistemul socialist centralizat de termoficare. Pe termen scurt e o chestie bună. Pe termen lung e buba. UE și-a pierdut complet mințile în ultimii câțiva ani iar proiectele ce nu impică „energie regenerabilă” (solară sau eoliană) practic nu mai sunt finanțate. Deci Bolojan a cam prins ultimul tren. Fără noi infuzii de fonduri din afară sistemul se va degrada pentru că încasările nu acoperă nii pe departe mentența și modernizarea necesare. Sigur că e mult mai bine așa decât să se rispiească banii pe spații verzi, pe borduri sau concerte, dar tehnic vorbind ceea ce a făcut Bolojan a fost să-i administreze calmante bolnavului ce nu se va vindeca doar cu ele. Pe de altă parte șocul prăbușirii sistemului centralizat va fi fără îndoială mai ușor de suportat la Oaradea peste vreo două decenii decât era acum 5-10 ani.

        În București ar fi vorba însă de miliarde și nu doar de câteva zeci de milioane. Miliarde pe care nici UE și nici bugetul României nu le vor scoae din bască. Deci soluția va fi în mod cert ceva cârpeală să se treacă de iarna astaș și ăoate de cea viitoare. Apoi va urma marea debranșare…

        • @JosefSvejk- mai, cum esti tu expert in toate cele si conectat la matrix non-stop! In loc sa-ti vezi de Midwest-ul tau, ca vin si te mananca hispanicii, tu esti superinformat despre tot ce misca in Romania, in toate orasele, de la Bucuresti la Oradea, despre cine, ce si cum face de la orice partid, din orice firma… Mai rar asa emigrant grijuliu, sa tina la tara sa natala atat de mult incat la orice ora din zi si din noapte sa fie pe baricadele postatului. Nu conteaza fusul orar, nu conteaza subiectul, tu esti intotdeauna bine informat si ai opinii clare si autosuficiente, indiferent de domeniu. Nu cred ca sesizezi penibilul situatiei, inteleg sa-ti dai cu parerea pe tema relatiilor dintre UE si SUA, pe tema NATO, sa tii partea tarii tale de adoptie, sa te dai mare cu pick-up-ul tau de 5litri si cu antrenamentele de tras cu pistolul, dar sa le spui tu bucurestenilor cum sta treaba cu RADET-ul lor, pe cine trebuie sa-si aleaga primar, mi se pare prea de tot. Nu prea imi dau seama de ce ai plecat din tara, daca ai ramas fixat cu mintea si atentia aici.

          • Dom’ Yuan,

            Dacă s-ar fi lipit ceva de dumneavoastră în școală ați fi știut că pierderile de energie datorate rezistențelor hidraulice și cele de temperatură la transferul fluidelor calde sunt de neevitat. Cu cât rețeaua e mai mare, cu atât și ele sunt mai mari. Motiv pentru care sistemele de încălzire centralizate nu vor fi niciodată mai rentabile ca cele individuale -pierderile de nergie la transportul gazelor naturale sunt infinti mai reduse.

            De asemenea dacă s-ar fi lipit ceva de dumenavoastră în școală poate n-ați fi ajuns un bugetar amărât chinuit de frustrări, care ne binedispuneți în diferite împrejurări cu răbufnirile dumneavoastră de furie neputincioasa.

            • La Oradea există și apă termală, din câte am înțeles. Chiar dacă nu ajunge pentru tot sistemul.

          • Scuzați-mă, dar cred că sunteți puțin prea sever cu privire la intervențiile colegului nostru comentator. În opinia mea, masterul în știinșe economice pa care l-a absolvit la Universitatea din Chicago – chiar dacă prelegerile profesorului Joseph Stiglitz nu s-au ridicat la nivelul științific așteptat de domnia-sa – îl califică fără îndoială să-și exprime părerile pe acestă platformă civică de opinii și analize, care încurajează dezbaterea relaxată, bazată pe forța argumentelor și cunoaștere nemijlocită.

            Așadar, vă propun să fim îngăduitori, inclusiv cu cei a căror aroganță depășeșete nivelul acceptat de buna-cuviință, atâta vreme cât limbajul lor ține seama de limitele decenței.

    • Transportul public e subventionat peste tot. Chiar daca multi spun ca e mai eficient, o fi, dar daca e folosit la capacitate maxima, adica e eficient in ora de varf, in rest merge gol …

      E de gandit, si va dura nu un an pana se vad rezultate, oricine va veni.

      • @ion – e de înțeles existența unor persoane ale căror cheltuieli de transport sunt subvenționate sau existența anumitor curse subvenționate, dar asta nu înseamnă și subvenționarea transportului public în ansamblu. De exemplu, ultima cursă zilnică a unui autobuz între Manchester și Derby e subvenționată în zilele de lucru de către autoritățile locale, pentru că oamenii din satele din High Peak District chiar au nevoie de acel autobuz la acea oră târzie. Dar asta nu înseamnă nici subvenționarea permanentă a traseului respectiv, nici subvenționarea companiei care îl efectuează.

      • Da, asta am sous și eu. transportul public asigurat de companiile de stat produce pierderi peste tot.

        Totuși transportul minicipal nu e subvenționat peste tot. Chiar și în România sunt microbuze ale diferitelor companii private ce trăiesc bine-merci fără subvenții. Chestia cu regiile/companiile de transport municipal de stat sunt un fix european. În alte părți ale lumii transportul public funcționează foarte bine complet privat fără niciun fel de companii de stat care să fraudeze sume colosale în mod constant.

  10. cit costa „onoarea” unui neispravit ? sute de mii, milioane ? n are importanta cind cistigul este colosal in raport cu suma platita sa cumperi jigodia cu pirghii. sa ne reamintim : cindva tara asta producea de la ace pina la tractoare si avioane. acum rade padurile si importa scobitori din bambus, vinde oile cu lina cu tot si importa gelatina comestibila si pulovere sintetice versace n care i clantane dintii de frig (n are importanta, prostu i in „trend” ). ce sa te mai minunezi ca olgutza, manda, olando sau badalau au grija sa nu mori de foame sau frig ? domnule, spuneti le romanilor (aia mai putin prosti care au ramas) ca nu traiesc nici in socialism nici in capitalism ! ci intr o cleptocratie controlata de prostii cu caschete. ce altceva si ar dori superputerile, la granita cu salbaticia ?

  11. Ce e socant e faptul ca opozitia nu a urlat si mediatizat monstruoasa campanie de mituire a celor aprox 500.000 de proprietari de apartamente incalzite de RADET!
    S-a inlocuit galeata, uleiul si kilu de zahar cu ceva mult mai pervers si eficient : SUBVENTIONAREA caldurii si a apei calde.
    Daca opozitia aborda subiectul asta temeinic si simt de raspundere nu ar mai fi existat romani siderati care sa se intrebe pe buna dreptate cum e posibil ca P$D-ista de Firea, discipola Varanului Felix, sa fie aleasa primar la Capitala.

    • Suveranule, pierzi din vedere un lucru esential. Sau nu-l pierzi, dar esti platit sa nu atragi atentia asupra lui, asa ca-l acoperi cu gunoaie…
      SUBVENTIA acordata RADET este un mare vant in pantaloni, cat timp RADET nu poate furniza caldura. Mai pe-ntelesul tau, nu exista vreo mita electorala asa cum o presupui tu, deoarece nu cred ca exista vreun tampit sa vrea caldura mai ieftina, cat timp caldura respectiva nu vine deloc. Ma-ntelegi?

      Succesuri! Decat de trei ani!

  12. Prezenta la vot este esentiala. Votantii PSD -ului tot cam aia sunt, n-au de unde sa fie mai multi. Contra-votantii PSD trebuie sa vina la vot si sa incline balanta, prin prezenta numeroasa. Daca ramane valabila alegerea primarului intr-un singur tur, obligatia Opozitiei este sa dea un candidat unic credibil, cu sanse reale de a fi votat. Nu toti bucurestenii care-au votat Iohannis in turul doi sunt dispusi sa voteze pe te-miri-cine, la primarie…

    Pacat ca nu putem „importa” un primar care-a facut treaba in vreun alt mare oras al Romaniei!…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Sorin Ionita
Sorin Ionitahttp://www.expertforum.ro
Paleo-liberal (adica din soiul cel vechi) Partener fondator la EFOR (www.expertforum.ro) think tank independent Citeste si preda teorii ale dezvoltarii si sectorului public Consultant pe reforma institutionala si descentralizare in Europa de Est si Balcani

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro