Home » Economie »Energie »Reactie rapida » Citesti:

Putin, reloaded: faza pe gaz

Otilia Nutu septembrie 12, 2014 Economie, Energie, Reactie rapida
29 comentarii 3,769 Vizualizari

Ca să nu intrăm degeaba în fibrilaţie fără să ştim de ce: reducerea importurilor de gaz de la Gazprom cu 5% nu e un capăt de ţară, dar nu pricepe nimeni nimic dacă nu ne uităm la contextul regional.

Gazprom a redus de marţi-miercuri livrările cu: 45% către Polonia; 10% către Slovacia; 15% către Austria, şi acum cu 5% către noi.
Polonia, Slovacia şi Ungaria sunt azi singurele surse de gaze de import pentru Ucraina, de când Gazprom le-a tăiat robinetul ucrainenilor în iunie. Din cauza reducerii livrărilor cu 45%, Polonia a întrerupt ieri exporturile către Ucraina.
Interesant că nu s-a redus până acum exportul Gazprom către bunul prieten al lui Putin, dl Orban din Ungaria.

Noi am meritat, se pare, doar o reducere cu 5%, pentru că Iaşi-Ungheni e, de facto, nefinalizat şi nici nu ne grăbim să-l finalizăm curând; şi pentru că suntem pe o listă de priorităţi europene cu fluxul invers către Ucraina (adică pe ţeava de import din Ucraina să facem să curgă gazul şi invers, de la noi către ei), dar nici cu asta nu ne prea grăbim.

Consumul de gaze vara nu e la fel de mare ca iarna, dar: Rusia răspunde acum arătând pisica Europei ca urmare a noilor sancţiuni anunţate, cu mesajul subliminal să vedeţi ce o să vă fac la iarnă; arată că sancţionează diferit ţările în funcţie de loialităţile faţă de Putin; în fine, mai trage un şut Ucrainei.

Răspunsul adecvat al Europei trebuie să fie acela de a NU ceda în faţa şantajului. Dimpotrivă, trebuie accelerate ACUM toate proiectele de interconectare (ţevi) cu dublu sens între toate ţările membre UE; şi finalizată o anchetă europeană (DG Competition) în abuzurile Gazprom în statele membre. Ancheta trebuie să ducă la sancţiuni dure date partenerilor contractuali europeni ai Gazprom care acceptă de la Gazprom clauze necompetitive şi avantajoase pentru Rusia lovind în interesele UE. Rusia poate negocia şi şantaja individual statele membre din cauză că ele nu sunt suficient de bine interconectate între ele ca să cumpere rapid una de la alta în caz de criză şi pentru că multă vreme statele membre UE au acceptat clauze contractuale foarte restrictive cu Gazprom care nu permiteau, de pildă, ca o ţară să revândă mai departe gazul importat de la Gazprom către alte ţări. Ce înseamnă asta: dacă Gazprom dă gaz cu 100 unei ţări şi cu 500 unei alte ţări şi cele două ţări nu sunt interconectate între ele, başca nu pot revinde între ele gazul cumpărat de la Gazprom, atunci Gazprom poate ţine preţurile de 100 şi 500. Dacă însă ţările pot tranzacţiona fără restricţii fizice (lipsa ţevilor) sau comerciale (imposibilitatea de revânzare), atunci ţara care cumpără azi cu 500 poate cumpăra mai bine cu 200 de la ceilalţi şi Gazprom nu mai poate ţine la buna lui discreţie preţurile de 100 şi 500. E ca şi când cele două ţări ar fi un singur cumpărător.

Aşadar, dacă dispar clauzele neconcurenţiale (acum investigate de DG Competition) şi se interconectează mai bine statele membre, practic piaţa europeană ar funcţiona ca un singur cumpărător, cu putere egală de negociere cu a Gazpromului, spre deosebire de azi, când Gazprom face abuz de poziţie dominantă în relaţia cu fiecare ţară cu care negociază la bucată. De reţinut: Europa importă de la Gazprom cca 25% din consum (40% din total importuri de gaz); iar Gazprom exportă către Europa 60% din tot exportul Gazprom.

Deci: interconectări ACUM; sancţionarea dură de către Comisie a celor care acceptă clauze necompetitive cu Gazprom în detrimentul pieţei UE; şi fără frică, Putin nu mai are mult şi pică.

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , , , , , , , , ,Currently there are "29 comments" on this Article:

 1. vitan.sandu spune:

  “… Rusia răspunde acum arătând pisica Europei… “. Si ce va asteptati sa faca? Sa-i felicite pe europeni: bravo, ma ca ne sanctionati!. Inca mai e cum e, ca Rusia nu are cui vinde gazul, dar sa vedeti cum o sa fie cand va functiona conducta spre China! O sa treaca Europa pe incalzirea cu lemne. Noi nu, ca nu mai avem paduri.

  • gigikent spune:

   1) deci teava spre china e ceva ce se va intampla peste 10 ani…
   2) cantitatea negociata este infima fata de ce vinde europei
   3) intre timp cui vinde rusia?
   4) problema ste stresanta pentru europa acuma anul asta sau 2 ani…daca pun resurse de interconectare se pot rezolva si construi in acesti 2 ani…iar o contrabalansare prin reducerea in acelasi timp cumpararii de petrol rusesc de catre eu..ar creste presiunea pe rusia enorm…de fapt cu siguranta de nesuportat pentru rusia avand in vedere ca 60% din venituri bugetare is exportul de peetrol..iar a cest petrol pe care europa partial nu l-ar mai cumpara NU poate fi exportat asha urgent pe alte cai decat prin tevile deja construite catre europa decat cu niste costuri uriase pentru rusia

   asha ca aceasta pisica este aruncata degeaba: SINGURA problema este daca fac politica EU unitara in 1-2 ani..daca DA…rusia e terminata ca presiune energetica…pisica va fi aruncata cativa ani…dar peste acesti 2-3-4 ani eu va avea si alte cai de aducere gaze/petrol..si s-a incheiat…..RUSIA STIE ASTA…asha ca bluful este evident

  • Genie spune:

   Sictir, ca sa zic asa. A aflat tot viteazul de proiectul unei tevi cu China si gata, e mare specialist si strateg.

   Teava lui peste e in stadiul de PROIECT, mai curge multa apa pe Volga pana sa devina realitate. Iar in lipsa finantarilor (a se vedea ultimele sanctiuni impuse de catre UE si SUA), nu va deveni vreodata realitate. Oricum, nu mai repede decat teava care trebuie sa treaca din Qatar prin Siria…

  • Gaz pe coloana a 5-a din UE spune:

   Dle Sandu, teava aia dintre Rusia si China va fi functionala abia peste vreo 10 ani, pana atunci Europa are timpul necesar sa creeze o piata unica de energie, in care tarile membre sa fie toate interconectate pentru fluxurile de gaz.

   Din pacate, in urma negocierilor pentru actuala Comisie UE, comisar pentru “Uniunea Energetica” a fost propusa fosta prim-ministra din Slovenia (tara de 2 milioane locuitori, cu probleme grave macroeconomice, fara nici un fel de experienta in domeniul resurselor energetice strategice, pentru ca nu are asa ceva..), dna Alenka Bratusek, o stangista de tip Ponta (manipulare, demagogie, imagine si cam atat, data afara de propriul partid.

   Iata ce canta dna fosta premier Bratusek, cea care ar trebui sa bata cu pumnul in masa in fata Rusiei, “traiasca comunismul” !! :

   http://www.youtube.com/watch?v=quBICe0nHy8

   Rusia a reusit sa saboteze Nabucco, din interiorul UE, acum va incerca pe cat poate sa impiedice realizarea pietei unice de energie (asa cum in R.Moldova a tot intarziat gazoductul Iasi-Ungheni pe partea basarabeana si probabil se va opune din rasputeri continuarii pana la Chisinau). Am mari indoieli ca o comisara nostalgica a comunismului va contribui intens la reducerea dependentei de Rusia.

 2. sile spune:

  De ce credeti ca Putin pica? E la cote record de sustinere in Rusia.

 3. ginel spune:

  25% înseamnă fix 25%. Nu îngheață nimeni la iarna ca România exporta curent electric.

 4. bugsy spune:

  as vrea sa vad optimisul acesta al dvs si atunci cand cele 5% vor fi 25% si cand afara nu vor mai fi 28 grade cu plus ci 15 cu minus.

  • Harald spune:

   În momentul acela se va ajunge la concluzia că poate România are totuși nevoie de niște gaze de șist, iar lumea o să fugărească ecologiștii cu parul, dacă mai au ceva de comentat :)

 5. StefanV spune:

  Vinde Putin de nu mai poate in China. Daca te uiti pe cifre, vezi ca Putin vinde in China cam cat consuma Romania. Deci, ffrectie este noul contract al lu Putin cu China.

  Si spre China nici nu prea are teava gata. Mai dureaza vreo cinci ani pana o face.

  • Harald spune:

   Depinde ce înțelegi prin ”finalizat”. Dacă nu s-a transportat nicio moleculă de gaz prin el, tu zici că e ”finalizat”?

   În ziarele din Iași au apărut caricaturi despre faptul că mai sunt încă de adus țigări din R.Moldova prin conducta respectivă, deci nu e momentul să fie umplută cu gaz :)

  • Otilia Nutu Otilia Nutu spune:

   E finalizata doar prima parte a proiectului. In acest moment, se poate importa din Romania cca 3% din consumul Moldovei si gazul ajunge doar pana la Ungheni.

   Urmau alte doua faze ale proiectului: in Romania trebuie construite doua compresoare si facute mai multe investitii; iar in Moldova trebuie construita o teava de la Ungheni la Chisinau, care sa nu apartina de Moldovagaz (detinuta 51% de Gazprom) si la care sa se poata conecta oricine indeplineste conditiile tehnice. Abia dupa aceste proiecte vom vorbi de o conexiune pe deplin functionala.

 6. vb spune:

  Cine imi poate explica asta mai detaliat? Mersi :
  “De reţinut: Europa importă de la Gazprom cca 25% din consum (40% din total importuri de gaz); iar Gazprom exportă către Europa 60% din tot exportul Gazprom.”

  • Prostu' satului spune:

   Ce explicatii doriti, mai exact? Cifre mai detaliate?
   Mai jos am dat un link catre alt articol al aceleiasi autoare; gasiti acolo comentarii care contin si ceva detalii.

  • StefanV spune:

   Inseamna ca toate exporturile Gazprom sunt cam 46-47% din importurile Europei. Adica Europa mai importa si din alte parti, nu numai d e la Gazprom.

 7. vb spune:

  ..si in toate cazurile:
  Rusia din timpul lui Putin a fost si ramane o tara barbara, necivilizata.
  el insusi Putin este clar bolnav (prin actiunile sale) si depasit.

 8. Prostu' satului spune:

  Bun articol. Imi aminteste de un altul, pentru care d-na Nutu si-a luat destule palme morale de la numerosii experti care combat pe-acest forum, http://www.contributors.ro/global-europa/polonezii/
  Cu Putin tinand mana pe robinet, parca acel ipotetic gazoduct Nord-Sud nu mai era chiar asa rau, nu?

 9. bobbygav spune:

  “Incordarea” asta contra Rusiei lui Putin nu va duce in opinia mea la niciun rezultat. Va reamintesc următoarele fapte istorice:
  - a trebuit sa avem al doilea război mondial si mai ales atrocitatile comise de partidul nazist pentru ca liderii unor tari in invingatoare (“Aliatii”) sa realizeze ca tara ce a pierdut războiul trebuie sprijinirea sa se refacă odata ce conducătorii ei dementi au fost eliminați si nu pedepsite cu daune de război impovaratoare. S-a delimitat pentru prima oară poporul de liderii psihopati ce l-au dus in război. Așa a apărut planul Marshal si Uniunea Europeană de azi.
  - Hitler a ajuns la putere cu susținerea neconditionata a unui popor ce suferea cumplit de pe urma sanctiunilor economice impuse de Franța, tara victorioasa in primul război mondial. Era poporul German dement/psihopat precum Hitler? Nu! Nicidecum! Insa cand îți mor copii de foame sub ochi, credeți-mă, oricare din noi ar vota pe oricine le promite sfârșitul calvarului
  - Daca occidentali cred ca impunand sancțiuni foarte dure Rusiei, poporul infometat si saravit de recesiune se va revolta contra lui Putin, se instala amarnic. Poporul rus nu e învățat decât sub tiranii (tariste/comuniste) si nu o sa facă decât ce ii va spune turnul sa facă. Extremismul prinde cheag cand ți se arată mereu cine e vinovatul pentru nefericita si suferita ta. Iar propaganda rusească va arată sanctiunile “nedrepte” ale Occidentului…

  Mi-e teama ca asemenea poporului german in anii 30, il vor urma pe Putin in orice decizie, dacă vor ajunge in situația economică a germanilor de acum aproape un secol

  Ar fi interesant de vazut un punct de vedere al distinsilor editorialisti ce publica pe acest site. Cum se lupta cu un asememenea tiran ce are acces la forte militare si resurse imense? Cu sancțiuni economice ce lovesc de fapt poporul, sau e mai cumpărat sa ai relații reci dar corecte cu regimul sau? Sau alta propunere?

  • spartan spune:

   Bobbygav, ai dreptate!!!

   Da, după primul război mondial germanii au fost pur și simplu umiliți în urma acordului de pace. Au înghițit în sec, dar nu au uitat, așa că atunci când Hitler le-a oferit o speranță l-au urmat până la moarte.
   Situația nu este însă identică cu Rusia lui Putin. Ei nu au fost umiliți de către Occident cu nimic, este alegerea liderului lor să practice această politică. Dar în caz de foamete cred că iarăși ai dreptate: nu vei putea opri niciodată cu argumente un vlăjgan înarmat până în dinți, nu foarte educat și cu stomacul gol. Ce va urma… nu se știe!!

  • Prostu' satului spune:

   Interesanta paralela. De altfel, cam asa a si ajuns Putin la putere, pe fondul unei nemultumiri populare fata de “campionul binelui” – Eltin, fireste – care era pe cale sa explodeze.
   Pe de alta parte, de vreme ce sunteti nemultumit de actiunile Occidentului in aceasta chestiune, firesc mi s-ar parea sa spuneti dvs. cum credeti ca ar trebui procedat. Care-ar fi acele relatii “reci, dar corecte” care n-ar ruina economia rusa, dar ar determina Kremlinul sa nu mai invadeze si (incerce sa) distruga state vecine?

   • Harald spune:

    Cred că n-ar trebui să uităm că Boris Elțin i-a predat funcția cu câteva luni înainte de alegeri, tocmai pentru ca acestea să se suprapună pe un vârf de entuziasm al publicului, ca urmare a schimbării. De asemenea, poate n-ar trebui să uităm că ”nemulțumirea populară” se putea exprima pe vremea lui Elțin, dar este mai mult decât riscant să fie exprimată pe vremea lui Putin.

  • Harald spune:

   @bobbygav – paralele dvs.este falsă, Germania plătea despăgubiri de război uriașe în perioada pe care o invocați. Rusia nu plătește nimic de genul ăsta, Rusia are nevoie de Renault să-i fabrice automobilele și de Siemens să-i fabrice trenurile, cam asta e tot ce plătește ea. Cu banii din exportul de petrol și gaze, evident.

   Populația este într-adevăr spălată pe creier, dar nu în maniera în care a procedat Antena 3 cu ”mahalaua ineptă” din RO. Populația rusă știe că are o țară mare și puternică, iar în vest sunt ”fasciștii” de care preferă să stea la distanță. Deci sancțiunile europene nu vor irita populația. Dimpotrivă, Putin a interzis el importurile de alimente din UE, primind aprecieri din partea rușilor de rând pentru asta.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Otilia Nutu


Otilia Nutu

Ana Otilia Nuţu este analist de politici publice in energie si infrastructura la Expert Forum. Citeste mai departe


Carte recomandata

Esential HotNews

E randul tau

Domnule Teodorescu, calculul scorului relativ de influenţă (SRI) e destul de simplu. Pentru fiecar...

de: Alexandru Babes

la "Competiția de proiecte de cercetare Idei 2020, impresii la cald"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

iunie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)