joi, aprilie 18, 2024

Doamna Viorica Dăncilă, un alter-ego al Anei Ipătescu?

În joia mare s-a stârnit mare vâlvă în presă, în lumea politică și în întreaga viață publică a țării. Analiștii politici cei mai de seamă au fost de urgență convocați în studiourile de televiziune, cei care nu și-au putut lăsa nevestele să coacă singure cozonacii s-au mulțumit cu intervenții telefonice.
Unii au prorocit iminentul sfârșit al domnului Liviu Nicolae Dragnea, alții au discutat înfocat despre steaua politică în ascensiune a doamnei Viorica Vasilica Dăncilă. Pentru cea de-a doua ipoteză s-au identificat semne indubitabile chiar în schimbarea de look a premierului. Care dacă a renunțaț la folosirea excesivă de fixativ, mai mult ca sigur că va scăpa și de fixații. Adică nu va mai fi o marionetă a d-lui Liviu Nicolae Dragnea căci a realizat, în fine, cât de mare îi e puterea în calitate de prim-ministru. Putere incomparabilă față de cea de care dispune președintele Camerei Deputaților, chiar dacă dl. Dragnea este la fel ca Nescaffeul un fel 2 în 1, adică și președinte al PSD.
Care a fost motivul acestor agitații? De unde atâta entuziasm și atâta apreciere pentru doamna Dăncilă? Multe venite chiar din partea celor ce până mai ieri se întreceau în a o numi Vida din Videle. Simplu. În cursul zilei respective, doamna Dăncilă a acordat un interviu ceva mai lung cotidianului Adevărul, interviu din care unii comentatori au înțeles ceea ce au voit ei să înțeleagă. Și anume că doamna Dăncilă se desparte încet-încet de dl. Liviu Nicolae Dragnea, că a devenit imprevizibilă, că nu mai răspunde la comenzi, chiar și-a constituit în jurul ei un fel de grup de # rezistență (asta a spus-o la B1tv fostul președinte Traian Băsescu) și că ar fi pe punctul de a urma exemplul predecesorilor ei în funcție, domnii Sorin Grindeanu și Mihai Tudose. Și că, devenind peste noapte mare strateg politic, doamna premier a înțeles, în fine, că dl. Liviu Dragnea nu își va mai putea permite luxul să o concedieze, așa cum a făcut-o cu domnii Grindeanu și Tudose. Fiindcă astfel PSD va pierde guvernarea, iar el până și ultimul rest de credibilitate în partid.
Am citit și recitit cu creionul în mână interviul din Adevărul căruia unii comentatori i-au conferit valoarea unei declarații de independență. Pesemne, au văzut un el o replică a Declarației din aprilie a Biroului Politic al PMR prin care România își declara independența față de Uniunea Sovietică. Într-adevăr, doamna prim-ministru a spus că va participa la Referendumul din 26 mai, având însă grijă să precizeze că are toate motivele să nu creadă în reușita lui. Ce e atât de incendiar în asta? Cu atât mai mult că nimeni din PSD, cu atât mai puțin dl. Liviu Nicolae Dragnea, nu a vorbit despre intenția partidului de a boicota consultarea populară. Doamna premier a mărturisit că nu a fost adepta restructurării guvernului fiindcă crede în valoarea acestuia (doar nu era să își dea singură un vot de blam și să își riște poziția) și că nu prea crede că se va răzgândi în zilele libere de care beneficiază tot românul cu ocazia Sărbătorilor pascale. Adică va merge pe mai departe pe formula remanierii. Care, e drept, nu este prima opțiune a președintelui partidului, dl. Dragnea. Dl. Dragnea a comentat la Antena 3 că ar fi vorba despre o dramă, nu despre o tragedie, ceea ce înseamnă că între el și doamna Dăncilă e, pe mai departe, totul bine.
Altminteri, nici urmă de revoltă. Din contră. Doamna Dăncilă a pomenit de câte ori a putut, cu respect și venerație, numele domnului Liviu Nicolae Dragnea, a subliniat că se consultă cu acesta că doar e președintele partidului. Nu i-a criticat autoritarissmul, nu a scos un cuvânt despre încălcarea competențelor, nu a mărturisit că gonirea din guvern a d-lui Tudorel Toader s-ar fi făcut împotriva voinței sale, nu a apărat-o pe doamna Ecaterina Andronescu ce tocmai a fost atacată de plagiatorul și analfabetul funcțional Liviu Marian Pop, președintele Comisiei de Învățământ din Senatul României.
Cine se așteaptă ca semnalul revoluției în PSD să fie dat de fosta profesoară de Discipline tehnologice de la un biet liceu industrial de mâna a doua din Videle se păcălește singur. Doamna Dăncilă este departe de a fi o a doua Ana Ipătescu. Pur și simplu doamna Viorica Vasilica Dăncilă a devenit nițelus mai prudentă. Și-a activat instinctul de conservare. Nimic mai mult de atât.
Realitatea e că românii s-au cam săturat de Liviu Dragnea. Și la fel cum identificau tot felul de semne ale sfârșitului lui Ceaușescu în ultimii ani ai dictaturii comuniste, la fel procedează și acum. Numai că, spre deosebire de anul 1989, românii au (încă) la îndemână instrumentul cu care îl pot goni de la putere și arunca în coșul de gunoi al istoriei ei înșiși pe dl. Liviu Nicolae Dragnea. Iar acest instrument este votul. De care pot uzita în ziua de 26 mai 2019.
Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro și pe blogurile adevărul.ro

Distribuie acest articol

1 COMENTARIU

  1. Doamne, fereste !
    Inarmata cu DOUA PISTOALE adevarata Ana Ipatescu I-A SALVAT DIN AREST
    pe cei din Fratia – recolta 1848.
    Inlocuiti PISTOALELE cu DOUA ORDONANTE DE URGENTA si metafora
    va va dezvalui ca fix madam Dancila poate scoate din arest FRATIA CATUSELOR
    atunci cand le va veni sorocul – care intradevar PLUTESTE IN AER cum a plutit
    disparitia lui Ceauscu in anii 80 cand ii numaram petele rosii de pe fatza
    in speranta ca zvonul cu cancerul ar fi real.
    ***
    Sunt de acord totusi cu articolul – slabe sperante cu VE-O-RI-CA.
    Eu sunt mult mai optimist insa in ceea ce-l privete pe Tudorel. Toader Balcescu
    Il simt cum se foieste.
    Exista un SINDROM POSTDEBARCARE manifestat candva
    si la Tariceanu – care vorbea in calitate de Prim Ministru pana – hat la sfarsitul
    lui 2009 – desi el fusee trimis in neant in toamna lui 2008.
    La fel si Tudorel – inca lanseaza cugetari in spatiul public , are planuri ministeriale
    etc desi EL NU MAI EXISTA.

    VAI SI AMARUL le va resimti peste vreo saptamana cand se va trezi
    in conditia neoficiala de clovn preferat al presei alaturi de Becali, Godina , Zegrean si Viorel Lis (dupa 26 mai tot acolo va fi si Basescu)

    S-ar putea ca atunci – fata in fata cu starea de soc – sa mai scape ceva porumbei
    din interiorul Gruparii catuselor mai sus mintite.
    DREPTATE SI FRATIE !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro