marți, martie 19, 2024

Înapoi la Ceaușescu!

Istoricii noştri par într-atât de prinşi cu discursurile Centenarului încât nu sunt atenţi la felul în care prezentul luminează trecutul. Pe vremea când se mai vorbea de Revoluţie (aţi observat că acum e pomenită tot mai discret?) una din întrebările care ne frământau – alături de marea: “ cine-a tras în noi după 22?” – era aceasta: cum se face că, din toate ţările estice, doar noi, românii, nu am avut nici o tresărire în 1989 şi am încheiat anul (mirabil) cu singura revoluţie sângeroasă din fostul bloc societic?

Ei bine, răspunsul nu e o teorie, ci o realitate pe care o vedem în faţa ochilor: un “lider” autoritar, fără nici o legătură cu realitatea, care e ferm convins că persoana lui se identifică cu statul, un partid care nu mai e partid (adică forum de discuţie şi de decizie), ci doar o cameră de înregistrare a hotărârilor “şefului”, un prim-ministru hăbăuc, cu ochii pe foaie, să nu cumva să scape un cuvânt ce nu i-a fost “transmis”, o adunătură de lingăi şi de profitori, un discurs băţos şi resentimentar, o televiziune dedicată propagandei, nu informării, apelul la “independenţă, suveranitate şi neatârnare”, obsesia “agenturilor” infiltrate peste tot, o opoziţie la fel de plată ca “cei şase” cu scrisoarea lor şi, peste toate, aceeaşi indepasabilă condiţie de cea mai săracă şi mai coruptă ţară a Europei.

De ce l-au aplaudat miile de “reprezentanţi ai oamenilor muncii” pe Ceauşescu la Congresul al XIV-lea? Exact din aceeaşi raţiune pentru care Dragnea e susţinut în Cex-urile PSD-ului: din frică şi din lăcomie. Din frica ortacilor lui de a nu pierde ceea ce le aduce lăcomia în faţa ochilor şi la îndemâna buzunarelor. Dacă mâine ar cădea – poate de mâna lor – toţi Nicolicii, Nicolaii, Ştefăneştii şi Iordachii ar veni, plângând, să ne explice “cum au rezistat” ei, cât au fost de “terorizaţi”, ce lupte epice au dus şi, mai ales, cum – doar ei – au dreptul (divin) de a ne conduce şi în episodul următor.

De ce ne cântau muzica “vechimii noastre multimilenare”, a “rezistenţei în faţa tuturor năvălirilor” şi a “independenţei, suveranităţii şi neatârnării”? Pentru că voiau “calea românească spre socialism”; adică vestul vine cu banii (în speţă creditele) şi noi facem ce vrem cu ei. Ce altceva înseamnă “aderarea” pentru gaşca din Teleorman? Am ajuns la bănetul europenilor şi acum suntem “şefi mari”: trăim “cum vrea muşchii noştri”, dăm “cui (şi cât) vrem noi”, ameţim prostimea cu pensii şi să ne cânte băieţii! Vor europenii să zică ceva? Păi stai nene, că aici suntem acasă la noi, şi suntem “liberi, independenţi şi stăpâni pe pământul nostru”!

“Drepturile omului”? (Vă mai amintiţi că s-au discutat – cu privire la România – în primăvara lui ’89 la întâlnirea OSCE de la Viena?) Mofturi imperialiste! Dreptul nostru e “să construim socialismul”. Sau “capitalismul de cumetrie”. Ce ne bagă pe gât europenii e “agenda LGTB-istă”. Să facă ce vor cu “drepturile” lor. Ei au cucerit, au jefuit şi au falsificat istoria. Noi am răbdat şi am construit. Atunci, ca protocronişti, acum în calitate de “conservatori”. Apusul e Babelul modern; matca noastră firească e “a treia Romă”.

Nu le place capitaliştilor de noi, le aruncăm înapoi “clauza naţiunii celei mai favorizate” (în aprilie ’89). Sau raportul MCV. Nu ne trebuie fărâmiturile lor; la limită, vom rezista iarăşi, “strâns uniţi în jurul Conducătorului Suprem”. De partea noastră e credinţa, lacrima şi sudoarea străbunilor, glia “udată cu sângele lor”. Ce ne-a dat “acel Apus”? Marfa lui de mâna a doua, a treia şi a cincea? Dar noi n-avem păduri, munţi şi râuri? Să vină naţionalizarea!

Cine sunt cei ce-l contestă pe “binefăcătorul naţiunii”? “Cozile de topor ale străinătăţii”, “cei ce s-au vândut pe un pumn de bani”, trădătorii, ONG-iştii, “activiştii civici”, “duşmanii păcii şi ai colaborării între popoare”. Nu suntem un neam răzbunător, dar să ştie toţi aceştia că printre noi nu e loc de ei. Noi vrem să-i cântăm, “din inimă”, un imn “Omului, ce ne poartă pe noi culmi de succes şi de civilizaţie”.

Şi Tovarăşei lui, cu nume ionelteoderescian, ce ne polimerizează în fiecare seară pensiile la televiziune. Căci, cum a spus filosoful, pensia nu este, ci devine, în fiecare zi altceva (mai mare pe hârtie şi mai mică în magazin).

N-au trecut nici 30 de ani de când lucrurile acestea ne produceau greaţă. Sau poate că nu. În definitiv, în decembrie ’89 au ieşit pe stradă 2 % din cetăţenii ţării. Restul au votat cu PSD-ul. Numărul “nostalgicilor” era – nu demult – strigător la cer. Acum au găsit în cine să-şi obiectiveze nostalgia, în omul cu mustaţă din Teleorman. În omul care i-a despărţit pe veci de copiii lor (ce şi-au lumea în cap, sătui de neputinţa şi umilinţa în care au trăit părinţii lor).

Era de aşteptat să răsară Adrienii – Năstase şi Severin – să ne spună ce e cu “suveranitatea şi neatârnarea”. Dar au pierdut trenul. Acum sunt la modă “conservatorii” – cu sutană sau nu – ce ne vorbesc de “eşecul Europei”, de “birocraţia de la Bruxelles” şi “demnitatea regăsită” a Rusiei.

Numai noi ezităm să facem “ceea ce trebuie”: o “adevărată democraţie”, autoritară, creştină şi socială. E timpul să-l regăsim pe Ceauşescu. Şi să-l mântuim, convertindu-l la “adevărata credinţă” a “tradiţiei noastre”. Un sfânt în plus nu ne-ar strica.

Cât despre ţăranul din Teleorman, cum zic ortacii lui de Cex-uri: vrednic este!

Să-l maimuţărească pe Ceauşescu.

Distribuie acest articol

28 COMENTARII

  1. Foarte bine punctat. Sper ca puroiul sa se stranga cat mai repede si sa se sparga buboiul. Finalul e acelasi oricum. Doar viteza cu care se ajunge acolo poate varia.
    Vorbiti zilnic cu prietenii, cu familia. Incercati sa ii faceti sa vada cine sunt cu adevarat acesti talhari. Pana cand societatea nu se va schimba, vom avea acelasi tip de conducatori. E gresita gandirea ca politica se face doar in Parlament. Politica ne dicteaza viata deci fiecare ar trebui sa se implice intr-o cat de mica masura.

  2. Pavel catre romani cap1 – 24 ….,,Dumnezeu i-a lăsat pradă necurăţiei, după dorinţele inimii lor, ca să-şi dezonoreze corpurile între ei,25 da, pe cei ce au schimbat adevărul lui Dumnezeu în minciună şi au venerat creaţia, îndeplinind un serviciu mai degrabă pentru ea, decât pentru Creator, care este binecuvântat pentru totdeauna. Amin!26 Iată de ce Dumnezeu i-a lăsat pradă unor pofte sexuale ruşinoase, căci femeile lor şi-au schimbat întrebuinţarea naturală în una contrară naturii;27 şi la fel şi bărbaţii au părăsit întrebuinţarea naturală a femeii şi, în dorinţa lor pătimaşă, s-au aprins unii faţă de alţii, făcând lucruri obscene bărbaţi cu bărbaţi şi primind în ei înşişi răsplata deplină care li se cuvenea pentru nelegiuirea lor.28 Şi aşa cum ei n-au găsit de cuviinţă să aibă o cunoştinţă exactă despre Dumnezeu, tot aşa şi Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor, pe care el n-o aprobă, ca să facă lucruri care nu sunt potrivite,29 astfel că sunt plini de orice nedreptate, de nelegiuire, de lăcomie, de răutate, plini de invidie, de omoruri, de ceartă, de înşelăciune şi de înclinaţii rele. Sunt şoptitori,30 bârfitori, îl urăsc pe Dumnezeu, sunt neruşinaţi, trufaşi, aroganţi, născocitori de rele, neascultători de părinţi,31 fără pricepere, neloiali în angajamente, fără afecţiune naturală, neîndurători.32 Şi, deşi aceştia cunosc foarte bine hotărârea dreaptă a lui Dumnezeu, că oricine practică aceste lucruri merită moartea, nu numai că le fac în continuare, dar îi şi aprobă pe cei ce le practică.,,

  3. Finalul articolului ma face sa exclam „era mia bine inainte!”

    Cele prezentate in articol sunt adevarate, dar macar in Iepoca de aur nimeni nu era filo-ruznak, asa ca faza cu „demnitatea regasita a Mujicistanului” insemna ca acum ESTE MAI RAU ca inainte de 1989!!!

  4. Iuda (fratele Domnului) 11-13 ,,Vai de ei, căci au mers pe calea lui Cain, s-au repezit pentru răsplată pe drumul greşit al lui Balaam şi au pierit în vorbirea răzvrătită a lui Core!12
    Ei sunt stâncile ascunse sub apă la mesele voastre de iubire în timp ce se ospătează împreună cu voi, păstori care se păstoresc pe ei înşişi fără teamă; nori fără apă purtaţi de vânturi încoace şi-ncolo; pomi fără rod la sfârşitul toamnei, de două ori morţi, dezrădăcinaţi;13 valuri înfuriate ale mării care îşi spumegă lucrurile ruşinoase; stele fără orbită, cărora le este rezervată pentru totdeauna negura întunericului.,,

  5. Dragnea nu prea mai are șanse să-și vadă visul. Ieri a luat UE, ca mîine răzvrătiții au să-i dea iar la puci o lovitură de stat, după care probabil că o să intre la zăcătoare cîteva luni pentru refacere (mai mult n-are cum să ia fiindcă a furat peste o sută de milioane). Ar trebui să se mai radicalizeze și cei din opoziție, de șase ani n-au mai furat nimic și deja foamea își arată colții, plus că trebuie să intre-n ring ca să se afirme și recruții (ciclul I, cum era pe vremuri în armată). Pînă atunci avem circ gratis cu trupa de idioți congenitali Iordache, Dăncilă & Co. și cu un nene care stă la Cotroceni și din cînd în cînd iese ca să mestece niște cioburi în timp ce vorbește și ne zice că nu-i bine ce se întîmplă.

  6. Frumos articol. Însă în vremuri de nebunie, dinăuntru și de-afară, astfel de voci, din nefericire, nu sunt auzite. Sincer, acum nici măcar nu se vede speranța de după Dragnea. Se vede ură, hoție, neputința celorlalți (opuși lui Dragnea) și începe să încolțească speranța în răul eliberator. Un mare rău, care să limpezească totul. Un război adevărat care să ne scoată din acesta, hibrid și jegos care se poartă acum în RO.
    Cheile vechi nu se potrivesc realităților noi.

  7. Genial scris, insa atat de trist! Insa ce pretentii sa avem de la restul de 80% care au creierasele spalate bine cu sapun Cheia comunist? Ce pretentii sa avem de la acesti omeni carora comunismul „le-a dat” si care a avut grija de ei si le-a asigurat un loc de munca obligatoriu, o Dacia 1300 luata pe ratie, un concediu la mare de 9 zile in fiecare an in care beau un Pepsi pe plaja, un apartament intr-un ghetou si, din cand in cand, excursii in URSS sau Bulgaria? PSD-ul si acest Dragnea se potriveste ca o manusa pentru ei. Le reda „demnitatea” de altadata, „neatarnarea” tarii fata de UE si Occident, siguranta in fata „dusmanului” extern. Ce pretentii sa avem de la acesti omeni ? Ce inteleg acesti omeni din ce se intampla astazi in lume, in Europa? Lipsa de informare naste monstri. Acesti oameni au spiritul atrofiat, iar multi traiesc inca cu spaima de libera exprimare si gandire. La fel cum in 89 au iesit doar 2% in strada, si in anii acestia au iesit tot 2 % in Piata Victoriei.

  8. (Off-topic) despre inadecvare multe s-ar spune, ca, de pildă, între propunerile de zi națională în loc de 1 decembrie să fie 22. Ignorând că aceasta din urmă ar fi și data consacrată de formare a Urss..

  9. „…vom rezista iarăşi, “strâns uniţi în jurul Conducătorului Suprem”. ”

    Întreg articolul este după opinia mea reprezentarea fidelă a situației politice a României de astăzi, un tablou exact. Doar că este incomplet, este numai o imagine, lipsește esențialul, fundamentul său. Tot ce conține articolul este adevărat, argumentat, un instantaneu al societății românești actuale, însă este doar ceea ce este extrem de vizibil pentru toți.

    Privitorului/cititorului articolului „i se iau ochii” prin inducerea ideii că este o luptă politică. Se transmite mesajul că revenim la „cultul personalității” din epoca Ceaușescu. Fals! Dacă privim pe cei care conduc astăzi România ca pe niște politicieni [la un moment dat onești] care eșuează în autoritarism, ne înșelăm cumplit! Dacă îi considerăm pe dl Dragnea și apropiații domniei-sale îndrăgostiți de puterea care „le-a luat mințile” greșim!

    Politicienii de astăzi, dintre care dl Dragnea se remarcă, sunt marionete ale regimului cleptocratic transpartinic, format din membri din rândul al doilea ai Securității și PCR, instaurat după 1990. Obiectivul lor fundamental este drenarea permanentă a resurselor publice în proprietatea privată a lor și a apropiaților lor, din țară și din străinătate. Ei reprezintă „Statul paralel”, după definiția dată de istoricul Robert Paxton, iar pentru a-și atinge obiectivul (la fel ca în orice guvernare cleptocrată) au capturat treptat instituțiile legitime ale statului. Se folosesc de „serviciile de informații” și de mass-media pentru a manipula electoratul în vederea menținerii la putere.

    Practic au construit un adevărat stat mafiot, pe arhitectura unui grup infracțional organizat. Este ceea ce și-a dorit Mafia italiană prin cooptarea politicienilor „de vârf” în structura sa (și n-au reușit), dar s-au limitat la a-i corupe pe unii dintre ei. Structura unei oligarhii precum în România, Rusia, Moldova, sau Ucraina reprezintă doar un vis pentru mafioții italieni.

    Autocrația este doar modul formal prin care cleptocrații își conservă puterea pentru a se asigura că sunt la adăpost de Justiție. Altfel spus, un regim autoritar nu ar face altceva decât să protejeze membrii grupului infracțional organizat de efectele juridice ale faptelor lor. Tot ce spune autorul articolului este adevărat. Dar, cele prezentate în societatea românească de azi se petrec doar pentru ca jaful din averea publică să continue fără nici un impediment.

    Nu sunt dictatori prin vocație! Nici prin formare! Sunt doar niște hoți care acaparează toată puterea în stat pentru a nu da nimănui socoteală pentru jaful imens din averea publică! Dacă pentru a se pune la adăpost de Justiție nu există altă cale decât să devină dictatori, apoi, vor deveni dictatori. Haideți, vă rog, să punem lucrurile în lumina corectă!

  10. sau „back to the future” !
    cred ca exista in primul rind niste intelegeri proaste despre democratie (din nefericire vehiculate cu obstinenta si de „formatorii” de opinii) :
    – democratia nu se rezuma la alegeri libere. (inutil de a mai explica ceva aici)
    – schimbind numele institutiilor (militie/politie, securitate/intelligence, secretara/office manager etc.) nu inseamna c ai rezolvat problemele.
    daca nu exista justitie / lege dreapta pentru toti si institutii care sa serveasca cetateanul platitor si nu interesele personale sau de casta, oricit ne am rostogoli, tot in spate o vom face, nu inainte

  11. Domnul Dragnea trebuie sa livreze. Nu stiu exact cui, dar, oricum, nu e vorba de baronii penali (astia sunt pe langa), ci de cineva mult mai important. Fiindca ceea ce trebuie sa livreze este impotriva legilor firii, nu poate livra decat avand puterea absoluta si punand pumnul in gurile potrivnice.
    Ce sa livreze?… Esuarea Romaniei. Domnul Dragnea conduce actul final din piesa distrugerii tarii, inceputa in ’90 de partidul rosu – privatizari oneroase, inflatie, mineriade, tunuri, furaciuni etc. etc. etc. Iata ca, in anul Centenarului, se joaca acest act final.
    Poate ne intalnim mai multi, pe 1 Decembrie, in Piata Victoriei, la o plimbare… Cu strigaturi…

  12. Balcanii produc mai multă „istorie“ decât pot suporta locuitorii. Winston Churchill.

    Cât timp mai rămâne pentru Dragnea/PSD bashing? Cât loc mai are voie să ocupa această adunătură de adepţi ai „democraţiei originale“ (FSN-Iliescu), ai „izolaţionalismului naţionalist (naţionalismul legionar ortodox și continuitatea în naţionalcomunismul autohton) în spatţul public românesc?

    …“… De ce l-au aplaudat miile de “reprezentanţi ai oamenilor muncii” pe Ceauşescu la Congresul al XIV-lea? Exact din aceeaşi raţiune pentru care Dragnea e susţinut în Cex-urile PSD-ului: din frică şi din lăcomie……. De ce ne cântau muzica “vechimii noastre multimilenare”, a “rezistenţei în faţa tuturor năvălirilor” şi a “independenţei, suveranităţii şi neatârnării”? Pentru că voiau “calea românească spre socialism”; adică vestul vine cu banii „…..

    O lună înaintea Președinţiei UE 2019 nu e momentul de a discuta în spaţiul public alternativele societăţii civice la „penalii patrioţi“ din parlament, guvernul dâmboviţean și instituţile publice (Academia, etc)?

    Firmele private mici și mijlocii sunt calea spre o Românie Europeană.
    Firmele private mici și mijlocii angejează lucratori tineri cu salarii mai mari.
    Firmele private mici și mijlocii cu capital românesc, european sau mulţinational investesc și crează jobs azi.
    Firmele private mici și mijlocii necesită condiţii favorabile (în RFG 3,76 milioane firme mici și mijlocii au 31,3 milioane angajaţi) și asemănătoare cu cele din statele partenere in UE.27.
    Cred că e vorba de peste 500.000 firme private mici și mijlocii de care are nevoie România azi, mai puţin speculaţii geopolitice aiurea cum se întâmplă prea des și aici pe publicaţie.

    Cine crează firme private în România?
    Cine investește în industria 4.0 în România?
    Inovaţie, cercetare, export prin firme private, salarii mari europene la firme private din ţară….
    Idei mai sunt

    • Firmele private mici și mijlocii necesită oarece redistribuire către cei care le pot face să meargă (credite atractive, scutiri de oarece taxe, infrastructuri, revigorarea educației, justiție …). Or, orice colonel de securitate se împușcă mai bine decât să ia de la gura copilașilor lui milionari încă un milion de euro. E chestie de viață și de moarte. De onoare, ar zice ei. Mai bine vând pe un dolar străinilor decât să facă vreun român de rând un dolar profit.
      După logica: mai bine vă dărâm justiția și distrug Constituția decât să merg la închisoare!

    • Cred că nu realizați ce spuneți. Firmele mici și mijlocii generează o clasă socială care va fi reprezentată în spectrul politic, ceea ce ar determina apariția unui partid concurent cu PSD. Inițial acel partid care pretindea că reprezintă această clasă socială a micilor antreprenori români a fost PD/PDL, de aceea a și fost ales Băsescu președinte. Dar și-a dat arama pe față când a dat legea aceea a forfetarului.
      PSD, de fapt un partid antisocial (vezi cât s-a zbătut și se zbate pentru a contracara și controla ONG-urile) și antidemocrat (vezi cum este condus, principiul aberant comunist al centralismului democratic, adică fă cum zice șeful), care nu va stimula niciodată apariția micii burghezii, adevăratul lui dușman – marea burghezie este ușor de anihilat sau cooptat. Chiar și actuala nouă opoziție (Mișcarea România Împreună – reprezentanta clasei tehnocrate) și USR(reprezentanta micii burghezii a gulerelor albe) este de fapt reprezentanta acestei mici burghezii(sau a clasei de mijloc, că termenul inițial s-a devalorizat prin demonizarea comunistă) și în strânsă concurență cu PSD, care de fapte este PCR -Partidul Conservator Roșu, continuator al PCR clasic.

    • Nimic nu se impotriveste mai tare derapajelor politice decat clasa de mijloc purtatoare a initiativei private. Le mai spunem si firme private mici si mijlocii. De fapt, vorbim despre micro si mici.

      Problema socialismului este ca la inceput are succes -spunea cineva.

      Nici eu nu sunt de acord cu aceasta concentrare a spiritului public pe o persoana sau pe justitie. Inteleg importanta subiectului dar „prioritar” nu inseamna „exclusiv”.

      Multe actiuni ale guvernelor Romaniei au fost indreptate impotriva IMM. Declarativ, IMM sunt in gura tuturor politicienilor, sunt fruntea strategiilor de tot felul si imbatzosheaza toate programele politice.

      Dar in practica IMM sunt lovite cat se poate. Nu e locul sa detaliez, dar dezvoltare din gura nu se poate, intr-adevar. Si intr-o tara care mimeaza piata libera, inevitabil totul ajungfe sa fie doar o bolnava maimutareala a societatilor capitaliste.

      Despre solutie am tot vorbit dar nu e orb mai orb decat cel ce mi vrea sa vada. toata lumea manifesta o incapatanare maladiva in ideea ca exista socialism de succes, dupa mine provenita 90% din confuzia cu statul social si cu protectia sociala.

      De cate ori descriu functionarea pietei libere si capitalismul, asa cum e el, ca doar nu l-am inventat sau descoperit eu, toata lumea sare de 12 m pe verticala, spunand ca astea sunt extremisme. Cum o fi acela extremism sa iti vezi de dorintele tale purtand insa si raspunderea faptelor, asta e peste intelegerea mea.

      Revolta asta impotriva unei persoane – nu vreau sa o comentez, o comenteaza destui. Dar cu 5% din acel efort s0ar fi putut discuta o abordare de dreapta. Si aici e o alta mare confuzie, de cate ori vorbesc despre dreapta, intgerlocutorii de obicei se gandesc la nazism, fascism si populism. Si nu mai asculta nimic mai departe.

      Vreau sa spun ca omul trebuie mai intai sa stie si apoi poate auzi (nu-mi amintesc varianta germana, care e mult mai ilustrativa).

      • „Nici eu nu sunt de acord cu aceasta concentrare a spiritului public pe o persoana sau pe justitie.”

        Domnule Dedalus, „concentrarea spiritului public” pe justiție nu este nici prioritară, nici exclusivă, ci este esențială. Fundamentală! Nu pare că lucrurile stau chiar așa, atunci când, într-un stat funcțional, bazat pe RULE OF LOW, Justiția [incluzând aici Legea Fundamentală] funcționează impecabil. Dar, este domeniul la care se face apel, la limită, în cazul disfuncțiilor în oricare alt domeniu al unui stat. În lipsa „forței legii” nu ne rămâne decât „legea forței”.

        În România „derapajele politice” sunt doar efectele capturării statului de către un grup infracțional organizat, formând un Sistem de tip oligarhic-mafiot cumplit de greu de destructurat. Politicienii trebuie priviți (așa este corect) doar ca marionete ale acestuia, iar acțiunile lor (inclusiv în vederea menținerii la putere prin orice mijloace, uneori autoritariste) doar ca demersuri în favoarea cleptocrației. NU este vorba despre o persoană (dl Dragnea, ori altcineva), ci despre un grup transpartinic.

        Într-adevăr, „clasa de mijloc” și antreprenorii reprezintă o „masă inerțială” mare, care poate păstra direcția de evoluție a unei țări un anumit timp, dar suferă la rândul ei, pe termen mediu și lung, modificări de opțiuni și atitudine. (S-a văzut foarte bine, spre exemplu, cum s-au petrecut schimbările de acest fel înainte de WW2.)

        Problema în discuție nu are de-a face cu o guvernare de tip socialist, chiar dacă unele trăsături pot aminti de aceasta. Este o guvernare cleptocrată, iar manualele de științe sociale, de economie, descriu foarte bine astfel de guvernări. Altfel, da, istoria a confirmat că economiile marxiste sunt inevitabil falimentare.

        Opțiunile „de dreapta”, chiar într-o epocă de decădere a ideologiilor, nu sunt extremiste, naziste, fasciste etc. prin ele însele, dar opțiunile extremiste, sunt. -:) (Nu vă acuz de nimic.)

          • Vă mulțumesc @Herr Lad pentru atenția pe care ați acordat-o comentariului meu și pentru observația făcută. Poate fi considerat interesant jocul de cuvnte prin interpretarea textului în sensul impunerii unor standarde sociale scăzute de către actualii guvernanți, dar așa cum bine ați sesizat, am dorit să sctiu „Rule Of Law”, referindu-mă la „Stat de drept”, „Domnie a legii” .

            Rog cititorii să accepte scuzele mele. Desigur, vinovată pentru greșeala de scriere a fost, ca de obicei, tastatura. -:)

            • @ Constantin (17/11/2018 la 9:13)

              Cu placere ca v-am ajutat in corectare.

              In opinia mea DURA LEX SED LEX ar suna mai bine. Acest principiu este vechi de peste 2000 de ani.
              Ne place sau nu, spunem ca suntem latini doar „de la Ram ne tragem vorba cronicarului” (exceptie folosirea abuziv/patriotarda)

              Dupa cate stiu la faculatile de drept din Romania inca se studiaza (obligatoriu) dreptul roman in primul an de studiu.

              Sistemul juridic din Romania nu este bazat pe sistemul anglo-saxon ci pe cel francez, mult mai apropiat de cel din Roma Antica.

              Scuze pentru mica divagatie in pledoaria mea pentru limba latina dar am avut ocazia sa lucrez cu Latini (din America dem Sud) care nu stiau ca limba lor materna – spaniola – este o limba latina.
              .

