duminică, iunie 16, 2024

Profesorii de liceu și gradația de merit

Cunosc un dascăl la un liceu arădean. La capătul carierei sale profesionale, doamna profesoară s-a gândit să-și facă dosarul pentru gradația de merit.

Instrucțiunile și metodologia primite de la Inspectoratul Școlar scot la iveală un fapt șocant: pentru că nu are activitate sindicală (adică n-a semnat pentru greve, n-a fost la mitinguri legale și ilegale, n-a participat la dansul pinguinului, n-a strigat lozinci și nu și-a exercitat talentul de versificator), orice cadru didactic pierde patru puncte din zece. În acest fel, omul cu merite poate fi descalificat din cursă.

Te-ai lansat în campanii sindicaliste? Primești patru puncte! Ești un evaluator de manuale? Primești doar un punct. Activitatea de mentorat sau de formator este evaluată identic. Contribuțiilor la cercetări științifice le revin tot un punct. Participarea la simpozioanele internaționale, naționale și regionale nu merită, în opinia evaluatorilor, mai mult de 1p, 0,75 p. și, respectiv, 0,50p.

Iată respectul arătat de autorități profesorilor de fizică, geografie, biologie, matematică, psihologie, filozofie sau limba română angajați în pregătirea neremunerată a elevilor pentru olimpiade, concursuri, premii și mențiuni! Angajatorul (finanțat de Stat) decide să îl puncteze mai bine pe cel care sabotează activitatea didactică prin greve, descurajînd oamenii care își văd de rostul lor în școală: educația. Sub stindardul luptei pentru drepturi și folosind marota dialogului social, zeci de lideri de sindicat s-au îmbogățit, abandonînd interesele elevilor și ale profesorilor, politizând discuția despre paideia, formare, etc.

Un sistemul de educație va rămâne corupt și neperformant dacă această demotivare a profesorilor de calitate se menține, atât sub raport pecuniar, cât și în plan simbolic. Când isteria sindicalistă e pusă pe picior de egalitate cu dăruirea plenară în slujba științei românești, atunci societatea cunoașterii decide să emigreze.

Distribuie acest articol

11 COMENTARII

  1. Sigur, salariul de merit, precum gradatia de merit, sunt foarte disputate, si ca atare metodologia are grija de cei care aplica in mod efectiv metodologia. La fel ca la dosarele de pretransfer: criteriile sunt inca cele de pe vremea Anei Pauker.

    Exista insa un spor didactic nu chiar asa de competitiv, ii spune „spor de fidelitate” si se acorda oricarui angajat care vreme de zece ani de zile consecutivi a lucrat in invatamant fara intrerupere. Un fel de premiu de consolare ca nu a reusit altundeva (decat cel mult in paralel cu activitatea didactica, insa insuficient pentru a merita sa-si dea demisia din invatamant).

    Presupun ca un astfel de spor ar avea vreun rost pentru profesorii suplinitori calificati, insa pentru titulari este oarecum superfluu. E si asta ceva, insa pentru sprijinirea initiativelor private parca ar fi nevoie de ceva mai mult. Probabil ca un profesor care isi porneste o afacere ar gasi utila pastrarea statutului de titular vreme de trei-patru ani, dupa care timp ori pleaca din sistem (daca afacerea are succes) dandu-si demisia, ori revine la post (in caz contrar).

  2. As remarca faptul ca, desi pe fond aveti dreptate si este aberant sa conteze activitatea sindicala, totusi cele 4 puncte nu sunt „din 10” ci din 100. Este o diferenta semnificativa.

    • @ tzu : cred ca este aberatie chiar daca sunt 4 din 100 si nu 4 din 10 .
      nu are nimic de a face sindicalismul cu gradatia de merit profesional. ar trebui punctat daca face parte din asociatii profesionale, dar nu daca face parte din sindicat.

  3. E nevoie specific sa fie membru de sindicat sau la gramada cu alte activitati civice? Si daca sunt tratate separat, cate puncte primesti daca esti membru al unui ONG – asa, de curiozitate.

  4. Nu pot decat sa raman cu gura cascata in fata idelior din ce in ce mai imbecile de a inlocui munca didactica cu kretinisme de doi bani, cum e „evaluarea pe puncte”.

    Cunosc multi oameni care au devenit CV-uri ambuilante din cauza acestui sistem. Tot ce fac astfel de oameni este sa contorizeze „realizarile” in CV-ul lor.

    Pentru ei, nimic nu mai exista – famile, meserie, datorie…- totul e sa aduni puncte.

    Un CV cu multe puncte primeste bani multi sau „se vinde” bine.

    Nu pun la indoiala nevoia masurii, dar masura muncii la catedra se vede in fac elevii tai, peste ani, nicidecum in cate manuale ai revizuit sau la cate manifestatii (didactice sau sindicale…) ai participat.

    Intr-adevar, nu exista limita pentru cat de jos poti cadea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihail Neamtu
Mihail Neamtuhttp://FB/mihailgeorgeneamtu
Intelectual public și antreprenor român. Între 2012 și 2015, a fost președintele partidului Noua Republică. Doctor al Universității din Londra (2008). Ultima publicație: Credință și rațiune. Dialoguri, contradicții, împăcări, București, 2013.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro