Home » Global / Europa »Opinie »Politica & Doctrine »Societate/Life » Citesti:

Despre cezarismul tiranic: Libertatea jignita, palmuita si ranita

Vladimir Tismaneanu iulie 8, 2012 Global / Europa, Opinie, Politica & Doctrine, Societate/Life
17 comentarii 1,779 Vizualizari

In perioada care urmeaza, cetatenii Romaniei vor trebui sa reflecteze daca vor ca tara lor sa ramana un membru credibil si onorabil al Uniunii Europene ori sa mearga mai departe, simbolic si nu numai, catre Est, in directia “democratiei dirijate” si a ceea ce un bun prieten numea recent cezarismul tiranic. Despre acest lucru este vorba la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu.

Reiau aici un text de o admirabila claritate etica, un indemn de a intelege unde se afla Romania in aceste clipe. Autorul este Daniel Francesco si articolul a aparut pe site-ul “In Linie Dreapta”.

Nu este vorba despre un om sau o funcție. Nu este vorba despre o instituție, sau despre persoana sau persoanele din conducere. Nu este vorba despre IICMER, Televiziunea Română, Institutul Cultural Român, Avocatul Poporului, Curtea constituțională, Președinția Senatului, Președinția Camerei Deputaților, Președinția României, reprezentarea României la Consiliul European sau despre Monitorul Oficial, Inspectoratul de Stat în Construcții și altele plus altele. Nu este necesar să trecem în revistă plagiate, plagiatori, teze și lucrări furate, copiate, însușite că noutate absolută de prim-ministru, de miniștri, de profesori universitari foști miniștri. Este de notorietate că nu mai reușim să ținem minte toate aceste monumente ale imposturii, ale furtului, ale neobrăzării. Avem nevoie de servere noi pentru înmagazinarea tuturor datelor, numai dacă vrei să dai o căutate pe Google cu cuvintele Ponta Plagiarism vei primi atâtea mii de rezultate că ți-ar trebui o armată de voluntari și de softiști că să le aranjezi pe grade de dispreț și uimire. Dar nu am terminat, mai avem și alți artiști ai minciunii. Un rector și un fost ministru care se lăuda cu cursuri despre shopping sau despre vreme echivalate cu masterate la Universități și Facultăți de renume. Dar nu sunt și alte categorii? Ba da, ca de exemplu acel senator care și-a dat demisia că să fugă de un verdict al Justiției. Sau categoria Ministrul Justiției care amenințață Judecătorii din CCR. Amintim apoi de amici ai amicilor, de sutele și miile de posturi create pentru rudele și susținătorii USL-așilor învingători în Parlament pe lângă Romgaz, Hidroelectrica, regii locale, instituții de stat, sau despre zeci și sutele de noi posturi de consilieri ai miniștrilor, de consilieri români și străini ai primului-ministru, de consilieri și personal ajutător ai consilierilor din prima linie. Sau despre acel fost prim-ministru infractor, plâns pe televiziunile grobiene de slujbași ai decăderii morale și ai mizeriei instituționale. Să nu-i uităm pe militarii generalului cu Patru Izmene pe umăr, slugi ale slugilor Stăpânului Vremelnic. Și ei și-au adus aportul la Stabilizarea Infracțiunii că Articol Unic al Legii Fundamentale USL-așe: Noi pentru Noi și ai Noștri!

Intenționat am uitat ceva ce tot criticăm pentru neajunsuri dar care ne este de mare ajutor pentru a ne menține în starea de libertate. Despre Constituție e vorba. Imperfectă sau ambiguă era totuși ceva la care ne puteam raporta, la care găseam răspunsuri și ghidare. Dar ce tot scriu aici? Dacă USL-așii au nesocotit zecile de tone de hârtie ale buletinelor de vot prin care poporul s-a exprimat la referendum, cine le poate cere să respecte o broșură pe care scrie Constituția României? Nimeni! Au dărâmat tot ce le-a stat în cale, instituții și persoane, au confiscat posturi și au mătrășit adversari, l-au alungat a doua oară pe Președinte, au modificat legi și au instituit bariere pentru critică. Au dat până și un ultimatum Curții Constituționale, judecătorii au tremurat când și-au spus părerea pe fiecare articol din moțiunea pentru suspendare, dar au făcut ceva ce nu face nicio curte din lume: nu au tras concluzii. Le-a fost frică. Așa cum le este tuturor slujbașilor de la stat. O foarte sănătoasă frică, reluare a senzațiilor din timpurile mai vechi, când ce nu se secera era turtit cu ciocanul.

În Piața Universității joacă Hora Unirii aplaudacii minerilor din iunie 90 și e totul aproape perfect. Mai trebuie distrus un cuib al nesupunerii, acel grup de câteva sute de persoane care se încăpățânează să vină în Piața Victoriei să-și spună părerea despre Puterea Mizerabilă, puterea hoților și a impostorilor, despre puterea infractorilor parlamentari condamnați sau a celor care încă se judecă. Până la noi ordine. În fiecare seară sute de jandarmi amenință și alungă rândurile slăbănoage de oameni care strigă contra celui mai cinstit Guvern. Nu s-a primit încă ordinul de a lovi pentru că mai trebuie să treacă ceva timp pentru a liniști puținele conștiințe europene și americane care mai pun întrebări.

Libertatea noastră este ca o pasăre rănită, ea nu mai are putere să zboare, ci se târăște pe pământ cu aripile moi. Doar ochii păsării mai strălucesc în noaptea care ne înconjoară.

http://inliniedreapta.net/libertatea-ca-o-pasare-ranita/

Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.roCurrently there are "17 comments" on this Article:

 1. Hannibal Lecter , MD spune:

  Scuze , off topic , dar totusi de actualitate. Am inteles ca in iunie trebuia sa se lanseze volumul dvs. “Parinti si copii …” in colectia “Despre” la “Humanitas” . Nu ma aflu in RO , dar amici pe care i-am rugat sa mi-o trimita mi-au spus ca nici nu au auzit de asa ceva. Pe site-ul “Libraria Bucuresti” lucrarea apare epuizata. Acum inteleg ca e un bestseller ,dar chiar asa de rapid epuizata ? Puteti clarifica va rog ? Multumesc.

 2. costobocu spune:

  dle profesor, imi puteti spune, va rog, daca basescu se va duce in campanie in piata universitatii?

 3. sfinx spune:

  Sanse slabe de tot. Oamenii nu mai gandesc cu creierele lor cam de multa vreme. Antena 3 rulz.

  • Vlad Ionescu spune:

   Chiar credeti ca in 2004, 2008 si 2009 oamenii erau mai destepti si gandeau mai mult cu propriile creiere?! De ce refuzam sa vedem cauzele reale pentru care am ajuns in aceasta situatie? De ce nu recunostem ca USL-ul nu a facut aproape nimic ca sa castige puterea. A asteptat si a speculat marile erori ale PDL-ului si ale lui T.B. NU ne ajuta cu nimic daca vom cauta vina la altii, mai ales la alegatori. Sa recunostem ca noi suntem principalii vinovati fiindca i-am sustinut neconditionat si si-au facut de cap pana cand au adus la exasperare pe foarte multe persoane. Numai din acest punct putem sa reconstruim altceva consistent si credibil.

   • adi spune:

    pdl-ul nu a castigat si nu a guvernat singur in 2004! problema sunt liberalii care ei stiu din ce motive s-au dat cu comunistii. e dezastru, e la fel ca in 2000, nu exista contrapondere la usl, ca practic pnl-ul a fost absorbit de psd. Ce sa voteze lumea nemultumita de cei de la putere( atunci CDR-ul)? Becali, DD, Vadim. Vai de noi! Nu-si da nimeni seama?

 4. Vlad Ionescu spune:

  Suntem in cel mai negru moment de la mineriada din 1990. Am fost acolo in toate acele zile si stiu cum a fost. Dar, daca Traian Basescu si PDL-ul ar fi iubit cu adevarat libertatea si democratia asa cum am sperat cu totii si daca nu ar fi fost prea multi care sa le sustina si sa le justifice toate abuzurile si derapajele din ultimii 8 ani, nu m fi ajuns aici. PSD-ul si acolitii sai (fiindca este clar ca PNL-ul s-a pesedizat, tot asa cum si PDL-ul s-a pesedizat cand a prins gustul puterii) nu ar fi ajuns in situatia de a detine din nou atata putere si sa faca atatea abuzuri daca nu arfi avut un teren bine pregatit tocmai de ceea ce a facut PDL-ul si T.B. Lipsa spiritului critic majoritar ne-a adus in situatia de astazi. Ne-am complacut in justificari care mai de care mai elevate pentru toate nemerniciile de care am avut parte in ultimii ani si ne miram ca am ajuns aici?! Haideti sa ne propunem sa aparam libertatea, democratia si statul de drept in fiecare zi si impotriva oricaror derapaje, indiferent de cine sunt cei care le promoveaza.

 5. Democratiile antice sunt mult mai autentice in mentinerea valorilor lor decat multe din republicile moderne. In al 2-lea razboi punic Roma n-a renuntat la regulile constitutionale (care spuneau, de pilda, cat dureaza un mandat de consul, sau unul de general) – nici cu Hanibal la poarta.

  Opt generali (“dictatori” temporari cu mandat de 6 luni sau un an) s-au rotit prin procesul democratic de alegeri pana s-a castigat razboiul. Nici macar generalul care i-a tinut sub control pe cartaginezi (Fabius numit Cunctator) n-a fost mentinut in functie nelimitat, si nu i s-au dat puteri “cezarice”. Cat de usor si de expedient ar fi fost!

  Ineficienta pe moment, republica a functionat insa; le-a luat mult mai multe pierderi in vieti si daune, si nu mai putin de 10 ani pe marginea prapastiei, dar s-au tinut de regulile lor constitutionale.

  La noi o trupa de tembeli a distrus totul in 10 zile.

  • Clarice Starling spune:

   Explicatia e f. simpla. Hanibal nu a avut sprijin de la Washington. Pe de alta parte , cancelariile occidentale nu au reactionat la rotatiile Romei ,considerind ca acestea nu aduc atingere valorilor europene. Si,sa nu uitam, Roma s-a inprumutat masiv la FMi ca sa duca un asemenea razboi de durata !

 6. Lucian Miulescu Lucian Miulescu spune:

  Zilele acestea, am luat pulsul realitatii romanesti. Impresia mea este ca majoritatea romanilor nu recepteaza corect caracterul abuziv al masurilor USL, interpretandu-le simplist in sensul unei rafuieli mafiote: “iar se lupta intre ei, nimic nou sau bun pentru noi”.

 7. Gelu Tudose spune:

  Ale cui erau oile? (Tăcerea Mieilor)

  Credeam că acţiunile domnului Antonescu sunt animate obsesiv de Traian Băsescu. Abia dupa ce am aflat de obiectivul lui de a miniaturiza PDL, pentru a face din PNL singurul partid (mare) de drepta din România, am înţeles că motivaţia îi este indusa nu de o obsesie ci de logica unui plan de revigorare a PNL.

  Pentru reuşita acestui plan PNL continuă asocierea cu Victor Ponta. Desigur de la un anumit moment petele date la iveala în CV-ul distinsului domn, pun în pericol orice mîini curate. Dar asocierea este inteligentă – actualul premier este foarte vulnerabil. La momentul oportun PNL se poate spăla pe mâini. Cum? Un PNL (abia acum şi în sfârşit convins de falsificarea CV-ului şi de plagiat) îl va ataca pe Victor Ponta şi va colecta (prezumptiv) atât din electoratul PSD cât şi din al PDL. Aşadar riscurile imense pe care şi le-a asumat Crin Antonescu pentru reuşita planului ar putea aduce câştig de cauza grupului pe care îl reprezinta – PNL. Desigur întreaga construcţie este (poate) un castel de nisip. Acest grup a folosit instituţiile statului, a încălcat legea şi a pătat reputaţia Romîniei, pentru a-şi atinge obiectivele. Să ne imaginăm pentru o clipă următorele titluri: “Autoritatile europene refuză intrarea României în Schengen”. “Ordonanţele de Urgenţă, emise de guvernul Ponta, revocate!…” în urma ultimatumului autoritaţilor de la Bruxelles. Sau şi mai dramatic: “Românii din Italia şi Spania siliţi să se întoarcă acasă în urma deciziei Bruxelles de a anula ….”.

  Citeam undeva ca puciul USL e comparabil cu ce s-a întamplat în Italia (Monti il inlocuieşte pe Berlusconi forţând un pic legea). Nu am cercetat daca aşa s-a produs schimbarea in Italia (cu abuzuri la fel de grave asupra legii). Un lucru e sigur însă. CV-urile domnilor Monti si Ponta nu pot fi comparate.

  În schimb CV-ul dlui Ponta poate fi comparat cu al lui Scott Thompson, fostul CEO al Yahoo. La fel ca Victor Ponta acum o luna sau doua Scott Thompson, CEO Yahoo pe atunci, a fost găsit cu un CV inflorit. Un acţionar instituţional (Daniel Loeb/Third Point) care îi dorea demisia a fost cel care a arătat cu degetul. Scott Thompson a modificat la repezeală CV-ul pretextând erori de tipar. Numai dupa reacţii vehemente ale lui Daniel Loeb care a iniţiat un “proxy fight” (solicitare adresată adunării acţionarilor), micul fals din CV-ul respectivului CEO l-a silit (în sfârşit) pe acesta să demisioneze. Alături de Daniel Loeb au răsunat vocile majorităţii acţionarilor instituţionali ai Yahoo. Niciunul dintre ei nu a găsit măcar umbra unor circumstanţe atenuante pentru domnul Thompson. A fost nevoit să demisioneze (invocând motive de sănătate).

  Avocatul Poporului ar fi trebuit să reacţioneze la cele întîmplate în România. Dar pentru că aceasta instituţie nu există, la noi “merge şi aşa”.

  Iar multe dintre marile voci ale societăţii civile, deşi revoltate iniţial, au găsit cu resemnare circumstanţe atenuante celor întâmplate (Constituţia şi PDL au înjurat primii, nu-i aşa? Lasă să vadă şi ei cum e un viol … ). Mergem în tăcere la referendum. Ca mieii la tăiere?

  Îmi aminteşte de ciobanul mioritic care acceptă resemnat planul celor doi. Dar ale cui erau oile? Erau ale satului ori ale ciobănaşului? Pentru că dacă nu erau ale lui ci ale satului …ciobanul avea datoria (profesională) să cheme un câine, nu să se lase ucis.

  Marile voci ale micului ecran (şi societăţii civile) merg în tăcere la referendum.
  Poate vine câinele singur să apere oile satului.
  Ne salvează Bruxelles de ei toţi.

 8. Vasco spune:

  Vă semnalez un citat care dacă este corect e grăitor.

  „Săptămâna viitoare mă voi deplasa personal la Bruxelles, pentru a mă întâlni cu înalţii reprezentanţi ai partenerilor noştri europeni din cadrul Comisiei Europene şi din cadrul Parlamentului European, pentru a le garanta mersul ireversibil al României către un stat de drept, cu o justiţie independentă şi cu un cadru constituţional stabil”, a anunţat prim-ministrul.

  Clisma juridică a unui sistem în care `catedrele se lasă moștenire sau zestre` a funcționat totuși în subconștientul personajului. Carevasăzică doar ne îndreptăm `ireversibil` spre un plauzibil stat de drept. Mergem, ne apropiem, suntem în proximitatea amețitor metafizică a unui stat de drept.

 9. cezar spune:

  Eu cred ca in ultima instanta, tot pietele internationale vor face praf un guvern USL-ist ! Cu un curs enorm eur-ron, cu investitii mici de afara si cheltuieli mari interne, conducerea psd-pnl va fi in pragul prapastiei, chiar daca impreuna cu tara si constiinta beteaga a uslistilor actuali !

 10. FlorinL spune:

  Este clar ca “strategii” acestei lovituri de stat au luat in calcul faptul ca majoritatea romanilor vor fi scarbiti de ce se intampla si vor actiona cu indiferenta si de asemenea au calculat imposibilitatea vreunei institutii ale statului sa-i poate trage la raspundere in vreun fel pentru nelegiuirile lor. Principiul lor este, “si ce daca? care-i problema?”, “daca sunteti mai tari dati-ne jos.”. Insa au uitat ceva esential, ca adevarul niciodata n-are nevoie de o majoritate pentru a invinge. Si pentru noi perceperea unei reusita va fi conditionata de dorinta de a recunoaste acest adevar.Comenteaza:Do NOT fill this !

Autor

Vladimir Tismaneanu


Vladimir Tismaneanu

Vladimir Tismaneanu locuieste la Washington, este profesor de stiinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase carti intre care "The Devil in History: Communism... Citeste mai departe


E randul tau

Faptul că 24 de mii de oameni au citit articolul face să merite efortul de a-l fi scris și apoi n...

de: Luminita Marcu

la "Ne mândrim de Centenar cu dr. Paulescu, părintele rasismului ştiinţific şi lider de partid fascist: prostie guvernamentală sau ceva mai grav?"

Petre Opris – volumul Licenţe străine pentru produse civile şi militare fabricate în România: (1946-1989)

Cauta articole

decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Noi    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro

MIHAI MACI – Cel de-al doilea volum din Colectia Contributors.ro

"Atunci când abdică de la menirea ei, școala nu e o simplă instituție inerțială, ci una deformatoare. Și nu deformează doar spatele copiilor, ci, în primul rând, sufletele lor. Elevul care învață că poate obține note mari cu referate de pe internet e adultul de mâine care va plagia fără remușcări, cel care-și copiază temele în pauză va alege întotdeauna scurtătura, iar cel care promovează cu intervenții va ști că la baza reușitei stă nu cunoașterea, ci cunoștințele. Luate indi­vidual, lucrurile acestea pot părea mărunte, însă cumulate, ele dau măsura deformării lumii în care trăim și aruncă o umbră grea asupra viitorului pe care ni-l dorim altfel." - Mihai Maci

(An essay by Vladimir Tismaneanu and Marius Stan)