luni, iunie 17, 2024

De la Zaroni la Marga: Antonescu, mai sinistru…

Se pare ca Andrei Marga incepe sa-l concureze, ca tinta de bancuri, pe celebrul Romulus Zaroni, plugarul de serviciu al lui Petru Groza. Nu i-a fost de ajuns ca ocupa postul de presedinte al ICR, a obtinut si statutul de ministru. Taie si spanzura in voie, cu o patima mistuitoare. Este simbolul noului nihilism valoric. Se pronunta apodictic pe teme despre care nu are habar. Da sistematic cu batul in balta. Gafeaza consecvent. Te intrebi daca asa a fost mereu, ori sufera de un grav declin al luciditatii. Politologul Marius Stan observa permanenta modelului mental al activistului ideologic comunist, incapacitatea funciara de a recunoaste valori, de a respecta distinctiile axiologice. Nu mai vorbesc de o buimacitoare opacitate estetica.

Diferenta este ca despre Zaroni se spune ca era in felul sau un hatru, constient ca nu avea ce cauta in functia de ministru. Nu a lasat in istorie amintirea unui mic despot. Nu este cazul lui Marga si al celor care l-au catarat ministru:

“Caligula Imperator/Si-a facut calul senator/Petru Groza mai sinistru/Si-a facut boul ministru”.

O alta diferenta este ca Zaroni, se pare, avea un anumit umor, o trasatura care ii lipseste cu desavarsire sumbrului presedinte al ICR. Un banc din 1947 surprindea hazul lui Zaroni: Ne aflam la o sedinta de guvern. Ana Pauker, proaspat instalata Ministru de Externe, i se adreseaza protejatului lui Groza: “Salve, Romulus Zaronius!”. Derutat, acesta o intreaba: “Adica, cum?” Vajnica stalinista ii raspunde: “Te-am latinizat”. La urmatoarea sedinta, Zaroni exclama: “Salve, Anus Paukurus!”. Scandalizata, femeia-comisar riposteaza, la randul ei: “Adica, cum?” Zaroni explica: “Te-am latrinizat”.

http://inliniedreapta.net/insemnare/bancuri-cu-andrei-marga/

PS Ministerul Educatiei a decis ca Victor Ponta nu a plagiat. Nu pot decat sa reiau aici ce-am scris la vremea cand revista „Nature” a demascat acel incontestabil act de furt intelectual: „Cunosti tu tara unde-i plagiatu-n floare?” Vai si-amar de invatamantul din Romania! Cat despre onoare, cinste si credibilitate, nici nu mai are sens sa vorbim…

Distribuie acest articol

24 COMENTARII

  1. Marga e mai degrabă e un fel de Ortuinus Gratius, eroul „doct” al Epistolarum Obscurorum Virorum, un profunivdr ridicol și ridiculizat al perioadei respective.

    P.S. Anus Paukerus nu e neapărat o latrinizare – „anus” cu a scurt îneamnă „babă, bătrînă” (dacă e „anus” cu a lung, atunci da, e cu totul altceva).

  2. În ultimii ani ai gîngavului scorniceștean bancul fusese completat:

    „Ceaușescu mai galant \ Și-a făcut vaca savant”

    Trist este că situația actuală îmi dă o impresie de deja vu cu trimitere exact la perioada sufocantă a anilor 1980-1989. Incredibila faună care defilează pe marea scenă a țării, începînd cu Ponta gargaragiul incontinent, trecînd prin Marga, un Goebbels nebun și cam tîmpit, pînă la demonstrația anti-cip care lasă mult în urmă banchetul grotesc din Viridiana lui Bunuel, ar merita o nouă perfecționare a bancului cu Zăroni.

    Însă mie îmi lipsește acest talent.

    • Pe asta cu vaca savant n-o stiam… M-a amuzat teribil! Dar actualii guvernanti uslamisti nu pot fi comparati nici macar cu vacile – ar fi o insulta la adresa vacilor, care au utiitatea lor: dau lapte. Actualii guvernanti stiu doar sa ia – ca-n bancul cu Radio Erevan…

  3. Daca Pedagogul de Shcoala Noua al lui Caragiale ar fi fost si turnator la Secu’, ajungea si el ministru al Invatamantului, ministru de Externe si apoi oberfuhrer la ICR… Doar ca, pe vremea lui Nenea iancu, nu exista înca vreun Volodea Putin ca sa-i ridice osanale Marius Chicos Rostogan. Daca ar reînvia Caragiale, ar avea ce scrie – si despre cine! Dupa care ar mai pleca odata în exil.
    Despre cuplul Zaroni – Dej, s-au facut destule bancuri haioase. Le mai tin minte doar pe cel cu manusile de protocol si pe cel cu ciorapii. Le stiu de la o fosta vecina de-a mea, care pe vremea lui Romica Zaroni a fost functionara la Ministerul Agriculturii…
    PS. Si eu cred ca RZ s-a referit la versiunea cu A lung. Pe cea cu A scurt , sunt gata sa pariez ca n-o stia…

  4. Din categoria „No Comment” (poate mai potrivit „Si ei sunt ai nostri”):

    Îl susţin pe Crin Antonescu fiindcă, aşa cum îl cunosc de trei decenii, am convingerea că are şi inteligenţa politică, şi buna-credinţă necesare pentru a bloca deriva antidemocratică pe care a provocat-o Traian Băsescu în ultimii ani. Nu cred că ar exista în această apreciere vreun cuvânt exaltat, vreun epitet surprinzător, vreun paradoxal elogiu care să contrazică realitatea. Nu încerc să justific iniţiativele PNL cu care nu sunt de acord, dar atâta vreme cât PNL e doar la guvernare, nu şi la putere, mi se pare esenţial să nu fac gesturi care i-ar putea diminua şansele în bătălia politică purtată cu Traian Băsescu. Cu excepţia domnului Andrei Pleşu, pe care îl credeam un om de onoare, dar m-am înşelat – le-a fost destul de greu detractorilor mei să pretindă că aş avea vreun câştig de pe urma susţinerii pe care am acordat-o PNL şi, prin extensie, USL. Are şi pensia farmecul ei. – Zoe Petre

    http://adevarul.ro/cultura/istorie/zoe-petre-l-am-sustinut-emil-constantinescu-epitete-ornante-1_5149ee6600f5182b853202a8/index.html

      • Exact! E trist, pe fond, și comic, în detaliile întîmplării, să urmărești chircirea morală a doamnei Zoe Petre. Ai impresia că, prin complicitățile dînsei, ține să dea lumii românești o variantă „cărturăreascăˮ, stîngaci camuflată, a Poziţiei copilului…

      • Asta ar mai fi cum ar mai fi, sa zicem ca e un fel de nepotism prin ricoshe…totusi sa ne amintim ca baiatu’ lu’ mamica, a fost chiar consilierul lui mamica, si desi madam Petre, se auto-exemplifica ( ce sa-i faci daca altii nu o fac, e bine si asa ) ca exemplu de integritate si etica (ca vezi doamne ce exemplar si super-profesional s-a comportant dumneaei , desigur de la inaltimea de viitor krintelectual, ca asa-i in fotbal, in raport cu Marele Emil (ce-i drept la vremea aia il iubeam si eu, si nu numai o vara, aproape doua !), atita doar ca si-a angajat baietelul ca si consilier! O nimica toata! Nepotism, de aceasta data, de cea mai buna esenta. Sa fi fost cel mai mare specialist in politica externa, si tot trebuia sa refuze: ori mama ori copilu’, ca doar cancelaria presedintului nu-i sala de asteptare clasa intiiI! Si mai are obrazul sa tina lectii de morala! Si cui (desi nu numeste, noi stim la cine se refera marea antica)? Lui Mircea Cartarescu , om de o noblete exemplara, sau lui Horia Patapievieci, de asemenea (totusi ce caracter frumos, sa te retragi discret si fara minie (desi numai al de sus stie ce-i in sufletul lui) din viata publica, batjocorit de fistecine, scuipat de toti lumpenii si semidoctii, departe de mizeria unei societati ingrate in deriva, care in fond nici nu-l merita: ii merita pe marga, pe dr. mang, pe dr. ponta, pe dr. abramburica, pe doamna petre, pe scumpul ei dr. prunc, pe marele krin the queen, pe dr. sova, pe dr. fenechiu si multi alti nepoti, fini si cumatri : toti peronaje de basm…ne-popular ). Asta de acum se numeste obraznicie ( well, it sounds familiar), si nu regret absolut deloc „degringolada” sus-numitei pensionare. Ba dimpotriva, e bine ca stim exact cu cine defilam! Degringolada e un accident, de regula de scurta masura temporala, si nu de consistenta indaratnica a doamnei Peter!

      • Observati diferenta enorma in calitate a discursului lui Zoe Petre din interviul acordat Adevarului si limbajul pitecantropic al lui Marga. Repet, nu pot sa inteleg cum Marga a putut scrie lucrari cu tema filozofica avand in vedere primitivismul din exprimare. Din acest considerent insa si daca tinem cont de mesajul transmis de cei doi, Zoe Petre sta mult mai prost din punct de vedere estetic.

    • In curand, dupa ce se vor „epuiza” Victoras si Crinulet, o sa avem in sfarsit marea surpriza politica a mileniului…..
      D-na Zoe Petre presedinte (are experienta cu ….Milica) si prim-ministru…….d-na…..Paula Iacob !!!!!
      Iar peste 50 de ani se pregateste……Lenuta Udrea…….

  5. Tot cu Zaroni: neatent la inchiderea portierei masinii, soferul ii raneste degetul mare de la mana dreapta. Zaroni il injura si-i reproseaza ca i-a spart stiloul si nu mai are cu ce semna actele.
    Dar si una cu Petru Groza, reala, vazuta de cel care mi-a povestit: se vorbea de Guvernul de Larga Concentrare Democratica. Ce scrisese insa cineva pe zidul unui WC public:
    „Aici se depune doza,
    pentru Guvernul Petru Groza;
    depuneti doza cat mai mare,
    pentru Guvernul de Larga Concentrare!”
    Si inca ceva: tatal meu era politist, insarcinat o vreme cu paza locuintei lui P. Groza (in acea perioada, paza locuintelor demnitarilor era asigurata de politie, nu de securitate). Mi-a relatat ca periodic Groza il intreba daca a mai aflat vreun banc despre el sau despre Zaroni. Deduc de aici ca avea simtul umorului.

  6. Am impresia căîl jigniți pe Zăroni.Din câte am auzit,era totuși un om intelugent și avea și simțul umorului-îl distrau bancurile făcute pe seama sa-ceea ce nu este absolut deloc cazul cu ”profesorul”marga.

    • Depinde ce intelegi prin inteligent; omul era de fapt un Becali al epocii. De la parinti stiu despre faimosul sau salut la un miting la Ramnicu Sarat: „Tovarasi si tovarase, stimati ramniceni sarati..”

  7. „Numai in pomul cu roade se arunca pietre”. Sunt convins ca daca seful ICR era un politruc fara nici un merit, care ar mai fi avut si inspiratia sa va cante in struna (mai o deplasare, mai o conferinta platite din bugetul ICR), ati fi cazut la pace, cum se zice. Pe Marga nu puteti sa-l iertati, a scris prea mult, prea bine, si este prea apreciat (mai ales in mediile academice externe), pentru a fi iertat. Numai ca ma intre daca dvs dle VT sau unii dein comentatorii de mai sus ati citit ceva din Marga (in afara interviului cu caloriferul, care era ilustrativ fara a fi, vezi Doamne, mare realizare).

    • Puteti proba una din acele multe aprecieri din strainantate de care ziceti ca se bucura entitatea fizica de la conducerea ICR? Multumesc!

      La modul cum se exprima, gandeste si actioneaza entitatea in cauza este o jignire adusa mediul universitar in particular si celui intelectual, in general.

    • Cred ca deplasati discutia de la contra-performanta d-lui Marga la ICR (si, mai devreme, la Ministerul de Externe) catre activitatea sa stiintifica (anterioara). Nu stiu ca cineva sa-i fi contestat cartile. Nu despre acest lucru este vorba. Dar cand dl Marga ajunge sa publice o carte personala la Editura ICR, pe banii bugetari, avem motive de stupoare si chiar indignare. La fel, cand dl Marga ataca personalitati intelectuale nu in articole publicate in nume propriu, oriunde crede dansul de cuviinta in presa, ci pe site-ul institutiei, adeseori semnate de Biroul de Presa al ICR, avem motive de ingrijorare. Dl Marga nu intelege ce inseamna conflictul de interese. El nu face decat sa aplice in cadrul ICR reteta autoritarista, ori, altfel spus, dictatoriala, pe care a pus-o in aplicare la UBB. Va asigur ca am citit destule din lucrarile sale. Unele mi-au fost oferite, cu dedicatie, chiar de dl Marga.

  8. Mm auzit prima data poezioara prin optzeci si ceva, apocrifa.

    Am citit-o dupa nouazeci intr-o carticica de epigrame, intitulata „Bahice si politice”, semnata Al. O. (Pastorel) Teodoreanu.

    Daca nu gresesc, forma tiparita era:

    „Caligula Imperator/Si-a facut din cal senator/Petru Groza, mai sinistru/Si-a facut din bou ministru”

  9. Prin 63 sau 64 am stat la caminul dintre Opera si Drept in aripa dinspre bulevard. Intr-o zi am vazut pe bulevard un cortegiu funerar ciudat pentru ca pe trotuar erau mai multi oameni decat in spatele dricului. Curios, am cobarit. Era dricul cu Zaroni. Cei de pe trotuar isi spuneau bancurile pe care le-am citit in articol!

  10. Suntem martori ai unor vremuri istorice. Din pacate, ce vedem la televizor nu este nici pe departe atat de rau precum in strada.
    Sa nu uitam, comunismul de la noi a fost implementat cu romani si sprijinit de romani.

  11. Doamna zoie nu face parte din acei”15 mii de specialist” care au ingropat tara in frunte cu Constantinescu si ciorbea? aha fiul dumneaei este acum secretar de stat pe considerentele ca; nicio data nu-si putea tine o afirmatie pina la capat. doamna a spune despre domunl Plesu ca nu are onoare e ca sicum ai spune ca dumneata ii acorzi onoare lui ilici si varanului felix ceia ce este adevarat, pentru mine si multi altii dumitale esti o mare dezamagire si deziluzie.Domul Plesu este daca vreti cultura acestei tari ceia ce dumitale nu ai inteles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro