Home » Cultura » Citesti:

Politică şi cultură în regimul comunist

Ioan Stanomir aprilie 4, 2012 Cultura
1 comentariu 866 Vizualizari

Regimul comunist nu poate fi înţeles în absenţa setului de practici destinate să guverneze spaţiul cultural. Ambiţia totalitarismului nu este doar aceea de a face să se nască o infrastructură instituţională. În egală măsură, regândirea modului în care se organizează  artele ţine de esenţa însăşi a unui mod revoluţionar de a aborda societatea.  În comunism, iar aceasta este una dintre dimensiunile care nu pot fi ignorate, nimic nu se dezvoltă, în planul producţiei simbolice, în afara acestui control motivat ideologic.

Sinteza lui Cristian Vasile, “ Politice culturale comuniste în timpul regimului Gheorghiu- Dej”, reconstituie, printr-o atentă şi nuanţată interogare a arhivelor, demersul prin intermediul căruia viziunea Partidului Muncitoresc Român devine reperul central al câmpului cultural. O dată cu abordarea lui Cristian Vasile, prejudecăţile sunt demontate, iar miturile colportate inerţial confruntate. Ceea ce a putut apărea, unora, ca un interval de dezvoltare organică al mediului  intelectual autohton este citit de Cristian Vasile ca un capitol  în care demnitatea individuală este abolită, în numele comenzii de partid.[1]

Căci statul muncitorilor şi ţăranilor, cel care promite, la zidirea sa, să aducă deplina emancipare a creatorului de sub jugul capitalist propune instituirea unei servituţi infinit mai aspre şi degradante- dependenţa de Republica  Populară este dependenţa de un stăpân capricios şi brutal, ale cărui decizii sunt gândite în funcţie de dinamica rivalităţilor şi cabalelor ideologice. Noutatea radicală, evidenţiată minuţios de Cristian Vasile, este amploarea fără precedent a controlului care vizează eliminarea, integrală, a oricărei forme de alternativă la linia oficială. Intelectualul este prins în patul procustian pe care îl administrează suita de instituţii pilotată  de P. M. R.

Îi revine lui Cristian Vasile privilegiul de a fi acea voce ştiinţifică echilibrată  şi atentă la nuanţe,voce ce scrie cronica unui deceniu  şi jumătate de  rătăciri şi violenţă simbolică.   Dincolo de destinele individuale ale celor care sunt personaje în  cartea sa , se află, invariabil, voinţa implacabilă a Partidului, voinţă chemată să interpreteze istoria şi să conducă poporul muncitor către biruinţă. Repertoriul teatral, producţia de hârtie, turneele în străinătate, cronicile literare sunt , toate, parte a unui angrenaj  care nu lasă nimic la voia întâmplării.

Există, în cartea lui Cristian Vasile, un material vast ce poate fi punctul de pornire al unor direcţii de istorie intelectuală şi socială sub comunism. Relaţia dintre angajamentul ideologic şi oportunismul  birocratic este una dintre temele recuperabile în studiul său. Nu mai puţin provocatoare este şi  reconstrucţia unui moment esenţial şi încărcat simbolic, cum este turneul Teatrului  Naţional din Bucureşti în Franţa. Statutul “ moştenirii culturale” sub comunism este inseparabil de  maniera în care tradiţia este domesticită şi mutilată, în comunism.

Documentată, riguroasă  şi precisă,” Politice culturale comuniste în timpul regimului Gheorghiu-  Dej” deschide un şantier de cercetare, ridicând, împotriva amneziei colective, zidul memoriei şi al angajamentului intelectual sub semnul libertăţii.


[1] Cristian Vasile, “ Politicile culturale comuniste  în timpul regimului Gheorghiu- Dej”,cu  o prefaţă de Vladimir Tismăneanu,  editura Humanitas, Bucureşti, 2011.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there is "1 comment" on this Article:

  1. eu****** spune:

    Dar parca Dej nu il intrece prin amploare pe NC, cu cenaclul Flacara si cu multe alte reuniuni culturale…

    Desigur este adevarat ca mediul cultural din vremea lui Dej era mult mai apropiata de propaganda culturala rusa.Si chiar daca ne aflam in plin comunism, se ajunga la problema nevandabilitatii acestei culturi…

    Un interviu interesant despre aceasta carte cu autorul ei: http://paginideistorie.radiocultura.ro/2012/03/politici-culturale-comuniste-in-timpul.htmlComenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Ioan Stanomir


Ioan Stanomir

Profesor de drept constituţional la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, specializat în domeniul dreptului constituţional. Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)