luni, mai 20, 2024

E vremea ca guvernul Cioloş să epureze funcţionărimea obtuză şi leneşă

Sunt dezamăgit de politicile economice de stânga ale guvernului Cioloş, dar îi înţeleg pe prietenii din România, care, îngrijoraţi că viitorul prim-ministru ar putea fi un personaj condamnat pentru fapte de corupţie, evită să critice acest Executiv. Un hoţ, asta este domnul Dragnea, chiar dacă unora din România li se pare că a fura voturi este acceptabil.

Iar tovarăşii săi de drum, un plagiator, Victor Ponta, şi un mincinos cu dosar penal, Călin Popescu Tăriceanu, sunt la fel de toxici pentru viitorul României.

A fost o vreme când Dacian Cioloş şi preşedintele Iohannis au crezut că se poate ajunge la o înţelegere post-electorală cu PSD-ul, iar o parte a actualului Executiv să fie menţinută şi după alegeri. La 1 iunie, consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan a vorbit deschis despre varianta ca Dacian Cioloş să rămână premier şi în 2017. Se pare că această perspectivă a căzut, pentru că Liviu Dragnea speră să controleze întregul guvern, fie cu el în poziţia prim-ministru, fie prin Vasile Dâncu.

Ce cred, ce aş dori, este ca, în faţa acestei ameninţări, actualul guvern să abandoneze coabitarea cu PSD (nu uit graba cu care Costin Borc s-a dus să-i dea explicaţii lui Liviu Dragnea) şi să pornească un set de reforme profunde. Dacian Cioloş mai are patru luni. Mie mi se par suficiente.

Acum este clar că PSD nu are curaj să depună o moţiune de cenzură, iar această slăbiciune trebuie exploatată la maximum.

Dintre foarte multele lucruri care trebuie făcute, eu m-aş opri, acum, la doar două aspecte: curăţaţi aparatul de stat de apparatchiki care-l infestează şi tăiaţi puterea baronilor din sindicate.

Legea funcţionarului public este oricum literă moartă. Ea nu face decât să le confere inamovibilitate unor funcţionari leneşi, numiţi politic, care umilesc cetăţenii puşi să se aplece în faţa ghişeului şi care adesea sunt părtaşi la corupţie.

În ministere nu sunt funcţionari publici, ci companii de politruci instalate de diferite regimuri. A spus-o ministrul Costin Borc: „O treime ar vrea să facă lucruri, o treime sunt neutri, nu-i interesează deloc, şi ăia care pun tălpi”. Dar domnul Borc a acţionat complet greşit: a încercat să le cumpere bunăvoinţa, oferindu-le un neruşinat spor de 40% la salarii. „Strategia” nu a funcţionat.

Eu cred că guvernul Cioloş poate folosi instrumentul ordonanţelor de urgenţă sau al asumării răspunderii pentru a modifica legea funcţionarului public şi pentru a oferi actualilor demnitari posibilitatea ca, dacă vor, să cureţe aparatul funcţionăresc. Măcar corpul înalţilor funcţionari publici – prefecţi şi secretarii generali din ministere – trebuie epurat – da, acesta este cuvântul – de politrucii obraznici care blochează reformele.

Iar dacă vicepremierul Vasile Dâncu – care se preface că se ocupă de reforma administraţiei – se opune, daţi-l afară.

În paralel, Executivul trebuie să taie puterea eternilor baroni din sindicate. Momentul este bun: publicul vede că oamenii şi-au acordat salarii neruşinate, sifonează bani de unde pot şi, într-un final fericit, mulţi dintre ei ajung la DNA. Sunt câteva lucruri simple şi de bun simţ care pot fi făcute. Obligaţi-i să prezinte, public, o evidenţă a membrilor de sindicat şi nu le mai permiteţi să folosească aparatul de stat pentru a colecta cotizaţiile.

Veţi vedea că în spatele acestor inşi agresivi nu sunt prea mulţi angajaţi. Ce încredere au cadrele medicale în liderul Sanitas, Leonard Bărăscu, care are venituri salariale de 7.500 de euro pe lună? În plus, legea trebuie să oblige toate aceste „federaţii” şi „confederaţii” sindicale să organizeze alegeri interne transparente. Vot electronic, de exemplu. Iertaţi-mi opinia foarte subiectivă şi poate prea optimistă, dar nu cred că figurile antipatice, agresive, violente, care defilează toată ziua pe la Antena 3, ar avea mari şanse să fie realese.

Sigur că sunt multe alte priorităţi – educaţie, sănătate, transporturi – dar cred că un atac asupra funcţionărimii politizate şi a liderilor sindicali agresivi poate debloca reformele. Nu fac decât să mă inspir din ceea ce a făcut Margaret Thatcher atunci când a preluat puterea. Partidul Conservator a intrat în campania electorală din 1979 cu un manifest al cărui prim-punct era „un echilibru corect între dreptuile şi datoriile mişcării sindicale”. Rezultatele economice obţinute de Thatcher, după ce a învins sindicatele, au fost spectaculoase.

Dincolo de efectele pe termen lung, eu cred că actualul Executiv poate influenţa substanţial soarta alegerilor din această toamnă, dacă mobilizează electoratul de dreapta în jurul unor reforme puternice. Absenetismul mi se pare cel mai mare pericol pentru viitoarele alegeri.

Apatia bleagă în care bălteşte PNL-ul, plus indolenţa preşedintelui Iohannis, este dezarmantă.

În schimb, electoratul PSD, disciplinat şi bine hrănit înainte de alegeri, va ieşi la vot. Pe scurt, dacă vrea să oprească întoarcerea condamnatului Dragnea şi a cetei sale, Dacian Cioloş trebuie să ofere (şi) alternativa unor reforme de substanţă.

Distribuie acest articol

19 COMENTARII

  1. Inca de la prima fraza m-am oprit visator:
    – „Sunt dezamăgit de politicile economice de stânga ale guvernului Cioloş, dar îi înţeleg pe prietenii din România, care, îngrijoraţi că viitorul prim-ministru ar putea fi un personaj condamnat pentru fapte de corupţie, evită să critice acest Executiv.”
    Curioasa optica; eu, de exemplu (stiu, sint marunt, dar am un vot, la fel ca ingrijoratii) , nu inteleg asemenea atitudini dulcege, caci oricine se poate intreba daca in astfel de oameni poti avea incredere: nu-mi place cum procedeaza Ciolos, dar nu il critic ca sa nu i se urce la cap lui Dragnea. Sau le e teama sa nu fie incorsetati de dl Plesu printre oamenii rai care il critica pe premierul tehnocrat?
    Daca, in continuare, in Romania vor exista partide, si vom avea guvern tehnocrat, dece se mai tin alegeri? pentru ce risipa de bani cu alegerile, cu alesii?
    – „chiar dacă unora din România li se pare că a fura voturi este acceptabil.”
    Pai, sa am pardon, dar inclusiv Justitiei i s-a parut a fi o glumita furtul de voturi, altfel il trimiteau dupa gratii.
    Guvernul tehnocrat o struto-camila intr-o tara cu partide si Parlament.

    • Alegerile sunt pentru parlament, presedinte, nu pentru guvern. Guvernul este numit! Iar justitia l-a incadrat si pedepsit pe dragnea conform legilor, care sunt stabilite si votate de parlament. Care e rostul alegerilor, va las sa decideti…

      • Uite, am decis: habar nu ai ce inseamna democratie.
        Pentru ca guvernul se formeaza functie de rezultatul alegerilor.
        Daca faci alegeri si nu tii cont de rezultatele alegerilor, iti bati joc de alegatori.

      • Da, l-a pedepsit „conform legilor”, dar cu suspendare, si conditionat, fii sigur: poti sa ameninti cu motiunea de cenzura, ca lumea sa nu se prinda, dar bati in retragera imediat. Gasesti tu motive!
        Caci Justitia l-a spalat si pe Klaus de incompatibilitate, iar acum lucreaza la un detergent in legatura cu casa obtinuta cu acte false. Ca doar o hotarire judecatoreasca definitiva e „un banal act administrativ”. Iti amintesi?
        Daca ne vom face ca nu vedem „ce stie tot satul si nu stie barbatul”, ce rost are sa ne mai plingem? numai de ceilalti, ca „ai nostri” sint Feti Frumosi :P
        Nu il critica unii pe Ciolos, ca Dragnea sa isi faca de cap cu voie de la politie ;)

        • Pai si eu ce am spus? Nu tot ca pedepsele, asa cum au fost si daca au fost, au fost tot conform legilor? Daca legile sunt incomplete, lasa loc la interpretari si portite de scapare, au nevoie de „metodologii de aplicare” stabilite de altii, si cate si mai cate, a cui e vina?

  2. eu as incepe cu desfiintarea ghiseelor, pe aici sunt tot mai putine, nu numai la serviciile publice de stat, dar chiar si la banci, firme etc.

    Pe de o parte e umilitor sa stai cocosat, marea majoritate a ghiseelor sunt dispuse f. jos si un om de inaltime normala e obligat sa se cocoseze, si pe de alta parte contactul functionar-public e rupt prin „zidul” ghiseului. Nu mai spun ca e mai comod pt. cetatean sa se aseze pe un scaun si sa priveasca functionarul drept in ochi si sa ofere o mica atentie.
    Desigur, ma astept sa fie nevoie si de un numar corespunzator de bodygarzi.

  3. CB să se abțină în a critica funcționarii, el însuși fost și actual funcționar (nu neapărat la stat). Ați remarcat corect modul aberant de „rezolvare”. Îi pot critica pe funcționari oamenii neangajați, a se vedea critica împotriva slugărniciei de dată recentă în fața lui CCAPT care nu ezită a intra pe o ușă dosnică și a lua un act prin spatele ghișeului

  4. PNL e marea dezamagire, puteau fi pe val si au ales sa fie o umbra a psd. Nu uitati de privatizari, acolo in companiile de stat sifonate sunt pilonii partidelor, trebuie separate de sfera politica, trebuie luate din mainile lor.

    Ciolos e o dezamagire. In loc sa faca reforma dura a institutiilor ce consuma resurse uriase, el se ocupa sa dicteze conditii supermarket-urilor, sa favorizeze baronii locali din agricultura cu legi nationaliste gen nu ne vindem tara. E suprarealist! Intram in economie sa o reglam, ca si cum la stat totul e luna si bec… Ori ai curaj, ori- n-ai. Si pana acum Ciolos nu a facut nimic esential.

    • Cioloș e funcționar, nu politician. Nu a venit la putere prin alegeri, nu are un grup parlamentar al lui și a trebuit să coopereze cât de cât cu PSD, în lipsa unei baze autentice de putere.

  5. Guvernul Cioloş are susţinerea parlamentară a PSD şi a fost forţat să accepte bugetul întocmit de Ponta,să pălătească toate ineptele creşteri salariale,să accepte doi-trei miniştri desemnaţi de PSD(Dîncu,Interne,alţii) plus să rămână toţi secretarii de stat PSD,etc.Guvernul Cioloş NU ARE FORŢĂ POLITICĂ şi ca atare este ameninţat din toate părţile,deşi este un guvern bun.Cioloş a dat afară o parte din prefecţi,unii de prin diverse instituţii,dar nu poate lucra în contra tuturor instituţiilor controlate de PSD care a politizat şi mafiotizat TOATE instituţiile de stat.
    Singura speranţă este ca la alegerile de la toamnă să iasă PNL care să susţină un guvern politic Ciolos şi care să facă epurările necesare depolitizând administreaţia centrală dar şi cea locală.Numai că…nu cred că PNL va vrea asta…ei ar vrea să-i dea afară pe pesedişti dar să-i pună pe-ai lor…

    De acord că cea mai urgentă măsură care trebuie luată este de-politizarea şi de-mafiotizarea instituţiilor.Numai că…ce partid ar vrea asta?!

  6. daca sinteti prea optimist ? da de unde ! sinteti incorigibil
    pai dumneata nu stii ca aia „unora” din” chiar dacă unora din România li se pare că a fura” e majoritate !?unora, e rominia si daca ashtia dispare rominia ramine decit o alta tara

  7. O reformă administrativă veritabilă ar fi una la care colaborează și PSD. În felul acesta, ar exista siguranța că, dacă PSD câștigă alegerile, eforturile de reformă nu se vor opri.

    • Ha! Ha! Ha! PSD-ul si reforma! Asta e banc sau ce a vrut sa fie?? Evident ma refer la reforma in sensul bun al cuvantului. Ca la reforme proaste stiu ca sunt specialisti!

      • Este o chestiune de logică. Cât de mare este probabilitatea ca PSD să nu facă următorul guvern? Cât de mare este probabilitatea ca PSD să mențină schimbări cu care nu este de acord?

  8. Dar care pot fi criteriile dupa care putem stabili ca unii functionari sunt ” obtuzi si lenesi ” ?
    E interesant de stiut o opinie in acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

George Mioc
George Mioc
George Mioc este antreprenor, CEO al unei firme americane (PSI Industries). Este stabilit in SUA din 1976. Este inginer: CDS, Scranton, Pennsylvania (1985) Associate Degree in Mechanical Drafting & Design Technology.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro