duminică, iunie 16, 2024

După ședința CExN al PSD de ieri

La capătul unui CExN mai lung decât de obicei, președintele PSD, d-na Viorica Vasilica Dăncilă, a ieșit la mult-așteptatele declarații. Mi s-a părut a fi mai categorică decât de obicei. Și evident iritată de insistențele jurnaliștilor îndeosebi atunci când a venit vorba despre tot ceea ce ar putea însemna relațiile ei prezente și viitoare cu dl. Eugen Orlando Teodorovici. Actual președinte executiv al partidului și ministru de Finanțe.
După ce joia trecută, d-na Dăncilă i-a aruncat acestuia la coș proiectul de rectificare bugetară, cu câteva ore înainte de CExN, în ședința de guvern d-lui Teodorovici, i-au fost, cel puțin pentru moment, amânate toate proiectele de ordonanțe de pe urma cărora bugetul României ar mai fi câștigat vreo câțiva firfirei. Adică taxa pe zahăr, creșterea accizelor la tutun, impozitarea pensiilor speciale. Tema relației, pare-se din ce în ce mai tensionate dintre numărul 1 și numărul 2 din PSD, în condițiile în care dl. Teodorovici pare să nu fi renunțat cu totul la ambițiile lui de prezidențiabil va trebui, fără îndoială, urmărită cu maximă atenție în zilele și săptămânile următoare. Nu e exclus să avem surprize.
Numai că nu raporturile dintre cei aflați la ora actuală conducerea la vârf a PSD au reprezentat cea mai importantă temă dezbătută în cadrul CExN. Ci aceea a viitorului coaliției guvernamentale, a alianței cu ALDE și a intrării la guvernare a Partidului Pro România a d-lui Victor Ponta. În privința respectivei intrări lucrurile mi se par cum nu se poate mai clare. Cu sau fără precizările d-lui Mihai Tudose care s-a grăbit să ne informeze cât de inocent e noul său partid printr-o postare pe pagina lui de pe o rețea socială.
Oricât de multe glume s-au făcut pe tema IQ-ului doamnei Dăncilă, nu am nici cea mai mică îndoială că ea ar accepta vreodată să se alieze cu dl. Ponta. Și nu e vorba doar despre jignirile și a ofenselor în cascadă pe care fostul premier i le-a adus actualului șef al guvernului. Mai mult ca sigur că d-na Dăncilă știe că dl. Ponta de abia așteaptă să pună iarăși mâna pe PSD. Pretinsa lui prietenie cu dl. Tăriceanu (cum s-o împăca cu această amiciție un alt fruntaș al Pro România, dl. Daniel Constantin?) este una strict circumstanțială. Nimic sincer în asta. Firesc ca d-na Dăncilă să se arate mai mult decât prudentă. Nu o fi ea din cale afară de deșteaptă, dar simț de conservare a dovedit că are.
Ceva mai complicate par să fie raporturile cu ALDE. Pentru moment, d-na Dăncilă nu a cedat defel. Tonul din conferința de presă de ieri a fost cum nu se poate mai categoric. Nici vorbă despre restructurarea guvernului, nimic despre un nou program de guvernare, tăcere în privința ultimatului dat de dl. Tăriceanu, ultimatum care ar urma să expire la data de 20 august. Cât despre renunțarea la candidatura la prezidențiale în favoarea președintelui minusculului, nici vorbă. Nu încape cedare.
De unde fermitatea d-nei Dăncilă? Să aibă ea oare indicii că dl. Tăriceanu a vrut doar să testeze cât de permeabilă la șantaj e d-na prim-ministru? Să se bazeze cumva pe faptul că și în cazul în care ALDE va abandona guvernarea, ea va rămâne la putere fiindcă nimeni din Opoziție nu vrea să preia puterea? Speră cumva doamna Dăncilă că dl. Tăriceanu va redeveni realist și se va gândi la propria soartă? La ceea ce se va întâmpla cu el pe termen scurt. Deși, așa cum scriam în comentariul publicat ieri, doar plecarea de la guvernare îi va da ALDE minime șanse de a avea câțiva aleși locali și să pătrundă în viitorul Parlament. Pentru moment, ALDE se arată un partid muribund. Pe perfuzii. Pronostic rezervat aș spune împrumutând stereotipia buletinul medicale.
Oricum, povestea are o continuare anunțată pe 20 august. Deși cred că o decizie adevărată se va lua doar în preajma zilei de 2 septembrie. Când Parlamentul se va întoarce la muncă.

