Home » Opinie » Citesti:

Cum mimează dialogul doamna Ecaterina Andronescu

Mircea Morariu aprilie 16, 2019 Opinie
3 comentarii 1,097 Vizualizari

Am văzut cu câteva zile în urmă înregistrarea zisei confruntări dintre ministrul Educație, d-na prof.univ.dr. ing. Ecaterina Andronescu, și eleva Andrea Varga. Cea care, la recenta simulare, a scris un extraordinar, crunt și adevărat rechizitoriu asupra stării actuale a învățământului românesc.
Pe care doamna Andronescu, dacă într-adevăr dorește să facă ceva ca lumea, durabil, de substanță, nu doar să își mai bifeze în cv un al patrulea mandat de ministru, și acela incomplet, și acela eșuat precum celelalte anterioare, ar trebui să îl conspecteze cu creionul în mână. Și să tragă toate învățămintele necesare.
Nu avem nici cel mai mic indiciu că d-na Ecaterina Andronescu ar dori să facă asta. Îndată după ce a aflat câte ceva despre “isprava” elevei de la Satu Mare, doamna ministru a pozat în democrată, în om al dialogului și și-a făcut publică dorința de a avea o discuție cu eleva cu pricina. Or,dacă și-ar fi dorit un autentic schimb de păreri, doamna Andronescu ar fi invitat-o pe Andy Varga la o discuție în tête-à- tête. În schimb, doamna ministru a preferat un spectacol ieftin, cu aplaudaci plătiți care, din păcate, s-au recrutat dintre profesorii unor școli și licee din Satu Mare. Care, în loc să vadă că, în fine, o elevă și-a învins frica și îi spune doamnei ministru adevărul, au aplaudat frenetic vorbele goale, limbajul de lemn, atitudinea superioară a mai-marii peste școala românească.
Doamna Andronescu a pozat iar în profesor înțelept și tolerant. S-a făcut că o ascultă pe Andrea Varga pentru ca, mai apoi, să îi vorbească despre minunatul program de guvernare, acela pe care nu îl mai știe nici măcar dl. Liviu Nicolae Dragnea, program care prevede eliminarea cât mai rapidă a școlilor care nu au apă curentă și instalații sanitare. Dar și despre cât de bogată este experiența dumneaei în educație. A mai avut grijă doamna ministru al Școlii să încerce să o pună în inferioritate pe Andy Varga, calificând-o drept un copil “ușor rebel”. Și cu asta, basta. Doamna Andronescu a mai bifat ca încheiată și “realizată” o acțiune. Fără să fie deloc deranjată de ridicolul situației, de penibila manifestare de slugărnicie și de lipsă a simțului moral ori a coloanei vertebrale a profesorilor sătmăreni. Cred că în sală, pe post de susținători ai doamnei Andronescu, fuseseră aduși cu japca și convocatorul ceea ce aș numi “activul de profesori”. Adică de directorii și directorii adjuncți de școli și licee, atât de inutilii inspectori școlari “de specialitate’’, cu toții numiți ori păstrați în funcții cu binecuvântare organizațiilor locale sau județene PSD-ALDE. Totul a semănat teribil cu mega-mitingul electoral de la Craiova al PSD. Atâta doar că cei aflați în sală erau nițeluși mai spălăței decât cei aduși cu forța să-l ovaționeze pe Dragnea de Lia Olguța Vasilescu și de prințul consort, Claudiu Manda.
Doamna Ecaterina Andronescu nu pierde nici o ocazie să lanseze tot felul de apeluri către profesori. Le cere să își convingă elevii să învețe (de ce ar face-o de vreme ce, așa după cum lesne se poate observa privind componența guvernului care confirmă realiatea că analfabetismul, școala puțină, plagiatul îți aduc automat o funcție cu condiția să fii devotat partidului și lui Dragnea?) și să nu își părăsească țara. De ce nu ar părăsi-o câtă vreme România este dusă în fundătură de un guvern populist, agresiv-naționalist, iresponsabil care vrea să scoată România din Europa?

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro

Citeste mai multe despre: , , , , ,Currently there are "3 comments" on this Article:

 1. andrei spune:

  Doamna Andronescu face ceea ce a invatat la scolile de partid. Plus talentul de a duce cu vorba si a da dreptate contestatarilor, tuturor partilor in conflict, talente castigate in cei 30 de ani in care a fost decan, ministru, rector. La care se adauga anii cat a fost secretar de organizatie de baza. N-ar fi cazul sa facem curat si aici, nu numai in procuratura? La toate hotiile pe care le-a patronat dna Ministru in ultimii 30 de ani din care as mentiona trei: topirea tevilor din sistemul de irigatii din Campia Romana, transformarea in lingouri de aluminiu si vinderea lor in Turcia si Italia (1992-1993 in fosta hala a facultatii de metalurgie din Polizu), afacerea Fujitsu-Siemens si afacerea Siveco.

  • Gabriela Constantinescu spune:

   Da, nesimtitta, nu raspunde pentru aceste lucruri, toate stiute si ramase neanchetate, nejudecate si nepedepsite. Iata de ce nici nu va face niciodata un lucru util invatamantului, si e acolo doar sa distruga bucata cu bucata. E in cardasie si la troaca alaturi de toti hotii ordinari, punctul 8 din Proclamatia de la Timisoara si legea lustratiei sunt mai actuale ca oricand.

 2. Constantin spune:

  “Doamna Andronescu a pozat iar în profesor înțelept și tolerant. S-a făcut că o ascultă pe Andrea Varga…”

  Înainte de a fi educator/pedagog, ori administrator în ministerul pe care-l conduce, d-na E Andronescu este politician. “Maicrosoft” știe! Prin urmare, consider inadecvat să evaluăm activitatea d-nei Andronescu din perspectiva pedagogică, ori administrativă. Este o eroare să așteptăm de la domnia-sa performanță în Educație, ori competență administrativă în sistemul de învățământ (lucruri de care nu spun că nu ar fi capabilă, tocmai aici este ticăloșia!).

  D-na Andronescu prestează o funcție de partid. Și încasează niște bani. Dacă ar fi avut decență, ținând cont de experiențele ministeriale anterioare, n-ar fi acceptat postul, deși este probabil cel mai competent ministru printre incompetenții domniei-sale colegi. E Andronescu nu are scrupule. Oferă electoratului un aspect “înțelept și tolerant” doar atât cât trebuie să pară, pentru a da o imagine ceva mai bună la TV partidului din care face parte. Activitatea d-nei Andronescu, adică distanța dintre vorbe și fapte, arată același cinism și ipocrizie precum la “tovarășii săi de drum”.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Mircea Morariu


Mircea Morariu

Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facult... Citeste mai departe


Lansare carte

Sâmbătă, 23 noiembrie, se lansează noul volum al profesorului Constantin Crânganu. Amanunte, aici.

E randul tau

Salut acest articol, și îl felicit pe autor. Problema prezentată de dânsul este cum nu se poate ...

de: Bradut Bolos

la "De ce legislația din România încă lasă mult de dorit?"

Carti recomandate de Contributors.ro

DEMOCRAȚIA SUB ASEDIU ROMÂNIA ÎN CONTEXT REGIONAL

Carte recomandată de contributors.ro

Cauta articole

decembrie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)