  13. FRESCA citită aici este o adevarată capodoperă ! Nu lipsete nimic. Niciun detaliu. Pana si CHEIA de boltă este perfect sezisată si fixată la locul ei.
    ”N-au trecut nici 30 de ani de când lucrurile acestea ne produceau greaţă. Sau poate că nu. În definitiv, în decembrie ’89 au ieşit pe stradă 2 % din cetăţenii ţării. Restul au votat cu PSD-ul. Numărul “nostalgicilor” era – nu demult – strigător la cer.”
    Rrestul e …vorba lui C. PORUMBOIU in celebrul si premiatul său film ”A FOST SAU N-A FOST ”
    Autorul tabloului descris era elev la Liceul pedagogic din Arad pe atunci. Si stie . A văzut. A evaluat . A inregistrat bine pe retină ce si cum s-a întâmplat . Că dacă nu erau de la începutul începutului TIMISOARA + ARAD cu ”huliganii” lor,praful si pulberea s-ar fi ales din totul si din toate. Nu doar cu cenușa cadavrelor arse si aruncate la gurile de canal ale câtorva zeci de răzvrătiti – o amintire demnă de teribila experiență umană a HOLOCAUSTULUI! Dumneaei ,tovarășa dr ing academician LENUȚA ceaușescu a si cerut expres celorlalți… tovarăsi si ”pretini” ,raderea de pe ”suprafata ” pământului a celor două orase ( AMINTITI – VĂ !). Noroc că s- a trezit a doua zi ,mai de dimineață , BUCURESTIUL si domnii tovarăși ION ILICI ILIESCU și marele coafez SI MAESTRU de îmbârligat idei, SILVIU BRUCAN ,care au intervenit si au spus tare si răspicat la TV LIBERĂ ,de se aude până in minutul de față : Destul tovarăși ! NU MAI INTINATI VALORILE SOCIALISMULUI ! Predati armele până la 25 decembrie (anul de atunci !) Si s-au predat si s-a facut lumină si zâmbet peste toată țara în sfântă zi de CRACIUN cand a apărut un alt ”sfant si martir ” pe firmamentul țării ,prin actul de mare sfintire a mortii si …martirajului său . Îți aminesti MIHAI, ce scria sus pe acoperișul PALATULUI CENAD , de-a stânga ”SFATULUI POPULAR AL MUNCIPIULUI ARAD ” ? ”CEAUSESCU SĂ FIE JUDECAT AICEA ÎN BANAT ” ! Si .. moarte s-a făcut și .martirajul s-a ales din judecata cerută, după voia domnilor tovarăși . Precum in cunoscuta dramă DIN JALE S-A ÎNTRUPAT ELECTRA ? Tot stau si mă gandesc : Oare nu așa pot sa-mi explic/să ne explicăm (?) prezenta in PARLAMENUL ROMÂNIEI a acelui tovarăș cu KALASNICOVUL dosit de la …rivuluție ? Si care se gândeste de vreo două luni încoace după o îndelungă si înaltă culturalizare a mândriei socialiste NEÎNTINATE la …sculpturile genialului BRÂNCUȘI ? !

  14. Cine n-a citit „De ce e Romania altfel?” de Lucian Boia ar trebui neaparat sa o faca. Din nefericire istoria ne spune ca suntem un popor cu probleme majore de educatie si mentalitate iar proximitatea fata de Rusia, Turcia si alte tari cu probleme similare, reprezinta un pericol permanent de sponzorizare a valorilor nedemocratice, de indoctrinare…pt ca nici una din aceste tari nu-si doreste un vecin ca exemplu real al democratiei. O spun cu foarte mare dezamagire ca foarte putini sunt cei care ar iesi in strada pt valorile democratiei adevarate. Am prieteni educati pe care-i cunosc din copilarie…dar care s-au impacat cu ideea ca „asta este sistemul, n-ai ce sa mai schimbi”…motiv pt care participa si ei uneori indirect la canibalizarea Romaniei. Eu am parasit tara din ’90 imediat dupa ce Iliescu a castigat alegerile…de teama ca as putea ramane in Ro pt restul vietii…impotriva vointei mele. Visam la o schimbare impreuna cu cei din piata Universitatii…dar mineriada mi-a confirmat rapid ca Romania nu poate fi schimbata decat din exterior. UE/NATO au incercat dar se pare ca nu suficient de convingator. Tendinta actuala este de separare (vb de intentia majoritatii, nu a celor cateva mii din piata Victoriei), de izolare si de a-i vota pe cei care-ti dau…fie un mic, un kg de faina sau o bere…o data pe an. Ce se mai poate face? Nimic cu vorba buna. Am incercat de atatea ori si nu ne-a iesit.

  15. E legitima comparatia intre echipa Dragnea si echipa Ceausescu, iar vremurile sint azi, dupa 25-30 de ani (o generatie), la fel de decazute ca in epoca de aur. E un ciclu istoric, se pare, asa ca, sa avem putintica rabdare (sau sa punem de-o revolutie daca altfel nu se poate) si timpurile noi si luminoase, bunastarea si belsugul in casele tuturor, asa cum am fost obisnuiti in perioadele de gratie ale echipelor Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Adrian Nastase sau Basescu-Udrea, se vor intoarce.

    Eu cred ca va rasari (din nou) soarele si pe ulita noastra dupa teribila eclipsa Dragnea odata cu preluarea deplina a puterii de catre USR, acest detasament de avangarda al oamenilor muncii de la orase si sate.

    • „USR salveaza Romania „

      Habar n-am dacă USR salvează România, dar felul în care este atacat, inclusiv prin ironii puerile, indică o teamă reală de USR. Ceea ce știm deocamdată este că membrii USR care au fost aleși prin diverse organisme NU au făcut câteva dintre lucrurile făcute de membrii PPDD, așa cum mă temeam că se va întâmpla.

      Anume, nu s-au înghesuit să răspundă ofertelor celorlalte partide, parlamentare, sau nu, de a le deveni membri, nu au participat la jaful din resursele publice la care au fost invitați de membrii altor partide (cel puțin, nu sunt astfel de semnale până în prezent) și sunt în continuare adepții unei retorici în favoarea „statului de drept” și a respectării drepturilor cetățenilor.

      Prin urmare, sunt extrem de periculoși! Atât pentru membrii cleptocrației și reprezentanții lor, cât și pentru slugile lor din „servicii”. Asta îi face de temut pentru toate partidele care au relații cu cleptocrații ori „serviciile” (adică cam așa, toate !), din coaliția de guvernare, sau din opoziție. Așadar, nu știu dacă salvează România, dar vă înțeleg teama, ea este după părerea mea justificată.

  16. Foarte bună analogia, totuși nu pot trece cu vederea că spre deosebire de perioada lui Ceaușescu, acum avem și alegeri libere. Care ar trebui să taie, ca la șeptic, și congresele și CEx-urile. Doar că avem 35% prezență la vot. Mi-aș fi dorit mai multe rânduri în articol despre ceilalți 75%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Autor

Mihai Maci
Mihai Maci
Lector la Universitatea din Oradea. Studii de licenţă (1995), de masterat (1996) şi de doctorat (2007) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj. Preocupări iniţiale legate de Simone Weil (problema decreaţiei în opera ei fiindu-mi subiect de licenţă), apoi de Heidegger şi de relaţiile acestuia cu istoria (tema masteratului) şi cu teologia (tema doctoratului). În lunga epocă doctorală am beneficiat de stagii de documentare în Franţa, ocazie cu care – pe lângă tema propriu-zisă a lucrării de doctorat – m-am interesat de gândirea disidentă est-europeană, şi, în particular, de filosofia lui Jan Patocka. Astfel că domeniile mele de interes vizează în particular filosofia contemporană şi mai ales tentativele est-europene de a gândi rostul istoriei. Am fost membru a două proiecte de cercetare care se ocupau de cu totul altceva, însă aceste experienţe mi-au arătat câte lucruri interesante se află dincolo de cele despre care eu credeam că sunt singurele ce merită a fi făcute.

Sprijiniți proiectul Contributors.ro

Pagini

Carti noi

 

Cu acest volum, Mirel Bănică revine la mai vechile sale preocupări și teme de cercetare legate de relația dintre religie și modernitate, de înțelegerea și descrierea modului în care societatea românească se raportează la religie, în special la ortodoxie. Ideea sa călăuzitoare este că prin monahismul românesc de după 1990 putem înțelege mai bine fenomenul religios contemporan, în măsura în care monahismul constituie o ilustrare exemplară a tensiunii dintre creștinism și lumea actuală, precum și a permanentei reconfigurări a raportului de putere dintre ele.
Poarta de acces aleasă pentru a pătrunde în lumea mănăstirilor o reprezintă ceea ce denumim generic „economia monastică”. Autorul vizitează astfel cu precădere mănăstirile românești care s-au remarcat prin produsele lor medicinale, alimentare, cosmetice, textile... Cumpara cartea de aici

Carti noi

În ciuda repetatelor avertismente venite de la Casa Albă, invazia Ucrainei de către Rusia a șocat întreaga comunitate internațională. De ce a declanșat Putin războiul – și de ce s-a derulat acesta în modalități neimaginabile până acum? Ucrainenii au reușit să țină piept unei forte militare superioare, Occidentul s-a unit, în vreme ce Rusia a devenit tot mai izolată în lume.
Cartea de față relatează istoria exhaustivă a acestui conflict – originile, evoluția și consecințele deja evidente – sau posibile în viitor – ale acestuia. Cumpara volumul de aici

 

Carti

După ce cucerește cea de-a Doua Romă, inima Imperiului Bizantin, în 1453, Mahomed II își adaugă titlul de cezar: otomanii se consideră de-acum descendenții Romei. În imperiul lor, toleranța religioasă era o realitate cu mult înainte ca Occidentul să fi învățat această lecție. Amanunte aici

 
„Chiar dacă războiul va mai dura, soarta lui este decisă. E greu de imaginat vreun scenariu plauzibil în care Rusia iese învingătoare. Sunt tot mai multe semne că sfârşitul regimului Putin se apropie. Am putea asista însă la un proces îndelungat, cu convulsii majore, care să modifice radical evoluţiile istorice în spaţiul eurasiatic. În centrul acestor evoluţii, rămâne Rusia, o ţară uriaşă, cu un regim hibrid, între autoritarism electoral şi dictatură autentică. În ultimele luni, în Rusia a avut loc o pierdere uriaşă de capital uman. 
Cumpara cartea

 

 

Esential HotNews

contributors.ro

Contributors.ro este intr-o permanenta cautare de autori care pot da valoare adaugata dezbaterii publice. Semnaturile noi sunt binevenite cata vreme respecta regulile de baza ale site-ului. Incurajam dezbaterea relaxata, bazata pe forta argumentelor.
Contact: editor[at]contributors.ro