Distribuie acest articol

3 COMENTARII

  1. Ați uitat ceva. Dacă mai face mult pe nebunul minuscula moluscă cu 5 neveste, se pune PSD și votează în parlament aprobarea cererii DNA pt cercetarea penala a manechinului. Ori manechinul, precum frații lui pesedei fug ca dracul de tămâie de justiție.

  2. „Să se bazeze cumva pe faptul că și în cazul în care ALDE va abandona guvernarea, ea va rămâne la putere fiindcă nimeni din Opoziție nu vrea să preia puterea? ”

    Ba, sigur că Opoziția vrea să preia puterea. Dar cu o susținere parlamentară solidă, în urma unor alegeri. Altfel, un guvern minoritar/fragil asumat de PSD, ori de actuala Opoziție, poate fi sprijinit de ALDE-UDMR-ProRomânia fără să aibă miniștri, dar șantajându-l.

  3. Puterea se poate lua, doar in urma unor alegeri parlamentare la termen sau in urma unor alegeri anticipate (legal foarte greu de facut, aproape imposibil ),O singura alianta poate aduce impreuna si anume PNL _USR-PLUS, aprox. 60% din voturi .In acest caz Romania are 5 ani de liniste politica si presedintele impreuna cu cele doua structuri politice ,pot implementa un program de modernizare a Romaniei . Restul de variante , lasa tara intr-o situatie similara cu cea de acum . Sta in puterea alegatorilor sa faca asta .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mircea Morariu
Mircea Morariu
Critic de teatru. Doctor în filologie din 1994 cu teza „L’effet de spectacle de Diderot à Ionesco” şi, în prezent, profesor universitar de Literatură franceză la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea. Dublu laureat al Premiului UNITER pentru critică de teatru (2009 şi 2013)

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Carti

„Greu de găsit un titlu mai potrivit pentru această carte. Într-adevăr, Vladimir Tismăneanu are harul de a transforma într-o aventură a cunoașterii materia informă a contorsionatei istorii a ultimei sute de ani. Pasiunea adevărului, obsesia eticii, curajul înfruntării adversităților își au în el un martor și un participant plin de carismă. Multe din concluziile sale devin adevăruri de manual. Vladimir Tismăneanu este un îmblânzitor al demonilor Istoriei, un maître à penser în marea tradiție – pentru a mă restrânge la trei nume – a lui Albert Camus, a Hannei Arendt și a lui Raymond Aron.“ — MIRCEA MIHĂIEȘ 

 

 

Carti noi

Definiția actuală a schimbării climei“ a devenit un eufemism pentru emisiile de CO2 din era post-revoluției industriale, emisii care au condus la reificarea și fetișizarea temperaturii medii globale ca indicator al evoluției climei. Fără a proceda la o „reducție climatică“, prin care orice eveniment meteo neobișnuit din ultimul secol este atribuit automat emisiilor umane de gaze cu efect de seră, cartea de față arată că pe tabla de șah climatic joacă mai multe piese, nu doar combustibilii fosili. Cumpără cartea de aici.

Carti noi

 

„Avem aici un tablou complex cu splendori blânde, specifice vieții tărănești, cu umbre, tăceri și neputințe ale unei comunități rurale sortite destrămării. Este imaginea stingerii lumii țărănești, dispariției modului de viață tradițional, a unui fel omenesc de a fi și gândi.", Vianu Mureșan. Cumpara volumul de aici

 

Pagini

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro