duminică, iunie 16, 2024

Viespile trag la miere: Despre metafizica lui Crin Antonescu

Limbajul colorat, mergand de la complimente catifelate, pentru suporteri, pana la insulte grobiene pentru critici, este propriu liderului PNL. Cand e vorba de Adriana Saftoiu ori de Andrei Chiliman, dl Antonescu recurge la sudalma, face spume la gura, palmuieste, jigneste, afuriseste, excomunica. Va urma la rand, nu ma indoiesc, fostul premier Tariceanu. Personaj cu vocatie histrionica si gesticulatie mussoliniana, dl Antonescu are o adevarata placere sa umileasca, sa calce in picioare orice poate aminti de spirit critic. Daca ar putea, ar impune membrilor PNL sa poarte uniforma si sa salute roman. La capitolul sursei „Horia”, a.k.a. Andrei Marga, omul care a transformat ICR intr-un subiect de bascalie nationala, Crin Antonescu nu are de spus decat lucruri elogioase. Il dorloteaza cu candida pretuire. Sunt din aceeasi plamada. Sunt metafizicienii normalitatii toxice.

„Dar nu s-a pus problema niciodată de o susținere politică la ICR. Din punctul meu de vedere domnul Marga este un intelectual de mare talie, este un om care încearcă și și-a asumat o situație foarte riscantă pentru că ICR a fost și rămâne una din marele mize ale propagandei băsiste. Viespile trag la miere și sigur că domnul Marga e înțepat și va fi înțepat. Postul de conducere, de președinte al ICR nu e un post alocat unui partid, nu e un post de secretar de stat. Nu PNL l-a numit acolo pe domnul Andrei Marga, dar ca președinte al partidului vă pot spune că am toată încrederea în ceea ce Andrei Marga a făcut și va face la Institutul Cultural Român”, a spus Crin Antonescu la finalul şedinţei PNL. Deci, pe scurt, marele intelectual Marga (ce-o fi citit El Crin din productiile acestuia?) este omul potrivit la locul potrivit. Victoria caloriferului asupra ratiunii.

Concurs trucat? Dezmat nepotist? Cui ii pasa? Gandirea politica antonesciana este inrudita cu aceea iliesciana dintotdeauna: „N-am facut placinta ca sa o manance altii”. Suntem in razboi cu „propagandf basista”. La razboi, ca la razboi: ce mai conteaza faptul ca institutional dl Marga s-a dovedit absolut inept? Ca la Ministerul de Externe meteorica sa prezenta a lasat in urma amintirea unui mic tiran plecat cu sorcova. Ce mai conteaza credibiltatea sa facuta ferfenita? Institutiile sunt tratate ca obiecte de prada, fie ca ele se numesc ICR, IICCMER, Arhivele Nationale etc Adversarii sunt stigmatizati si demonizati.

Crin Antonescu minte cand afirma ca nu PNL l-a numit pe Marga la ICR. Atunci cine? Sfantul Pafnutie? Andrei Marga nu s-a nascut presedinte acolo din apa marii. Andrei Marga este unul din baronii uselisti, un stalp ideologic al acestei constructii politice. Nu este un comentator independent care isi exprima public opiniile, ci un soldat credincios al PNL-ul becalizat. Prezenta lui Andrei Marga in fruntea ICR si sprijinul neconditionat primit din partea lui Crin Antonescu indica abisul etic in care s-a prabusit PNL.

Versiune largita a articolului aparut in editia online a revistei „22”.

PS In ceea ce priveste rolul lui Crin Antonescu in metamorfozarea PNL intr-un depozit de intrigi, vendete si resentimente, mi se pare excelenta analiza politologului britanic Tom Gallagher aparuta in „Romania Libera”. Iata concluzia:

Câtă vreme Antonescu va fi la cârma PNL, şansele USL de a se coagula într-o coaliţie de guvernământ cu adevărat stabilă, în care rivalităţile în vârful piramidei să fie ţinute sub control, rămân relativ reduse. În cazul unui lider cu o fire atât de vindicativă ca a lui Antonescu este doar o chestiune de timp până când acesta se va război cu alţi şi alţi membri PNL, inclusiv cu parlamentari care asigură astăzi confortabila majoritate a coaliţiei. Dacă Antonescu iese învingător din războiul său împotriva veteranilor liberali, adevăratul perdant este România – care va mai fi făcut un pas uriaş în direcţia instaurării unei democraţii de faţadă, privată de aproape toate libertăţile fundamentale. Dacă terminatorul PNL întâmpină însă rezistenţă, atunci putem concluziona că România a ajuns inoculată împotriva morbului megalomaniei, iar liberalismul autentic mai are totuşi firave şanse de supravieţuire.

http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/terminatorul-pnl-290111-pagina1.html#top_articol

Distribuie acest articol

7 COMENTARII

  1. un sfertodoct ajuns intr-o pozitie cu mult peste ceea ce stie/gindeste/pricepe/este/spune/face/etc acest ins.
    Continui sa fiu uluita de discernamintul colegilor dumnealui. Ca de la electori, nu mai am de mult pretentii (cam din 20 mai 1990)

  2. Mi s-a parea interesat de analizat cum de isi permite unul ca Antonescu sa-l atace pe unul ca Tariceanu. Apoi, cum de un tip ca Tariceanu (cit de cit, mai de familie decit Antonescu), inghite mizerii de la unul ca Antonescu. Ce mai este PNL, care este OPERA lui Antonescu, cine il sustine pe Antonescu in PNL (in afara de PSD, Voiculescu) DE ISI PERMITE ASTFEL DE OBRAZNICII?
    Strabunicul meu era liberal (vorbim de anul 1900), nu stiu cu ce se ocupa strabunicul lui Antonescu pe-acolo pe la Tulcea. Acum nu mai simt nimic pentru PNL (decit, poate, greata). E un partid care a murit de mult, de foarte mult timp.

  3. PNL-ul de azi nu mai are nimic din partidul de acum zece ani. Absolut nimic. Nici doctrina, nici ideologie. Nimic.

    ps. offtopic. peste o luna se vor implini 80 de ani de la greva muncitorilor de la atelierele Grivita. Moment insusit pe nedrept de propaganda comunista. Aveti idee daca cineva a facut un studiu despre acest eveniment cat de cat obiectiv? Puteti recomanda o lucrare pe tema asta?

    cu bine,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Vladimir Tismaneanu
Vladimir Tismaneanuhttp://tismaneanu.wordpress.com/
Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. In 2024 editura Humanitas i-a publicat un nou volum cu titlul „Aventura ideilor".Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century" (University of California Press, 2012), "Lumea secreta a nomenclaturii" (Humanitas, 2012), "Despre comunism. Destinul unei religii politice", "Arheologia terorii", "Irepetabilul trecut", "Naufragiul Utopiei", "Stalinism pentru eternitate. O istorie politica a comunismului romanesc", "Fantasmele salvarii", "Fantoma lui Gheorghiu-Dej", "Democratie si memorie" si "Reinventarea politicului. Europa de Est de la Stalin la Havel". Este editor a numeroase volume intre care "Stalinism Revisited", "The Promises of 1968", "Revolutiile din 1989" si "Anatomia resentimentului". Coordonator al colectiilor "Zeitgeist" (Humanitas) si "Constelatii" (Curtea Veche). Co-editor, impreuna cu Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, al "Raportului Final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturiii comuniste din Romania" (Humanitas, 2007). Co-editor, impreuna cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului "The End and the Beginning: The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History" (Central European University Press, 2012). Co-autor, impreuna cu Mircea Mihaies, al volumelor "Vecinii lui Franz Kafka", "Balul mascat", "Incet, spre Europa", "Schelete in dulap", "Cortina de ceata" si "O tranzitie mai lunga decat veacul. Romania dupa Ceausescu". Editor, intre 1998 si 2004, al trimestrialului "East European Politics and Societies" (in prezent membru al Comitetului Editorial). Articolele si studiile sale au aparut in "International Affairs" (Chatham House), "Wall Street Journal", "Wolrld Affairs", "Society", "Orbis", "Telos", "Partisan Review", "Agora", "East European Reporter", "Kontinent", "The New Republic", "New York Times", "Times Literary Supplement", "Philadelphia Inquirer", "Gazeta Wyborcza", "Rzeczpospolita", "Contemporary European History", "Dilema Veche", "Orizont", "Apostrof", "Idei in Dialog" , "22", "Washington Post", "Verso", "Journal of Democracy", "Human Rights Review", "Kritika", "Village Literary Supplement" etc. Din 2006, detine o rubrica saptamanala in cadrul Senatului "Evenimentului Zilei". Colaborator permanent, incepand din 1983, al postului de radio "Europa Libera" si al altor radiouri occidentale. Director al Centrului pentru Studierea Societatilor Post-comuniste la Universitatea Maryland. In 2006 a fost presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. Intre februarie 2010 si mai 2012, Presedinte al Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si al SNSPA. Comentariile si opiniile publicate aici sunt ale mele si nu reprezinta o opinie a Universitatii Maryland.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro